Beste reistijd Nicaragua

Iedereen kent het gevoel van ‘op vakantie gaan’. Op naar het mooie weer en een paar relaxte weken, of misschien wel maanden. Nicaragua begint steeds populairder te worden onder reizigers. Dat is niet zo gek want het is een prachtig land. Daarnaast is het weer in Nicaragua bijna altijd goed, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Op deze pagina delen we alle info over de beste reistijd Nicaragua. 

TIP ➜ vliegtickets naar Nicaragua boek je vanaf €544  check ze hier

Beste reistijd Nicaragua

Als je naar Nicaragua gaat is het ook handig om te weten wat precies de beste reistijd Nicaragua is. Gelukkig is dat redelijk makkelijk te bepalen. Het kent namelijk twee seizoenen. Het droge seizoen, dat ook wel ‘verano‘ wordt genoemd, van december tot en met april. De ander is het regenseizoen, ook wel ‘invierno‘ genoemd, dat loopt van mei tot en met november.

Wil je alles weten over de beste reistijd Nicaragua? Lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

TIP ♥ – het droge seizoen is de beste reistijd voor Nicaragua. Dit zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd Nicaragua

Beste reistijd Nicaragua per maand

De seizoenen van Nicaragua

Nicaragua is een bestemming waar bijna het hele jaar gereisd kan worden. Alleen september en oktober kan je beter vermeiden. Het droge seizoen loopt van december tot en met april. In het grootste deel van het land heb je zonnige dagen en veel zonneschijn. Het regenseizoen van Nicaragua begint officieel rond mei, maar in die maand kun je nog prima reizen in Nicaragua. Dit zijn de seizoenen;

Hoogseizoen

Beste reistijd Nicaragua
December tot en met april

 Deze maanden zijn vormen de beste reistijd Nicaragua met strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is op in populaire plekken. Piekmomenten zijn december en feestdagen.

Tussenseizoen

Ometepe
November

Er is niet echt een tussenseizoen in Nicaragua. In november regent het meer rond het Caribisch gebied. Verder is het prima reizen in Nicaragua in de maand november. Je zit nét voor het hoogseizoen dus de prijzen zijn nog laag en het weer is prima! Goede maand om te reizen.

Laagseizoen

Beste reistijd Nicaragua
Mei tot en met oktober

In het laagseizoen, of regenseizoen, valt er meer regen in Nicaragua. In afgelegen gebieden kan dit voor overlast zorgen. Daarnaast zijn er meer wolken. Regen is vrij frequent met vaak korte, heftige buien. Aan de westkust zijn de golven hoog dus het is een goede tijd om te surfen.

Beste periode om te gaan

Het hoogseizoen, van december tot en met april, is logischerwijs de beste tijd om naar Nicaragua te reizen. In de maanden april en mei kan het extreem heet en onaangenaam droog zijn maar het wordt meestal beschouwd als de beste tijd om te reizen. Deze maanden zijn de beste maanden om Granada, Ometepe en Leon. De Corn Islands kun je het beste bezoeken tussen februari en mei.

Regenseizoen

Ee zijn veel minder reizigers in het regenseizoen (mei tot en met november). Dat heeft als voordeel dat het niet alleen een stuk rustiger is, het is ook een stuk goedkoper. Als je een bui af en toe niet erg vindt is het regenseizoen in principe een prima tijd om te gaan aangezien de temperaturen nog steeds aangenaam zijn.

Aan de Pacifische kust (westkust) valt de regen vaak in de namiddag van mei tot november. De ochtenden zijn over het algemeen droog. Het centrale deel van Nicaragua heeft een koeler klimaat (zie Matagalpa) met het hele jaar door regen. Rond de Caribische kust kan het het hele jaar regenen met warm en vochtig weer.

TIP ♥ – de maanden september en oktober worden vaker geteisterd tropische stormen.

Ometepe

Het schitterende Ometepe 

Beste reistijd per maand

Weet jij al in welke maand je naar Nicaragua wil reizen of wil je je reis of vakantie afstellen op de beste reistijd Nicaragua? Het laatste is wel het meest logische, maar niet voor iedereen mogelijk. Misschien zit je wel vast aan de zomervakantie vast of reis je altijd in de kerstvakantie.

We hebben daarom een overzicht gemaakt van de beste reistijd per maand. Zo kun je voor jezelf bepalen of je wel of niet wil afreizen naar Nicaragua!

TIP ♥ – je reis combineren met Zuid-Amerika? Check onze bestemmingen in Zuid-Amerika

Januari

Januari is de meest populaire maand voor Nicaragua. De reden is dat het na de vakanties van december valt. Je omzeilt dus de dure maanden. Daarnaast is het weer in januari erg goed. Regen valt er bijna niet, het landschap is mooi groen en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Vanwege de vele toeristen zijn de tarieven meestal hoog gedurende de eerste 2 weken.

Februari

Februari is vergelijkbaar met januari qua weer. Dat betekent veel zon, strak blauwe lucht en weinig regen. In februari kan het ook vrij heet worden. Het landschap niet heel groen omdat je vrij ver in het droge seizoen zit. Zo zijn watervallen minder groot en het landschap minder groen.

Maart

In maart beginnen de temperaturen al wat af te nemen. Het is een van de beste maanden om in Nicaragua reizen omdat het niet de heetste maand is, maar nog wel steeds aangenaam. In maart heb je wel Semana Santa (de week voor Pasen), dus prijzen voor accommodatie en tours stijgen. Het is het beste om van tevoren te reserveren als je tijdens Semana Santa komt, waarvan de data varieert. Soms is het zelfs in april.

April

April is een van de warmste maanden van het jaar. Toch valt het wel onder de beste reistijd Nicaragua. Dat komt door de vele zonneschijn. Regen valt er bij niet dus reken op veel droge, hete dagen. Dat maakt hiken of tours door steden moeilijker tenzij je bij zwembad of de zee zit. Er zijn veel toeristen tijdens deze maand. ’s nachts kan het regenen dus het landschap begint langzaam aan groener te worden.

Mei

In  mei begint het meer te renenen. Dat betekent dat de droogte over is en het droge landschap verandert in een groen paradijs. De regen valt meestal ’s nachts en de dagen zijn zonnig met wolken. Het valt misschien niet in de maanden van ‘beste reistijd Nicaragua’, maar mei is een geweldige maand om te reizen. De temperaturen zijn aangenaam, het landschap begint op te kleuren, het is minder druk en de prijzen beginnen te zakken.

Juni

In juni heb je over het algemeen prima weer, maar kan het af en toe regenen. Laat dat de pret niet drukken want het is minder erg dan iedereen vaak denkt. Het is de laatste maand voor het internationale vakantieseizoen!

Juli

Juli is qua weer vergelijkbaar met juni. Het kan overdag prima weer zijn, met af en toe een bui. Tussen de buien door heb je zonnig weer met wat wolken. Het landscha is groen. Juli is een goed moment om Nicaragua te bezoeken om te surfen. Hou er ook rekening mee dat in de meeste landen juli een vakantiemaand is. Het kan wat drukker zijn.

Augustus

Ook augustus valt in het regenseizoen. Het is wel de maand vóór de échte regenmaanden september en oktober, dus heel veel regen valt er nog niet. Toerisme is er in overvloed, omdat mensen tijdens hun zomervakantie naar Nicaragua reizen.

September

September is een twijfelachtige maand. In de maanden september en oktober heb je vaak tropische stormenH. Het is echter ook de maand waarin de Onafhankelijkheidsdag in Nicaragua wordt gevierd. In september 1821 werd Nicaragua onafhankelijk van Spanje. Daarom zijn er veel feesten en festivals wat het weer een leuke tijd maakt om te reizen. Het weer is alleen niet heel goed, zeker het tweede deel van de maand heeft veel regen.

Oktober

Als je het hebt over de beste reistijd Nicaragua hoort oktober daar zeker niet bij. Dit is de natste maand van het jaar. Het regent bijna elke dag. Toerisme staat op een laag pitje, wat wel betekent dat prijzen voor accommodatie en tours het goedkoopst zijn.

November

November schommelt een beetje tussen het droge- en regenseizoen. De eerste twee weken van november begint de regen al af te nemen. Het tweede deel van de maand wordt gezien als het begin van het droge seizoen. De laatste twee weken van november is het moment waarop het toerisme weer aantrekt, Dus ook de prijzen.

December

December is een van de drukste maanden en je moet veel dingen van tevoren reserveren. Vooral tussen 24 december en 1 januari, omdat niet alleen reizigers, maar ook locals er op uittrekken. Tijdens Kerstmis en Oud en Nieuw is het druk en duur. December is het begin van het droge seizoen, dus het kan soms nog regenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven