Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Bolivia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Hoewel Bolivia een land is van extreme weersomstandigheden, is het wel een bestemming die het hele jaar door bezocht kan worden. De winter, ook wel invierno, loopt van mei tot en met oktober. Dit is de beste reistijd voor Bolivia. Hoewel het dan ook hoogseizoen is, heb je wel het beste weer met blauwe luchten en weinig regen.

  Beste reistijd voor Bolivia

  Bolivia is geen land van de tropische temperaturen. Het wordt hier zelden warmer dan 30℃. Je komt echter ook niet naar Bolivia om aan het strand te liggen. Doordat er relatief weinig regen valt, kun je hier het hele jaar reizen.

  De maanden mei tot en met oktober zijn de beste reismaanden, maar ook de duurste, omdat de prijzen omhoog gaan. De maanden juni, juli en augustus zijn piekmaanden in verband met internationale vakanties.

  Ties: “De beste reistijd voor Bolivia zijn de maanden mei tot en met oktober met juni, juli en augustus als drukste maanden”.

  In de bergen is het aanzienlijk kouder ‘s nachts, met name in juni en juli. De dagen zijn iets korter, maar wel zonnig en de lucht kristalhelder, waardoor dit de beste tijd van het jaar voor wandelen en klimmen.

  Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
  Temp. 23 24 20 19 18 17 17 18 19 20 22 23
  Regen (mm) 130 100 75 30 10 5 0 5 25 35 45 95

  Groen = beste reismaanden
  MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

  De seizoenen van Bolivia

  De beste reistijd voor Bolivia wordt uiteraard afgesteld op het weer in het land. Met seizoenen bedoelen we daarom niet zozeer zomer en winter maar het hoogseizoen en laagseizoen. Die verschillen namelijk niet alleen qua weer, maar ook qua drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of bezienswaardigheden.

  Bedenk daarom goed van tevoren in welk seizoen je wilt reizen.

  Hoogseizoen

  Sucre, Bolivia

  Mei tot en met oktober

  De beste reistijd Bolivia zijn de maanden mei tot en met oktober. Tijdens deze maanden heb je de meest zonnige dagen in heel Bolivia, hoewel het koeler is in de bergen. Doordat er minder regen valt is het makkelijker reizen, beter klimmen en beter om lange hikes te maken. In augustus is het drukker.

  Tussenseizoen

  Beste reistijd voor Bolivia

  Oktober en november

  Hoewel mei tot en met oktober de beste maanden zijn om het land te bezoeken wordt oktober al iets minder, samen met november. Dat betekent niet dat het geen goede maanden zijn. Het is een prima tijd om het land te bezoeken! Zeker voor budget reizigers. Tevens een goede tijd om Salar de Uyuni te bezoeken.

  Laagseizoen

  Coroico

  November tot en met april

  De zomermaanden, maar ook het regenseizoen. Zeker de laag gelegen gebieden gaan gebukt onder veel regen. Qua temperatuur is het niet koud, maar het vervoer lastiger wordt lastig door overgelopen wegen. Klimmen wordt gevaarlijk, en wandelen en fietsen lastiger. Tussen februari tot april zijn er veel festivals.

  Beste reistijd per maand

  Mei tot en met oktober vormen de beste reistijd voor Bolivia, maar dat betekent niet dat er in de andere maanden niet gereisd kan worden. Of misschien kun jij wel niet tussen mei en oktober.

  Om je een idee te geven hoe het weer is, hebben we het weer per maand op een rij gezet.

  Weer in januari

  De eerste maand van het jaar begint gelijk wat minder. Het regent in veel delen van het land, wat het reizen niet makkelijker maakt. Qua temperatuur is het echter een van de betere maanden. Als je een bui niet erg vindt, is het een goede maand.

  Verder is het vooral erg nat.

  – 23°C
  – 130 mm


  Weer in februari

  In februari regent het nog steeds veel in grote delen van het land, maar de regen begint wel langzaam af te nemen. De temperatuur is gelijk aan die in januari. Overigens geven wij gemiddelde temperaturen aan. In de bergen wordt het geen 24°C.

  In steden als Sucre wordt het wel warmer.

  – 24°C
  – 100 mm


  Weer in maart

  Maart is officieel de laatste maand van het regenseizoen. De regen neemt in grote delen van het land af en de regen die er valt, is minimaal. Hoewel het droger wordt, wordt het ook kouder.

  In de laaglanden is het gelukkig nog warm.

  – 20°C
  – 75 mm


  Weer in april

  April is, ondanks dat het niet bij de beste reistijd voor Bolivia hoort, een van de beste maanden om in het land te reizen. Je reist namelijk net na het regenseizoen, waardoor het landschap mooi groen is.

  Daarnaast is het nog niet zo druk als in het hoogseizoen.

  – 19°C
  – 30 mm


  Weer in mei

  In mei begint de winter, maar ook de beste reistijd voor Bolivia. De temperatuur daalt, maar de regen is minimaal. Het is in grote delen van het land droog. Overigens is het in lager gelegen steden met zo’n 20°C gewoon aangenaam.

  Voordeel is dat je nog voor het internationale vakantieseizoen reist.

  – 18°C
  – 10 mm


  Weer in juni

  Juni is een van de beste maanden om in Bolivia te reizen. Het is overal droog en daardoor is de lucht strak blauw. Voor mensen die willen hiken in de bergen is dit de beste maand. De nachten kunnen wel koud worden.

  Plekken als Salar de Uyuni of  het Titicacameer worden druk bezocht.

  – 17°C
  – 5 mm

  Titicacameer

  Het Titicacameer

  Weer in juli

  Juli is nog droger dan juni en is ook een goede maand om in Bolivia te reizen. Doordat het in veel landen vakantie is, is het wel drukker in juli. Dat is ook te merken aan prijzen voor accommodatie, tours en vervoer. Die gaan omhoog.

  – 17°C
  – 0 mm


  Weer in augustus

  Vanaf augustus komt de regen weer opzetten, maar gaat de temperatuur ook omhoog. Daardoor is het iets aangenamer in grote delen van het land. In steden als Sucre of Santa Cruz komt het kwik weer boven de 20°C.

  Het is nog wel steeds piekseizoen.

  – 18°C
  – 5 mm


  Weer in september

  De temperatuur gaat verder omhoog. Zeker richting het einde van de maand. Eind september is sowieso een goede periode. De temperatuur is op veel plekken boven de 20°C, maar belangrijker: de meeste vakantiegangers zijn weer naar huis.

  September is daardoor rustiger dan juni en juli, terwijl het weer beter is.

  – 19°C
  – 25 mm


  Weer in oktober

  De laatste maand qua beste reistijd voor Bolivia. Oktober is een overgangsmaand. Bolivia gaat weer richting de zomer en temperaturen lopen op, evenals de regen. Reizigers die van een aangename temperatuur houden, zitten in oktober goed.

  – 20°C
  – 35 mm


  Weer in november

  November is een goede maand om te reizen als je het niet erg vindt als het af en toe regent. Vooral de avonden en ochtenden kunnen regenachtig zijn. Voordeel is wel dat november (evenals december) tot de warmste maand van het jaar behoort.

  – 22°C
  – 45 mm


  Weer in december

  December is qua temperatuur een goede maand. Het is samen met januari wel de natste maand, hoewel gemiddeld 95 millimeter meevalt in vergelijking met bijvoorbeeld landen als Costa Rica of Thailand.

  Rond kerst en nieuwjaar kan het druk worden.

  – 23°C
  – 95 mm

  Sucre

  Sucre

  Beste reistijd volgens Reis-Expert

  Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar de winter is de beste tijd om Bolivia te bezoeken. En dat zijn de maanden mei tot en met oktober. De temperaturen zijn over het algemeen iets lager, maar het feit dat het minder regent maakt dat meer dan goed.

  Uiteraard kan een bui wel voor komen. In het zuiden is de lucht nog altijd blauw, maar is het wel koud, tot tegen het vriespunt in de nacht.

  TIP ♥ – neem warme kleding mee want het kan best koud worden, zeker in de bergen.

  Hou er rekening mee dat er een paar keer per jaar een koude periode in het land is, meestal tussen de maanden juli en augustus. De lagere temperatuur komt dan over uit Patagonië. Zelfs in de amazone is het dan kouder.

  Het regenseizoen

  De zomer (verano) is tevens het regenseizoen en die loopt grofweg van november tot en met maart. Van de zomer, of eigenlijk het regenseizoen, merk je het meest in het Amazonegebied waar wegen ontoegankelijk worden door overstromingen.

  Voordeel is dat het vervoer over de rivieren beter wordt.

  In de bergen, met name het zuiden, regent het veel minder en merk je er vrij weinig van tijdens het reizen. Enige nadeel is dat de tracks glibberig worden en dat het uitzicht wat minder is door het wolkendek wat er hangt.

  Bekijk hier het weer.

  Meer lezen over Bolivia?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU