Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Belize

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 september, 2020

Belize heeft een subtropisch klimaat waardoor het altijd lekker warm is. Iets wat bij ons Europeanen altijd goed in de smaakt valt. De temperaturen aan de kust kunnen oplopen tot 35°C. Met een gemiddeld  temperatuur van zo’n 20 tot 27°C is het echter altijd goed vertoeven op Belize. Wil je weten wat de beste maanden zijn? Lees dan onze tips over de beste reistijd Belize.

Beste reistijd Belize

De beste reistijd Belize  zijn de maanden november tot en met april, waarin de maanden januari tot en met april het droogst zijn. Vergelijkbaar met omliggende landen. De prijzen liggen dan wel wat hoger omdat het hoogseizoen is, maar je vermijd in deze periode wel het regenseizoen. Dit wil niet zeggen dat je buiten deze maanden niet naar Belize kan.

Wil je alles weten over de beste reistijd Belize? Lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

TIP ♥ – het droge seizoen is de beste reistijd voor Belize. Dit zijn de maanden november tot en met april.

Beste reistijd Belize

Beste reistijd Belize per maand

De seizoenen van Belize

De beste reistijd voor Belize is het beste te bepalen aan de seizoenen. Eigenlijk kun je de beste reistijd voor Belize opdelen in twee seizoenen. Het droge seizoen, ook wel het hoogseizoen van november tot en met april en het regenseizoen; van mei tot en met oktober. Toch heb je in het regenseizoen ook goede maanden.

Hoogseizoen

Caye Caulker
November tot en met april

 De maanden november tot en met april zijn de beste maanden om in Belize te reizen. Je hebt vaak strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is. Piekmomenten zijn december en feestdagen.

Tussenseizoen

Beste reistijd Belize
Mei en oktober

In het laagseizoen, of regenseizoen, reizen mensen liever niet naar Belize. Dat is begrijpelijk. Toch is het regenseizoen niet alleen maar regen. Sterker nog, in de maanden mei en oktober, respectievelijk net voor en na het regenseizoen, is het waar vaak nog prima! En de prijzen liggen een stuk lager.

Laagseizoen

Arenal Vulkaan
Juni t/m oktober

In deze maanden heb je meer regenval. Die valt echter vooral ‘s nachts en in de morgen. Er is meer kans op stormen tussen augustus en oktober. Prijzen voor accommodaties dalen aanzienlijk, maar sommige accommodaties sluiten hun deuren.

Beste reistijd per maand

Ondanks dat wij behoorlijk veel ervaring hebben met reizen in Midden-Amerika blijft het lastig te voorspellen wat nu precies de beste reistijd is, ongeacht welk land je bezoekt. Daarnaast is het weer nooit voor de volle 100% te voorspellen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd Belize, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

De maanden januari tot en met april zijn de droogste maanden. Dit is dan ook de beste reistijd Belize. Je hebt vaak een blauwe lucht, veel zonneschijn en weinig regen. Deze maanden zijn perfect om de oude Maya-tempels te verkennen en de oerwouden in het westen en noorden van het land. Dit is het hoogseizoen dus reserveren voor hotels kan geen kwaad.

Mei is een beetje een overgangsmaand. Officieel begint het regenseizoen in deze maand, maar je hebt nog vrij veel goede dagen. Tegen het einde van de maand begint het wel meer te regenen. Zeker in het zuiden tegen de grens van Guatemala. Grote voordeel van mei is dat het een stuk rustiger is (en goedkoper).

De maanden juni en juli zijn de maanden waarin het regenseizoen begint. Toch zijn dit nog steeds goede maanden aangezien het nooit de hele dag regent, maar vaak later in de middag. De échte zware regenval beging eind juli en houdt aan tot september/oktober. Daarnaast heb je in deze maanden veel internationale vakanties waardoor het nog best druk kan worden.

De maanden augustus, september en oktober vormen niet bepaald de beste reistijd Belize. Het is het hoogtepunt van het regenseizoen met hevige regen en het risico van tropische stormen. Sommige accommodaties, vooral op de eilanden, sluiten daarom in september voor jaarlijks onderhoud. Het is rustig in Belize tijdens deze maanden.

Begin november begint de regen weer af te nemen en heb je meer kans op goed weer. Aan de grens met Guatemala kan het nog wat meer regenen, maar op de eilanden is het weer al een stuk beter. Hou er daarnaast rekening mee dat het hoogseizoen weer op gang begint te komen.

De meeste regen begint af te nemen en de luchtvochtigheid neemt af. In december keren bezoekers in grote getale terug naar Belize. Er zijn vooral veel Amerikanen te vinden. Hotels op eilanden en bekende plekken als San Ignacio of Hopkins zitten snel voor met Kerstmis en Nieuwjaar dus reserveren is een must!

Steiger langs de kust van Caye Caulker

November tot en met april is een goede tijd om Caye Caulker te bezoeken 

Beste reistijd per regio

Belize is niet zo heel groot dus heel erg veel verschil tussen de beste reistijd per regio zit er niet. De enige regio’s die last hebben van iets meer regen tijdens het regenseizoen is het Toledo district in het zuiden tegen de grens met Guatemala en het gedeelte aan de kust. Om je een iets beter beeld te geven hebben we een aantal regio’s op een rij gezet.

San Ignacio (Xunantunich) en omstreken

De beste reistijd blijft hetzelfde. Voor heel Belize zijn dit de maanden november tot en met april. Deze regio, met bekende plekken als San Ignacio (toegangspoort tot Xunantunich), Caracol en de Actun Tunichil Muknal hebben het meeste last van regen in de maanden juli en oktober.

Xunantunich
De eilanden

Belize staat bekend om de schitterende tropische eilanden. Eigenlijk zijn het atollen, net zoals je op de Malediven hebt. De bekendste eilanden zijn Caye Caulker, Tobacco Caye en Ambergris Caye. Deze eilanden liggen allemaal op vaarafstand van Belize City.

Ook hier kun je het beste zitten in de maanden november tot en met april, de beste reistijd Belize. In het regenseizoen wil je hier ook niet zitten.

TIP ♥ – in de maand september sluit sommige accommodatie op de eilanden in verband met slecht weer (orkanen).

Caye Caulker
De kust

Naast de eilanden en het westen en noorden van Belize heb je uiteraard nog de kust met bekende plekken als Placencia en Hopkins. Deze twee kustplaatsen zijn voor veel mensen een prima alternatief voor de eilanden. Zeker al je via Livingston (Guatemala) of Honduras naar Belize reist.

Voor de zuidelijke kustplaatsen geldt ook dezelfde reistijd als voor de rest van Belize met als enige uitzondering dat het tussen juli en september hard kan regenen. Hier heb je ook meer last van regen in de zin van tours die worden geannuleerd en slechte weersomstandigheden voor duiken.

Beste reistijd Hopkins

Het regenseizoen Belize

Als je de drukte wil ontvluchten kun je ook in het regenseizoen naar Belize reizen. Dit zijn de maanden mei tot en met oktober.  Uiteraard regent het dan meer dan in het droge seizoen, maar het is niet zo dat het elke dag regent. Vaak regent het in de middag of ‘s nachts en overdag heb je goed (soms bewolkt) weer.

In de maanden augustus tot en met september regent het wel wat vaker. Daarnaast vormen maanden het orkaanseizoen dus vraag jezelf goed af of je tijdens deze maanden naar Belize wil reizen. Daarnaast worden veel tours zoals duiken, de ATM tour, of snorkelen afgeblazen vanwege het weer.

Voordelen van regenseizoen

Het goede nieuws van het regenseizoen is dat regenuien vaak maar een uur of twee duren. Tussen de buien door heb je vaak goed weer. Daarnaast liggen de prijzen vaak een stuk lager en is het een stuk rustiger.

Meer lezen over Belize?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU