Highlights Laos

Laos is een van de leukste, mooiste en meest ondergewaardeerde landen van Zuidoost-Azië. Het is lang ontoegankelijk geweest door oorlogen en blijft qua ontwikkeling nog een beetje achter in vergelijking met Thailand of Vietnam, maar juist dat is de kracht. Laos is een verbluffend mooi en de perfecte bestemming voor mensen die van indrukwekkende natuur houden. Door de highlights van Laos van je van de ene in de andere verbazing.

De schoonheid van het land ligt dan ook in de natuur met dramatische karstbergen, verborgen grotten, weelderige jungles en de groenste rijstvelden die je ooit zult zien. In combinatie met de lieve, nieuwsgierige bevolking, landelijke dorpjes en de bijzondere activiteiten kun je hier alle kanten op. Bezoek bekende plekken zoals Luang Prabang of reis juist ver buiten de gebaande paden.

Highlights Laos

Het land ontwikkeld zich snel maar behoudt gelukkig zijn unieke karakter, mede door de vriendelijke mensen. Het leven op het platteland is chill en zelfs de hoofdstad, Vientiane voelt als een dorp. Het leven gaat hier een tandje langzamer dan in Thailand of Cambodja. Nóg langzamer. In Laos kom je écht tot rust, maar je kunt hier ook rotsklimmen, kajakken, wandelen en fietsen.

Degene die het echte Azië willen ervaren en in een relatief rustig land tijd willen doorbrengen mag Laos absoluut niet overslaan. Je vindt hier misschien niet de ruïnes zoals Cambodja die heeft of de stranden als in Thailand, maar wel een ongekende mystiek, heerlijk eten, glinsterende stoepa’s en tempels, sprookjesachtige natuur en rust die je versteld doen staan.

De mooiste bezienswaardigheden in Laos

Laos wordt vaak gezien als het ‘kleine’ broertje van Vietnam of Cambodja, maar vergis je niet. Laos is bijna 6x zo groot als Nederland en biedt een ongekende diversiteit aan bezienswaardigheden. Je kunt hier wereldberoemde plekken bezoeken als Luang Prabang en Vang Vieng, maar je kunt je ook terugtrekken in de natuur nabij Muang Sing, Vieng Xai of Nong Khiaw waar de tijd stil lijkt te staan. Bezoek het tempelcomplex van Wat Phu of slinger door de jungle bij de Gibbon Experience.

De combinatie van rust, authenticiteit, de natuur en de vriendelijke mensen maken Laos tot een absoluut paradijs!

Vang Vieng

Vang Vieng, the most improbable party town on the planet. Zo werd Vang Vieng omschreven door verschillende reissites. Jaren lang stond Vang Vieng bekend als dé partytown van Zuidoost-Azië, vooral bekend vanwege het tuben op de Nam Song rivier. Maar die tijd is voorbij. In 2012 sloot de overheid de meeste ‘tubing’ activiteiten en illegale bars langs het water te sluiten. Het kan nog wel maar in mindere mate dan in het verleden.

Luang Prabang

Sfeer, gezelligheid, kleur en geur is hetgeen wat Luang Prabang siert. Cafetjes, backpackers, restaurantjes, activiteiten op de Khan rivier en kleurrijke producten op marktjes; het hoort allemaal bij Luang Prabang. Dit dorpje is omringd door bergen en ligt op zo’n 700 meter boven de zeespiegel. Luang Prabang is een bekende toeristische plek in Laos.

Si Phan Don – 4000 eilanden

Si Phan Don, ook wel bekend als de 4000 Islands, is een eilandengroep waarvan een deel bewoond en een deel onbewoond is. Je vindt het in zuid Laos tegen de grens van Cambodja. Het is een archipel van eilanden waar de tijd stil lijkt te staan. Alles gaat hier in een rustig, laid-back tempo, zelfs voor Laotiaanse begrippen.

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos en een oase van rust en sfeer. Het is een stad met oude Franse koloniale gebouwen, gezellige straatjes en marktkraampjes. Hoewel het een hoofdstad is, is Vientiane in geen velden of wegen te vergelijken met hoofdsteden als Bangkok of Jakarta. Het is meer een groot dorp dan een stad. Breng een paar dagen door in deze heerlijke stad en je vindt ontelbare bezienswaardigheden.

Muang Sing

In Muang Sing ga je terug in de tijd. Het is een klein stadje in de Gouden Driehoek dat grenst aan Myanmar en de groene heuvels van China. In de jaren ’90 was Muang Sing een absolute must-see in Laos maar vandaag de dag staat het maar bij weinig reizigers in de top drie voor Laos. Vroeger was het een belangrijke plek voor de opiumhandel maar sinds dat aan banden is gelegd is het een stuk rustiger en trekken veel mensen richting Nong Khiaw of Vang Vieng.

Nong Khiaw

Als je één van de mooiste regio’s in Laos zoekt ben in Nong Khiaw aan het juiste adres. Het kleine, slaperige dorpje ligt aan de oever van de Nam Ou. Een dorp is het nauwelijks te noemen aangezien het niet meer dan een paar straten zijn. Aan oever van de rivier vindt je een paar guesthouses en restaurants die over een schilderachtig landschap uit kijken.

Wat Phu

De Wat Phu is een hoogtepunt tijdens je reis door Laos, letterlijk bijna aangezien dit schitterende Khmer tempelcomplex op zo’n 1.400 meter hoogte ligt op de Phu Pasak. Verwacht hier geen Ankor taferelen qua bouwstijl. De Wat Phu is echter wel een schitterend heiligdom met hoge bomen die de locatie in een rustgevende schaduw werpen. Het geeft de What Phu een mystieke sfeer.

Muang Khua

Raoul – Tijdens mijn reis door Azië was Muang Khua zo’n plek die je niet plant, maar uiteindelijk nooit meer vergeet. Wij besloten om van Luang Prabang naar Muang Khua te varen en dat werd een onvergetelijke reis. Muang Khua zelf is niet bijzonder, maar de reis is super tof. De poort naar Vietnam Wat […]

Bolaven plateau

Het Bolaven Plateau ligt in het noordoosten van Loas, twee uur rijden van de stad Pakse in de provincie Champasak. Het Bolaven Plateau staat in Laos ook bekend als het Phu Phieng Bolaven en is beroemd vanwege het koele klimaat, schitterende watervallen, vruchtbare grond, regenwouden en koffieplantages.

Vieng Xai

Vieng Xai is een meer dan bijzondere plek in het noorden van Laos. Omgeven door karstgebergte en schitterende uitzichten maar gekenmerkt door de oorlog in de 20e eeuw waarvan de schuilgrotten nog altijd zichtbaar zijn. Vieng Xai heeft veel weg van Vang Vieng alleen dan met een dramatische historie in plaats van het bekende ‘tuben’. Degene die Vietnam ook gezien hebben zullen bij Vieng Xai denken aan de Cu Chi Tunnels in Vietnam.

Huay Xai

Huay Xai is een klein, rustig stadje in het noorden van Laos wat grenst aan Thailand. Het ligt ingeklemd tussen de bergketens en wordt afgescheiden van Thailand door de Mekong Delta, de machtige rivier die dwars door Zuidoost-Azië stroomt en in de Himalaya begint. Vroeger schijnen de Amerikanen hier heroïne verhandeld te hebben maar tegenwoordig komen hier alleen nog toeristen.

Phonsavan vlakte

De cultuur van Laos vindt je niet alleen in steden als Luang Prabang en Vientiane, maar ook in het minder bekende Phonsavan. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Laos: een vlakte bezaaid met stenen kruiken, zo hoog als jijzelf. De Phonsavan vlakte wordt ook wel de Plain of Jars genoemd.

Namtha Mountain Trail

Het noorden van Laos wordt door reizigers vaak overgeslagen. Jammer want dit is juist een regio waar je prachtige natuur vindt! Veel mensen beginnen hun Laos reis in Luang Prabang en reizen richting het zuiden. Het noorden is de plek om het ongerepte dorpsleven van Laos te ontdekken.

Grotten in Laos

Hoewel de grotten Laos een natuurlijk fenomeen zijn en toeristen in Laos hier graag naar toe komen is dat voor de locals wel wat anders. Zij geloven namelijk dat er in de grotten kwade geesten wonen en bezoeken ze dus liever niet! In Laos zijn er honderden grotten te vinden waarvan de meeste bij elkaar liggen in bepaalde regio’s. Onderstaande zijn de meest bekende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven