Beste reistijd Frankrijk

De beste reistijd voor Frankrijk zijn de zomermaanden juni, juli, augustus en september. De seizoenen lopen dus gelijk aan die van Nederland. De zomermaanden zijn qua weer de beste periode om Frankrijk te bezoeken, maar het zijn ook de drukte en duurste maanden. Daarnaast kun je steden als Parijs of Nice ook prima bezoeken in de lente of herfst. De beste reistijd is dus ook afhankelijk van het soort reis dat je maakt. Meer weten? Wij gaan er graag wat dieper op in.

Wat is de beste reistijd voor Frankrijk?

Zoals gezegd, is de beste reistijd voor Frankrijk afhankelijk van je reisintentie. Ga je naar Frankrijk voor een zonvakantie? Dan zijn de maanden juli tot en met september het beste. Ga je naar Frankrijk voor een stedentrip? Dan kun je beter voor of na het hoogseizoen reizen in de maanden mei, juni, september en oktober. Daarnaast kun je in de winter ook prima wintersporten in Frankrijk.

De maanden juli tot en met september zijn het beste voor een zonvakantie. Ga je voor een stedentrip naar Frankrijk. Doe dat dan voor of na het hoogseizoen.

De beste tijd om Frankrijk te bezoeken is in de lente (april-mei), zomer (juni-augustus) of herfst (september-oktober). De lente is aangenaam in het hele land, omdat het minder druk is terwijl de temperatuur aangenaam is. De zomermaanden zijn drukker, maar met temperaturen tussen de 25°C en 30°C ook iets aangenamer. De herfst is qua natuur een van de leukste maanden aangezien de natuur dan verkleurt.

90 miljoen toeristen

Wist je dat Frankrijk het drukst bezochte land ter wereld is!? Vergeet Amerika, vergeet Thailand, Spanje of zelfs China. Frankrijk ontvangt ieder jaar zo’n 90 miljoen reizigers! Daarom is de beste reistijd niet alleen afhankelijk van het weer, maar ook van de drukte en vakanties.

Meer weten? Wij delen onze tips!

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 7 9 11 14 14 19 24 28 21 16 11 8
Regen (mm) 65 55 50 40 40 30 25 25 30 60 70 80

Groen = Hoogseizoen
Oranje = Beste reistijd
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Frankrijk

De beste reistijd voor Frankrijk is op te delen in twee belangrijke seizoenen. Niet zozeer qua weer, maar ook qua drukte. De beste tijd van het jaar om Frankrijk te bezoeken, is tussen mei en oktober. De piekmaanden, of het toeristische hoogseizoen, zijn de maanden juli en augustus. Dit zijn de drukste en duurste maanden. Daarnaast heb je in Frankrijk ook nog een winterseizoen. Frankrijk is namelijk een geweldige wintersportbestemming.

Hoogseizoen

Dordogne

Juli en augustus

Juli en augustus zijn het hoogseizoen. Dit zijn de drukste maanden van het jaar. Niet alleen internationale reizigers bezoeken het land, ook Fransen vieren vakantie in eigen land en dat doen ze het liefst in deze maanden.

Tussenseizoen

Beste reistijd Frankrijk

April – juni en september

Dit zijn misschien wel beste maanden om Frankrijk te bezoeken. Zeker mei en september. Het weer is in deze maanden nog heerlijk aangenaam, terwijl het een stuk minder druk is. Daarnaast liggen de prijzen een stuk lager.

Laagseizoen

Snowboarder

Oktober tot en met maart

De wintermaanden, grofweg oktober tot en met maart, zijn de koudste maanden en voor een vakantie minder geschikt. Ga je naar Frankrijk voor de wintersport? Dan zijn dit natuurlijk prima maanden.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd voor Frankrijk is niet zo complex als die van bijvoorbeeld Indonesië. Een land dat meerdere klimaatzones heeft. Als je in juli naar Frankrijk reist, kun je er van uit gaan dat je prima weer hebt. Je kunt het land echter in alle maanden bezoeken. Elke maand heeft wel iets bijzonders!

Weer in januari

Januari is niet de beste maand om Frankrijk te bezoeken als je hier komt om steden te bezoeken. Het kan, zeker in het noorden, behoorlijk koud worden. Sterker nog, veel hotels en restaurants op minder bekende plekken gaan dicht. Januari is wel een van de beste plekken voor de wintersporters.

– 7°C
– 65 mm


Weer in februari

Qua weer vergelijkbaar met januari. Het is koud. Als je van rustige stedentrips houdt, zijn dit (januari tot en met maart) wel goede maanden aangezien het zelfs in steden als Parijs ‘rustig’ is. Hou wel rekening met iets meer regen.

– 9°C
– 55 mm


Weer in maart

In maart beging het weer wat beter te worden. Temperaturen lopen iets op, maar je hebt nog steeds kans op veel regen in het hele land. Het is een van de rustigste maanden van het jaar. Goed voor een stedentrip en zelfs wintersporten kan nog in maart.

– 11°C
– 50 mm


Weer in april

Het begin van het voorjaar is een van de beste periodes om Frankrijk te bezoeken. Het is vaak prima weer met aangename temperaturen. Er kan wat meer regen vallen, maar laat dat de pret niet drukken. Een ideale tijd voor stedentrips of korte trips naar het binnenland. Hou wel rekening met drukte tijdens de voorjaarsvakantie.

– 14°C
– 40 mm


Weer in mei

Qua beste reistijd voor Frankrijk is mei een van de kanshebbers. De temperatuur ligt iets lager dan de zomermaanden, maar het is met een gemiddelde van 15 tot 20 nog prima vertoeven. Zeker in het zuiden van Frankrijk. Als je niet bent gebonden aan ‘vaste’ vakanties, is mei een van de betere opties.

– 14°C
– 40 mm


Weer in juni

Juni is het begin van de zomer. Dat betekent dat je overal in Frankrijk goed weer hebt. In het zuiden kun je genieten van het beste weer en steeds meer mensen vertrekken naar de west- en oostkust voor een strandvakantie. Hou wel rekening met toenemende drukte en stijgende prijzen voor accommodatie en bezienswaardigheden.

– 19°C
– 30 mm


beste reistijd voor Frankrijk
Villefranche sur Mer aan de Franse Rivièra

Weer in juli

Juli is, samen met augustus, qua weer de beste reistijd voor Frankrijk. Het is warm in alle delen van het land en er valt minimale regen. Regio’s als Dordogne, de Provence, Côte d’Azur, Normandië, Loire, Elzas, de Ardèche, Corsica etc. stromen vol met vakantievierders, mensen die een weekend weg boeken en Franse toeristen. Je hebt goed weer, maar het is ook erg druk.

– 24°C
– 25 mm


Weer in augustus

Augustus is qua weer vergelijkbaar met juli. Het is de beste reistijd voor Frankrijk, maar ook erg druk. Veel bedrijven in het land sluiten in augustus, omdat veel Fransen dan zelf op reis gaan en de scholen zomervakantie nemen. Het is nog steeds een populaire reismaand. De temperaturen zijn het hoogst, dus dit is een ideale maand om te zonnebaden of te genieten van je gehuurde villa.

– 28°C
– 25 mm


Weer in september

September is een van de beste maanden om door Frankrijk te reizen. De zomervakantie is voorbij, veel Fransen zijn weer aan het werk, maar de temperatuur is nog steeds heerlijk. Daarnaast is de extreme hitte van juli en augustus voorbij wat september, samen met mei, een van de beste maanden maakt voor een stedentrip in Frankrijk.

– 21°C
– 30 mm


Weer in oktober

Net als september, is oktober een hele goede maand om Frankrijk te bezoeken. De temperaturen zijn nog goed warm maar het is niet te heet. Ideale omstandigheden om zowel de steden als het platteland te verkennen. Daarnaast is de drukte nu echt afgenomen en zijn de prijzen een stuk aantrekkelijker.

– 16°C
– 60 mm


Weer in november

November kan een hele goede maand zijn, maar het kan ook compleet in het water vallen. Een beetje vergelijkbaar met Nederland. De temperatuur is natuurlijk niet zo aangenaam als de voorgaande maanden, maar het is, zeker in de regio’s ten zuiden van Parijs, niet extreem koud. Daarnaast zijn musea en bezienswaardigheden rustig, terwijl restaurants in de steden nog steeds levendig zijn.

– 11°C
– 70 mm


Weer in december

December is een goede maand om te reizen in Frankrijk. Het is een van de koudste maanden van het jaar, maar wel een van de drukste. Vooral in grote steden als Parijs, Nice, Bordeaux, Marseille, Lyon, Straatsburg en Nantes. In deze steden draaien winkels en restaurants op volle touren om de kerst en nieuwjaarsdrukte aan te kunnen. Leuke maand voor een stedentrip.

– 8°C
– 80 mm


Provence Frankrijk
Typisch Frans

De beste reismaand(en) voor Parijs

Wist je dat er jaarlijks 30 miljoen reizigers komen in Parijs?! Dat is ruim een derde van het totale aantal toeristen dat Frankrijk ieder jaar ontvangt. Het geeft goed aan hoe ongelooflijk populair deze stad is. Het geeft echter ook aan dat het ontzettend druk kan zijn in Parijs. Bij bekende bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren of het Louvre sta je soms letterlijk schouder aan schouder. De beste reistijd voor Parijs heeft dus niet alleen met het weer te maken.

Juni en september

Qua weer kun je Parijs namelijk het beste tussen juni en september bezoeken. Je hebt dan de beste kans op mooi weer en weinig regen. Twee belangrijke ingrediënten voor een stedentrip. Dit zijn echter ook de drukste maanden, waarbij accommodatie maanden van tevoren geboekt moet worden en het bij bezienswaardigheden erg druk kan zijn.

April, mei en oktober

Als je de drukte wilt vermijden, zijn de maanden april, mei en oktober wellicht beter. Zeker in april en mei is het weer vaak aangenaam terwijl het een stuk minder druk is in Parijs. Daarnaast hoef je accommodatie niet te reserveren en is het een stuk minder druk bij bekende bezienswaardigheden.

 

Scroll naar boven