Ayutthaya behoorde ooit tot ’s werelds rijkste en mooiste steden. Dit was de op twee na grootste stad van het machtige Siamese Koninkrijk en stond vol vergulde tempels en paleizen. Meer dan 400 jaar was dit het centrum van de samenleving tot Birmezen in 1767 de plek plunderde. Gelukkig zijn er de prachtige ruïnes uit deze periode nog steeds te bezoeken. En dat op slechts 80 kilometer van Bangkok. Als je tussen de  torenhoge stoepa’s en immense tempelruïnes loopt, merk je pas hoe machtig het Siamese Koninkrijk ooit was.

Ayutthaya is een must-see in Thailand

Ooit was dit één van ’s werelds rijkste en meest indrukwekkende steden. Ayutthaya is voor Thailand wat Machu Picchu voor Peru is of Chichen Itza voor Mexico.

Het stond vol met tempels, schatten en indrukwekkende paleizen. Vandaag de dag staan er nog tientallen ruïnes die je op indrukwekkende manier even terug in de tijd brengt naar het glorieuze verleden.

Ties: “De beste manier om Ayutthaya te ontdekken is met de fiets. Deze huur je voor 40 tot 50 baht per dag. Liever lui dan moe? Een brommer kost 250 tot 300 baht per dag”.

Halverwege de maand december is er groot feest in Ayutthaya. Er wordt een festival gevierd ter ere van de vermelding van de stad als een World Heritage Site van UNESCO.

En gezien de schitterende tempels is die vermelding meer dan terecht. Het hoogtepunt is de show ’s avonds met vuurwerk en muziek rond de ruïnes.

Ayutthaya
Boeddha bij de Wat Phra Mahathat in Ayutthaya

8x de mooiste tempels van Ayutthaya

In de hoogtijdagen stonden hier meer dan 400 tempels. Vandaag e dag zijn er daar nog een paar van over. De meeste gerestaureerd, maar sommige ook in originele staat.

Voordat je de tempels wil bezoeken moet je weten dat er twee delen zijn; de tempels op het ‘eiland’ en de tempels buiten het eiland.

Overigens kun je beide delen makkelijk combineren door een fiets te huren.

Het eiland

Dit wordt gezien als het belangrijkste deel van Ayutthaya. Hier vind je dan ook de mooiste en meest indrukwekkende tempels.

Een aantal daarvan wordt hier omschreven. Dit deel wordt ook wel Ayutthaya Historical Park genoemd en bevat meer dan 60 ruïnes.

TIP ♥ – voor de meeste tempels betaal je een entree van 50 baht

#1 Wat Lokaya Sutha

Wat Lokaya Sutha is een gerestaureerde ruïne van een klooster. Dit is een van de meest indrukwekkende plekken in Ayutthaya en daarom ook een van de meest bezochte.

Je vindt er overblijfselen van vloeren, muren en pilaren van het klooster dat hier ooit stond.

Deze tempel wordt ook wel de ‘Temple of the Reclining Buddha’ genoemd vanwege het gigantische liggende Boeddhabeeld.

Deze is 42 meter hoog en acht meter breed. Indrukwekkend!

Wat Lokaya Sutha
De Reclining Buddha in Ayutthaya

#2 Wat Phra Sri Sanphet

De Wat Phra Sri Sanphet is het belangrijkste bouwwerk. Het is gebouwd in 1448 en in de tussentijd twee keer gerestaureerd. Koning Ramathipodi II bouwde hier in 1500 een 16 meter hoge Boeddha die werd bedekt met goud. 170 kilo goud om precies te zijn!

Helaas is dit beeld in 1767 door het Birmaanse leger verwoest en werd het goud omgesmolten. Ooit was het de grootste en mooiste tempel hier.

De architectuur van deze tempel is adembenemend.

Wat Phra Sri Sanphet
De Wat Phra Sri Sanphet

#3 Wat Phra Mahthat

De Wat Phra Mahthat is eigenlijk maar één beeld, maar wel een van de meest gefotografeerde. Het bestaat namelijk uit een grote stenen Boeddha-kop die uit een grote boom komt.

Niemand weet hoe het hoofd hier terecht is gekomen, maar men denkt dat het te maken heeft met de overstromingen die het gebied teisterde.

Locals zeggen dat hier twee broers een flinke ruzie hadden over wie de koning van Siam zou worden. De winnaar van het gevecht, koning Ramathibodi I, bouwde vervolgens een paleis en alle Boeddhabeelden hier zijn ter ere van zijn broer.

Ze zeggen dat het hoofd in de boom het gezicht van zijn broer zou zijn. Gezellig 🙂

Ties: “Wil je de mooiste foto’s maken? Ga dan ’s avonds op pad en trek vooral richting de Wat Ratchaburana. Deze wordt ’s avonds op indrukwekkende manier verlicht! Garantie voor mooie foto’s :)”.

Ayutthaya
Boeddha bij de Wat Phra Mahathat in Ayutthaya

#4 Wihan Phra Mongkhon Bophit

Deze tempel staat naast de Wat Phra Sri Sanphet en hier vind je een van de grootste bronzen boeddha in Thailand. Deze is 12,5 meter hoog en is door blikseminslag rond 1700 behoorlijk beschadigd.

Ook het Birmese leger heeft deze tempel een keer proberen te verwoesten.

Overigens heeft Myanmar in 1956 zo’n 200.000 baht gedoneerd ter restauratie van de tempel.

Het schijnt dat tijdens de oorlog tussen de Siamezen en Birmezen, het Birmese leger deze plek niet verwoestte (als een van de weinig) omdat ze zo onder de indruk waren van de tempel.

TIP ♥ – entree is gratis

#5 Wat Ratchburana

De tempel met de mooiste details. Je kunt in de tempel komen om de prachtige binnenkant te zien. Het is wel wat klein, maar zeker de moeite waard.

De tempel is in 1424 gebouwd door koning Borom Ratchatirat ter ere van zijn overleden broers die beide om de troon vochten.

Ayutthaya
Zeker in de avond is het hier erg mooi

Buiten het eiland

Buiten het eiland liggen er ook nog een aantal tempels die het bezoeken zeker waard zijn. Hier de belangrijkste tempels en ruïnes.

Ties: “Op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Ayutthaya ligt het Bang Pa-In-paleis. Dit is een schitterend zomerpaleis”.

#6 Wat Chaiwattanaram

Dit is de belangrijkst tempel buiten het eiland, mede dankzij de 35 meter hoge prang (toren). Deze, in Khmer-stijl, gebouwde tempel is nog steeds in goede staat.

Gebouwd door koning Prasat Thong rond 1630 om zijn moeder te eren. De bouw duurde 20 jaar!

Een aantal andere tempels in Thailand zijn gebouwd aan de hand van deze tempel. De acht hoge chedi’s zijn de eyecatcher die allemaal verbonden zijn aan gang.

Je vindt hier 120 zittende Boeddhabeelden verspreid over het gebied. Deze tempel deed ons denken aan de Prambanan in Indonesië.

TIP ♥ – entree voor deze tempel is 50 baht

Wat Chaiwattanaram
Chaiwattanaram, een van de belangrijkste tempels

#7 Wat Phanan Choeng

Deze tempel wordt druk bezocht in de weekenden door de ceremonies die er dan plaatsvinden. De reden dat deze tempel zo populair is, is de 19 meter hoge Phra Phanan Choeng Boeddha die in de tempel staat.

Deze tempel bevat naast de grote boeddha nog eens 84.000 (!) kleine boeddha beelden.

Wat veel mensen niet weten is dat dit een van de meest vereerde tempels in Thailand is en men gelooft dat het beeld ‘huilde’ toen de Birmanem Ayutthaya in 1767 verbrandde.

TIP ♥ – entree is 20 baht

#8 Wat Yai Chai Mongkhon

Deze tempel is in 1357 gebouwd voor monniken uit Sri Lanka. Het is gebouwd in opdracht van koning Naresuan en door de mooie tuin rondom deze tempel wordt het vaak als een van de mooiste tempels beschouwd.

Bij de ingang ligt een 7 meter lange boeddha.

Het is een van de minder bezochte plaatsen in Ayutthaya. Er worden hier regelmatig festivals en feesten gehouden door Thaise inwoners, wat de plek monumentaal en heilig maakt.

Ayutthaya
De Wat Yai Chai Mongkhon

Geschiedenis Ayutthaya

Ayutthaya dankt de naam aan de Indiase stad Ayodhya, wat zoiets betekent als ‘onoverwinnelijk‘. De stad werd in 1351 engroeide snel door de uitbreiding van handelsroutes tussen India en China.

Rond de vijftiende eeuw werd Ayutthaya pas echt groot en controleerde het een imperium dat het grootste deel van het hedendaagse Thailand beslaat.

Ties: “Ayutthaya groeide uit tot een enorme stad, die in 1685 had een miljoen inwoners telde. Ter vergelijking; dat is ongeveer het dubbele van de inwoners van Londen op hetzelfde moment”.

De groei van de stad bracht niet alleen rijkdom, maar ook internationale inwoners waaronder Chinezen, Perzen, Portugezen, Nederlanders, Engelsen en Fransen.

In de loop der jaren zijn er door verschillende koningen tempels bijgebouwd.

Dagtrip vanuit Bangkok

Aangezien Ayutthaya op maar 80 kilometer van Bangkok ligt komen de meeste hier als dagtrip vanuit Bangkok. Dat is zonde want je kunt hier makkelijk twee dagen blijven.

Daarnaast zijn de tempels in het donker schitterend verlicht.

Boottour

Als je toch voor een dagtrip kiest maak dan een boottocht van Bangkok naar Ayutthaya over de Chao Phraya-rivier.

Tijdens deze tocht zie je de echte schoonheid van Thailand en vaar je langs andere bezienswaardigheden zoals de Wat Arun-tempel.

TIP ♥ – kosten verschillen per aanbieder, maar het is mogelijk vanaf US$50 p.p

Overnachten in Ayutthaya

De tempels liggen op slechts 80 kilometer van Bangkok dus je zou in een dag heen en weer kunnen rijden.

Wij raden aan om minimaal 1 nacht te overnachten in Ayutthaya. Het is hier vooral ’s avonds erg mooi en het is zonde als je dan op tijd terug naar Bangkok moet en de zonsondergang bij de tempels mist.

Er is aan accommodatie geen gebrek in Ayutthaya. Het maakt ook niet echt uit in welk hostel je overnacht.

Belangrijker om te weten is dat je het beste kunt overnachten op het ‘eiland’. Dit is de regio rondom Rama Public Park.

TIP ♥ – check hier ons overzicht van beste accommodatie in Ayutthaya

Ayutthaya

ayutthaya
De bekende Wat Chai Wattanaram in de avond

Hoe kom je er?

Het Historisch Park van Ayutthaya is gemakkelijk te bereiken vanuit Bangkok. Het makkelijkst is de bus, minivan of trein waarbij de minivan de snelste, maar vaak ook duurste optie is.

Met de trein

Langzamer dan de minivans, maar wel goedkoper. De trein rijdt naar verschillende plekken. De belangrijkste plaatsen zijn Bangkok (15 tot 65 baht, 1,5 uur) en Chiang Mai (200 tot 1400 baht, 14 uur).

Met de bus

De makkelijkstse en goedkoopste manier om hier te komen is met de bus. Bussen vanuit elke uithoek in Thailand rijden naar Ayutthaya.

Enkele bestemmingen zijn;

 • Bangkok – 40 baht, 1 uur
 • Chiang Mai – 450 t0t 850 baht, 10 uur
 • Sukhothai – 250 tot 350 baht, 7 uur

Ties: “Je kunt ook met de taxi. Heen en weer (incl. tijd bij Ayutthaya) kost tussen de US$40 en US$50”.

Boek je reis online

Je kunt je reis ook online boeken via boekingssysteem. Hier vind je een handige zoekmachine waar je online je bus, trein of bootticket kunt kopen.

Locatie

0 gedachten over “Ayutthaya”

  1. Beste Linda,

   deze foto is gemaakt in 2009 toen in Ayutthaya het Thailand International Balloon Festival werd gehouden. Dit is echter elk jaar ergens anders. Excuus dat dit niet hemelaal duidelijk is op de website.
   In 2020 is dit festival waarschijnlijk in Chiang Rai.

   Happy travels,

   Ties Lagraauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven