Beste reistijd Costa Rica

De beste reistijd voor Costa Rica zijn de maanden december tot en met april, maar je kunt hier het hele jaar reizen. Het is namelijk afhankelijk van wat je wil doen op reis. Het land ligt bijna onder de evenaar dus het is het hele jaar door aangenaam warm. Het verschil tussen de beste maanden is de regen die er valt. De maanden mei tot en met oktober/november zijn namelijk behoorlijk regenachtig.

De beste reistijd voor Costa Rica

Gelukkig kun je in Costa Rica redelijk vertrouwen op de twee belangrijkste seizoenen; het regenseizoen en het droge seizoen. Daar kun je je aardig op instellen als je het land bezoekt. Overigens betekent het droge seizoen niet automatisch dat dit de beste reistijd voor Costa Rica is.

Ties: “De beste reistijd voor Costa Rica zijn de maanden december tot en met april”.

Het regenseizoen in Costa Rica loopt grofweg van mei tot en met november. September en oktober kun je het beste vermijden, want dat zijn de regenachtigste maanden van het jaar. De droogste maanden zijn januari tot en met april. Dit betekent echter ook dat de natuur wat minder groen is. Zeker in maart en april.

Wij vertellen je graag wat meer over de seizoenen van Costa Rica en gaan wat dieper in op het regenseizoen en het droge seizoen.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 30 30 32 32 31 30 30 30 29 29 29 29
Regen (mm) 220 140 130 170 335 425 500 490 470 545 465 335

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Costa Rica

Costa Rica heeft twee seizoenen. Het droge seizoen, dat loopt van december tot en met april, en het regenseizoen van april/mei tot en met november.

Tussen die twee seizoen kun je in sommige maanden, zoals mei, juni en november ook prima reizen vanwege het goede weer en lage(re) prijzen.

Hoogseizoen

Klimaat Costa Rica

December t/m april

Dit is het droge seizoen in Costa Rica. Hoewel het minder regent kun je af en toe nog wel buien verwachten. Het is ook de drukste periode van het jaar. Accommodatie reserveren kan geen kwaad en prijzen liggen hoger dan tijdens het regenseizoen.

Tussenseizoen

Mei t/m juli en november

Dit is officieel het regenseizoen, maar het zijn nog prima maanden om te reizen. Rond juli en augustus valt de meeste regen en vanaf november begint het weer droger te worden. Het grote voordeel is goed weer en lage(re) prijzen.

Laagseizoen

beste reistijd voor Costa Rica

Augustus t/m oktober

In deze maanden kun je de meeste regen verachten. Het valt midden in het regenseizoen. Voordeel is dat de prijzen veel lager liggen dan het hoogseizoen en dat de natuur mooi groen is. Door de vele regen staat alles mooi in bloei.

Beste reistijd per maand

De beste reistijd voor Costa Rica verschilt niet alleen per gebied, maar ook per maand. Garantie op mooi weer heb je nooit, maar je kunt je wel goed voorbereiden. Als laatste hulpmiddel hebben we nog een klein overzicht gemaakt met de beste reistijd per maand.

Weer in januari

Januari is de piekmaand in het hoogseizoen omdat reizigers blijven hangen van de kerst- en nieuwjaarsvakantie. Het is ook het droge, met weinig regen en blauwe luchten.

De beginmaanden van het droge seizoen (december/januari) zijn bijzonder aantrekkelijk omdat het landschap nog steeds groen is van het regenseizoen seizoen, ondanks de mindere regenval.

– 30°C
– 220 mm


Weer in februari

Nog steeds het droge seizoen en het weer blijft goed. Er is over het algemeen een piek  met Pasen en de week ervoor. Plan vooruit en reserveer tijdens de voorjaarsvakantie en Pasen. De beschikbaarheid van accommodatie is beperkt gedurende deze populaire maanden.

– 30°C
– 140 mm


Weer in maart

Het weer in maart is vergelijkbaar met dat in februari. De temperatuur begint wel iets op te lopen, maar de regen neemt, statistisch gezien, iets af. Maart is een van de betere maanden om te reizen. Rustig en goed weer.

– 32°C
– 130 mm


Weer in april

April is zo’n beetje de laatste maand van het droge seizoen, hoewel het regenseizoen nooit van de ene op de andere dag begint. Je hebt nog steeds blauwe lucht en veel zon.

April is ook historisch gezien een van de warmste maanden van het jaar. Als Pasen in april valt, is het extra druk en kan reserveren wederom geen kwaad.

– 32°C
– 170 mm


Weer in mei

In mei komt het regenseizoen, of het groene seizoen, inzetten. De intense hitte van april neemt af waardoor het een aangename maand is om te reizen. Net als de temperaturen beginnen ook de hotelprijzen en het aantal toeristen te dalen.

Mei is een beetje een overgangsmaand, waarin de regen naarmate de maand duurt ook op loopt.

– 31°C
– 335 mm


Weer in juni

In juni zie je dat het een stuk rustiger wordt aangezien het regenseizoen nu echt begonnen is. Aan het eind van de maand kan het wat drukker worden in verband met vakanties wereldwijd.

Het grote voordeel is dat alles er groener uit begint te zien als de regen het regenwoud tot leven brengt.

– 30°C
– 425 mm


Weer in juli

Deze maand hoort, gezien het weer, zeker niet tot de beste reistijd voor Costa Rica. Als je regen niet erg vindt, is een dit mooie maand. Vind je regen wel erg, kun je beter niet komen in juli (en augustus). Je zit midden in het regenseizoen en kan elke dag een bui verwachten.

Het is wel het groenste seizoen in Costa Rica. Tussen de buien door heb je wel vaak zon. De middagen zijn regenachtig met meestal heldere ochtenden (perfect voor ochtendtours). Het weer is over het algemeen goed en de prijzen voor accommodatie laag.

– 30°C
– 500 mm


Onze reisgids voor Costa Rica

Wist je dat wij onze eigen reisgidsen maken? Onze Reis-Experts stellen samen met andere reizigers de mooiste reisgidsen samen. We hebben er sinds kort ook een voor Costa Rica. Het staat vol met handige tips, twee handige routes en de beste plekjes om te bezoeken.


MEER INFORMATIE

Jaco Beach
Jaco Beach in de vroege morgen

Weer in augustus

Samen met juli de natste maand van het jaar. Je zit midden in het regenseizoen en kan elke dag een bui verwachten. Dat heeft ook voordelen. Zo is dit het groenste seizoen in Costa Rica. Tussen de buien door heb je wel vaak zon.

De middagen zijn regenachtig met meestal heldere ochtenden (perfect voor ochtendtours). Het weer is over het algemeen goed en de prijzen voor accommodatie laag.

– 30°C
– 490 mm


Weer in september

De maand september (en oktober) is hoogtepunt van het regenseizoen aan de Pacifische kust. Laat die regen je echter niet afschrikken. Zo is deze maand perfect om wilde dieren te spotten. Daarnaast is deze periode perfect om te surfen.

Een ander groot voordeel is dat het rustig is, je nooit hoeft te reserveren en prijzen laag zijn.

– 29°C
– 470 mm


Weer in oktober

Qua weer is deze maand te vergelijken met september. Veel regen, maar ook schitterende natuur en weinig reizigers. De regen begint iets meer af te nemen.

– 29°C
– 545 mm


Weer in november

November is de maand dat het regenseizoen langzaam af neemt en de zon meer tevoorschijn komt. Het einde van november is meestal (het is niet te voorspellen) het begin van het droge seizoen van Costa Rica.

Net als mei is  november is een beetje een overgangsmaand. Het begint steeds drukker te worden naarmate je dichter bij december komt.

– 29°C
– 465 mm


Weer in december

Samen met januari is december de beste reistijd voor Costa Rica. Het begin van december is minder druk, maar naarmate de feestdagen dichter bij komen wordt het drukker. Dit is ook het hoogseizoen. Het weer is super met veel zon en weinig regen.

Je hebt wel last van stijgende hotelprijzen en veel drukte.

– 29°C
– 335 mm


Manuel Antonio National Park
Het schitterende Manuel Antonio National Park

Het droge seizoen

Het droge seizoen (ruwweg van november tot en met april) wordt gezien als de beste reistijd voor Costa Rica. Tijdens deze maanden zijn de meeste gebieden bijna de hele dag droog, met af en toe buitje. Buiten dat is het vooral genieten van veel zonneschijn en warme temperaturen.

De droge maanden van Costa Rica brengen de meeste zon, maar ook veel toeristen. Wildlife-liefhebbers en strandgangers komen massaal naar Costa Rica om de spectaculaire regenwouden en witte zandstranden van het land te verkennen.

Veel drukte

Daarnaast is het ook een goede rijd om schildpadden te spotten. Verder is er in het hoogseizoen ook het meeste ‘leven in de brouwerij’ met veel feesten (vooral aan het strand), dansen en live muziek.

De temperaturen verschillen niet zo veel in het hoog- en laagseizoen. In december en januari komen veel Noord-Amerikanen en Europeanen naar Costa Rica. Dit betekent dat je bepaalde accommodatie een aantal maanden van tevoren moet reserveren.

  • Voordeel ➜ veel zon, blauwe lucht en veel gezelligheid
  • Nadeel ➜ prijzen liggen vrij hoog, veel reizigers, natuur minder groen
Corcovado National Park
Het strand van Corcovado National Park

Het regenseizoen

Het regenseizoen (van mei tot half november) wordt niet gezien als de beste reistijd voor Costa Rica, maar vaak heb je zonnige ochtenden en regenachtige namiddagen. De regen is het zwaarst in september en oktober.

Heel veel last van de regen heb je niet. Waar in landen in Azië of Zuid-Amerika sommige wegen onbegaanbaar kunnen worden heb je daar in Costa Rica minder last van.

Het regenseizoen wordt vaak aangeduid als het ‘groene seizoen‘ vanwege de prachtige groende bossen en valleien. Als je een bui af en toe niet erg vindt is het regenseizoen eigenlijk een prima seizoen om te reizen.

Je hebt niet de strak blauwe lucht zoals het droge seizoen en in de namiddag kun je een bui verwachten, maar het is veel rustiger in het land en ook goedkoper. Daarnaast duren de buien meestal maar een paar uur.

Groen, groener, groenst

In het laagseizoen zijn de maanden juli en augustus nog behoorlijk populair. Toeristen trekken naar het binnenland van Costa Rica om de natuurlijke flora en fauna van het land te ontdekken.

Juli en augustus zijn echter wel internationale vakantiemaanden en het kan ook in deze maanden vrij druk worden.

  • Voordeel ➜ mooie groene natuur, lage prijzen, rustig
  • Nadeel ➜ meer regen, grijze lucht, mist in hoger gelegen gebieden
Uvita
Het regenseizoen is een prima tijd om het binnenland te verkennen

Beste reistijd per regio

Het is bijna onmogelijk om alle dagen mooi weer te hebben tijdens je reis door Costa Rica. Het weer laat zich namelijk niet zo makkelijk voorspellen. In het droge seizoen kan het regenen en in het regenseizoen kan het droog zijn.

Toch krijg je aan de hand van onderstaande tabel een aardig inzicht in wat de beste reistijd per regio is.

TIP ♥ – laat je niet tegenhouden door het regenseizoen. Het regent niet de hele dag en tussen de buien door heb je vaak schitterend weer.

Beste reistijd Costa Rica

3 gedachten over “Beste reistijd Costa Rica”

  1. Hoihoi, Ik heb gehoord dat er veel Amerikanen naar Costa Rica reizen. Welke tijd van het jaar zijn er veel amerikanen? Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven