Beste reistijd Belize

Belize heeft een subtropisch klimaat waardoor het altijd lekker warm is. Iets wat bij ons Europeanen altijd goed in de smaakt valt. De temperaturen aan de kust kunnen oplopen tot 35°C. Met een gemiddeld  temperatuur van zo’n 20 tot 27°C is het echter altijd goed vertoeven op Belize. Wij vertellen je meer over de beste reistijd voor Belize.

Wat is de beste reistijd voor Belize?

De beste reistijd voor Belize zijn de maanden december tot en met april, waarin de maanden januari tot en met april het droogst zijn. Vergelijkbaar met omliggende landen. De prijzen liggen dan wel wat hoger omdat het hoogseizoen is, maar je vermijd in deze periode wel het regenseizoen.

Tussen juni en november regent het statistisch gezien het meest, maar de hoeveelheid regen in Belize valt mee.

Juli is de natste maand. Waar je meer rekening mee dient te houden is het orkaanseizoen (augustus tot en met oktober).

Ties: “Het droge seizoen is de beste reistijd voor Belize. Dit zijn de maanden november tot en met april”.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 27 28 29 30 31 31 32 30 30 29 29 28
Regen (mm) 120 65 55 45 175 245 275 225 255 240 155 145

Groen = beste reismaanden
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Belize

De beste reistijd voor Belize is het beste te bepalen aan de seizoenen. Eigenlijk kun je de beste reistijd voor Belize opdelen in twee seizoenen. Het droge seizoen, ook wel het hoogseizoen (november tot en met april) en het regenseizoen (mei tot en met oktober).

Toch heb je in het regenseizoen ook goede maanden

Hoogseizoen

Beste reistijd Belize

November tot en met april

De maanden november tot en met april zijn de beste maanden om in Belize te reizen. Je hebt vaak strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is. Piekmomenten zijn december en feestdagen.

Tussenseizoen

Xunantunich

Mei en oktober

In het laagseizoen, of regenseizoen, reizen mensen liever niet naar Belize. Dat is begrijpelijk. Toch is het regenseizoen niet alleen maar regen. Sterker nog, in de maanden mei en oktober, respectievelijk net voor en na het regenseizoen, is het waar vaak nog prima! En de prijzen liggen een stuk lager.

Laagseizoen

Lamanai tempel

Juni t/m oktober

In deze maanden heb je meer regenval. Die valt echter vooral ‘s nachts en in de morgen. Er is meer kans op stormen tussen augustus en oktober. Prijzen voor accommodaties dalen aanzienlijk, maar sommige accommodaties sluiten hun deuren.

Beste reistijd per maand

Ondanks dat wij behoorlijk veel ervaring hebben met reizen in Midden-Amerika blijft het lastig te voorspellen wat nu precies de beste reistijd is, ongeacht welk land je bezoekt. Daarnaast is het weer nooit voor de volle 100% te voorspellen.

Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd Belize, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

De maand januari is een goede maand om te reizen. Je zit midden in het hoogseizoen, maar net na de decemberdrukte. Dit is dan ook de beste reistijd voor Belize. Je hebt vaak een blauwe lucht, veel zonneschijn en weinig regen.

Perfect om de oude Maya-tempels te verkennen en de oerwouden in het westen en noorden van het land te ontdekken. Dit is het hoogseizoen dus reserveren voor hotels kan geen kwaad.

– 27°C
– 120 mm


Weer in februari

Februari is qua weer vergelijkbaar met januari. Het is alleen droger. Samen met maart en april zijn dit de droogste maanden. Dat betekent dat je goed kunt reizen. Hoge temperaturen (rond de 28°C), weinig regen en minder reizigers.

– 28°C
– 65 mm


Weer in maart

In maart begint de temperatuur iets op te lopen en de regen nog verder af te nemen. Daarnaast vind je bijna geen reizigers in Belize omdat maart geen typische vakantiemaand is. Wat ons betreft een van de beste reismaanden. Ook wij waren in maart in Belize.

– 29°C
– 55 mm


Weer in april

Officieel de laatste maand van de beste reistijd voor Belize, hoewel dat natuurlijk nooit zo zwart/wit is. April is net als maart een van de betere maanden. Veel zon, weinig regen en nog minder reizigers.

– 30°C
– 45 mm


Weer in mei

Mei is een beetje een overgangsmaand. Officieel begint het regenseizoen in deze maand, maar je hebt nog vrij veel goede dagen. Tegen het einde van de maand begint het wel meer te regenen. Zeker in het zuiden tegen de grens van Guatemala.

Grote voordeel van mei is dat het een stuk rustiger is (en goedkoper).

– 31°C
– 175 mm


Weer in juni

De maand juni markeert het begin van het regenseizoen. Toch is dit nog steeds een goede maand aangezien het nooit de hele dag regent, maar vaak later in de middag. De échte zware regenval beging eind juli en houdt aan tot september/oktober.

Daarnaast heb je in deze maanden veel internationale vakanties waardoor het nog best druk kan worden

– 31°C
– 245 mm

Xunantunich in Belize
Het uitzicht over de Maya-ruïne Xunantunich

Weer in juli

De maand juni markeert het begin van het regenseizoen. Toch is dit nog steeds een goede maand aangezien het nooit de hele dag regent, maar vaak later in de middag. De échte zware regenval beging eind juli en houdt aan tot september/oktober.

Daarnaast heb je in deze maanden veel internationale vakanties waardoor het nog best druk kan worden.

– 32°C
– 275 mm


Weer in augustus

De maand augustus valt niet onder de beste reistijd voor Belize. Het is het hoogtepunt van het regenseizoen met hevige regen en het risico van tropische stormen. Sommige accommodaties, vooral op de eilanden, sluiten daarom in september voor jaarlijks onderhoud.

Het is rustig in Belize tijdens deze maanden.

– 30°C
– 225 mm


Weer in september

Het weer in september is vergelijkbaar met dat in augustus. Het is een van de natste maanden van het jaar en daarom niet ideaal om te reizen. Het is wel lekker rustig.

– 30°C
– 255 mm


Weer in oktober

In oktober begint de temperatuur af te nemen evenals de regen, hoewel het minimaal is. Net als augustus en september niet de beste maand om te reizen gezien de regen en kans op tropische stormen.

– 29°C
– 230 mm


Weer in november

Begin november begint de regen weer af te nemen en heb je meer kans op goed weer. Aan de grens met Guatemala kan het nog wat meer regenen, maar op de eilanden is het weer al een stuk beter. Hou er daarnaast rekening mee dat het hoogseizoen weer op gang begint te komen.

– 29°C
– 155 mm


Weer in december

De meeste regen begint af te nemen en de luchtvochtigheid neemt af. In december keren bezoekers in groten getale terug naar Belize. Er zijn vooral veel Amerikanen te vinden. Hotels op eilanden en bekende plekken als San Ignacio of Hopkins zitten snel voor met Kerstmis en Nieuwjaar dus reserveren is een must!

– 38°C
– 145 mm

Caye Caulker
Sfeervolle huisjes op Caye Caulker

Beste reistijd per regio

Belize is niet zo heel groot dus heel erg veel verschil tussen de beste reistijd per regio zit er niet. De enige regio’s die last hebben van iets meer regen tijdens het regenseizoen is het Toledo district in het zuiden tegen de grens met Guatemala en het gedeelte aan de kust.

Om je een iets beter beeld te geven hebben we een aantal regio’s op een rij gezet.

San Ignacio (Xunantunich) en omstreken

De beste reistijd blijft hetzelfde. Voor heel Belize zijn dit de maanden november tot en met april. Deze regio, met bekende plekken als San Ignacio (toegangspoort tot Xunantunich), Caracol en de Actun Tunichil Muknal hebben het meeste last van regen in de maanden juli en oktober.

XunantunichDe eilanden

Belize staat bekend om de schitterende tropische eilanden. Eigenlijk zijn het atollen, net zoals je op de Malediven hebt. De bekendste eilanden zijn Caye Caulker, Tobacco Caye en Ambergris Caye. Deze eilanden liggen allemaal op vaarafstand van Belize City.

Ook hier kun je het beste zitten in de maanden november tot en met april, de beste reistijd Belize. In het regenseizoen wil je hier ook niet zitten.

TIP ♥ – in de maand september sluit sommige accommodatie op de eilanden in verband met slecht weer (orkanen).

Caye CaulkerDe kust

Naast de eilanden en het westen en noorden van Belize heb je uiteraard nog de kust met bekende plekken als Placencia en Hopkins. Deze twee kustplaatsen zijn voor veel mensen een prima alternatief voor de eilanden. Zeker al je via Livingston (Guatemala) of Honduras naar Belize reist.

Voor de zuidelijke kustplaatsen geldt ook dezelfde reistijd als voor de rest van Belize met als enige uitzondering dat het tussen juli en september hard kan regenen. Hier heb je ook meer last van regen in de zin van tours die worden geannuleerd en slechte weersomstandigheden voor duiken.
Beste reistijd Hopkins

Het regenseizoen Belize

Als je de drukte wil ontvluchten kun je ook in het regenseizoen naar Belize reizen. Dit zijn de maanden mei tot en met oktober.  Uiteraard regent het dan meer dan in het droge seizoen, maar het is niet zo dat het elke dag regent.

Vaak regent het in de middag of ’s nachts en overdag heb je goed (soms bewolkt) weer.

In de maanden augustus tot en met september regent het wel wat vaker. Daarnaast vormen maanden het orkaanseizoen dus vraag jezelf goed af of je tijdens deze maanden naar Belize wil reizen. Daarnaast worden veel tours zoals duiken, de ATM tour, of snorkelen afgeblazen vanwege het weer.

Voordelen van regenseizoen

Het goede nieuws van het regenseizoen is dat regenbuien vaak maar een uur of twee duren. Tussen de buien door heb je vaak goed weer. Daarnaast liggen de prijzen vaak een stuk lager en is het een stuk rustiger.

Beste reistijd Belize

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven