Beste reistijd Peru

Het bepalen van de beste reistijd voor Peru is nog niet zo makkelijk. Door de bijzondere fysieke kenmerken van het land kunnen de temperaturen in het hele land enorm verschillen. Zo zijn de maanden december tot en met februari goed als je naar de kust gaat. Echter zijn deze maanden juist niet geschikt voor het bezoeken van het Andes gebergte omdat het dan veel regent.

Beste reistijd Peru

Naar onze mening is de beste tijd om Peru te bezoeken de periode na het regenseizoen en net voor het drukke seizoen. Dan is de natuur namelijk mooi groen, het regenseizoen is achter de rug en de hordes toeristen moeten nog aan komen. De maanden april en mei zijn daarom goede maanden om te reizen.

TIP ♥ – de beste reistijd zijn de maanden mei tot en met oktober met juni tot en met augustus als piekmaanden. De zomer (dec – mrt) is het warmst, maar ook regenachtig.

Als je alles wil weten over de beste reistijd voor Peru lees dan verder op deze pagina;

 

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 23 23 23 22 21 20 20 20 21 22 23 23
Regen (mm) 105 85 65 25 5 3 5 10 20 35 50 80

De seizoenen van Peru

De beste reistijd voor Peru heeft grotendeels te maken met het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. Deze seizoenen verschillen niet zozeer qua weer, maar ook wat betreft drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of bezienswaardigheden. Bedenk daarom goed vooraf in welk seizoen je wilt reizen.

Hoogseizoen

Best reistijd voor Peru

Juni tot en met augustus

Dit is het droge seizoen en bovendien het drukste seizoen. Veel reizigers komen naar Peru omdat het niet vaak regent. Het is droog in het Andes gebergte (Machu Picchu) en de temperatuur aangenaam is. Prijzen voor accommodatie en highlights schieten wel omhoog in deze periode.

Tussenseizoen

Spt t/m Nov & Mrt t/m Mei

In deze maanden heersen de lente en de herfst in de hooglanden. Deze maanden zijn ideaal omdat het wat minder druk is bij bezienswaardigheden, maar nog steeds mooi weer is. September tot en met november zijn goede maanden voor een regenwoud trekking.

Laagseizoen

Machu Picchu

December t/m februari

Deze maanden vormen het regenseizoen. De bekende Inca Trail is in februari gesloten wegens onderhoud. Dit zijn echter wel de zomermaanden in Peru. Dat betekent dat het aan de kust heel erg lekker is. De zee is gunstig om in te zwemen en temperaturen zijn goed.

Beste reistijd per maand

Hoewel het droge seizoen, van mei tot en met oktober, de beste periode is om te gaan betekent dat niet dat de andere maanden niet geschikt zijn om te reizen. Om je een beter idee te geven over het weer per maand hieronder een handig overzicht.

Wil je in Inca Trail lopen? Hou er dan rekening mee dat deze in februari is gesloten wegens onderhoud.

Weer in januari

Januari is een van de warmere maanden van het jaar. In Lima is het droog, zonnig en warm met temperaturen tussen de 23ᵒC en som wel 30ᵒC. Het weer in Cuzco in januari is anders. Dit is de natste maand van het jaar in Cuzco met zware bewolking en een flinke neerslag.

Voordeel van januari is dat de amazone (Iquitos) volop in bloei is en je mooie boottochten kunt maken. Beste tijd om de kust te bezoeken.

– 23°C
 – 105 mm


Weer in februari

Februari is qua weer vergelijkbaar als januari. Het is warm, maar ook behoorlijk regenachtig. De temperaturen liggen tussen de 25ᵒC to tot 30ᵒC. In Cuzco en bij de Machu Picchu regent het veel. Deze maand staat vooral bekend om de sluiting van de Inca Trail voor onderhoud.

Je kunt de Machu Picchu kan nog steeds bezoeken via andere routes zoals de Salkantay. Beste tijd om de kust te bezoeken.

– 23°C
 – 85 mm


Weer in maart

In Cuzco en de Machu Picchu blijft het regenachtig, maar in Lima en de lager gelegen gebieden is het weer vaak prima. Het weer in maart in de jungle van Peru is nog steeds regenachtig met hoge waterstanden en veel regenval.

Het weer begint wel beter te worden in Cuzco en de omliggende regio. Beste tijd om de kust te bezoeken.

– 23°C
 – 65 mm


Weer in april

April is een typische overgangsmaand. Het weer in de hooglanden rond Cuzco en Machu Picchu veranderd. Hoet regent minder en de natuur is prachtig groen. Daarnaast zit je nog vóór het hoogseizoen.

Dit is een van de betere maanden om Machu Picchu te bezoeken. Het weer in Lima en rond de kust begint enigszins af te koelen.

– 22°C
 – 25 mm


Weer in mei

Mei markeert het begin van de beste reistijd voor Peru. In mei begint de beste tijd om de amazone te bezoeken. Aan de kust en rondom Lima wordt het frisser. Hoewel het met zo’n 20ᵒC nog niet echt koud is.

Rondom Cuzco en de Machu Picchu is het weer het beste met groene natuur, lekkere temperaturen en weinig regen.

– 21°C
 – 5 mm


Weer in juni

In de Andes wordt het in onze zomermaanden (wintermaanden in Peru) erg koud. ’s Avonds heb je echt een dikke jas nodig in de bergen. Ook langs de kust begint de temperatuur te zakken en bovendien valt er iets meer regen.

Rondom Machu Picchu is het weer nog steeds goed met veel zon, maar lagere temperaturen. Zeker in de nacht. In Lima is het overdag een stuk kouder.

– 20°C
 – 3 mm


Weer in juli

Het weer rondom Cuzco en Machu Picchu wordt gekenmerkt door weinig regen en aangename temperaturen van rond de 20°C. In Lima wordt het kouder, maar met 15°C nog aangenaam. In de amazone rond Iquitos blijft het warm (30ᵒC) met relatief weinig regen.

– 20°C
 – 5 mm

Cuzco
Plaza de Armas in Cuzco

Weer in augustus

Hoewel augustus tot het piekseizoen hoort en onder de beste reistijd voor Peru valt is het wel hartje winter in Peru. In Cuzco en rond Machu Picchu is het vaak droog met heldere luchten.

De temperatuur in de bergen, tegen het vriespunt, is met vooral ’s nachts nog wel eens een struikelblok voor reizigers. Lima is koel, maar reisbaar. Augustus is de droogste maand in de amazone.

– 20°C
 – 10 mm


Weer in september

September is een van de laatste maanden die onder de beste reistijd voor Peru valt. In Lima is het droog, zonnig en aangenaam. Rondom Cuzco kan het bewolkt zijn en wat kouder en begint de regen ook weer wat toe te nemen.

Aan de kust begint de temperatuur weer op te lopen. In de Amazone begint het meer te regenen.

– 12°C
 – 20 mm


Weer in oktober

Officieel is oktober de laatste maand van de beste reistijd, maar zo zwart/wit is het natuurlijk niet. Het kan in oktober nog steeds prima weer zijn. In Lima begint het weer warmer te worden, maar in Cuzco en rondom Machu Picchu begint het meer te regenen.

Ook in de amazone is er meer regen en bewolking.

– 22°C
 – 35 mm


Weer in november

In zowel de bergen rondom Cuzco en de Machu Picchu neemt de regen verder toe wat betekent dat je ook meer ‘last’ hebt van wolken. Hetzelfde geldt voor Lima met als enige verschil dat het hier zelden regent in november en december.

In de amazone wordt het warmer en valt er meer regen. November is wel een van de beste maanden om aan de kust te zijn.

– 23°C
 – 50 mm


Weer in december

Het weer in december is vergelijkbaar met dat in november en januari. Warm en droog in Lima, warm en regenachtig in de bergen en heerlijk aan de kust. Hou wel rekening met extra drukte rondom Kerst en Nieuwjaar.

– 23°C
 – 80 mm

Inca Trail
Het Wereldwonder van Peru

Beste reistijd in de Andes

Het Andes gebergte is de hoogste bergketen van Zuid-Amerika. De beste reistijd in de bergen van Peru is vrij duidelijk. Van december tot en met maart is er zware regenval. De beste periode om richting het Andes gebergte te trekken voor de Machu Picchu en de Inca Trail zijn de maanden juni tot en met september.

Uiteraard is het denkbaar dat je in het regenseizoen enkele droge en mooie dagen hebt en in het droge seizoen enkele natte dagen.

Voor de jungle van de Peru gelden ongeveer dezelfde reistijden hoewel de regenval iets zwaarder en frequenter is. Daarnaast is het warm en vochtig in de jungle gedurende het hele jaar.

TIP ♥ – de beste reistijd voor de bergen in Peru zijn de maanden mei tot en met oktober.

Beste reistijd Peru

Beste reistijd aan de kust

Onze wintermaanden lenen zich goed voor een strandvakantie in Peru. De maanden december tot en met maart zijn namelijk de warmste maanden aan de kust (zeker in het noorden). Januari is hierin de warmste maand.

Groot voordeel van deze maanden is dat de zee is opgewarmd is en dus ideaal voor zwemmen met dolfijnen.

TIP ♥ – de beste kans op het mooiste weer aan de kust heb je in de maanden november tot en met maart.

Beste reistijd Peru

Beste reistijd Amazone

Voor de regio rondom de Amazone in Peru gelden ongeveer dezelfde reistijden als voor het Andes gebergte hoewel de regenval hier iets zwaarder en frequenter is. Daarnaast is het warm en vochtig in de jungle gedurende het hele jaar.

Het regenwoud heeft een subtropisch klimaat en van oktober tot en met april regent het veel. In het droge seizoen, van mei tot en met september kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden. De luchtvochtigheid is dan hoog.

TIP ♥ – het beste weer in het Amazoneregenwoud heb je in de maanden mei tot en met september.

Beste reistijd Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven