Beste reistijd Panama

Panama ligt bijna onder de evenaar en bevindt zich dus in de tropen. Daar komt ook een tropische klimaat bij kijken. Naast dat het hier vrijwel het hele jaar lekker warm is, kan het ook erg vochtig en regenachtig zijn. De beste reistijd Panama heeft alles te maken met het droog- en regenseizoen. En daar vertellen we alles over op deze pagina.

Beste reistijd Panama

Er is niks zo lekker als in Nederland in het vliegtuig stappen om vervolgens in Midden-Amerika het zonnetje tegemoet te zien. De meeste reizigers komen naar Panama in het droge seizoen (de zomer), dat loopt van eind december tot en met april. Dit zijn de beste maanden om Panama te bezoeken.

TIP ➜ boek je vliegticket naar Panama voor maar €449!

Wil je alles weten over de beste reistijd Panama? Lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

TIP ♥ – het droge seizoen is de beste reistijd voor Panama. Dit zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd Panama

Beste reistijd Panama per maand

De seizoenen van Panama

Panama heeft slechts twee seizoenen. Het droge seizoen van december tot en met maart, en het regenseizoen van maart tot en met november. In het regenseizoen valt, niet geheel verrassend, de meeste regen, maar dan is het land ook het ‘groenst’. Het piekseizoen in Panama zijn de feestmaanden, met name december.

Hoogseizoen

San Blas eilanden
December tot en met april

 Deze maanden zijn vormen de beste reistijd Panama met strak blauwe lucht en weinig regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat en dat het wat drukker is op in populaire plekken. Piekmomenten zijn december en feestdagen.

Laagseizoen

Boquete
April tot en met november

In het laagseizoen, of regenseizoen, valt er meer regen in Panama en heb je meer kans op wolken. Regen is vrij frequent dus bereid je daar op voor als je in deze maanden naar Panama komt. Voordeel is dat prijzen lager zijn en het een stuk rustiger is in het land qua aantal toeristen.

De reistijd per maand

De beste reistijd van Panama is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Januari is een van de betere maanden om in Panama te reizen. Je zit midden in het hoogseizoen met veel zon en weinig regenbuien. Het is de ideale maand voor iedereen die wil snorkelen of duiken. Het is, samen met december, ook een van de drukste maanden en prijzen voor accommodatie en tours gaan omhoog.

Qua weer vergelijkbaar met januari met als enige verschil dat het in februari al rustiger begint te worden i.v.m. de vakanties die in veel landen weer afgelopen zijn. Je hebt nog steeds schitterend weer met heldere luchten en veel zon. Ideaal om de stranden van bijvoorbeeld Bocas del Toro te verkennen.

Nog steeds het hoogseizoen en een van de betere maanden om te reizen in Panama. De regen begint aan het einde van de maand iets toe te nemen, maar hier merk je vrij weinig van tijdens je reis. Voordeel is dat het een stuk rustiger is dan maanden als december en januari.

April is een overgangsmaand tussen het hoog-en laagseizoen in Panama. Temperaturen beginnen te stijgen, evenals de regenval, maar deze maand biedt ook de mogelijkheid om het land te ervaren op een rustige, unieke manier met mooie groene natuur en weinig reizigers.

In mei begint de regen serieus toe te nemen, zeker aan het einde van de maand. Deze regen houdt aan augustus. Het kan drukker zijn i.v.m. vakanties, maar nog niet zo druk als juli en augustus. In mei kun je korte, maar heftige buien verwachten, maar het is rustig en voordelig reizen in Panama.

Juni behoort niet tot de beste reistijd Panama. De regen neemt toe, de temperaturen nemen iets af (zelden onder de 25 graden). Het is vrij rustig in juni en dat komt vooral door het weer wat niet top is en het feit dat de vakantie voor veel reizigers pas in juli begint.

Juli is qua weer vergelijkbaar met mei en juni. Het enige verschil is dat het drukker is en dat prijzen voor accommodatie, tours en vliegtickets toenemen omdat er veel buitenlandse toeristen naar Panama komen aangezien ze vakantie hebben. Verwacht veel Amerikanen.

Hoewel het weer niet het beste is met meer regen is het wel een drukke maand in verband met internationale vakanties. De maanden september, oktober en november zijn wat dat betreft beter omdat het dan rustiger is in het land.

Om Panama te ervaren met weinig reizigers, is september de juiste maand. Als je een buitje af en toe niet erg vindt is dit een prima tijd om in Panama te zijn. Hou er wel rekening mee dat wegen slechter worden en dat hikes wat moeilijker kunnen zijn i.v.m. de regen.

Oktober is qua weer en drukte te vergelijken met september. Het weer is prima, maar er valt wat meer regen dan in andere maanden. Het voordeel is dat de prijzen laag liggen en dat er bijna geen internationale reizigers zijn.

Het hoogseizoen begint officieel in december, maar november behoort volgens ons tot een van de beste, misschien wel de beste, maanden om in Panama te reizen. De regen begint al grotendeels af te nemen, de temperaturen zijn goed, je hebt veel kans op mooie, heldere dagen en het je zit nog voor de drukte van december.

December is het begin van het hoogseizoen, maar het goede weer begint vaak al in november. In december is het vooral heel druk, zeker met Kerst en Nieuwjaar. Reserveren van accommodatie kan geen kwaad, prijzen zijn op z’n hoogste en het is een drukte van jewelste met veel internationale reizigers.

Beste reistijd per regio

Goed om te weten is dat er bij de Caribische kust van Panama (west kust) twee keer zo veel regen valt als aan de andere kant bij de Stille Oceaan. Als je naar de Caribische kust van Panama reist naar plekken zoals Colon, Bocas del Toro en de San Blas eilanden, is het droge seizoen- en regenseizoen niet van toepassing. Er valt hier namelijk het hele jaar door regen. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen regen hebt in het droge seizoen.

Ga je naar de hoger gelegen gebieden zoals Boquete, Chiriquí en El Valle de Anton kun je het regenseizoen beter vermijden. Paden worden dan moeilijk begaanbaar en je hebt veel ‘last’ van mist. Ook hier geldt, in het droge seizoen is het niet altijd droog.

Bocas del Toro

Starfish Beach bij Bocas del Toro 

Het regenseizoen Panama

Als je de drukte wil ontvluchten kun je ook in het regenseizoen naar Panama reizen. Je hebt dan meer regen, maar reizen is goedkoper en het is minder druk. Het regenseizoen loopt van april tot en met november. Als je de bergen en regenwouden in Panama wil verkennen kun je het regenseizoen beter vermijden omdat bergtoppen constant in de wolken gehuld zijn.

De Pacifische kust daarentegen, heeft heftige stortbuien die vrij intens zijn, maar zelden langer duren dan een paar uur. Hierdoor heb je nog genoeg zonnige, droge periodes om van te genieten.

Voordelen van regenseizoen

Hoewel dit niet de beste reistijd Panama is heeft het wel voordelen. Prijzen liggen veel lager en daarnaast is het landschap prachtig groen en in volle bloei. Als je voor de natuur komt is het regenseizoen zeker geen gekke optie. Je hebt alleen last van een tropische regenbui hier en daar. En die regen duurt normaal niet langer dan een uur.

0 gedachten over “Beste reistijd Panama”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven