Semuc Champey is een zwemparadijs midden in de jungle van Guatemala. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van Guatemala. Het beroemd om de natuurlijke zwembaden met koel, kristalhelder rivierwater. Hoewel dit stukje paradijs moeilijk te bereiken is, maken de natuurlijke zwembaden en de prachtige omgeving het een reis die absoluut de moeite waard is.

Wat is het precies?

Semuc Champey is een schitterend natuurgebied verstopt in de bergen van Guatemala. Het ligt op 11 kilometer van het nabijgelegen stadje Lanquin. De rivier Río Cahabón stroomt hier en in de loop van de jaren is er een soort trapsysteem ontstaan met zes turquoise ‘zwembaden’.

Bijna iedereen komt hier om te chillen, afkoelen en zwemmen in een van de zwembaden, maar ook om de nabijgelegen watergrot te verkennen. Daarnaast kun je ook in een tube de rivier de Cahabón afdwalen.

Een beetje zoals in Vang Vieng in Laos alleen dan zonder alcohol en veel minder toeristen.

Onze ervaring

Het is een behoorlijke reis om er te komen, maar geloof ons; het is het waard! De omgeving is zo ontzettend mooi! De rit er naar toe is al indrukwekkend, maar de zwembaden met het felblauwe water en het uitzichtpunt hebben iets onwerkelijks.

TIP ♥ – entree tot Semuc Champey kost Q50 p.p. De 4×4 van Lanquin naar Semuc kost tussen de Q10 en Q15 voor een enkele reis.

El Mirador Semuc Champey
El Mirador Semuc Champey
Semuc Champey
Semuc Champey

4x leuke dingen om te doen in Semuc Champey

In Semuc Champey kun je je met gemak de hele dag vermaken. Wat je hier allemaal kunt doen, lees je in onderstaande alinea’s.

#1 Zwemmen in Semuc Champey

De meeste mensen gaan naar Semuc Champey om lekker een dag te zwemmen in de vele waterpoelen die je in het natuurreservaat vindt. Tussen de waterpoelen door, lopen meerdere kalkstenen bruggetjes van 300 meter lang.

Over deze brug stroomt het koele water trapsgewijs van de ene poel in de andere poel.

Het verfrissende turkoois blauwe water en de relaxte sfeer vormen de perfecte omstandigheden voor een lekker middagje niets doen. Sommige van de zes zwembaden zijn diep genoeg om te duiken of in te springen, terwijl andere goed zijn om te ontspannen.

Semuc Champey
Semuc Champey

Jungle Guatemala

Semuc Champey

#2 Klim naar El Mirador

Semuc Champey is een van de mooiste plekken van Guatemala en de beste manier om de schoonheid te bewonderen is van boven. Tenzij je een drone hebt of in een van de bomen wil klimmen, heb je het beste uitzicht vanaf El Mirador.

Deze plek bereik je door 45 minuten door de jungle te wandelen naar het uitkijkpunt. Het uitzicht op de top is prachtig. Je kijkt uit op de rivier en de zwembaden, maar ook op de prachtig groene bergen eromheen.

Het is even wandelen, maar dit is echt meer dan de moeite waard!

TIP ♥ – doe de wandeling niet tussen 13:00 en 15:00 uur i.v.m. de hitte en neem genoeg water mee!

El Mirador
El Mirador
Semuc Champey
Semuc

#3 Bezoek een van de grotten

In het natuurgebied vind je veel grotten. Je kunt niet al deze grotten bezoeken, maar sommige grotten zijn wel toegankelijk voor toeristen. Als je met een gids de grot in gaat, worden eerst je slippers goed aan je voeten gebonden.

Dit is niet voor niets, want anders raak je je slippers onderweg gegarandeerd kwijt.

K’an Ba Cave

De K’an Ba Cave is de bekendste grot hier. Zonder zaklamp, helm of zwemvest ga je met alleen je zwembroek de rot is. Je krijgt een kaars om deze watergrot te verkennen.

Tijdens deze tour van een uur kun je ook en 3-meter-hote waterval beklimmen, tussen kleine spleten klimmen, vleermuizen ontwijken en zwemmen. Een leuke ervaring!

TIP ♥ – toegangsprijs voor de grot is 60Q ($8). Rondleidingen zijn er tussen 9:00 en 15:00 uur.

#4 Ga tuben op de rivier

Als je de grot en El Mirador hebt gezien en je hebt gezwommen in de zwembaden, maar je wil nog niet naar huis pak dan een tube (een grote fietsband) en drijf zo’n 3 kilometer over de rivier de Cahabon.

De tubes kun je huren bij de ingang van Semuc, waar je ook meteen van een brug kan springen. De rivier is vrij rustig, dus wees niet bang dat je met Mach 5 van de rivier af stroomt. Het is een hele ontspannen ‘activiteit’.

TIP ♥ – het huren van een tube kost ongeveer 50Q

Semuc Champey
Semuc

Tour boeken of op eigen gelegenheid

Semuc Champey is absoluut een doe-het-zelf plek. Je kunt een tour boeken vanuit Lanquin, maar dit is echt niet nodig, aangezien je alles zelf kan doen hier. Je hoeft geen rondleiding te doen om het gebied te verkennen en je hebt ook geen gids nodig.

Op eigen gelegenheid

Als je op eigen gelegenheid naar Semuc Champey wil gaan zul je eerst naar het stadje Lanquin moeten reizen. Daarover lees je meer bij het hoofdstuk ‘Hoe kom je er?‘. Vanaf Lanquin zijn er meerdere mogelijkheden om er te komen.

Je kunt er heen lopen. Van Lanquin naar Semuc is een wandeling van 2,5 tot 3 uur. Dat klinkt heel lang, maar de wandeling door de groene jungle en tussen bergen is absoluut de moeite waard!

Met een 4×4

Als je geen zin hebt om te lopen kun je ook een 4X4 pick-up truck (lokale taxi) nemen van Lanquin. Dat kost je tussen de Q10 en Q15 (enkele reis) en het duurt maar 30 minuten.

Tour boeken

Als je geen zin hebt om alles zelf te zoeken kun je ook een tour boeken, maar dit is volgens ons echt zonde van je geld. Het voegt weinig extra’s toe op het feit na dat je er sneller eerder bent.

Bij een tour krijg je een Engelssprekende gids, transport naar Semuc Champey, een bezoek aan de Kan’Ba Cave, zwemmen in de rivier en een wandeling naar El Mirador.

TIP ♥ – de tour vanuit Lanquin kost zo’n 185Q ($25) en duurt van 9.00 tot 17.30 uur.

Hoe kom je er?

Lanquin, het stadje dat dient als toegangspoort tot Semuc Champey, ligt in het midden van het land op zo’n 5 uur rijden van Guatemala Stad. De meeste mensen komen hier vanuit (of via) Guatemala Stad en Antigua.

Vanuit Antigua

De meeste reisbureaus en accommodatie in Antigua bieden dagelijkse pendeldiensten (minivans) aan tussen Antigua en Lanquin. De meeste vertrekken om 08:00 uur en 14:00 uur en komen zo’n 8 uur later aan.

Het is dus een behoorlijke rit. Neem daarom een van de eerste busjes.

Van Guatemala-Stad

Vanuit Guatemala Stad zoek je een chickenbus die naar Coban rijdt. Dit is een rit van 5 uur die je zo’n Q70 kost ($10). Vanuit Coban neem je vervolgens een shuttle of een lokale bus naar Lanquin wat ook nog eens 2 tot 3 uur duurt.

Kosten

Wij raden aan om een minivan te regelen. Dit is sneller dan de lokale bus. Je kunt andere, kortere afstanden beter met de chickenbus doen. Mocht je heel veel tijd hebben dan is het natuurlijk wel een leuke ervaring.

Een voorbeeld voor kosten van een minivan naar Semuc Champey (Lanquin);

  • Antigua US$15 tot US$40 (afhankelijk van de luxe van de bus)
  • Panajachel (Lake Atitlan) US$40
  • Flores (Tikal) US$15
  • Rio Dulce US$15 tot US$40 (afhankelijk van de luxe van de bus)
Lanquin
Lanquin

Overnachten in Lanquin

Aan accommodatie is geen gebrek is deze regio. Er zijn enkele hostels in en rondom Semuc Champey zelf, maar we raden je aan om naar Lanquin te gaan. Niet omdat de accommodatie in Semuc niet goed is, maar wel omdat alle faciliteiten in Lanquin zitten.

Bussen, supermarkten, restaurantjes etc. zitten allemaal in Lanquin en niet in Semuc.

Er is zitten genoeg goede hotels en hostels de stad Lanquin in alle prijsklassen. Waar in Lanquin je overnacht is niet heel belangrijk, evenals reserveren. Vaak is er overal wel plek.

Wij sliepen in Viñas Hotel, meer een hostel overigens. Maar de medewerkers zijn vriendelijk, het ligt iets buiten de stad en ze hebben een zwembad!

TIP ♥ – bekijk ons overzicht van de beste accommdoaties in Lanquin

Beste reistijd

De beste reistijd voor Guatemala zijn de maanden november tot en met maart/april. De meeste mensen raden ook aan om Semuc Champey te bezoeken in een van deze maanden, omdat het niet zo vaak regent en de rivier de Cahabon heel helder is tijdens deze maanden.

In het laagseizoen

Het nadeel is echter dat Semuc Champey tijdens het hoogseizoen vrij druk kan zijn. Er komen hier namelijk niet alleen reizigers, maar ook locals. Als je in het laagseizoen gaat, is het weer niet zo mooi, maar de rivier is net zo helder en het is een stuk rustiger en goedkoper

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven