Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Chili

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Chili is qua vorm een bijzonder land. Het land is 4.500 kilometer lang en slechts 175 kilometer breed. De beste reistijd voor Chili verschilt dus in het noorden, midden en zuiden. Aangezien Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons.

  Wat is de beste reistijd voor Chili

  De beste reistijd voor Chili zijn de maanden november tot en met februari, maar dat kan per regio verschillen.

  Als je bijvoorbeeld het noorden bezoekt, is er een ander klimaat dan in het zuiden en centraal Chili. Eigenlijk is er dus niet één beste reistijd voor Chili. Elke regio heeft een eigen reisadvies.

  De maanden november tot en met februari worden gezien als het hoogseizoen in Chili.

  Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
  Temp. 23 22 21 18 12 12 12 13 15 18 20 22
  Regen (mm) 15 10 10 15 20 25 30 20 15 10 0 5

  Groen = beste reismaanden
  MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

  De seizoenen van Chili

  De beste periode om Chili te bezoeken heeft niet alleen te maken met het weer. Uiteraard heeft het weer grote invloed op je reis, maar de beste reistijd Chili is in de delen in het hoogseizoen, tussenseizoen en laagseizoen.

  En in die seizoenen heb je ook grote verschillen qua drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie en bezienswaardigheden.

  Hoogseizoen

  Patagonie, Chili

  Nov. tot en met februari

  De maanden november tot en met februari worden gezien als het hoogseizoen van Chili. De maanden december tot en met februari zijn de beste maanden om Patagonië te bezoeken. Een van de belangrijkste regio’s in Chili. Aan de stranden van Chili wordt het drukker vanaf eind december tot februari. Deze maanden zijn tevens de duurste maanden.

  Tussenseizoen

  Beste reistijd voor Chili

  Spt t/m nov & mrt t/m mei

  Het is prima reizen in het tussenseizoen want de temperaturen zijn goed en prijzen zijn lager. Van september tot november kun je het beste het Lake District bezoeken. Dit loopt tussen Temuco in het noorden tot Puerto Montt in het zuiden. In april brengt vallen de bladeren van bomen en maart is de beste maand voor wijnliefhebbers.

  Laagseizoen

  Chiloe Island

  Juni t/m augustus

  Je zou het niet zeggen maar je kunt skiën in Chili. En de beste tijd om dat te doen in juni tot en met augustus. Tijdens deze maanden kan het weer verslechteren en wegen kunnen ontoegankelijk worden door smeltende sneeuw. Prijzen voor accommodatie en bezienswaardigheden zijn wel op z’n laagst.

  Beste reistijd per maand

  De beste maanden om naar Chili te gaan zijn de maanden november tot en met februari. Dat betekent natuurlijk niet dat de overige maanden, ‘slechte’ maanden zijn om Chili te bezoeken.

  In tegendeel zelfs! Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de beste reistijd per maand.

  Weer in januari

  In januari zit je midden in het hoogseizoen. Samen met februari is dit de drukste maand van het jaar in Chili. Het is volop zomer in het land dus dat betekent aangename temperaturen en strak blauwe lucht.

  In het noorden valt iets meer regen, in het zuiden (Patagonië) kan het fris zijn, maar het centrale deel van Chili is top in januari!

  – 23°C
  – 15 mm


  Weer in februari

  Vergelijkbaar met januari. In tegenstelling tot ons koude kikkerlandje is het in februari heerlijk in Chili. Dit is een van de beste maanden om te reizen.

  Hou wel rekening met hoge(re) prijzen en volle accommodatie. Zeker in en rondom Patagonië!

  – 22°C
  – 10 mm


  Weer in maart

  Maart is een beetje een overgangsmaand. Je zit net aan het einde van het hoogseizoen, maar zo zwart/wit is dat in de praktijk natuurlijk niet.

  Vaak is het weer in maart nog ideaal. Daar komt bij dat de meeste reizigers weer naar huis gaan en het dus lekker rustig is!

  – 21°C
  – 10 mm


  Weer in april

  Waar in Europa de zomer weer begint, is dat in Chili juist andersom. Het begint langzaamaan kouder te worden in het land. In het noorden begint juist nu het seizoen omdat er dan de minste regenval is!

  Het is erg rustig in Chili tussen april en augustus (de wintermaanden) en sommige accommodatie sluiten hun deuren.

  – 18°C
  – 15 mm


  Weer in mei

  In mei is de zomer en de lekkere temperaturen echt voorbij. De winter is ingezet en in het zuiden rond Patagonië kan het erg fris worden. Zeker in de nacht.

  In het centrale deel van het land, rondom Santiago is het nog steeds aangenaam met zo’n 15 tot 20 graden, maar je mist dat warme zonnetje.

  – 12°C
  – 20 mm


  Weer in juni

  Eigenlijk is het weer van mei tot en met augustus nagenoeg hetzelfde. Het is qua weer erg rustig, maar wel fris. De regen in het centrale deel van Chili neemt toe, maar dit mag nauwelijks een obstakel zijn.

  In het noorden wordt het juist steeds droger. In het zuiden steeds kouder.

  – 12°C
  – 25 mm

  Villarrica Vulkaan

  Villarrica Vulkaan

  Weer in juli

  In het noorden is het rond deze tijd van het jaar kurkdroog, terwijl er in het centrale deel van het land de meeste regen valt.

  De temperaturen in noord en centraal Chili zijn aangenaam terwijl het in het zuiden droog, maar koud is. Het is in juli wat drukker i.v.m. internationale vakanties.

  – 12°C
  – 30 mm


  Weer in augustus

  Net als maart is ook augustus een beetje een overgangsmaand. Het is nog geen hoogseizoen in augustus, maar het weer begint langzaamaan beter te worden (hoewel het in Chili nooit slecht is).

  De regen begint iets af te nemen. Het is in augustus wat drukker i.v.m. internationale vakanties.

  – 13°C
  – 20 mm


  Weer in september

  Hoewel september ‘officieel’ niet tot de beste reistijd Chili wordt gerekend is het een van de betere maanden om het land te bezoeken als je alleen het noorden en het centrale deel van Chili op de planning hebt staan.

  De temperaturen zijn zeer goed, er valt weinig regen en het is lekker rustig in Chili. In Patagonië is het nog koud.

  – 15°C
  – 15 mm


  Weer in oktober

  Langzaam komt het hoogseizoen in beeld. Daarom is oktober, naar onze mening, een van de beste maanden om Chili te bezoeken.

  Je zit net voor het hoogseizoen waardoor prijzen nog niet zo hoog zijn, accommodatie niet helemaal volgeboekt is en het vrij rustig is. Dat terwijl het weer op de meeste plekken van het land aangenaam is.

  – 18°C
  – 10 mm


  Weer in november

  Het startpunt van het hoogseizoen. Dat is in het begin van de maand niet direct te merken, later in de maand begint het wel drukker te worden in het land.

  Het is ook weer de start van het seizoen in Patagonië dus reserveren kan geen kwaad.

  – 20°C
  – 0 mm


  Weer in december

  December is een van de drukste maanden van het jaar. Het is hartje zomer, de prijzen zijn sky-high, accommodatie zit snel vol en je hebt ook nog eens Kerst en Nieuwjaar waar je rekening mee moet houden. Wel een van de leukste maanden om te reizen.

  – 22°C
  – 5 mm

  Valparaiso

  Valparaiso

  Beste reistijd noord Chili

  Het noorden van Chili is over het algemeen een extreem droge regio. Zo droog zelfs dat het op sommige plekken nog nooit geregend heeft.

  In de zomer (onze wintermaanden) kan het hier overdag extreem heet worden met temperaturen boven de 40°C en ’s nachts afkoelen tot -1°C.

  De winter (juni tot en met augustus) zijn fris maar zonnig en aangenaam. Zodra de zon onder gaat, zakt de temperatuur. Langs de kust is het weer is goed en droog, variërend van 16° tot 32°C.

  De beste maanden om het noorden van Chili te bezoeken zijn de maanden april tot en met oktober. In deze periode heb je de meeste kans op helder weer en mooie uitzichten.

  In januari en februari regent het hier het meest.

  TIP ♥ – de beste reistijd voor het noorden van Chili zijn de maanden april tot en met oktober.

  Beste reistijd Chili

  Beste reistijd centraal Chili

  De beste reistijd voor centraal Chili zijn de maanden september tot en met april. Maart is overigens de maand dat de wijn wordt geoogst.

  Als je van plan bent Santiago te bezoeken probeer dan de maanden december tot februari vermijden. Het is er dan behoorlijk heet en door de vervuiling van de stad voelt dat niet echt prettig.

  Wist je dat je in Chili kunt skiën? Als je gaat skiën in het centrale gedeelte van Chili kun je dat het beste doen in juni tot september en dan met name in augustus.

  Deze maanden vormen de wintermaanden. Houd er wel rekening mee dat Patagonië in deze maanden behoorlijk koud kan worden.

  TIP ♥ – de beste kans op het mooiste weer in centraal Chili heb je in de maanden september tot en met april

  Beste reistijd Chili

  Beste reistijd zuid Chili

  Degene die het zuiden van Chili willen bezoeken kunnen dat het beste doen in de maanden december tot en met maart. De zomermaanden in Chili.

  Het Lakes District en Torres del Paine hebben het meest aangename weer in de lente, van september tot en met november.

  Houd er wel rekening mee dat je in het zuiden wat meer regent hebt dan in het noorden. In Patagonië kunnen de kou en weersomstandigheden het reizen vertragen.

  TIP ♥ – het beste weer in het zuiden van Chili heb je in de maanden december tot en met maart

  Beste reistijd Chili

  Meer lezen over Chili?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU