Samen met Ayutthaya vind je in Sukhothai een paar van de mooiste tempelruïnes van Thailand. Dit park herbergt ruïnes van de oude hoofdstad van het Sukhothai Koninkrijk. Dit Koninkrijk bestond van 1238 tot 1438 en wordt ook wel het Gouden Tijdperk genoemd. Sukhothai betekent Rising of Happiness en is een van de belangrijkste historische plekken van Thailand.

De tempels, paleizen en ruïnes van Sukhothai

Sukhothai, op zo’n 6 uur rijden van Bangkok, is een tempelcomplex wat verdeeld kan worden in vijf zones; noord, zuid, oost, west en het centrum. Het park wordt omringt door de stadsmuren en heeft een opening aan elke zijde. Net als Ayutthaya bevinden zich in dit Historisch Park vele tempels.

De ruïnes werden pas in de 19e eeuw ontdekt en worden gezien als één van de meest klassieke bouwstijlen van Thailand. Binnen de stadsmuren vindt je ruïnes van 26 tempels en paleizen, waaronder overblijfselen van het koninklijk paleis.

“De leukste manier om de tempels en ruines te ontdekken is door een fiets te huren. Deze kun je overal huren voor 30 baht per dag”.

Sukhothai
Het is hier vaak erg rustig
Sukhothai
Een van de vele tempels

Een indrukwekkend tempelcomplex

Omdat het een van de meest indrukwekkende plekken is in Thailand. Jaarlijks trekken duizenden bezoekers richting dit park om zich te vergapen aan de tempels en boeddhabeelden.

Sinds 1991 staat het onder bescherming van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht want het wordt vaak gezien als één van de indrukwekkende tempelcomplexen in het land.

Er is hier ontzettend veel moois te zien. Verwacht hier geen Bagan (Myanmar) praktijken. Het is het nog niet zo druk en dat maakt een bezoek aan Sukhothai alleen maar mooier.

De tempels

In de jaren tachtig zijn de tempels, met steun van UNESCO, gerestaureerd. Sindsdien geeft het een prachtige indruk van hoe het Gouden Tijdperk er ooit uit heeft gezien.

Naast de Wat Mahahat vindt je nog meer bouwwerken binnen het Park. Onder andere de Wat Sra Sri, de Wat Chang Lom en de Wat Sri Sawai. Elk gebouwd in zijn eigen stijl. De stijl kan worden vergelijken met die van de Angkor Wat in Cambodja.

Sukhothai
Je komt hier helemaal tot rust

De belangrijkste tempels van Sukhothai

Voordat je naar hier heen afreist, is het goed om te weten dat Sukhothai verdeeld is in verschillende zones. 5 zones om precies te zijn.

De belangrijkste zones en hun tempels vind je hieronder.

“Voor elke zone van het park betaal je 100 Baht entree. Volgens sommige is het mogelijk om voor 350 Baht een ticket kopen waarmee je alles kunt bezichtigen, maar die heb ik niet gezien”.

Central Zone van Sukhothai

Dit is het belangrijkste deel van Sukhothai. De meeste en bekendste tempels vind je hier. Het leuke is dat al deze tempels met de fiets te ontdekken zijn. In één dag kun je de meeste tempels zien.

We raden je aan om in ieder geval deze tempels te bezoeken.

#1 Wat Mahathat

Een van de belangrijkste tempels is de Wat Mahathat. Hier zouden relikwieën van Boeddha liggen. Men zegt dat dit vroeger het middelpunt was van het Sukhothai Rijk. De tempel is gebouwd tussen 1292 en 1347.

In het midden van de pilaren vind je een zittende Boeddha. Het is een favoriete plek voor foto’s.

Wat Mahathat Thailand
Wat Mahathat
Wat Mahathat
Ruïnes van Wat Mahathat
#2 Wat Si Sawai

Dicht bij de Wat Mahatha vind je de Wat Si Sawai. Wat meteen opvalt, is dat de bouwstijl van deze tempel anders is dan de andere tempels. Deze tempel is namelijk gebouwd in Khmer stijl en lijkt op de tempels uit Angkor.

Dit is een van de oudste tempels van Sukhothai. Het bijzondere is dat deze tempel eigenlijk een Hindu tempel was. Later is het ‘omgetoverd’ tot een boeddhistische tempel.

Sukhothai
De Si Sawai tempel
#3 Wat Traphong Tong

De Wat Traphong Tong ligt iets verder van de andere tempels af. De tempel is niet de oudste tempel, maar wel een indrukwekkende. Vooral tijdens het Loi Krathong festival is deze tempel erg belangrijk.

Tijdens het festival worden er duizenden drijvende mandjes (krathongs) in het water gelaten om de godin van het water om dank en vergiffenis te vragen. Het wordt elk jaar in november gevierd en is werkelijk schitterend om te zien.

Hier lees je meer over het Loi Krathong festival.

Loy Krathong festival
Boeddhisten tijdens het Loy Krathong festival
#4 Wat Sra Sri

Van alle tempels ligt de Wat Sra Sri misschien wel het mooiste. Het ligt namelijk op een soort eiland. Je kunt dit eilandje gewoon betreden via een brug. Je kunt m de hele tempel heen lopen.

Deze tempel (en de meeste andere) wordt ’s avonds mooi verlicht!

“Dit vond ik de mooiste tempel van allemaal”.

Wat Sra Sri
Wat Sra Sri. Een van de mooiste tempels in Sukhothai

Northern Zone

In de Northern Zone vind je een van de meest populaire tempels. Hier staat namelijk de Wat Si Chum, ook wel de ‘Talking Boeddha’ genoemd. Ook hier kun je een fiets huren. Uiteraard kun je deze delen ook combineren.

Deze tempels moet je hier zien.

#1 Wat Si Chum

De Wat Si Chum is bekend door de 15 meter hoge boeddha. De vingers van het beeld zijn van goed en het is een van de bekendste en meest bezochte boeddhabeelden ter wereld. Het is gebouwd tussen 1555 en 1605.

De tempel zelf is niet heel groot en ook de buitenkant is niet spectaculair. De binnenkant maakt dat gelukkig meer dan goed.

Wat Si Chum
Boedda in de Si Chum tempel
#2 Wat Phra Phai Luang

Iets verder ligt de Wat Phra Phai Luang, of eigenlijk wat er van over is. Het is flink beschadigd, maar je kunt wel zien hoe groot deze tempel ooit geweest moet zijn.

Overige zones en tempels

Als je een dag in Sukhothai hebt, heb je met de eerder genoemde tempels de mooiste wel gezien. Als je wat meer tijd hebt, kun je deze tempels aan je lijstje toevoegen om je bezoek compleet te maken.

 • Wat Saphan Hin
 • Chang Lom
 • Wat Chetupon
Sukhothai
De Wat Si Sawai

New Sukhothai en Old Sukhothai

Als je hier heen komt moet je weten dat er eigenlijk twee opties zijn. Je hebt namelijk New Sukhothai en Old Sukhothai (Mueang Sukhothai District).

In de buurt van het historische park zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden, maar de meeste reizigers hebben de neiging om te verblijven in het zogenaamde New Sukhothai.

Dit is een nieuwere stad, zo’n 12 kilometer van het historische park.

Ties: “Hoewel de meeste mensen in New Sukhothai verblijven raden wij aan om in Old Sukhothai te overnachten. Dichter bij de tempels en veel gemoedelijker”.

Gelukkig heb je goede verbinding tussen het park met de ruïnes en de nieuwe stad.

New Sukhothai

New Sukhothai is een middelgrote stad, die zeker niet overspoeld wordt door toeristen. Vanaf hier kun je ook Ramkhamhaeng National Park bezoeken, evenals de ruïnes van Si Satchanalai en Kamphaeng Phet.

Deze zijn weliswaar niet zo uitgebreid gerenoveerd, maar nog steeds een bezoek waard.

De meeste van deze afgelegen plaatsen zijn vrij makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar voor uitstapjes naar Wat Thawet en Ramkhamhaeng National Park kun je beter een tour boeken.

Sukhothai
Si Satchanalai

Hoe kom je in hier?

Er zijn verschillende mogelijkheden om hier te komen. De tempels liggen halverwege tussen Bangkok en Chiang Mai. Als je dus van de hoofdstad naar het noorden reist, is Sukhothai een ideale tussenstop in je route door Thailand.

Vliegtuig

Er ligt een vliegveld in de buurt. Je kunt vanaf Bangkok richting Sukhothai vliegen. Een enkeltje kost je zo’n €60 p.p. Vanaf het vliegveld is het nog een half uurtje rijden naar het oude centrum.

Trein

Er rijden geen treinen naar Sukhothai, maar wel naar Phitsanulok op een uurtje van Sukhothai. De trein van Bangkok naar Phitsanulok doet er 7 uur over. Vanaf daar is het nog een uur met de bus naar het oude centrum.

Bus

Een makkelijkere optie is de bus. De reis duurt ongeveer zeven uur vanaf Bangkok. Vanaf Chiang Mai ben je er in vijfenhalf uur. Bussen vertrekken dagelijks. Je kunt het beste bij je accommodatie navragen waar en wanneer bussen vertrekken, aangezien dit vaak verandert.

Online boeken

Je kunt je reis ook online boeken via dit boekingssysteem. Hier kun je alle bus, boot, trein of taxiprijzen controleren en direct je tickets boeken.

Overnachten in Sukhothai

Er zijn heel wat opties waar je kunt overnachten. Zoals eerder vermeld raden wij aan om in het oude centrum te overnachten (Mueang Sukhothai District).

Het oude centrum is alles in een straal van een kilometer rondom Sukhothai Historical Park. Accommodatie hier vind je in alle prijsklasse.

Goede accommodatie zijn onder andere:

 • Budget: Old City Guest House
 • Normaal: OldTown Boutique House Sukhothai
 • Luxe: Legendha Sukhothai Hotel

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in Sukhothai

Sukhothai

Beste reistijd

De maanden november tot en met maart is de beste reistijd voor heel Thailand. Dit is het droge seizoen en tevens het drukste seizoen. Je hebt in deze periode nauwelijks regen en aangename temperaturen.

Nadeel is dat de prijzen wel heel hard stijgen.

Je kunt daarom ook kijken voor april en mei. Dit zijn de ook goede maanden voor het noorden (en de Golfkust). Het is de heetste periode in Thailand en ook vrij droog. Temperaturen stijgen boven de 30 graden dus wees wel voorbereid op hitte.

Locatie

0 gedachten over “Sukhothai”

 1. Hoi!

  Ik zou graag van Sukhothai naar Bangkok reizen en de bus lijkt me dan het handigste, maar als ik kijk op de website van 12goasia dan geeft hij alleen een busroute aan met een overstap via Khon Kaen, terwijl van Bangkok naar Sukhothai er wel een directe busverbinding is.
  Via Khon Kaen lijkt me wel héél erg om, dus ik vroeg mij af of het ook mogelijk is om een directe bus te nemen van Sukhothai naar Bangkok? En kan dit ook een nachtbus zijn?
  Vliegen vind ik erg prijzig, maar misschien hebben jullie nog andere voorstellen?

  Hoor het graag!

  1. Hoi Yvonne,

   er gaan wel bussen, maar wanneer en hoe laat deze gaan is niet duidelijk. Dit is bij je accommodatie in Sukhothai wel na te vragen, maar ik kan je er zo geen antwoord op geven. Als het goed is moeten we wel directe bussen zijn tussen Sukhothai en Bangkok die er zo’n 7 tot 8 uur over doen. Wellicht is het een idee om een hotel te mailen en vragen of zijn wat meer info hebben?

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven