Beste reistijd Jamaica

Jamaica is gezegend met een heerlijk en is het hele jaar door te bezoeken. Toch is er wel degelijk een hoogseizoen, van december tot en met april. De maanden juni, september en oktober zijnde meest regenachtige maanden. September is tevens de minst gunstige maand vanwege het jaarlijkse orkaanseizoen, dat officieel loopt van 1 juni tot 31 oktober. Op deze pagina vertellen we je meer over de beste reistijd Jamaica.

Beste reistijd Jamaica

Door de ligging van het land is het hier het hele jaar door lekker warm. In juni en van augustus tot en met oktober kun je wel wat meer regen verwachten, maar het aantal dagen dat het stortregent is minimaal.

Tijdens de zomermaanden (juni t/m september) wordt het warmer. Hou er rekening mee dat de prijzen in het hoogseizoen flink omhoog gaan. Het hoogseizoen in Jamaica loopt van december tot en met april met januari tot en met maart als piekseizoen.

TIP ♥ – Jamaica is het hele jaar door te bezoeken, maar de beste reistijd zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd Jamaica

Beste reistijd Jamaica

De seizoenen van Jamaica

Met seizoenen bedoelen we hier niet de seizoenen zoals in Nederland, maar meer de ‘reis’ seizoenen die de beste reistijd Jamaica bepalen. Eigenlijk kun je Jamaica heel het jaar bezoeken. Als je kijkt naar de regenval is dat een stuk minder in vergelijking met landen als bijvoorbeeld Filipijnen of Costa Rica.

Hieronder een overzicht van de verschillende seizoenen in Jamaica.

Hoogseizoen

Beste reistijd Jamaica
December tot en met april

Het hoogseizoen loopt van december tot en met april met de maanden januari tot en met maart als drukste maanden. In het hoogseizoen heb je zonnige, warme dagen en weinig regen. ’s avonds kan het afkoelen en prijzen zijn het hoogst.

Tussenseizoen

Negril
Mei en november

Mei en november zijn een beetje de vreemde eend in de bijt wat betreft de beste reistijd Jamaica. In mei begint de regen iets toe te nemen (en prijzen af te nemen) terwijl november eigenlijk een goede maand is om te reizen (na het orkaanseizoen).

Laagseizoen

Beste reistijd Jamaica
Juni t/m oktober

Juni tot en met oktober is officieel het orkaanseizoen. Het regent iets meer, maar je hebt ook meer kans op stromen, zeker vanaf augustus, waardoor juni en juli in principe nog prima maanden zijn om Jamaica te bezoeken. Prijzen liggen lager.

Beste reistijd Jamaica per maand

Het weer is nooit te voorspellen. Ook niet in Jamaica. Hoewel het orkaanseizoen van juni tot en met oktober loopt kan het ook prima weer zijn en in het hoogseizoen kan het dagen achter elkaar regenen. Om het een beetje overzichtelijk te houden geven we per maand een kleine toelichting.

Januari

In januari zit je midden in de beste reistijd Jamaica. Het is een van de drukkere maanden in het hoogseizoen. De temperatuur ligt iets lager dan in de rest van het jaar, maar dat maakt het juist een aangename maand. De regen is minimaal en zijn vaak korte buien. Reken op hogere prijzen.

Februari

Februari is 1ua weer vergelijkbaar met januari. De temperaturen stijgen ligt. Het is een perfecte maand voor een zonnige vakantie, maar het kan ’s avonds en ’s nachts redelijk afkoelen. Hoewel het af en toe regent in februari, zijn buien zeldzaam en van korte duur, met veel zon en blauwe luchten.

TIP ♥ –het hoogseizoen (december tot en met april) wordt ook wel ‘Doctor Breeze‘ genoemd vanwege de verfrissende wind die er staat

Maart

Maart behoort nog steeds tot de beste reistijd Jamaica. Het wordt iets warmer en tevens neemt de regen af. Maart is gemiddeld gezien de droogste maand van het jaar en daardoor ook erg populair onder reizigers. De ideale mand om te zwemmen en relaxen op het strand.

April

April kenmerkt het einde van de beste reistijd Jamaica. Het weer is qua temperatuur vergelijkbaar met voorgaande maanden, maar er valt minder regen. Na april begint de regen toe te nemen dus april is de laatste maand voordat de regen in komt zetten. April is een van de beste maanden omdat het weer goed is en het aantal reizigers gering.

Mei

Mei is een beetje een overgangsmaand. Je zit nog voor het orkaanseizoen, maar regen neemt wel toe. De buien zijn vaak kort, maar wel heftig. Een poncho kan zeker geen kwaad. De temperatuur begint in mei op te lopen, maar is nog aangenaam.

Juni

1 juni is de offciele start van het orkaanseizoen, maar het is natuurlijk niet zo dat het dan meteen los gaat in Jamaica. De temperaturen lopen op in juni tot boven de 30 graden, terwijl het regenseizoen ook om de hoek kom kijken. Van orkanen heb je nog niet echt last. Die komen vaker in augustus en september voor.

Juli

Juli is qua weer vergelijkbaar met juni alleen dan met iets minder regen. De temperatuur is nog steeds hoog en qua toerisme is het wat drukker door de internationale vakanties.

Augustus

In augustus is het in Jamaica warm en vochtig, terwijl er ook iets meer regen valt dan in de voorgaande maand. Vanaf augustus heb je tevens meer kans op stormen dus het is niet de meest ideale maand om te reizen.

September

Que beste reistijd Jamaica is september de minst gunstige maand om te reizen. September is een van de natste maanden van het eiland, maar buien zijn wederom kort, maar zeer heftig. Vaak is het tussen de buien nog goed weer. De belangrijkste reden om niet in september te reizen is echter de kans op orkanen. Die is in deze maand het grootst.

Oktober

Oktober is qua weer nagenoeg gelijk met september. Je hebt veel zon, maar oktober is ook de natste maand van het jaar met de meeste regenval. Tussen de buien door is het vaak mooi weer dus  reizen kan nog wel.

November

Hoewel november niet bij het hoogseizoen hoort is het naar onze mening een van de betere maanden om te reizen. Het weer is prima en je zit daarnaast nog vóór de drukte van december en januari. Prijzen zijn ook nog laag.

December

De meest populaire maand om Jamaica te bezoeken is december. Samen met januari is het een van de drukste maanden van het jaar. Veel Caribische eilanden ervaren een piek in het toerisme in december vanwege de Europeanen en (Noord) Amerikanen die weg willen van de wintertemperaturen.

TIP ♥ – December is ook de duurste maand van het jaar en reserveren is een must

Beste reistijd Jamaica

Beste reistijd Jamaica

Beste periode om te gaan

De beste reistijd voor Jamaica is het hele jaar door, met de maand september als uitzondering vanwege de kans op stromen. Het verschil in het weer is hier niet zo groot als in landen als bijvoorbeeld Colombia of Bolivia waar het echt kan spoken.

Hoogseizoen (december t/m april)

Op zich is het wel bijzonder dat er over een hoogseizoen wordt gesproken, want sommige reizigers merken helemaal geen verschil. Toch worden de maanden december tot en met april als hoogseizoen bestempeld. Dat zal met name te maken hebben met de drukte qua toerisme.

TIP ♥ – hoogseizoen betekent ook dat het drukker is en de prijzen omhoog gaan. Accommodatie reserveren is ook geen overbodige luxe.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat stranden of hotels bomvol zitten. Zeker de bezienswaardigheden worden nog niet overspoeld door toerisme. Dat komt omdat Jamaica iets meer een ‘all-inclusive’ bestemming is (echt waar) dan een bestemming waar mensen op rondreis gaan.

Zomer in Jamaica (juni t/m oktober)

De zomermaanden in Jamaica zijn voor veel reizigers niet de meest ideale maanden om te gaan. Hoe gek dat ook klinkt. Juli kan nog steeds aangenaam zijn, maar het wordt langzaam warmer en de wind begint toe te nemen.

Velen adviseren om niet naar Jamaica te reizen tijdens de zomermaanden. Het staat immers bekend als het orkaanseizoen. Anderen raden juist weer aan júist tijdens deze maanden naar Jamaica te gaan. Wat is dus wijsheid?

Wel of niet gaan?

Voordeel is dat je tijdens deze maanden kan profiteren van de lage prijzen en weinig toeristen. Daarnaast wordt Jamaica in vergelijking met Caribische eilanden relatief weinig ‘geraakt’ door orkanen de laatste jaren. Je kunt dus wel in deze maanden reizen, maar wees wel voorzichtig

Nadeel is dat hotels vaak op halve kracht draaien of zelfs dicht gaan. Daarnaast is het laagseizoen de periode om bouwwerkzaamheden af te ronden. Daarnaast kan het voorkomen dat je de dag doorbrengt op je hotelkamer vanwege de heftige regenbuien.

TIP ♥ – prijzen gaan omlaag in deze periode

Martha Brae

De Martha Brae river in Jamaica

Orkaanseizoen

Een tijd die je misschien wilt vermijden is tijdens het orkaanseizoen, dat officieel duurt van 1 juni tot 30 november. Zoals hierboven ook staat vermeld is de kans op heftige orkanen in Jamaica vrij klein. Het eiland wordt in vergelijking met andere landen veel minder hard getroffen door orkanen.

Als er orkanen voorkomen is dat vaak tussen eind augustus en begin september. Dit is meestal de piek van het orkaanseizoen. Het noorden van Jamaica, tegen de kant van Cuba, is bijvoorbeeld een van de regio’s die binnen de Atlantische orkaanriem ligt en die tijdens dit seizoen gevaar kan lopen.

TIP ♥ – orkaanseizoen is van juni tot en met november.

6 gedachten over “Beste reistijd Jamaica”

 1. Wij zouden graag eind augustus begin september willen afreizen naar Jamaica, echter twijfelen we een beetje door het lezen van de kans op orkanen en de vele regenval, precies in deze periode. Hoe wordt dit ervaren?

  1. Hi Nicky,

   dat valt helaas niet te voorspellen. Wij baseren onze informatie op historische gegevens en info van locals. Helaas is het droge seizoen niet altijd droog en regent het niet altijd in het regenseizoen.

   Happy travels,
   Ties

 2. Wij hebben Jamaica bezocht periode 30 september tot half oktober, prachtig weer , op 2 dagen een tropische bui gehad die ook zo weer over was.
  Geweldig eiland met een prachtige natuur , tip blijf niet op resort daarvoor is het eiland te mooi,
  Watervallen zo prachtig , ook een toer gedaan vanuit montego bay naar de black river zuidkust ondertussen appelton estate rum bezocht en de ys falls prachtig.
  Marta brea river bij avond met fluoriserend licht ook mooi.
  Bob Marley huis en graf bezocht op de berg zeker de moeite.
  We deden dit op 7 daags verblijf dus van resort niet veel gezien volgende keer wat langer blijven 😎
  Verder is Jamaica niet het goedkoopste eiland om dingen te doen maar de excursies zijn hun geld waard.
  Ter vergelijking Mexico goedkopere excursies maar in mindere kwaliteit .
  Ik ga zeker nog terug als we van pandemie verlost zijn en dan bezoeken we zeker Port Antonio etc.

  1. Dat is helaas moeilijk te zeggen Roel! Het weer is niet te voorspellen. Het is in juli vaak wel druk door de vakantiemaanden dus je kunt prima in Jamaica reizen in die maand 🙂

   Groeten,
   Ties

  2. Hoi Roel,

   dat is lastig te bepalen. Het weer is niet te voorspellen, maar historisch gezien zijn er in juli meer orkanen. gelukkig valt het de laatste jaren heel erg mee dus ik zou er niet te zwaar aan tillen.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven