Als je aan Belize denkt, denk je eerder aan tropische eilanden en hagelwitte zandstranden dan aan eeuwenoude Maya ruïnes. Toch vind je in Belize een paar schitterende ruïnes, en Xunantunich bij het stadje San Igancio, is een van de mooiste. Dit is misschien wel een van de in heel Midden-Amerika. Wij zijn er (twee keer) geweest en delen graag onze tips en ervaringen met je.

Xunantunich – een Maya paradijs

De Xunantunich is een schitterend Maya complex in de bossen nabij het stadje San Ignacio. Het was onze eerste kennismaking met Belize en dat had niet beter kunnen zijn. De ruïnes zijn een van de meest indrukwekkende die we hebben gezien.

Het voordeel van Xunantunich is dat het nog niet overspoeld wordt door toeristen. Je vindt er vooral veel Amerikanen. Als je deze ruïnes vergelijkt met bijvoorbeeld Bagan in Myanmar of de Machu Picchu is het hier echt een stuk rustiger.

En dat is best bijzonder als je na gaat hoe indrukwekkend het is.

TIP ♥ – lees hier over onze ervaringen in Belize (en San Ignacio)

Panorama uitzicht vanaf Xunantunich
Wat een uitzicht!
Xunantunich
Enjoying the view

De geschiedenis van Xunantunich

Vergelijken met andere Maya-sites in Belize is de geschiedenis van deze ruïne vrij kort. Xunantunich was mogelijk al in 1000 voor Christus bewoond, maar toen was het niet meer dan een dorp. De grote ruïnes die je vandaag kunt zien werden pas gebouwd in de 7e eeuw na Christus.

Van 700 tot 850 na Christus was Xunantunich mogelijk een belangrijk punt om dit deel van Belize en Guatemala te besturen. Er schijnen zo’n 10.000 mensen te hebben gewoond.

The Stone Lady

De naam Xunantunich is afgeleid van de Maya-taal en betekent ‘Stone Lady‘. Volgens de lokale legende is rond de 19e eeuw een man uit het dorp San Jose Succotz in de buurt van de ruïnes gaan jagen. Toen hij deze plek doorkruiste zag hij de verschijning van een mooi Maya meisje.

De vrouw stond roerloos bij de opening van een grot. Geschrokken rende hij terug naar het dorp en keerde terug met andere dorpelingen onder leiding van hun priester. Toen ze aankwamen, vonden ze de grot, maar het meisje was verdwenen. Locals beweren dat ze het meisje nog vaker hebben gezien, maar nooit gevonden.

TIP ♥ – entree voor dit complex is 10 Belize Dollar, zo’n US$5, p.p.

Xunantunich
Helemaal alleen

Xunantunich

5x tips voor een bezoek

Het bezoeken van Xunantunich is geen hogere wiskunde. Het is zelfs ontzettend makkelijk, zeker als je uit San Ignacio komt. Toch willen we je een paar tips meegeven voor een bezoek aan dit bijzondere complex.

1. De mooiste ruïnes

Xunantunich is een Maya-complex, of eigenlijk een paleis (het was ook geen tempel). Er zijn meerdere ‘sites’ die je kunt bezoeken. Het is niet zo moeilijk om te zien wat de belangrijkste site is hier.

El Castillo

El Castillo is dé plek om te bezoeken. Het is ook niet te missen want met 40 meter hoog is het de op twee na hoogste Maya-structuur in Belize (na Caracol). El Castillo was waarschijnlijk het paleis of heiligdom van de heersende familie, waar ze werden begraven.

Het is een schitterend bouwwerk. Je kunt naar de top van El Castillo klimmen waar je een bizar uitzicht hebt. Aan de zijkant vind je gedetailleerde, uit steen gehakte, afbeeldingen, ook wel ‘frieze‘. Ze tonen een reeks Maya-goden, met Chaac, de regengod.

Overigens zijn het wel replica’s, de originelen liggen eronder achter plexiglas.

TIP ♥ – voor de beste foto’s van het complex kun je het beste net voor de groepstours naar de top van de ruïnes gaan. Ze staan dan niet op je foto.

Xunantunich in Belize
Het uitzicht vanaf el Castillo
Structure A-1

Heel creatief met namen zijn ze hier niet. De ruïne waar je op uit kijkt vanaf de top van El Castillo heet namelijk Structure A-1. Anders dan de naam doet vermoeden is het best een mooie plek. Het ligt in het midden van het complex en bestaat uit 4 delen.

Je kunt ook hier naar de ’top’, hoewel deze niet zo hoog is. Je hebt hier een goed uitzicht op El Castillo, maar niet het beste uitzicht.

Plaza A-3

Voor de beste uitzichten op El Castillo moet je naar Plaza A-3, helemaal aan het einde van het complex. Vanaf El Castillo heb je het beste uitzicht op het complex en de regio, maar vanaf Plaza A-3 heb je het mooiste uitzicht op El Castillo.

Zeker als er weinig mensen op het complex lopen.

Xunantunich
El Castillo

Xunantunich

Xunantunich
Genieten van het uitzicht

2. Tour of geen tour?

Het is aan jezelf of je een tour wil boeken of niet. Wij hebben het niet gedaan en het is ook zeker niet noodzakelijk. In San Ignacio worden veel tours aangeboden, maar vooral richting verder gelegen ruïnes en watervallen.

Dat komt omdat Xunantunich makkelijk te bereiken is vanuit San Ignacio.

Je kunt wel een gids inhuren als je bij het park bent, maar ook dit is niet noodzakelijk. Als je meer achtergrond informatie wil over de ruïnes is een gids een toegevoegde waarde. Zo niet is een gids zeker niet nodig.

TIP ♥ – er komen wel veel groepsreizen (vooral Amerikanen)

3. Het beste tijdstip

Je moet een beetje geluk hebben met je bezoek. Toen wij er waren was het niet heel erg druk, maar dat ligt aan het seizoen en het weer. Als je in het hoogseizoen reist (december t/m april) is het er een stuk drukker. Er is geen vaste tijd van drukte, maar de meeste tours komen tussen 11:00 en 15:00.

Als je niet zo veel mensen op de foto wil raden we aan om tussen 8:00 en 10:00 uur te komen of rond 16:00 uur. Na 15:00 uur komen er namelijk niet zo veel tourgroepen meer.

Openingstijden

Het complex is open van 8:00 tot 17:00 uur.

4. Hoe lang heb je nodig

Dat ligt aan jezelf. Als je het gehele complex wil bekijken moet je rekenen op zo’n 2 uur. Wij hebben overal onze tijd voor genomen en hebben er zo’n 3,5 uur rondgelopen. Het kan ook korter, aangezien veel tourbedrijven hier maar anderhalf uur doorbrengen.

We raden aan om maximaal een halve dag uit te trekken voor dit Maya-complex.

5. Do’s and dont’s

Xunantunich is een Maya complex. Dat betekent dat je je respectvol moet gedragen. Het staat niet overal aangegeven, maar kleed je niet te bloot, beklim geen ruïnes als dat niet is toegestaan en hou je rustig.

Xunantunich

Overnachten in San Ignacio

Je kunt Xunantunich vanuit het hele land bezoeken. Je kunt dagtours regelen in Belize City en zelfs vanuit Caye Caulker (vanaf $180 p.p.). Dat is echter wel een hele lange dag.

De ’toegangspoort’ tot dit complex is het stadje San Ignacio. Een gezellig stadje op zo’n 12 kilometer van het complex.

In San Ignacio vind je niet alleen veel (betaalbare) accommodatie, maar er is ook de meeste gezelligheid. San Igancio ligt tegen de grens van Guatemala dus het is ook vaak de eerste plek die je bezoekt als je uit Guatemala komt.

Daarnaast zijn er hier nog veel meer tours en activiteiten te boeken. Enkele daarvan zijn;

  • ATM (Actun Tunichil Muknal) Cave
  • Cave Tubing
  • Tikal in Guatemala
  • Caracol

Waar overnachten?

San Igancio is niet zo heel groot. Wij sliepen zelf in Venus Hotel. Dit is iets duurder, maar de comfort was het meer dan waard. Er is nog veel meer te boeken hier.

Voor een dorm moet je rekenen op zo’n $15 per nacht. Een eenpersoonskamer in een budgethotel kost je al snel $25. Een tweepersoonskamer kost je rond de $30.

In de straat van het Venus Hotel (achter het park) vind je een gezellig straatje met bars en restaurants

TIP ♥ – bekijk onze selectie van de beste accommodatie in San Igancio

San Ignacio
Het ‘centrum’ van San Ignacio

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om hier te komen is vanuit San Ignacio, maar het zou zelfs kunnen vanuit Belize City, of Flores in Guatemala, hoewel dat wel een hele lange dag wordt. Wij beschrijven hier de opties vanuit Belize City naar San Ignacio en de ruïnes.

Van Belize City naar San Ignacio

Deze reis is niet zo moeilijk. Ga in Belize City naar het busstation (Novelo’s Bus Terminal). Daar neem je de bus richting Benque. De bestemming van de bussen staat aangegeven op de voorruit van de bussen.

Je kunt het ook gewoon aan een local vragen. Er gaan twee soorten bussen;

  • De ‘normale’ bus US$4 | 2 tot 3 uur
  • De Express Bus US$6 p.p. | 1,5 uur

Bussen vertrekken grofweg ieder half uur, hoewel dat niet helemaal klopt weten wij uit ervaring 🙂 Bijna alle bussen gaan naar Benque dus stap uit zodra je in San Ignacio bent. Dat ligt zo’n 10 kilometer voor Benque.

TIP ♥ – de normale bussen stoppen in Belmopan. Je kunt ook een bus nemen naar Belmopan en daar overstappen op een bus naar Benque.

Van San Ignacio naar Xunantunich

Er zijn drie mogelijkheden om hier te komen. Een taxi, de bus, of een tour. De bus is het makkelijkste en goedkoopst.

  • Taxi  een taxi naar de ruïnes kost US$10 (je wordt dan afgezet de veerpont) per taxi | 10 minuten rijden
  • Bus  de bus kost US$1 | 20 minuten rijden
  • Tour  tours beginnen bij ongeveer US$20 p.p

Veerboot naar ruïnes

Zowel de taxi als de bus zetten je af bij de veerboot. Deze vaart niet op tijden, maar komt naar je toe als hij ziet dat je staat te wachten. De boot is gratis. Vanaf hier is het nog 1 kilometer omhoog lopen naar de ingang van het complex.

Veerboot Belize
De veerboot
Xunantunich
Happy times

Locatie

2 gedachten over “Xunantunich”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven