Als je een van de mooiste natuurgebieden ter wereld wilt bezoeken is Torres del Paine jouw volgende bestemming. Er zijn weinig plekken op aarde die meer indruk maken dan dit nationale park. De gigantische bergtoppen (Torres) domineren het Patagonische landschap. Overal waar je kijkt, zie je met sneeuw bedekte bergtoppen, uitgestrekte vlaktes, gigantische gletsjers, azuurblauwe meren, smaragdgroene bossen en kronkelende rivieren.

Het park van ruim 1800 vierkante kilometer wordt gezien als het mooiste nationale park van Zuid-Amerika en staat bij veel reizigers op de to-do list. Je moet er wat voor over hebben (qua tijd en geld), maar een bezoek aan Torres del Paine is een onvergetelijke ervaring.

Torres del Paine; Meesterwerk Moeder Natuur

Torres del Paine is een het belangrijkste nationale park van Chili. En met zijn oppervlakte van ruim 1.800 km2, ook een van de grootste. Dit immens natuurpark wordt vaak in een adem genoemd met de mooiste nationale parken ter wereld. De drie bergtoppen, Torres, stijgen meer dan 2.500 meter boven de zeespiegel uit.

Naar schatting zijn de Torres (granieten rotsen) zo’n 12 miljoen jaar oud. Gevormd door magma dat door de aarde heen kwam. Je moet wel geluk hebben, want die granieten torens zijn vaak bedekt met een dikke laag wolken. Gelukkig vind je er ook prachtige felblauw en helgroene meren, gletsjers en steile bergtoppen.

Het Torres Del Paine National Park is dan ook een paradijs voor iedere wandelaar. Of je nu een dag wil wandelen of een week. Het kan allemaal. Foto’s en woorden schieten tekort om dit prachtige gebied te beschrijven.

Ties: “Voor veel mensen is Torres del Paine een van hoogtepunten van hun reis”.

Lake Pehoe
Lake Pehoe, Torres del Paine

Tips voor een bezoek aan Torres del Paine

Chili is een schitterend land (lees hier waarom) en Torres del Paine zou zeker op je lijstje moeten staan. Het probleem is alleen dat je er niet zo maar komt. Het ligt het uiterste zuiden van Chili en het is lastig te bereiken. Je moet echt een natuurliefhebber zijn of van hiken houden om de reis naar Torres del Paine te maken. Daarnaast is het niet goedkoop.

Het bezoeken van Torres del Paine is bijna een reis binnen een reis. Dat betekent echter niet dat je er niet heen moet gaan. Voor degene die de reis wel willen maken hebben we hier onze tips op een rij gezet.

#1 Het startpunt; Puerto Natales

De stad Puerto Natales is het beginpunt voor trips naar het Torres del Paine National Park. Puerto Natales zelf ligt nog op ruim 110 kilometer afstand.

Zodra je in Puerto Natales bent, adviseren we je om tenminste één volle dag in de stad te blijven  voordat je naar Torres del Paine gaat. Dit geeft je de tijd om boodschappen te doen (er zijn geen supermarkten in het park), het huren van spullen (mits dat nodig is), het regelen van tickets, verblijven, enz.

Hoe kom je van Puerto Natales in het park?

Bijna elke hostel in Puerto Natales verkoopt retourtickets naar Torres del Paine. Prijzen variëren van €20 als je het direct bij het kantoor van het busbedrijf koopt tot €25 bij de meeste hostels. Er rijden verschillende busmaatschappijen, maar deze twee zijn het bekendst.

Buses Gomez

Deze bussen vertrekken uit Puerto Natales om 7:00 uur en 14:30 uur richting het park. De prijzen voor de bus veranderen vaak, maar liggen rond de 10.000 CLP. Bussen rijden naar Pudeto, de ingang van Torres de Paine.

De bus gaat om 13.30 uur en 19:00 uur terug naar Natales vanuit Pudeto en om 14.30 uur en 19.45 uur vanuit Laguna Amarga.

Buses Maria José

Ook deze bus vertrekt om 7:00 uur en 14:30 en prijzen zijn gelijk aan die van Gomez. Alleen de vertrektijden zijn anders. Maria Jose rijdt terug van Pudeto om 13.00 uur en om 19.00 uur en van Laguna Amarga om 14.30 uur en 19.45 uur.

TIP ♥ – als je een retour ticket koopt, kun je de datum van terugkeer open laten, zodat je je verblijf in het park kunt verlengen (of verkorten).

Base Las Torres, Torres del Paine
Base Las Torres

#2 Het vervoer in het park

In Torres del Paine rijden geen bussen. Je bent daarom aangewezen op een huurauto of de andere mogelijkheden qua vervoer. In het park kun je een boot nemen die Pudeto en de camping Paine Grande verbindt.

De catamaran kost 15.000 CLP voor een enkeltje en 23.000 CLP voor een open retour ticket.

In het hoogseizoen vertrekt de boot van Pudeto 09.30 uur, 12:00 uur en 18:00 uur. Hij doet er ongeveer 30 minuten over. Andersom vertrekt de boot om 10:00 uur, 12:30 uur en 18:30 uur.

Minivan

Een andere optie in het park is een minibus die rijdt van Pudeto en Hotel Las Torres. Bij aankomst betaal 2.800 CLP. De rit is erg kort, maar makkelijker dan lopen. Voor de terugweg moet je 30-45 minuten rekenen voordat je weer in Puerto Natales bent.

Auto huren

De beste mogelijkheid om het park te verkennen is met een eigen auto. Dat is prijzig, maar geeft je veel meer mogelijkheden om het park te verkennen. Gelukkig kun je in Puerto Natales terecht bij bekende verhuurbedrijven zoals Europcar of EasyTerra.

Omdat ze hier vaak grotere 4WD’s verhuren liggen de kosten vrij hoog. Reken op ongeveer €100 per dag.

Torres del Paine
Torres del Paine

#3 Kamperen in Torres del Paine

Als je het park in gaat op eigen gelegenheid is het aan te raden om te kamperen. Welke trek je ook loopt (daarover later meer), we raden aan om, in hoeverre dat mogelijk is, een tent te huren in Puerto Natales.

Je kunt uiteraard ook je eigen spullen meenemen.

Koken is alleen toegestaan ​​in campings, open vuur is nergens toegestaan ​​in het park en roken is alleen toegestaan ​​bij het kookgedeelte.

Refugios en Domes

Je kunt een eigen tent meenemen en vrij kamperen op gratis camping (yeah Nederlanders!), maar je kunt ook slapen in/bij zogeheten refugios of domes. Dit zijn een soort kampen met vaste huisjes, domes.

Een bed in een dome kost je ongeveer $35 tot $60 in een slaapzaal en je moet extra betalen voor ontbijt ($15) en lakens. Je kunt ook je eigen slaapzak meenemen.

De belangrijkste refugios en domes bieden verschillende diensten aan zoals tentverhuur, maaltijden, elektriciteit en hele trage (en vooral dure) Wifi.

TIP ♥ – een dome of refugio kun je het beste vooraf reserveren. Zeker in het hoogseizoen.

Gratis campings

Wat is er beter dan gratis accommodatie! Ja, dat klinkt goed, hé? Helaas zijn er maar een paar en sommige kunnen gesloten zijn. Dus: als je een van de grote trektochten wilt doen, moet je tussenin op betaalde campings slapen.

Bij elke gratis camping heb je een kookgedeelte, plaatsen om je tent op te zetten en toiletten.

Vanwege het toename zijn deze campings vaak overvol, dus probeer er zo vroeg mogelijk te komen! Als een camping vol is, moet je naar de dichtstbijzijnde betaalde camping wandelen. Reserveren kan worden gedaan op het CONAF kantoor in Puerto Natales.

De gratis campings (campamento) zijn:

 • Torres (reservering verplicht!)
 • Paso (reservering aanbevolen)
 • Las Carretas
 • Italiano (reservering verplicht!)
Betaalde campings

Er zijn twee soorten betaalde campings – de prive campings en campings naast een refugio. De prijzen variëren, meestal zij campings naast een refugio duurder. Het verschil tussen beide zijn de faciliteiten.

Prive-campings bieden plek om te koken, toiletten, douches en water, evenals een kleine winkel. Bij de refugios heb je (soms) een restaurant, een minimarkt en elektriciteit.

TIP ♥ – ook hier geldt; de afgelopen jaren is het aantal bezoekers sterk gestegen. Tenzij je in het laagseizoen komt, moet je vooraf reserveren.

De betaalde campings zijn;

 • Refugio Paine Grande, Vertice (7000 CLP)
 • Campamento Francés (8500/9500 CLP)
 • Refugio Los Cuernos (7500/8500 CLP
 • Refugio Chileno (alleen bij reservering 7500/8500)
 • Campamento Serón (8500/9500 CLP)
 • Refugio Dickson, Vertice (6000 CLP)
 • Campamento Los Perros (6000 CLP)
 • Refugio Grey, Vertice (6000 CLP)
 • Campamento Torres (8500/9500 CLP)
Budget voor Chili
Camping in Torres del Paine
Torres del Paine
Domes

#4 Wat zijn de kosten?

Wat je uitgeeft aan je trip naar Torres del Paine ligt een beetje aan jezelf. Je kunt, mits je goed vooraf reserveert, gratis overnachten, maar op de meeste plekken ben je genoodzaakt te betalen. En best veel ook.

Behalve de kosten voor campings en transport (zie punt 1), moet je ook het volgende berekenen:

 • Toegangskosten zijn 21.000 CLP in het hoogseizoen en 101.000 CLP in laagseizoen
 • Boodschappen in de mini-winkels bij refugios liggen tussen 3.000 en 10.000 CLP
 • Een overnachting in een dorm kost ongeveer 22.000 tot 38.000 CLP
 • Vervoer naar Torres del Paine kost 15.000 CLP
Een georganiseerde tour

Je kunt natuurlijk ook een georganiseerde tour naar Torres del Paine boeken. Dit is wel erg duur. Wat je ook leest op internet, op eigen gelegenheid is goedkoper dan een georganiseerde tour, maar je moet wel zelf alles uitvogelen.

Prijzen voor een georganiseerde tour variëren heel erg. Dat komt doordat je tours kunt regelen in bijvoorbeeld Santiago of het beginpunt: Puerto Natales.

 • Een dagtrip kan tussen de $75 (vanuit Puerto Natales) tot $270 per persoon kosten.
 • Een meerdaagse trip kan makkelijk $3.500 per persoon kosten, afhankelijk van het aantal dagen. Enkele voorbeelden;
  • een 6-daagse trip – $1.200 p.p.
  • een 9-daagse trip – $2.700 p.p.
  • een 11-daagse trip – $3.600 p.p.

TIP ♥ – je zult je laptop of mobiele telefoon niet missen. Er is hier bijna geen bereik, om over WiFi nog mar te zwijgen.

Torres del Paine
Torres del Paine in Patagonië

#5 Welke routes kun je lopen?

De bekendste wandelroute in Torres del Paine is de W-trek, maar er zijn er meer. We hebben de routes hieronder vermeld. Let wel op; het genoemde aantal dagen is een inschatting. Het kan zijn dat je er korter of langer over doet.

Het ‘O’ circuit – 8 tot 10 dagen

Voor prachtige en gevarieerde landschappen en goed onderhouden paden moet je het ‘O circuit’ lopen. Een van de beste wandelingen ter wereld. De volledige route is ongeveer 120 kilometer en je doet er zo’n 8 tot 10 dagen over.

Je kunt er langer over doen want er zijn veel bezienswaardigheden ‘buiten het pad’.

Het ‘Q’ circuit – 9 tot 11 dagen

Het ‘Q’ circuit is hetzelfde als het ‘O’ circuit alleen voeg je er 1 dag aan toe. Je begint de tocht bij de laatste bushalte “Administracion“. Vanaf hier maak je een makkelijke wandeling naar Refugio Paine Grande (tegenover de Macizo Paine), die een prachtig uitzicht op het park biedt.

Vanaf hier kun je met de klok mee of tegen de klok in lopen, afhankelijk van wat je wil

Zowel het ‘O’ circuit als het ‘Q’ circuit zijn uitdagende hikes. Als je een beginnend wandelaar bent zijn deze hikes wellicht te hoog gegrepen.

Torres del Paine

Populaire day-hikes

Als je geen tijd, geld of zin hebt om meerdere dagen te hiken kun je ook kiezen voor een aantal dag trekkingen of day-hikes. Ook deze hikes zijn prima aangegeven en zonder gids te lopen. Een aantal opties;

Horns of Torres del Paine

Een korte wandeling in het hart van het Nationaal Park die je richting de beroemde Horns of Torres del Paine brengt. Leuke route om te lopen, niet te moeilijk en niet zo lang. Onderweg kom je langs Sarmiento en Nordenskjöld uitzichtpunten.

Lengte: 4 km / 2-3 uur

Grey Gletsjer

Je vaart eerst over het schilderachtige meer Pehoé. Het pad loopt door de Cañadon del Viento Valley. Zodra je bij het hoogste gedeelte komt, kun je het landschap van Lake Grey en de Grey Gletsjer zien.

Lengte: 11 km / 2 uur varen, 4 uur wandelen

Base of the Towers

Dit is de lastigste dagtocht in Torres del Paine, maar wel een van de mooiste. De hike begint bij Laguna Amarga in het Nationaal Park.

Lengte: 17 km / 7-8 uur

De French Valley

Net als de Base of Towers behoorlijk pittig. Je vaart eerst een stuk over Pehoé Lake.

Lengte: 11 km / 8 uur

Lake Pehoe
Lake Pehoe, Torres del Paine
Grey Glacier
Grey Glacier

Torres del PaineBron: Parque Torres Del Paine

De mooiste bezienswaardigheden Torres del Paine

Torres del Paine werd in 2013 door miljoenen reizigers verkozen tot het 8e Wereldwonder. Woorden schieten tekort om dit magische landschap te beschrijven. Ben je een natuurliefhebber? Dan is dit dé plek die je niet mag missen.

Je valt van het ene wauw moment in het andere. Dit park heeft dan ook de absolute X-factor. De woeste granieten bergtoppen kent iedereen van de foto’s. Hoewel die in het echt nog indrukwekkender zijn.

Dan zijn er nog de besneeuwde bergtoppen van de Andes, de gletsjers en onstuimige watervallen. De felblauwe en groene meren. Deze plekken moet je in ieder geval bezoeken.

Grijze gletsjer

Dit hypnotiserende ijsmassief doemt tientallen meters boven een meer uit. Het lijkt op een muur van bevroren water. Het lijkt alsof je je hier echt aan het einde van de wereld bevindt.

Franse vallei

Deze prachtige vallei is omringd door Los Cuernos. Als je hier alleen al staat geeft je al een magisch gevoel.

Los Cuernos

De met sneeuw bedekte ‘horens’ van het park. Deze rotsformatie heeft een magnetische aantrekkingskracht en een machtige uitstraling.

Los Torres

De iconische torens van het park. Deze bergen zijn opvallend rozerood van kleur en hebben toppen van wit graniet. (zwart leisteen)

Los Cuernos, Torres del Paine
Los Cuernos

Beste reistijd

Torres del Paine kan het hele jaar door bezocht worden, maar er zit wel verschil in weer qua seizoenen. In welk seizoen je ook reist, neem altijd warme kleding mee want het weer kan hier heel snel omslaan.

Hoogseizoen

De zomer (december tot maart) is het hoogseizoen in Torres de Paine, een speciale tijd waar flora en fauna volop bloeien. In combinatie met het de groene bergen en de besneeuwde bergtoppen is het alsof je zo een sprookje binnen stapt.

In de zomer zijn veel activiteiten mogelijk zoals trekkingen, kajakken, mountainbiken en paardrijden. Dit is ook het drukste seizoen.

Ties: “De beste tijd om Torres del Paine te bezoeken zijn de zomermaanden november tot en met maart”.

In de lente (september tot november)) is het weer prima, maar is het nog niet zo druk in het park. Het weer is mild en je hebt meestal heldere lucht. Dit is de tijd van het jaar wanneer de meeste bloemen en bomen in Patagonië beginnen te bloeien.

De meeste refugios zijn in de winter (juni tot augustus) gesloten door instabiel weer en de kou.

Locatie

6 gedachten over “Torres del Paine”

 1. Ik ben ook erg benieuwd naar het antwoordt op de vraag van Laura. Ik zou graag met m’n eigen campervan een aantal dagtrekkingen willen doen en hoor graag of dit mogelijk is. Beginnen en eindigen de trekkingen op dezelfde plek? Kan je daar parkeren? Is het handig om de campings om in de bus te overnachten voordien te boeken? Is het mogelijk om de trekkingen alleen te doen of is dit niet ‘veilig’? Zijn de routes duidelijk aangegeven?
  Ik hoor graag van u!

  Gr. Sylvia

 2. Hoi! Ik was ook benieuwd naar het antwoord op Laura haar vraag hierboven. Kunnen jullie mij daar meer over vertellen?

 3. Hallo!
  Dank voor deze informatie, heel nuttig! Mijn vriend en ik zijn een reis aan het plannen naar o.a. Torres del Paine in december. Ik heb een vraag over de populaire day-hikes: vanaf waar beginnen deze? Kun je deze doen en op dezelfde plek blijven overnachten of moet je op verschillende plekken overnachten om ze te doen?
  Hartelijke groet,
  Laura

  1. Romy Oosterbaan

   Bedankt voor de informatie!! Ik was benieuwd of Laura al een reactie op haar vraag had gehad. Wij zijn binnenkort in Zuid Chili en vroegen ons idd ook af of er een handige plaats is om te verblijven om van daar uit een aantal dagen zelfstandig de day hikes te lopen.

   1. Bedankt voor de info! Ik ben ook erg benieuwd naar het antwoord op de vraag van laura. Wij hebben een campervan. waar kan je die het slimst neerzetten en dan de day hikes doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven