Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Ecuador

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Ecuador ligt recht onder de evenaar waardoor het weer altijd aangenaam is. Daarnaast heeft de beste reistijd voor Ecuador niet alleen te maken met het klimaat, maar ook met de drukte in het land. Daarnaast verschilt het ook per regio.

  Wat is de beste reistijd voor Ecuador?

  Ecuador kun je het hele jaar door bezoeken. Toch zijn er wel degelijk goede en minder goede maanden om te reizen. Daarnaast is het klimaat verschillend per regio.

  Het is goed om te weten dat je het land kunt opdelen in drie delen: het Andesgebergte (Sierra), de kust (Costa) en het Amazonegebied. Daarom is er niet één beste seizoen.

  Ties: “Omdat juni t/m september de warmste en droogste maanden zijn wordt dit gezien als de beste reistijd voor Ecuador”.

  Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
  Temp. 25 25 26 25 25 25 26 27 25 24 25 25
  Regen (mm) 115 135 155 145 75 40 15 25 40 45 50 60

  Groen = beste reismaanden
  MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

  De seizoenen van Ecuador

  De beste reistijd voor Ecuador heeft niet alleen te maken met het weer, maar ook met de drukte. In de vakantiemaanden (het hoogseizoen) is het druk, maar niet altijd beter weer. Dit zijn de belangrijkste seizoenen voor Ecuador.

  Hoogseizoen

  Galapagos eilanden in Ecuador

  Juni t/m september

  Tijdens deze maanden heb je de meeste zonnige, heldere dagen in de bergen. Er valt ook de minste regen. De maanden december tot en met april vormen het hoogseizoen aan de kust. Verwacht warme temperaturen en af en toe regen. De maanden januari tot en met mei is het hoogseizoen op de Galápagos-eilanden

  Tussenseizoen

  Quilotoa Loop

  Oktober en november

  De maanden oktober en november zijn ook prima maanden om in Ecuador te reizen. Tijdens deze maanden heb je koelere temperaturen, maar iets meer regenval. In de hooglanden valt er in de namiddag meestal regen. In de ochtend heb je zon. Grote voordeel is de prijzen tijdens de maanden iets omlaag gaan.

  Laagseizoen

  Bewolking in Yasuni National Park

  December t/m mei

  Tijdens deze maanden heb je koeler weer en meer regenachtige dagen in de hooglanden. De maanden juni tot en met december vormen het laagseizoen in de Galapagos eilanden, met koeler, droger weer en een ruwe zee. In de Oriente is het laagseizoen in de maanden april tot en met juli. Dan valt er zware regen.

  Reistijd per maand

  Weet je nog niet precies wanneer je naar Ecuador gaat, maar wil je wel weten welke maanden de beste maanden zijn voor jou? Dat komt goed uit, want wij hebben een kort overzicht gemaakt van het klimaat in Ecuador per maand.

  Januari

  Januari is niet per se de beste maand. Het is regenseizoen en het kan drukker zijn in verband met de feestdagen van december, hoewel dit eind januari grotendeels voorbij is. Hoewel het meer regent, is het wel warm.

  – 25°C
   – 115 mm


  Februari

  Ook februari behoort niet direct tot de beste reistijd voor Ecuador. Het regent wat meer dan in januari. Het grote voordeel is dat het rustiger is, omdat veel (internationale) reizigers weer naar huis zijn.

  – 25°C
   – 135 mm


  Maart

  Van alle maanden kun je maart het beste overslaan. Maart is de maand waarin de meeste regen valt. Eind maart, begin april is het bekende Semana Santa. Een paasviering waarin het erg druk kan worden omdat het hele land vrij is.

  – 26°C
   – 155 mm


  April

  Samen met maart de natste maand van het jaar. In begin april is het bekende Semana Santa. Een paasviering waarin het erg druk kan worden omdat het hele land vrij is.

  – 25°C
   – 145 mm


  Mei

  Hoewel het vaak niet genoemd wordt als beste reistijd voor Ecuador is dat het eigenlijk wel. Mei valt net voor de drukte van vakanties en het regent een stuk minder. Veel mensen kiezen er voor om in deze tijd naar Ecuador te reizen aangezien de zee rond de Galapagos Eilanden warm en rustig zijn.

  – 25°C
   – 75 mm


  Juni

  Juni is het begin van het hoogseizoen. Dat komt vooral doordat het minder regent. De temperatuur is goed, de lucht vaak helder en het is nog rustig omdat de meeste internationale vakanties nog niet begonnen zijn. Perfecte maand om te reizen.

  – 25°C
   – 40 mm


  cathedral of the Immaculate Conception

  De prachtige Cathedral of the Immaculate Conception in Cuenca

  Juli

  Als je het hebt over de beste reistijd voor Ecuador zijn juli en augustus, qua weer, misschien wel de beste maanden. Er valt bijna geen regen en het zijn de warmste maanden van het jaar.

  Het enige nadeel is dat het in deze twee maanden vaak druk is in verband met internationale vakanties. Hierdoor is het druk, maar stijgen ook de prijzen voor accommodatie en tours. Reserveren kan geen kwaad.  Dit is ook het hoogseizoen in buurland Peru, dus verwacht ook veel doorreizende mensen.

  – 26°C
   – 15 mm


  Augustus

  In augustus is het weer vergelijkbaar met juli. Warm en droog. Beide maanden zijn perfect om te wandelen in de bergen omdat het uitzicht vaak goed is.

  – 27°C
   – 25 mm


  September

  September betekent vaak het einde van de beste reistijd voor Ecuador, hoewel het natuurlijk niet zo zwart/wit is. Het grote voordeel van september is dat het rustig is omdat de vakanties voorbij zijn.

  – 25°C
   – 40 mm


  Oktober

  Oktober val officieel niet meer in het hoogseizoen, maar het weer is gewoon goed. De regen valt met een gemiddelde van 45 mm per maand overigens best mee. De temperatuur daalt iets vergeleken met eerdere maanden.

  – 24°C
   – 45 mm


  November

  In november is het weer gelijk aan dat in oktober. Goede temperatuur, weinig regen en weinig reizigers. Als je een buitje af en toe niet erg vindt, is dit een prima maand om te reizen.

  – 25°C
   – 50 mm


  December

  Tegen het einde van het jaar, heb je meer feestdagen en kan het wat drukker worden. Rond de Galapagos begint het weer beter te worden (juni t/m september is geen goede tijd voor de Galapagos eilanden).

  Hou rekening met drukte rond de feestdagen. Met name in Quito.

  – 25°C
   – 60 mm


  Tungurahua Banos Ecuador.

  Baños de Agua Santa in Ecuador

  Het weer aan de kust (Costa)

  Aan de kust heb je duidelijk een regen- en droogseizoen.  De beste tijd om de kust te bezoeken is van december tot april, wanneer regenbuien worden afgewisseld met heldere blauwe luchten en hoge temperaturen. Van mei tot november is het vaak bewolkt en relatief koel, vooral in het zuiden. Er is dan ook minder kans op neerslag.

  De beste tijd om de Galápagos eilanden te bezoeken is van januari tot en met jun, wanneer zonnige dagen afgewisseld worden met regenval. El Niño jaar kan voor enorme schommelingen in weer zorgen aan de kust en op de Galápagos eilanden.

  Meer lezen over Ecuador?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU