Hoofdmenu
reis expert header

Torres del Paine

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

Torres del Paine is een graag gezien plaatje dat over het internet zwerft. Aangeprezen door vele reizigers als wellicht een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. De steile bergtoppen, felblauw en helgroene meren en adembenemende gletsjers. Foto’s en woorden schieten tekort om dit prachtige gebied te beschrijven. Dit is een absolute must voor alle hike liefhebbers.

Torres del Paine; Meesterwerk Moeder Natuur

Torres del Paine is een van de belangrijkste nationale parken van Chili. En met zijn oppervlakte van 2.400 km2, ook een van de grootste. Dit immens grote natuurpark wordt vaak in een adem genoemd met de mooiste nationale parken ter wereld.

De drie bergtoppen, Torres, stijgen meer dan 2.500 meter boven de zeespiegel uit. Naar schatting zijn de Torres zo’n 12 miljoen jaar oud. Gevormd door magma dat door de aarde heen kwam. Het is een plek die je gezien moet hebben tijdens een reis door Chili. Voor veel mensen is dit een van hoogtepunten van hun reis.

TIP ♥ – toegangsprijzen zijn 18.000 peso per person in het hoogseizoen en 10.000 peso in het laagseizoen

torres del paine

De natuur in Torres del Paine behoort tot de mooiste ter wereld

Bezienswaardigheden Torres del Paine

Torres del Paine werd in 2013 door miljoenen reizigers verkozen tot het 8ste Wereld Wonder. Woorden schieten te kort om dit magische landschap te beschrijven. Ben je een natuurliefhebber? Dan is dit dé plek die je niet mag missen. Je valt van het ene wauw moment in het andere. Dit park heeft dan ook de absolute X-factor. De woeste granieten bergtoppen kent iedereen van de foto’s. Hoewel die in het echt nog indrukwekkender zijn.

TIP ♥ – een leuke manier om bij de gletsjers te komen is door er heen te kajakken. Check Indomita Big Foot

Dan zijn er nog de besneeuwde bergtoppen van de Andes, de gletsjers en onstuimige watervallen. De felblauwe en groene meren. Maar dat is niet alles; het stenenwoud, de groene weelderige bossen, de smalle riviertjes, de kraters en uitgestrekte toendra’s. Je vindt het er allemaal. En niet te vergeten de machtige Andescondor die deze plek zijn thuis noemt.

De must-see’s

Met een beetje geluk komt er ook een poema op je pad. Door het wow-effect zal je mond het grootste gedeelte van de tijd openstaan. Te verrast, te overdonderd om ook maar in woorden te omschrijven wat je ziet. 

Grijze gletsjer

Dit hypnotiserende ijsmassief doemt tientallen meters boven een meer uit. Het lijkt op een muur van bevroren water. Het lijkt alsof je je hier echt aan het einde van de wereld bevindt.

Franse vallei 

Deze prachtige vallei is omringd door Los Cuernos. Als je hier alleen al staat geeft je al een magisch gevoel.

Los Cuernos

De met sneeuw bedekte ‘horens’ van het park. Deze rotsformatie heeft een magnetische aantrekkingskracht en een machtige uitstraling.

Los Torres

De iconische torens van het park. Deze bergen zijn opvallend rozerood van kleur en hebben toppen van wit graniet. (zwart leisteen)

Torres del Paine

De gekleurde meren en besneeuwde bergtoppen zorgen voor spectaculaire foto’s

Tips om te reizen naar Torres del Paine

Laten we voorop stellen dat je hier niet zo maar komt. Het ligt het uiterste zuiden van Chili en het is lastig te bereiken. Je moet echt een natuurliefhebber zijn of van hiken houden om de reis naar Torres del Paine te maken. Daarnaast is het niet goedkoop.

Het bezoeken van Torres del Paine is bijna een reis binnen een reis. Dat betekent echter niet dat je er niet heen moet gaan. Voor degene die de reis wel willen maken hebben we hier onze tips op een rij gezet.

#1 Het startpunt; Puerto Natales, Chili

De stad Puerto Natales is het beginpunt voor trips naar het Torres del Paine National Park. Puerto Natales zelf ligt nog op ruim 110 kilometer afstand. Zodra je in Puerto Natales bent, adviseren we je om tenminste één volle dag in de stad te blijven  voordat je naar Torres del Paine gaat. Dit geeft je de tijd om boodschappen te doen (er zijn geen supermarkten in het park), het huren van spullen (mits dat nodig is), het regelen van tickets, verblijven, enz.

Hoe kom je van Puerto Natales in het park?

Bijna elke hostel in Puerto Natales verkoopt retourtickets. Prijzen variëren van 15.000 peso (€20) als je het direct bij het kantoor van het busbedrijf koopt tot 18.000 peso bij de meeste hostels.

TIP ♥ – als je een retour ticket koopt, kunt je de datum van terugkeer open laten, zodat je je verblijf in het park kunt verlengen (of verkorten).

Bussen vertrekken uit Puerto Natales om 7:30 uur en 14:30 uur en doet er 2 tot 3 uur over het park (Laguna Amarga) te bereiken. Naast de ingang zijn er nog twee haltes in het park: Pudeto een uur later, waar je de naar Paine Grande kunt nemen en Administration, zo’n 2 uur verderop.

Busbedrijven die dagelijks rijden zijnn: Buses Gomez, Buses Fernandez, Buses Maria José en Bus Sur.

#2 Het vervoer in het park

In Torres del Paine rijden geen bussen. Je bent daarom aangewezen op een huurauto of de andere mogelijkheden qua vervoer. In het park kan je een boot nemen die Pudeto en de camping Paine Grande verbindt. De catamaran kost 15.000 peso voor een enkeltje (€20) en 23.000 peso (€30) voor een open retour ticket.

TIP ♥ – In het hoogseizoen vertrekt de boot van Pudeto 09.30 uur, 12:00 uur en 18:00 uur. Hij doet er ongeveer 30 minuten over. Andersom vertrekt de boot om 10:00 uur, 12:30 uur en 18:30 uur.

Minivan 

Een andere optie in het park is een minibus tussen de ingang van het park en Hotel Las Torres. Bij aankomst betaal 2.800 peso (€4). De rit is erg kort, maar makkelijker dan lopen. Voor de terugweg moet je 30-45 minuten rekenen voordat je weer in Puerto Natales bent.

De 3e optie is vrij duur. En een optie waar je extra vervoer in het park nodig hebt om naar de Lago Grey Pier te komen. Van hieruit kun je een boot naar Refugio Gray nemen voor ongeveer 50.000 peso (€64). Hetzelfde is mogelijk voor de terugweg. Beide opties moet je vooraf reserveren.

TIP ♥ – kijk eens bij Hotel Lago Grey die deze opties organiseren

Torres del Paine

#3 Kamperen in Torres del Paine

Als je het park in gaat op eigen gelegenheid is het aan te raden om te kamperen. Welke trek je ook loopt (daarover later meer), we raden aan om, in hoeverre dat mogelijk is, een tent te huren in Puerto Natales. Je kunt uiteraard ook je eigen spullen meenemen.

LET OP – koken is alleen toegestaan ​​in campings, open vuur is nergens toegestaan ​​in het park en roken is alleen toegestaan ​​bij de kookgedeeltes.

Refugios en Domes

Je kunt een eigen tent meenemen en vrij kamperen op gratis camping (yeah Nederlanders!), maar je kunt ook slapen in/bij zogeheten refugios of domes. Dit zijn een soort kampen met vaste huisjes, domes (zie foto). Een bed in een dome kost je ongeveer $35 tot $60  in een slaapzaal en je moet extra betalen voor ontbijt ($15) en lakens. Je kunt ook je eigen slaapzak meenemen.

De belangrijkste refugios en domes bieden verschillende diensten aan zoals tentverhuur, maaltijden, elektriciteit en hele trage (en vooral dure) WiFi.

TIP ♥ – een dome of refugio kun je het beste vooraf reserveren. Zeker in hethoogseizoen.

Gratis campings

Wat is er beter dan gratis accommodatie! Ja dat klinkt goed, hé? Helaas zijn er maar een paar en sommige kunnen gesloten zijn. Dus: als je een van de grote trektochten wilt doen, moet je tussenin op betaalde campings slapen. Bij elke gratis camping heb je een kookgedeelte, plaatsen om je tent op te zetten en toiletten.

TIP ♥ – Vanwege het toename toerisme zijn deze campings vaak overvol, dus probeer er zo vroeg mogelijk te komen! Als een camping vol is, moet je naar de dichtstbijzijnde betaalde camping wandelen. Reserveren kan worden gedaan op het CONAF kantoor in Puerto Natales.

De gratis campings (campamento) zijn:

 • Torres (reservering verplicht!)
 • Paso (reservering aanbevolen)
 • Las Carretas
 • Italiano (reservering verplicht!)
Betaalde campings

Er zijn twee soorten betaalde campings – de prive campings en campings naast een refugio. De prijzen variëren, meestal zij campings naast een refugio duurder. Het verschil tussen beide zijn de faciliteiten. Prive-campings bieden plek om te koken, toiletten, douches en water, evenals een kleine winkel. Bij de refugios heb je (soms) een restaurant, een minimarket en elektriciteit.

TIP ♥ – ook hier geldt; de afgelopen jaren is het aantal bezoekers sterk gestegen. Tenzij je in het laagseizoen komt, moet je vooraf reserveren.

De betaalde campings zijn;

 • Refugio Paine Grande, Vertice (7000 peso = €9)
 • Campamento Francés (8500/9500 CLP = €11)
 • Refugio Los Cuernos (7500/8500 CLP = €11)
 • Refugio Chileno (alleen bij reservering 7500/8500 = €11)
 • Campamento Serón (8500/9500 CLP = €13)
 • Refugio Dickson, Vertice (6000 CLP = €8)
 • Campamento Los Perros (6000 CLP = €8)
 • Refugio Grey, Vertice (6000 CLP = €8)
 • Campamento Torres (8500/9500 CLP = €13)

TIP ♥ – campings reserveren kun je doen op deze website

Torres del Paine

#4 Wat zijn de kosten?

Wat je uitgeeft aan je trip naar Torres del Paine ligt een beetje aan jezelf. Je kunt, mits je goed vooraf reserveert, gratis overnachten, maar op de meeste plekken ben je genoodzaakt te betalen. En best veel ook. Maar behalve de kosten voor campings en transport (zie punt 1), moet je ook het volgende berekenen:

 • Toegangskosten zijn 18.000 peso (€24) in het hoogseizoen en 10.000 peso in laagseizoen (€13)
 • Boodschappen in de mini-winkels bij refugios liggen tussen 3.000 en 10.000 peso
 • Een overnachting in een dorm kost ongeveer 22.000 tot 38.000 peso ($30 tot €50)
 • Vervoer naar Torres del Paine kost 15.000 peso (€20)
Een georganiseerde tour

Je kunt natuurlijk ook een georganiseerde tour naar Torres del Paine boeken. Dit is wel echt heel, heel, heel erg duur 🙂 Wat je ook leest op internet, op eigen gelegenheid is het goedkoper dan een georganiseerde tour, maar je moet wel zelf alles uitvogelen. Prijzen voor een georganiseerde tour variëren heel erg. Dat komt omdat je tours kunt regelen in bijvoorbeeld Santiago of het beginpunt;Puerto Natales.

 • Een dagtrip kan tussen de $75 (vanuit Puerto Natales) tot $270 per persoon kosten.
 • Een meerdaagse trip kan makkelijk $3.500 per persoon kosten, afhankelijk van het aantal dagen. Enkele voorbeelden;
  • een 6-daagse trip – $1.200 p.p.
  • een 9-daagse trip – $2.700 p.p.
  • een 11-daagse trip – $3.600 p.p.

TIP ♥ – je zult je laptop of mobiele telefoon niet missen. Er is hier bijna geen bereik, om over WiFi nog mar te zwijgen.

#5 Welke routes kun je lopen?

De bekendste wandelroute in Torres del Paine is de W-trek, maar er zijn er meer. We hebben de routes hieronder vermeld. Let wel op; het genoemde aantal dagen is een inschatting. Het kan zijn dat je er korter of langer over doet.

Het ‘O’ circuit – 8 tot 10 dagen

Voor prachtige en gevarieerde landschappen en goed onderhouden paden moet je het ‘O circuit’ lopen. Een van de beste wandelingen ter wereld. De volledige route is ongeveer 120 kilometer en je doet er zo’n 8 tot 10 dagen over. Je kunt er langer over doen want er zijn veel bezienswaardigheden ‘buiten het pad’.

Het ‘Q’ circuit – 9 tot 11 dagen

Het ‘Q’ circuit is hetzelfde als het ‘O’ circuit alleen voeg je er 1 dag aan toe. Je begint de tocht bij de laatste bushalte “Administracion“. Vanaf hier maak je een makkelijke wandeling naar Refugio Paine Grande (tegenover de Macizo Paine), die een prachtig uitzicht op het park biedt. Vanaf hier kun je met de klok mee of tegen de klok in lopen, afhankelijk van wat je wil.

TIP ♥ – zowel het ‘O’ circuit als het ‘Q’ circuit zijn uitdagende hikes. Als je een beginnend wandelaar bent zijn deze hikes wellicht te hoog gegrepen.

Het 'W-circuit'

Torres del Paine biedt enkele van de meest wonderbaarlijke hikeroutes ter wereld. Het W-circuit is een van de populairste hikes. Dit is een hike van vier tot vijf dagen. Tijdens je trek kom je langs de mooiste natuurwonderen van het park.

De grijze gletsjer, de Franse vallei en felblauwe meren. En natuurlijk prachtige uitzichtpunten op Los Torres en Los Cuernos. Terwijl je van kamp naar kamp trekt.

Het ‘W’ circuit (Oost naar West) – 4 tot 5 dagen

Je begint bij de eerste bushalte; Laguna Amarga. Vanaf hier kun je ook een van de minivans nemen die je naar Hotel Las Torres brengen. Je kunt er ook heen lopen. Het is een makkelijke wandeling (ongeveer 1,5 uur), maar het is beter om de minivan te nemen zodat je meer tijd hebt voor de ‘echte’ hike.

De “W” kan in een rustig tempo worden gelopen in 4 of 5 dagen. In perfecte omstandigheden is 3 dagen mogelijk. In het hoogseizoen nemen de meeste reizigers op de 4e dag de bus terug naar Puerto Natales.

Het ‘W’ circuit (West naar Oost) – 4 tot 5 dagen

Precies hetzelfde als de vorige optie alleen dan andersom. Voor deze route begin je bij de tweede bushalte; Pudeto. Vanaf hier neem je de veerboot over het Pehoe Lake. De bussen sluiten goed aan op de veerboten Let wel op dat je de veerboot over Lake Pehoe neemt, niet over Gray Lake.

TIP ♥ – de veerboot kost ongeveer 12.000 peso (€15) en doet er een half uur over om Paine Grande te bereiken.

Populaire day-hikes

Als je geen tijd, geld of zin hebt om meerdere dagen te hiken kun je ook kiezen voor een aantal dag trekkingen of day-hikes. Ook deze hikes zijn prima aangegeven en zonder gids te lopen. Een aantal opties;

 • Horns of Torres del Paine –  Lengte: 4 km / 2-3 uur 
  Een korte wandeling in het hart van het Nationaal Park die je richting de beroemde Horns of Torres del Paine brengt. Leuke route om te lopen, niet te moeilijk en niet zo lang. Onderweg kom je langs Sarmiento en Nordenskjöld uitzichtpunten.
 • Grey Gletsjer – Lengte: 11 km / 2 uur varen, 4 uur wandelen
  Je vaart eerst over hett schilderachtige meer Pehoé. Het pad loopt door de Cañadon del Viento Valley. Zodra je bij het hoogste gedeelte komt, kan je het landschap van Lake Grey en de Grey Gletsjer zien.
 • Base of the Towers – Lengte: 17 km / 7-8 uur
  Dit is de lastigste dagtocht in Torres del Paine, maar wel een van de mooiste. De hike begint bij Laguna Amarga in het Nationaal Park.
 • De French Valley – Lengte: 11 km / 8 uur
  Net als de Base of Towers behoorlijk pittig. Je vaart eerst een stuk over Pehoé Lake.
Torres del Paine

Bron: Parque Torres Del Paine

Geschiedenis Torres del Paine

Torres del Paine is heel lang compleet ongerept geweest. Het park heeft veel zeer ruige stukken. Die zeer moeilijk te trotseren waren voor de mens. Pas in 1930 is de volledige wildernis van Torres del Paine in kaart gebracht. In 1959 werd het park opgericht onder de naam Parque Nacional de Turismo Lago Grey.

Dit veranderde in 1970 in Parque Nacional Torres del Paine. De naam is een ode aan de blauwe bergtoppen. Torres verwijst naar de ‘torende bergtoppen’. En Paine is het woord voor blauw in Tehuelche. Een oude indianentaal die als nomaden in Patagonië leefden. In 1978 werd het park op de Unescowerelderfgoedlijst toegevoegd als biosfeerreservaat.

TIP ♥ – het Parque Nacional Bernardo O’ Higgins is een park dat nabij Torres Del Paine ligt. Het is zo goed als onbereikbaar en je zeit alleen de gletsjers liggen. Je kunt er alleen komen met de boot. Reken op zo’n 95.000 Peso (€135) voor een dagtrip.

Hoe kom je er

De snelste route is door vanaf de hoofdstad Santiago te vliegen op Punta Arenas. Vanaf daar gaan dagelijks meerdere bussen naar Torres del Paine. Het is ook mogelijk om met de bus naar Puerto Montt te gaan. Dit duurt ongeveer 12 uur. Vanaf Puerto Montt pak je de bus naar Puerto Natales. 

Bijna elke hostel in Puerto Natales verkoopt retourtickets. Prijzen variëren van 15.000 peso (€20) als je het direct bij het kantoor van het busbedrijf koopt tot 18.000 peso bij de meeste hostels.

torres del paine

De meren zijn hier bijna sprookjesachtig mooi

Beste reistijd

Torres del Paine kan het hele jaar door bezocht worden, maar er zit wel verschil in weer qua seizoenen. In welk seizoen je ook reist, neem altijd warme kleding mee want het weer kan hier heel snel omslaan.

Lente (september tot november)

In e lente is het weer prima, maar is het nog niet zo druk in het par. Het weer is mild en je hebt meestal heldere lucht. Dit is de tijd van het jaar wanneer de meeste bloemen en bomen in Patagonië beginnen te bloeien.

Zomer (december tot maart)

Zomertijd is het hoogseizoen in Torres de Paine, een speciale tijd waar flora en fauna volop bloeien. In combinatie met het de groene bergen en de besneeuwde bergtoppen is het alsof je zo een sprookje binnen stapt. In de zomer zijn veel activiteiten mogelijk zoals trekkingen, kajakken, mountainbiken en paardrijden. Dit is ok het drukste seizoen.

TIP ♥ – de beste tijd om Torres del Paine te bezoeken zijn de zomermaanden november tot en met maart.

Herfst (maart tot juni)

In deze tijd van het jaar kleurt het landschap rood en geel. In deze maanden is het erg rustig in het park. Er zijn minder bezoekers, ideaal voor mooie foto’s zonder veel mensen.

Winter (juni tot augustus)

In tegenstelling tot de rest van het jaar zijn in de winter de meeste Refugios gesloten door onstabiel weer en de kou. Voor veel reizigers is de winter echter de favoriete tijd vanwege de rustige en heldere dagen met bijna geen bezoekers. Het kan wel sneeuwen. Controleer de beschikbaarheid van onze Refugios voordat u komt.

Locatie Torres del Paine 

Wat wij vinden
 • 9/10
  Reis-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Torres del Paine is een graag gezien plaatje dat over het internet zwerft. Aangeprezen door vele reizigers als wellicht een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. De steile bergtoppen, felblauw en helgroene meren en adembenemende gletsjers. Foto’s en woorden schieten tekort om dit prachtige gebied te beschrijven. Dit is een absolute must voor alle hike liefhebbers.

Meer lezen over Chili?

2 comments

 1. Laura Berger

  Hallo!
  Dank voor deze informatie, heel nuttig! Mijn vriend en ik zijn een reis aan het plannen naar o.a. Torres del Paine in december. Ik heb een vraag over de populaire day-hikes: vanaf waar beginnen deze? Kun je deze doen en op dezelfde plek blijven overnachten of moet je op verschillende plekken overnachten om ze te doen?
  Hartelijke groet,
  Laura

  1. Romy Oosterbaan

   Bedankt voor de informatie!! Ik was benieuwd of Laura al een reactie op haar vraag had gehad. Wij zijn binnenkort in Zuid Chili en vroegen ons idd ook af of er een handige plaats is om te verblijven om van daar uit een aantal dagen zelfstandig de day hikes te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU