Hoofdmenu
reis expert header

Budget Brazilië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Het budget Brazilië is afhankelijk van je eigen reisstijl. Reken er op dat het leven en reizen hier een stuk duurder is dan bijvoorbeeld Colombia, of Thailand voor degene die in Azië zijn geweest. Als budget Brazilië moet je op zo’n €60 per persoon, per dag rekenen. Op deze pagina vertellen we je het volgende over het budget Brazilië:

Ons budget Brazilië

Het budget is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. Je kunt een lager budget dan €60 per dag aanhouden als je echt low-budget reist. Maar dan heb je het vooral over slapen in low-budget accommodatie, reizen met lokaal vervoer en alleen gratis bezienswaardigheden zoals het bezoeken van een strand.

Als je juist wat meer luxe op reis wilt en je verblijft in goede hotels, reist met comfortabele bussen of vliegtuigen en bezoekt wat bezienswaardigheden ben je al snel zo’n €100 per persoon kwijt. Accommodatie, eten en drinken, busreizen en musea zijn relatief goedkoop (of zelf gratis). Binnenlandse vluchten zijn wel vrij prijzig. Wij reisde zelf voor zo’n €75 per dag.

TIP ♥ – reken voor je budget Brazilië op minimaal €55 tot €60 per dag

Het kan goedkoper, maar ook duurder

Wij zijn geen low-budget backpackers, maar ook geen luxe-paardjes. Zo slapen we vaak in hostels, maar wel op privé kamers. Wij gaven ongeveer €120 per dag uit met z’n tweeën. Dat is €60 p.p. per dag. Het kan ook goedkoper als je in dorms slaapt, maar zeker ook duurder als je in hotels slaapt.

 • Low-budget backpackers  €45 per dag
 • ‘Flashpackers’  €60 per dag
 • Luxe reizigers   €100 per dag
Ouro Preto

Bekende plekken zoals Ouro Preto zijn altijd iets duurder 

Wat kost het reizen in Brazilië?

Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Iedereen heeft eigen behoeftes en wensen tijdens het reizen. Een budget is daarom nooit 100% nauwkeurig af te stellen. Backpackers reizen bijvoorbeeld vaak op een kleiner budget terwijl andere in 3 weken zo veel mogelijk willen zien. Wij hebben hieronder een klein overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten tin Brazilië.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is vrij goedkoop in Brazilië, hoewel je het zo gek kan maken als je wil. Wij betaalde tussen de €25 tot €55 voor een tweepersoonskamer. Een gedeelde slaapkamer in een hostel (dorm) kost je slechts 20 tot 30 R$ (Braziliaanse Real) per nacht. Dat is zo’n €5 tot €7. Uiteraard afhankelijk van de locatie. Voor het slapen in een normaal hotel kost je al snel zo’n €30 tot €45. Alles wat boven de €45 komt is vrij luxe.

Een andere, goede optie zijn de kleine, door familie gerunde, hotels. Deze vind je veel in Brazilië. Het is niet alleen goedkoop slapen (tussen de 70 en 100 BRL voor een kamer), het is er ook nog erg leuk omdat je veel locals leert kennen.

Voorbeeldkosten voor accommodatie:

 • Tweepersoonskamer Rio €27 per nacht
  • Dorm in Rio  vanaf €9 per nacht
 • Tweepersoonskamer Sao Paulo  €30 per nacht
 • Hotel in Ouro Preto  €25 per nacht
 • Pousada aan het strand in Paraty €45 per nacht
 • Hostel in (Foz do Iguazu) Iguazu Falls  €21 per nacht
  • Resort Foz do Iguazu  €73 per nacht
  • Dorm in hetzelfde hostel  vanaf €10 per nacht

TIP ♥ – meer over accommodatie lees je op de pagina overnachten Brazilië.

Kosten per dag

Wat je uitgeeft aan accommodatie is natuurlijk altijd iets persoonlijks. Om je een idee te geven delen wij onze gemiddelde uitgaven per dag aan accommodatie. Wij spendeerde zo’n €55 tot €65 per nacht. Dat is voor twee personen dus dat is zo’n €27 tot €32,5 p.p. per nacht.

Budget Brazilië

Hostels als dit kosten niet heel veel!

Kosten voor eten

Het is geen geheim dat je in Brazilië lekker kunt eten. En het grote voordeel is dat het vaak ook nog eens lekker goedkoop is. In kleine, plaatselijke restaurants kun je al een maaltijd met een drankje bestellen voor 15 BRL of minder. Dat is €4,50. Een maaltijd in een iets luxer restaurant met een mooiere inrichting kost je ongeveer 35 BRL, zo’n €10. Uiteraard zijn de prijzen in Rio wel hoger.

Boodschappen doen kan voor ongeveer 100 BRL per week. Ongeveer €27. De meeste hotels hebben een gezamenlijke keuken die je kunt gebruiken. Het is daarom best voordelig (en leuk) om af en toe zelf te koken.

Voorbeeldkosten voor eten:

 • Standaard lunch in restaurant  €7
 • Lokaal ontbijtje in Rio  €2
 • Vismaaltijd in restaurant  €6
 • Sandwich op terras €5
 • Eten bij kraampje op straat  €1
 • Fruit op de markt  €1
 • 1 liter water  €0,50
 • Biertje uit supermarkt   €1
 • Biertje op terras  €2

TIP ♥  met een CreditCard (Visa, MasterCard) kun je bijna overal in Brazilië betalen.

Kosten per dag

Wij gaven met twee personen gemiddeld zo’n €25 per dag uit aan eten en drinken. Ongeveer €12 p.p. per dag. Dat kan een stuk duurder als je altijd in restaurants een en drinkt, maar ook goedkoper als je veel eigen maaltijden maakt in hostels.

Eten Brazilië

Het eten is hier wel erg lekker!

Kosten voor vervoer

Lange afstandsbussen is vaak de meest gebruike optie tijdens het reizen in Brazilië. Het heeft ook de grootste invloed op je budget Brazilië. Bussen zijn vaak erg efficient en comfortabel, maar soms best prijzig. Denk aan zo’n 13 BRL per uur voor een buskaartje. Dat is ongeveer €3. Ook weer afhankelijk van de busmaatschappij en het seizoen.

Een ritje van Rio de Janeiro naar Sao Paulo, toch al snel 7 uur met de bus, kost tussen rond de €25 tot €30. Je kunt ook eens kijken naar binnenlandse vluchten. Een vlucht van Rio de Janeiro naar Sao Paulo kostje namelijk maar €35 en het duurt een uurtje.

Voorbeeldkosten voor vervoer:

 • Uber vliegveld centrum Rio de Janeiro €12
 • Bus Sao Paulo naar Rio de Janeiro  €30
 • Bus Rio de Janeiro naar Ouro Preto €29
 • Vliegen Salvador naar Rio de Janeiro €100 p.p.
 • Vliegticket Sao Paulo naar Foz de Iguazu  €60 p.p.
 • Minivan Rio de Janeiro naar Paraty €24 p.p.
 • Boot Paraty naar Ilha Grande  €16,50 p.p.
 • Boot van Ilha Grande naar Rio de Janeiro  €24 p.p.

TIP ♥ – check de site BusBud voor prijzen en routes en het kopen van bustickets

Kosten per dag

Vervoer heeft een aardige invloed op het budget Brazilië. Het reizen met de bus is door de grote afstanden duurder dan andere landen in Zuid-Amerika. Gelukkig reis je niet elke dag met de bus waardoor de gemiddelde kosten nog meevallen. Wij spendeerde gemiddeld €10 p.p. per dag aan vervoer.

Vervoer Brazilie

Kosten voor activiteiten

Brazilië is een gigantisch land en in elke uithoek is wel iets te doen. De meeste bezienswaardigheden zijn betaald, maar er zitten ook genoeg gratis dingen tussen. Zo kost een dagje naar het strand van Rio of rondwandelen in Ouro Preto vrijwel niets.

Uiteraard zijn er ook betaalde tours. Denk aan bungyjumpen, mountainbiken, hiken, duiken, surfen of snorkelen. Een bezoekje aan de Iguazu Falls, een bekende bezienswaardigheid, kost je 42 BRL (€12) entree. Een cruises over de Amazon kost je makkelijk honderd tot duizenden dollars, afhankelijk van hoe lang je wil. Kortom, activiteiten in alle prijsklassen.

Voorbeeldkosten van activiteiten:

 • Entree Iguazu Falls  €16
 • Boottour over Amazone  vanaf €500
 • Cable car naar Suikerberg  €22 p.p.
 • Entree Jezus de verlosser inclusief cable car  €17,50 p.p.
 • Entree Maracana voetbal stadion inclusief engelstalige gids €14 p.p.
Iguazu Falls

De Iguazu Falls

Braziliaanse real

De munteenheid is de Braziliaanse Real. 100 Real is ongeveer €23. In heel Brazilië kun je makkelijk Amerikaanse Dollars en Euro’s wisselen bij banken, wisselkantoren, luxere hotels, reisorganisaties en souvenirwinkels in de grote steden.

Pinnen

Overal in het land staan ATM’s maar kunnen buitenlandse passen nog wel eens weigeren. Daarnaast wordt er veel fraude gepleegd met ATM’s. Gebruik dus alleen ATM’s die binnen in een bank staan.

Wat wij vinden:
 • 7.9/10
  Reis-Expert - 7.9/10
7.9/10

Samenvatting

Je budget Brazilië is afhankelijk van je eigen reisstijl. De een reist namelijk anders dan de ander. Backpackers slapen vaak in dorms in hostels. Dat is goedkoper dan een hotel. Brazilië is wel duurder dan je misschien gewend bent van andere landen Zuid-Amerika. Reken op minimaal €45 per persoon per dag.

Meer lezen over Brazilië?

2 comments

 1. jip

  hi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU