Beste reistijd Suriname

Suriname heeft een tropisch klimaat en de beste reistijd voor Suriname is te onderscheiden in twee seizoenen. Het droge seizoen dat loopt van augustus tot en met december. Daarnaast heb je het regenseizoen dat loopt van april tot en met augustus, met mei en juni als de natste maanden.

Beste reistijd voor Suriname

Het bijzondere is dat er in Suriname meerdere seizoenen zijn. Er is een kort regenseizoenen van december tot februari, en een lang regenseizoen van april tot en met augustus. Dan heb je ook nog het droge seizoen dat loopt van augustus tot en met december.

De ligging dicht bij de evenaar en het vrij vlakke landschap zorgen er voor dat Suriname een typisch warm, zonnig en vochtig tropisch klimaat heeft. Dat betekent dat het hier nooit echt droog is. Er zal altijd wat regen vallen. Daarom is de natuur ook zo mooi.

September en oktober zijn de warmste maanden maar ook de droogste; als je de hitte kunt verdragen, is dit de beste tijd om te komen.

Ties: “De beste reistijd voor Suriname zijn de maanden februari tot en met april (het eerste droge seizoen) en augustus tot en met november”.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 28 28 29 29 29 29 29 30 31 31 30 29
Regen (mm) 210 150 170 220 305 300 225 165 80 80 115 205

Groen = beste reismaanden
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Suriname

De beste reistijd voor Suriname heeft niet alleen te maken met zonnige dagen of de regenval. Het heeft ook te maken met het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen.

Qua drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of bezienswaardigheden kunnen deze maanden best verschillen.

Droge seizoen

Beste reistijd voor Suriname

Februari tot april

De maanden februari tot en met april vormen het eerst droge seizoen. De temperaturen in deze maanden zijn iets koeler dan die in het tweede droge seizoen en daarom zijn deze maanden vormen daarom de beste reistijd voor Suriname.

Tussenseizoen

Suriname River

Augustus tot november

De maanden augustus tot en met november vormen het tweede droge seizoen. In deze maanden is het iets warmer dan in de maanden februari tot en met april. Het is tevens wat drukker qua toerisme is deze maanden. Prijzen kunnen iets omhoog gaan.

Laagseizoen

Pamuleu in Suriname

Dec – jan – mei – jun – jul

Tijdens deze maanden valt er de meeste regen. En in een land met veel bossen, rivieren en oerwouden kan dat het reizen flink vertragen. Het regent vaak kort maar heel heftig. Straten en wegen kunnen onbegaanbaar worden.

De beste tijd om te reizen

Eigenlijk kun je alle twaalf de maanden als beste reistijd voor Suriname beschouwen. Je kunt Suriname namelijk het hele jaar door bezocht worden. Doordat het dicht bij de evenaar ligt zijn de temperaturen niet seizoensgebonden, met gemiddelden variërend tussen de 27°C en 29°C.

Het voordeel is dat het niet heel erg druk is in een bepaalde periode van het jaar zoals je dat bijvoorbeeld hebt in Thailand.

TIP ♥ – liefhebbers van wilde dieren kunnen Suriname het beste bezoeken van eind februari tot en met mei.

Toch is de beste tijd om Suriname te bezoeken tijdens de relatief droge maanden van februari tot en met maart en augustus tot en met november.

De slechtste tijd is tijdens de natste maanden. Dat zijn de maanden mei tot augustus, wanneer het binnenland vaak geteisterd wordt door overstromingen.

Suriname River
Varen op de Suriname River

Regenseizoen

Suriname is een redelijk ‘nat’ land. Het hele jaar door valt er wel regen. Gemiddeld valt er zo’n 2.000 mm per jaar. Laat je echter niet afschrikken door regen of het woord ‘regenseizoen’. Meestal zijn de buien kort maar wel heftig. Zeker tijdens de twee natte seizoenen.

Ook in het droge seizoen regent het gewoon. Een beste reistijd voor Suriname is dus moeilijk af te geven. Helemaal droog of garantie of droge dagen heb je nergens. maar in Suriname valt er iets meer regen dan andere Zuid-Amerikaanse landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven