Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Guatemala

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 13 april, 2023

Guatemala heeft een van de meest aangename klimaten op aarde. En dat is wel zo lekker! Ze noemen het land ook wel eens ‘The land of eternal spring‘. In Guatemala heb je het hele jaar door van warme dagen en veel zon. De verschillen in het weer zitten grotendeels in de hoogte. Maar wat is de beste reistijd voor Guatemala?

Wat is de beste reistijd voor Guatemala?

Zoals bijna alle landen wordt het weer in Guatemala bepaald door het regen- en droogseizoen. Daarnaast is ook de hoogte belangrijk. In gebieden tussen 1.300 en 1.600 meter hoogte, waaronder Guatemala-Stad, Antigua en Lake Atitlán, is het in de altijd fris ondanks de hitte van de middagzon.

De beste reistijd voor Guatemala zijn de maanden november tot en met april. Je vindt er dan ook de meeste toeristen. Ook de maanden juli en augustus zijn populair, hoewel dat meer met de internationale vakanties te maken heeft.

Ties: “Het droge seizoen is de beste reistijd voor Guatemala. Dit zijn de maanden december tot en met april”.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 25 26 28 28 29 28 28 28 27 28 26 25
Regen (mm) 35 30 30 45 135 270 190 170 185 200 75 40

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Guatemala

Zoals gezegd kun je Guatemala het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden november tot en met maart, zoals eigenlijk alle landen in Midden-Amerika. Het is niet zo dat het in de andere maanden alleen maar regent en koud is.

In tegendeel zelfs. Je hebt alleen iets meer kans op regen. Hieronder een overzicht van de seizoenen in Guatemala.

Hoogseizoen

Tikal, Guatemala

November tot en met april

Deze maanden zijn vormen de beste reistijd Guatemala met de beste kans op strak blauwe lucht. Daarnaast valt er minder regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen omhoog gaan en dat het wat drukker is (zeker Antigua).

Tussenseizoen

Acatenango

Mei t/m oktober

Vanaf mei tot en met oktober begint de regen iets meer toe te nemen, maar je hebt nog steeds veel zonnige dagen. De temperaturen zijn nog steeds goed. Het kan ‘s nachts alleen wat frisser worden. Regio’s als Tikal hebben meer regen. Oktober heeft veel last van stormen.

Laagseizoen

Beste reistijd Guatemala

September en oktober

Eigenlijk loopt het regenseizoen van mei tot en met oktober, maar de maanden waarin de meeste regen valt zijn september en oktober. Ook in juni en juli regent het vaker, maar dan heb je veel internationale reizigers in verband met schoolvakanties.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen.

Om je een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

In januari zit je midden in het hoogseizoen. Dit is een van de beste maanden om in Guatemala te reizen. Januari tot en met maart is de droogste periode van het jaar. Hou er wel rekening mee dat januari ook een van de drukste maanden van het jaar is.

Veel Europeanen en Noord-Amerikanen ontsnappen aan de koude winter en vertrekken richting Midden-Amerika. Prijzen liggen het hoogst.

– 25°C
– 35 mm


Weer in februari

Februari is qua weer vergelijkbaar met januari. Het is droog en je hebt vaak een strak blauwe lucht. Het voordeel van februari is dat het rustiger begint te worden in Guatemala. Dit maakt het een iets betere maand om te reizen dan januari.

– 26°C
– 30 mm


Weer in maart

Maart behoort nog steeds tot de beste reistijd Guatemala. De temperatuur begint iets op te lopen, maar er valt niet meer regen. Dit in combinatie met de rustige tijd en weinig toeristen (geen internationale vakanties) maken maart tot een van de beste maanden om in Guatemala te reizen.

– 28°C
– 30 mm


Weer in april

Officieel de laatste maand van het hoogseizoen in Guatemala. De regen begint toe te nemen, zeker naar het einde van de maand. Je kan een buitje verwachten, maar niet zo veel als in het regenseizoen.

Het weer is nog prima en de prijzen voor accommodatie en tours beginnen te zakken.

– 28°C
– 45 mm


Weer in mei

In mei begint het regenseizoen in te zetten en je kan tot en met oktober veel regen verwachten. De temperatuur is nog steeds goed, hoger dan in het hoogseizoen zelfs, maar de regen kan voor problemen zorgen. Voordeel is wel dat je tegen lage prijzen kan reizen.

– 29°C
– 135 mm


Weer in juni

Juni is niet echt een goede maand om in Guatemala te reizen. Het is de meest regenachtige maand van het jaar en je kunt hier elke dag wel een bui verwachten. Reizen is mogelijk, maar het is niet ideaal, zeker niet als je van plant bent veel te hiken.

– 28°C
– 270 mm


Zonsondergang Guatemala

Zonsondergang op de Pacaya vulkaan

Weer in juli

De maand juli is nog steeds het regenseizoen, maar de prijzen zijn vergelijkbaar met die in het hoogseizoen. Evenals de drukte. Dat heeft te maken met de vele internationale vakanties. Dit geldt ook voor juni en augustus.

Het weer is op de regen na goed, maar niet handig met hiken.

– 28°C
– 190 mm


Weer in augustus

De regen begint iets af te nemen, maar het is nog steeds het regenseizoen. De drukte van internationale vakanties blijft, maar neemt tegen het einde van de maand af. Als je een bui af en toe net erg vindt is augustus een prima maand om te reizen.

– 28°C
– 170 mm


Weer in september

September is qua weer vergelijkbaar met juni, juli en augustus. Meer regen en hoge temperaturen. Het enige verschil is dat het in september rustiger is omdat de meeste vakanties voorbij zijn.

– 27°C
– 185 mm


Weer in oktober

In oktober neemt de regen af en is het hoogseizoen weer in zicht. Oktober is een van de beste maanden om in Guatemala te reizen. Zeker tegen het einde van de maand. Je bent de drukte van het hoogseizoen voor, het weer is vaak prima en de prijzen liggen nog laag.

– 28°C
– 200 mm


Weer in november

November is het begin van het hoogseizoen. Het weer is weer top en activiteiten als hiken, steden verkennen, ruïnes bezoeken en boottochten over rivieren zijn weer populair. November is een van de betere maanden om in Guatemala te zijn omdat je de drukte van december mist.

– 26°C
– 75 mm


Weer in december

Samen met januari is december de drukte maand van het jaar in Guatemala. Dat heeft met het goede weer te maken en uiteraard met  de feestdagen. Zeker rond Kerst en Nieuwjaar kan het druk worden op plekken als Antigua en Flores (Tikal). Reserveren kan daarom geen kwaad.

– 25°C
– 40 mm

Lake Atitlan

Spectaculair uitzicht op Lake Atitlan

Beste periode om te gaan

Het hoogseizoen, van november/december tot en met april, is logischerwijs de beste tijd om naar Guatemala te reizen. Je kunt buiten die maanden ook prima reizen, maar zal dan meer last hebben van regen.

Hou er rekening mee dat het in onze zomermaanden, dus van grofweg juni tot en met augustus behoorlijk warm kan worden in Guatemala.

Regenseizoen

Tijdens het regenseizoen in Guatemala heb je vaak zonnige ochtenden en de regen valt meestal pas in de (late) middag. Maak je niet te druk om het regenseizoen aangezien het vaak maar een uur of twee uur regent. Daarnaast valt er hier niet z veel regen als in bijv. Thailand.

De temperaturen blijven gelukkig warm, maar vooral in de laaglandgebieden rond Tikal is de luchtvochtigheid hoger. Dit is ook een van de weinige plaatsen waar de regen het reizen kan bemoeilijken, omdat de wegen rond Tikal en het grensgebied met Belize kunnen onderlopen.

Hou er rekening mee dat het in juni en september veel regent rondom Lake Atitlan.

TIP ♥ – de maanden juni en september hebben het meeste last van regen

Droge seizoen

Het droge seizoen is ook de beste reistijd Guatemala. Dit seizoen heerlijke blauwe luchten en warme dagen in het land. Het is overal lekker weer, hoewel een regenbui natuurlijk nooit uit te sluiten is.

Je moet er wel rekening mee houden dat het in de hooglanden ‘s avonds koel kan zijn. Neem daarom altijd een vest of jack mee naar Guatemala.

In de gebieden rond Tikal kun je in het hoogseizoen/droge seizoen korte buien verwachten, maar dit heeft geen impact op het reizen.

TIP ♥ – populaire plekken als Antigua wordt vrij druk van half december tot half januari en met Pasen. Reserveren kan geen kwaad in die tijd.

Yaxha

Het schitterende Yaxha

Beste reistijd per regio

Om je iets beter op weg te helpen met de beste reistijd Guatemala hebben we een overzicht gemaakt met de beste reistijd voor populaire gebieden in Guatemala. We zullen niet alle bezienswaardigheden benoemen (die vind je hier), maar met deze vier heb je een aardig beeld

Beste reistijd voor Antigua

De beste tijd om Antigua te bezoeken is van november tot en met april, tijdens het hoogseizoen. Het is dan wel drukker, maar het weer is ook beter. En op reis heb je toch het liefst mooi weer. In de maanden juni en september regent het vaker in Antigua, maar kun je de stad nog prima bezoeken. Hou er rekening mee dat het hier ‘s avonds fris kan worden omdat het hoog ligt.

TIP ♥ reserveer je accommodatie in december. Het wordt dat erg druk!

Beste reistijd AntiguaBeste reistijd voor Lake Atitlan

Het droge seizoen begint in november en eindigt in maart. Dit is de beste tijd om Lake Atitlan te bezoeken. Het is ook de beste tijd om de omgeving en bezienswaardigheden te verkennen. Je kunt het meer verkennen door een kleine boot te huren of met een tour het meer op te gaan. Tussen juni en september kan het hier hard regenen.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Lake Atitlan

Lake AtitlanBeste reistijd voor Tikal/Flores

Het is het hele jaar door warm en vochtig rondom Tikal. De beste tijd om het tempelcomplex te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van november tot en met maart. De temperaturen zijn dan goed omdat het niet zo heet wordt als tijdens onze zomermaanden.

Tikal National Park bevindt zich in het regenwoud, waar het het grootste deel van het jaar regent. Het regent hier niet harder dan andere gebieden in Guatemala, maar vaker (meer kleine buien). Zorg ervoor dat je een regenjas meeneemt.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Tikal

reistijd Tikal

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU