Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Costa Rica

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 mei, 2020

De beste reistijd voor Costa Rica is afhankelijk van wat je zoekt op reis. Het land ligt bijna onder de evenaar en je zou verwachten dat het het hele jaar lekker warm is. Toch kun je door de bergen ook vrij ouden nachten hebben in Costa Rica. Daarnaast heeft het ene gebied weer ander weer andere temperaturen dan andere.

De beste reistijd voor Costa Rica

Gelukkig kun je in Costa Rica redelijk vertrouwen op de twee belangrijkste seizoenen; het regenseizoen en het droge seizoen. Daar kun je je aardig op instellen als je het land bezoekt. Overigens betekent het droge seizoen niet automatisch dat dit de beste reistijd voor Costa Rica is.

Wil je alles weten over de beste reistijd voor Cost Rica? Lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

De beste reistijd voor Costa Rica zijn de maanden december tot en met april

Beste reistijd Costa Rica

De seizoenen van Costa Rica

Costa Rica heeft twee seizoenen. Het droge seizoen, dat loopt van december tot en met april, en het regenseizoen van april/mei tot en met november.

Tussen die twee seizoen kun je in sommige maanden, zoals mei, juni en november ook prima reizen vanwege het goede weer en lage(re) prijzen.

Hoogseizoen

Klimaat Costa Rica

December t/m april

Dit is het droge seizoen in Costa Rica. Hoewel het minder regent kun je af en toe nog wel buien verwachten. Het is ook de drukste periode van het jaar. Accommodatie reserveren kan geen kwaad en prijzen liggen hoger dan tijdend het regenseizoen.

Tussenseizoen

Mei t/m juli en november

Dit is officieel het regenseizoen, maar het zijn nog prima maanden om te reizen. Rond juli en augustus valt de meeste regen en vanaf november begint het weer droger te worden. Het grote voordeel is goed weer en lage(re) prijzen.

Laagseizoen

beste reistijd voor Costa Rica

Augustus t/m oktober

In deze maanden kun je de meeste regen verachten. Het valt midden in het regenseizoen. Voordeel is dat de prijzen veel lager liggen dan het hoogseizoen en dat de natuur mooi groen is. Door de vele regen staat alles mooi in bloei.

Het droge seizoen

Het droge seizoen (ruwweg van november tot en met april) wordt gezien als de beste reistijd voor Costa Rica. Tijdens deze maanden zijn de meeste gebieden bijna de hele dag droog, met af en toe buitje. Buiten dat is het vooral genieten van veel zonneschijn en warme temperaturen.

De droge maanden van Costa Rica brengen de meeste zon, maar ook veel toeristen. Wildlife-liefhebbers en strandgangers komen massaal naar Costa Rica om de spectaculaire regenwouden en witte zandstranden van het land te verkennen.

Veel drukte

Daarnaast is het ook een goede rijd om schildpadden te spotten. Verder is er in het hoogseizoen ook het meeste ‘leven in de brouwerij’ met veel feesten (vooral aan het strand), dansen en live muziek. De temperaturen verschillen niet zo veel in het hoog-en laagseizoen. In december en januari komen veel Noord Amerikanen en Europeanen naar Costa Rica. Dit betekent dat je bepaalde accommodatie een aantal maanden van tevoren moet reserveren.

  • Voordeel ➜ veel zon, blauwe lucht en veel gezelligheid
  • Nadeel ➜ prijzen liggen vrij hoog, veel reizigers, natuur minder groen

Corcovado National ParkHet strand van Corcovado National Park

Het regenseizoen

Het regenseizoen (van mei tot half november) wordt niet gezien als de beste reistijd voor Costa Rica, maar vaak heb je zonnige ochtenden en regenachtige namiddagen. De regen is het zwaarst in september en oktober. Heel veel last van de regen heb je niet. Waar in landen in Azië of Zuid-Amerika sommige wegen onbegaanbaar kunnen worden heb je daar in Costa Rica minder last van.

Het regenseizoen wordt vaak aangeduid als het ‘groene seizoen‘ vanwege de prachtige groende bossen en valleien. Als je een bui af en toe niet erg vindt is het regenseizoen eigenlijk een prima seizoen om te reizen.

e hebt niet de strak blauwe lucht zoals het droge seizoen en in de namiddag kun je een bui verwachten, maar het is veel rustiger in het land en ook goedkoper. Daarnaast duren de buien meestal maar een paar uur.

Groen, groener, groenst

In het laagseizoen zijn de maanden juli en augustus nog behoorlijk populair. Toeristen trekken naar het binnenland van Costa Rica om de natuurlijke flora en fauna van het land te ontdekken. Juli en augustus zijn echter wel internationale vakantiemaanden en het kan ook in deze maanden vrij druk worden.

  • Voordeel ➜ mooie groene natuur, lage prijzen, rustig
  • Nadeel ➜ meer regen, grijze lucht, mist in hoger gelegen gebieden

UvitaHet regenseizoen is een prima tijd om het binnenland te verkennen.

Beste reistijd per regio

Het is bijna onmogelijk om alle dagen mooi weer te hebben tijdens je reis door Costa Rica. Het weer laat zich namelijk niet zo makkelijk voorspellen. In het droge seizoen kan het regenen en in het regenseizoen kan het droog zijn. Toch krijg je aan de hand van onderstaande tabel een aardig inzicht in wat de beste reistijd per regio is.

TIP ♥ – laat je niet tegenhouden door het regenseizoen. Het regent niet de hele dag en tussen de buien door heb je vaak schitterend weer.

Beste reistijd Costa Rica

Beste reistijd per maand

De beste reistijd voor Costa Rica verschilt niet alleen per gebied, maar ook per maand. Garantie op mooi weer heb je nooit, maar je kunt je wel goed voorbereiden. Als laatste hulpmiddel hebben we nog een klein overzicht gemaakt met de beste reistijd per maand.

Weer in januari

Januari is de piekmaand in het hoogseizoen omdat reizigers blijven hangen van de kerst- en nieuwjaarsvakantie. Het is ook het droge, met weinig regen en blauwe luchten.

De beginmaanden van het droge seizoen (december/januari) zijn bijzonder aantrekkelijk omdat het landschap nog steeds groen is van het regenseizoen seizoen, ondanks de mindere regenval.

Weer in februari en maart

Nog steeds het droge seizoen en het weer blijft goed. Er is over het algemeen een piek  met Pasen en de week ervoor. Plan vooruit en reserveer tijdens de voorjaarsvakantie en Pasen. De beschikbaarheid van accommodatie is beperkt gedurende deze populaire maanden.

Weer in april

April is zo’n beetje de laatste maand van het droge seizoen, hoewel het regenseizoen nooit van de ene op de andere dag begint. Je hebt nog steeds blauwe lucht en veel zon.

April is ook historisch gezien een van de warmste maanden van het jaar. Als Pasen in april valt, is het extra druk en kan reserveren wederom geen kwaad.[

Weer in mei

In mei komt het regenseizoen, of het groene seizoen, inzetten. De intense hitte van april neemt af waardoor het een aangename maand is om te reizen. Net als de temperaturen beginnen ook de hotelprijzen en het aantal toeristen te dalen.

Mei is een beetje een overgangsmaand, waarin de regen naarmate de maand duurt ook op loopt.

Weer in juni

In juni zie je dat het een stuk rustiger wordt aangezien het regenseizoen nu echt begonnen is. Aan het eind van de maand kan het wat drukker worden in verband met vakanties wereldwijd. Het grote voordeel is dat alles er groener uit begint te zien als de regen het regenwoud tot leven brengt.

Weer in juli en augustus

Deze maanden horen, gezien het weer, zeker niet tot de beste reistijd voor Costa Rica. Als je regen niet erg vind zijn dit mooie maanden. Vind je regen wel erg kun je beter niet komen in juli en augustus. Je zit midden in het regenseizoen en kan elke dag een bui verwachten.

Het is wel het groenste seizoen in Costa Rica. Tussen de buien door heb je wel vaak zon.De middagen zijn regenachtig met meestal heldere ochtenden (perfect voor ochtendtours). Het weer is over het algemeen goed en de prijzen voor accommodatie laag.

Onze reisgids voor Costa Rica

Wist je dat wij onze eigen reisgidsen maken? Onze Reis-Experts stellen samen met andere reizigers de mooiste reisgidsen samen. We hebben er sinds kort ook een voor Costa Rica. Het staat vol met handige tips, twee handige routes en de beste plekjes om te bezoeken.


MEER INFORMATIE

Jaco Beach

Weer in september

De maand september (en oktober) is hoogtepunt van het regenseizoen aan de Pacifische kust. Laat die regen je echter niet afschrikken. Zo is deze maand perfect om wilde dieren te spotten. Daarnaast is deze periode perfect om te surfen.

Een ander groot voordeel is dat het rustig is, je nooit hoeft te reserveren en prijzen laag zijn.

Weer in oktober

Qua weer is deze maand te vergelijken met september. Veel regen, maar ook schitterende natuur en weinig reizigers. De regen begint iets meer af te nemen.

Weer in november

November is de maand dat het regenseizoen langzaam af neemt en de zon meer tevoorschijn komt. Het einde van november is meestal (het is niet te voorspellen) het begin van het droge seizoen van Costa Rica.

Net als mei is  november is een beetje een overgangsmaand. Het begint steeds drukker te worden naarmate je dichter bij december komt.

Weer in december

Samen met januari is december de beste reistijd voor Costa Rica. Het begin van december is minder druk, maar naarmate de feestdagen dichterbij komen wordt het drukker. Dit is ook het hoogseizoen. Het weer is super met veel zon en weinig regen.

Je hebt wel last va stijgende hotelprijzen en veel drukte.

Wat wij vinden:
  • 9.3/10
    MiddenAmerika-Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Costa Rica heeft twee seizoenen. Het droge seizoen, dat loopt van december tot en met april, en het regenseizoen van april/mei tot en met november. Tussen die twee seizoen kun je in sommige maanden, zoals mei, juni en november ook prima reizen vanwege het goede weer en lage(re) prijzen.

Meer lezen over Costa Rica?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU