Beste reistijd Mexico

De beste reistijd voor Mexico is dan ook de maanden december tot en met april. Tijdens deze maanden heb je in een groot deel van het land de meeste kans op goed weer. Toch kun je Mexico ook buiten deze maanden bezoeken omdat het bijna altijd goed weer is. Mexico heeft namelijk een tropisch klimaat wat betekent dat het, het hele jaar door rond de 30°C is. In onze zomermaanden valt er gemiddeld iets meer regen dan in de andere maanden.

Wat is de beste reistijd voor Mexico

Zoals overal in Midden-Amerika wordt het weer in Mexico bepaald door het regen- en droogseizoen. Natuurlijk is ook de hoogte van invloed op het weer. Hoe hoger je komt, hoe koeler het klimaat.

De maanden november/december tot en met april is de beste reistijd voor het grootste deel van Mexico. Alleen voor Yucatan ligt dit net wat anders. Het regenseizoen in Mexico loopt van mei tot en met oktober.

Ties: “Het droge seizoen is de beste reistijd voor Mexico. Dit zijn de maanden december tot en met april“.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 25 27 29 30 30 29 28 28 27 27 26 25
Regen (mm) 20 15 20 35 85 160 145 155 170 100 35 25

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Mexico

Zoals gezegd kun je Mexico het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden december tot en met maart, zoals eigenlijk alle landen in Midden-Amerika. Het is niet zo dat het in de andere maanden alleen maar regent en koud is. In tegendeel zelfs. Je hebt alleen iets meer kans op regen. Hieronder een overzicht van de seizoenen in Mexico.

Hoogseizoen

Beste reistijd voor Mexico

November tot en met april

Deze maanden vormen de beste reistijd voor Mexico met de beste kans op mooi weer. Daarnaast valt er minder regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen omhoog gaan en dat het wat drukker is. Piekmomenten zijn december en natuurlijk de feestdagen.

Tussenseizoen

Chicen Itza in Mexico

Mei t/m oktober

Vanaf mei tot en met oktober begint de regen iets meer toe te nemen, maar je hebt nog steeds veel zonnige dagen. De temperatuur is ook nog steeds goed. Het kan ‘s nachts wat frisser worden. Sommige regio’s hebben door hun (hoge) ligging meer regen. Oktober kan last hebben van stormen.

Laagseizoen

Playa del Carmen

September en oktober

Eigenlijk loopt het regenseizoen van mei tot en met oktober, maar de maanden waarin de meeste regen valt zijn september en oktober. Ook in juni en juli regent het vaker, maar dan heb je veel internationale reizigers in verband met schoolvakanties.

Beste reistijd per maand

Zoals gezegd kun je Mexico het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden december tot en met maart, zoals eigenlijk alle landen in Midden-Amerika.

Het is niet zo dat het in de andere maanden alleen maar regent en koud is. In tegendeel zelfs. Je hebt alleen iets meer kans op regen.

Hieronder een overzicht van de seizoenen in Mexico.

Weer in januari

Januari is het hoogtepunt het droge seizoen in het grootste deel van Mexico. De gemiddelde temperatuur in het land ligt rond de 25°C en ideaal om te verkennen of voor tijd op het strand. Januari tot maart zijn de maanden om Baja California te bezoeken om walvissen te spotten. Hou wel rekening met hoge prijzen en drukte.

– 25°C
– 20 mm


Weer in februari

Februari is qua weer te vergelijken met januari. In grote delen van het land heb je heerlijk weer met veel zon en goede temperaturen. Of je nu aan het strand wil zitten, steden wil verkennen of de natuur in wil trekken. In deze maanden (het hoogseizoen) kan het allemaal. Het is daarnaast rustiger dan in januari.

– 27°C
– 15 mm


Weer in maart

In maart begint de temperatuur op te lopen, maar de regen ook. Qua weer verandert er verder niet heel veel. Voordeel van maart is dat alle internationale toeristen grotendeels verdwenen zijn om pas rond juli weer terug te komen. Overigens zijn regio’s als Yucatan altijd druk.

– 29°C
– 20 mm


Weer in april

In maart begint de regen al in te zetten en die zet door in april. Meestal is dit de laatste maand van het droge seizoen. De temperaturen in maart en april nemen wel toe en het zijn prima maanden om het schiereiland Yucatan te bezoeken. In grotere steden kan het behoorlijk warm worden.

– 30°C
– 35 mm


Weer in mei

Mei is een van de heetste maanden om Mexico te bezoeken, en het ‘officiële’ begin van het regenseizoen. Dat betekent natuurlijk niet dat het op 1 mei gelijk begint te regenen. De regen komt langzaam het land in en je hebt nog genoeg mooie dagen.

Daarnaast is het een stuk rustiger in Mexico en de prijzen liggen een stuk lager dan het hoogseizoen.

– 30°C
– 85 mm


Weer in juni

De regen komt steeds meer opzetten in juni, hoewel het vaak alleen in de late middag regent en dan vaak voor een uur of twee uur. Temperaturen en luchtvochtigheid zijn hoog in het hele land en het is de laatste maand voordat de internationale vakanties beginnen.

– 29°C
– 160 mm

Pittoreske straten van Taxco

Weer in juli

Juli behoort niet tot de beste reistijd voor Mexico want je zit in deze maand midden in het regenseizoen. Ook hier geldt dat de regen vooral in de middag valt en dat je tussen de buien door vaak prima weer hebt. Het is een mooie tijd om stranden te verkennen en de tempels te bezoeken. Hiken wordt lastiger omdat het vaker regent.

Hou wel rekening met vakantiegangers en backpackers in verband met (internationale) vakanties.

– 28°C
– 145 mm


Weer in augustus

De maanden augustus en september worden gezien als het laagseizoen en vooral in september regent het meer. Augustus is niet echt een beste maand om in Mexico te zijn aangezien het veel regent, je midden het orkaanseizoen zit en daarnaast de prijzen relatief hoog liggen i.v.m. met vakanties.

In het binnenland kan het fris worden in de avond.

– 28°C
– 155 mm


Weer in september

September is qua weer vergelijkbaar met augustus alleen regent het nog meer. Geen ideale maand om in Mexico te zijn. Enige voordeel is dat het rustiger is dan de echte vakantiemaanden juli en augustus.

– 27°C
– 170 mm


Weer in oktober

Oktober is de laatste maand van het regenseizoen en de regen begint af te nemen. De temperaturen liggen hoog in oktober, maar je hebt wel veel regen. Het is een van de rustigste maanden van het jaar.

Misschien een goede reden om bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, aan de andere kant van de wereld te proberen.

– 27°C
– 100 mm


Weer in november

November is het begin van het hoogseizoen. Het is een van de beste maanden om te reizen omdat het weer goed is en je nog voor de drukte van december en januari zit. De prijzen zijn daarnaast een stuk lager dan in de drukte maanden december en januari.

– 26°C
– 35 mm


Weer in december

December is een populaire maand om in Mexico te reizen met warm en droog weer in grote delen van het land. Het kan met Kerstmis en Nieuwjaar bijzonder druk zijn, dus plan je reis ruim van tevoren. Daarnaast zijn vliegtickets in deze maand vrij prijzig.

– 25°C
– 25 mm

Beste reistijd voor Mexico
Het heerlijke strand van Cozumel

Beste periode om te gaan

Logischerwijs is de beste tijd om naar Mexico af te reizen de periode van het hoogseizoen. Dat wil echter niet zeggen dat je buiten deze maanden niet naar Mexico kunt afreizen. Ook buiten het hoogseizoen kan je prima reizen in Mexico.

Je zult dan wat meer last hebben van een regenbui op zijn tijd. Hou er rekening mee dat het in onze zomermaanden, dus van grofweg juni tot en met augustus, behoorlijk warm kan worden in sommige delen van Mexico.

Droge seizoen

Het droge seizoen is de beste reistijd voor Mexico, tijdens de maanden november tot en met april. Dit seizoen zorgt voor strak blauwe luchten en warme dagen in het land. Het is overal lekker weer, hoewel een regenbui natuurlijk nooit uit te sluiten is.

Je moet er wel rekening mee houden dat het in de hooglanden ’s avonds koel kan zijn. Neem daarom altijd een vest of jack mee naar Mexico.

TIP ♥ – populaire plekken in Yucatan worden vrij druk van half december tot half januari en met Pasen. Reserveren kan geen kwaad in die tijd.

Regenseizoen

Tijdens het regenseizoen in Mexico heb je vaak zonnige ochtenden en de regen valt meestal pas in de (late) middag. Maak je niet te druk om het regenseizoen aangezien het vaak maar een uur of twee uur regent. Daarnaast valt er hier niet zo veel regen als in sommige Aziatische landen.

De temperaturen blijven gelukkig warm, maar vooral in de laagland gebieden is de luchtvochtigheid hoog. Hou in de maanden augustus en september rekening met orkanen.

TIP ♥ – de maanden juni en september hebben het meeste last van regen

Chichen Itza
Emma bij Chichen Itza

 

Beste reistijd per regio

Om je iets beter op weg te helpen met de beste reistijd voor Mexico, hebben we een overzicht gemaakt met de beste reistijd voor populaire gebieden in Mexico.

We zullen niet alle bezienswaardigheden benoemen (die vind je hier), maar met deze vier heb je een aardig beeld

Beste reistijd voor Yucatan

De beste tijd om Yucatan te bezoeken is van november tot en met maart/april, tijdens het hoogseizoen. Ook de maand mei is nog een prima maand om te reizen. De temperatuur verschilt overigens niet veel in alle maanden. In het droge seizoen liggen de temperaturen rond de 30°C.

Tijdens het regenseizoen, grofweg de maanden juni tot en met september, liggen de temperaturen een stuk hoger. Hoewel het in die maanden vaker regent kun je de regio nog prima bezoeken. Piekmaanden in Yucatan zijn de maanden juli, augustus, december en januari.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Yucatan

Beste reistijd voor Baja California

De beste reistijd voor Baja California loopt gelijk aan de beste reistijd voor Mexico. De maanden november tot en met mei. In de juli, augustus en september kan er regen vallen in Baja California, maar over het algemeen regent het hier veel minder dan aan de oostkant van Mexico.

Vooral de maanden januari tot en met maart zijn goed, wanneer de walvissen naar de lagunes trekken. De gemiddelde temperatuur in deze regio ligt wat lager, maar het wordt hier zelden kouder dan 25°C.

Beste reistijd voor noord/oost, centraal Mexico

Dit is nogal een groot gebied en het is lastig te voorspellen wat het weer doet. Toch kun je er vanuit gaan dat de maanden november tot en met april de beste maanden zijn om in dit deel van Mexico te reizen.

Dat is vooral te danken aan de stabiele temperaturen in Mexico en het feit dat er weinig hoogteverschil is.

3 gedachten over “Beste reistijd Mexico”

 1. Hi, bedankt voor al deze informatie. Wij willen de eerste weken van oktober Yucatan, isla holbox en wellicht Tulum bezoeken. Lees ik het goed dat dit net het einde van regenseizoen is? Wat zijn jullie ervaringen dan met het weer?

  Groet!
  Sonja

 2. Hi, ik heb jullie blogs over Mexico en Belize gelezen. Maart zou een goede maand zijn vanwege minder toeristen. Wat is jullie ervaring met de spring break zowel Mexico/Belize?

  1. Hi Jessica,

   voor zover ik weet valt Spring Break tussen februari en april, wat de beste maanden zijn om zowel Mexico als Belize te bezoeken. Het weer is dan over het algemeen goed, maar garanties heb je natuurlijk nooit 🙂

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven