Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Voorbereiding Midden Amerika

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 augustus, 2020

Een reis door Midden-Amerika is anders dan ieder ander continent. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. Natuurlijk is een reis naar pak hem beet Costa Rica anders dan naar de camping in Frankrijk. Je zult andere spullen nodig hebben, andere voorbereidingen moeten treffen en je misschien wat meer moeten inlezen in het land.

Waar moet je aan denken?

Maar waar moet je precies op letten als je naar Midden-Amerika gaat? Hoe groot moet je budget zijn? Wat is de beste reistijd? Is het wel veilig? Kun je overal pinnen? Heb je een visum nodig? Er zijn nogal wat vragen waar je wellicht nog geen antwoord op hebt. Die vragen willen we graag beantwoorden zodat jij zonder problemen op reis kunt.

Plannen?

Wel of niet plannen? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. De een houdt namelijk van vrijheid, terwijl de ander liever alles vast legt.
Wij boeken meestal alleen ons ticket, en de eerste overnachting zodat we na aankomst niet hoeven te zoeken naar accommodatie. De rest laten we op ons af komen. En dat werkt prima 🙂

Zapata

Het budget

Hoe groot je budget Midden-Amerika moet zijn is afhankelijk van jouw manier van reizen. Waar de een genoegen neemt met een low-budget hostel en street food slaapt de ander liever in een resort en eet alleen in de beste restaurants. Je kunt er van uit gaan dat je minimaal €30 per dag per persoon kwijt bent als je low-budget reist. En dan bedoelen we dat je slaapt in hostels, eet in budget restaurants en zo goedkoop mogelijk reist.

TIP ♥ – reken op minimaal €30 per dag. €40 per persoon per dag is iets realistischer.

Realistischer is om zo’n €40 tot €50 per dag per persoon aan te houden. Dan heb je net iets meer ruimte om af en toe gekke dingen te doen. En bij reizen moet je af en toe gekke dingen doen 🙂 Landen als Cuba en Costa Rica zijn overigens het duurst.

De beste reistijd

De beste reistijd van Midden Amerika is natuurlijk afhankelijk van het land dat je bezoekt. De zomer en winter liggen in Midden Amerika iets anders dan in Europa. Zo zijn de meeste landen het beste te bezoeken rond november tot en met maart/april. Het is natuurlijk wel afhankelijk van wat jij de beste reistijd vindt. Als je liever warm weer hebt en iets meer regen zijn andere maanden misschien weer beter. Check daarom de beste reistijd pagina per land.

Semuc Champey

Checken wat de beste reistijd is kan handig zijn als je de Semuc Champey bezoekt. Zo weet je wanneer de natuur op z’n mooist is.

Hoe zit het met de veiligheid

Midden-Amerika wordt nog wel eens als onveilig bestempeld. Maar is dat wel terecht? Niet helemaal vinden wij. Natuurlijk hoor je verhalen van mensen die beroofd zijn tijdens hun reis, maar het zijn vaak ook de negatieve verhalen die blijven hangen. Het gaat veel vaker goed dan fout. Er zijn zeker regio’s of steden waar je moet opletten. Voor landen als El Salvador is het af te raden om er naar toe te reizen.

Het overgrote deel van Midden-Amerika is veilig. Natuurlijk moet je niet ‘s nachts in grote steden of afgelegen gebieden met je iPhone 7 of spiegelreflex camera te koop lopen, maar dat zou je in Nederland ook niet doen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt is Midden-Amerika volkomen veilig.

Spaans of Engels?

Er wordt nog wel eens gezegd dat je in Midden-Amerika een beetje Spaans moet spreken om te kunnen reizen. Dat klopt ook wel. Waar ze in Azië behoorlijk goed Engels spreken is dat in Midden-Amerika vaak niet het geval. In grote steden, op vliegvelden of bij touroperators spreken ze over het algemeen wel Engels, maar als je in de afgelegen gebieden komt valt het soms wat tegen.

Gelukkig kom je met lichaamstaal een heel eind. Toch is het handig om een paar woorden Spaans te spreken. Overigens hebben ze overal andere accenten dus is het al vrij lastig om je verstaanbaar te maken. Ook al spreek je goed Spaans. Een app kan daar uitstekend bij helpen.

TIP ♥ een zogenaamd Point-It boekje kan een uitkomst zijn. Dit verkopen ze in de meeste reiswinkels

Bamba Experience

Als je Spaans niet zo goed is wordt zelfstandig rondreizen misschien wat lastig. De juiste bus pakken is dan een flinke uitdaging. Als je toch graag zelf wil reizen kun je gebruik maken van Bamba Experience. Een super handige site waar je busreizen over de hele wereld kunt boeken.

Backpacken in Cuba

Vaak zijn de locals ontzettend behulpzaam ondanks dat ze weinig tot geen Engels spreken

Heb je een visum nodig?

Een van de eerste dingen die je doet is checken of je voor het land van bestemming een visum nodig hebt. Wat dat betreft ben je voor Midden-Amerika snel klaar. Alleen voor Cuba heb je een visum nodig. In alle overige landen die op deze website staat genoemd mag ja namelijk 30 dagen of langer blijven zonder visum. Je hoeft dus vooraf niets te regelen. Wel kunnen ze op het vliegveld of bij de grens vragen naar een uitreisticket.

Doe altijd wel even onderzoek naar wat je op orde moet hebben. Zo moet je bijvoorbeeld bij de meeste landen een paspoort hebben dat 6 maanden geldig is en een uitreisticket kunnen overhandigen.

Inentingen in Midden Amerika

Voor zowel de backpackers als de vakantie gangers is het aan te raden om de juiste inentingen te halen voor vertrek. Omdat het per land anders is of kan zijn is het verstandig om dit per land te checken voor je vertrekt. Je kunt meer informatie lezen bij de landen informatie zelf. Gelukkig hoef je voor de meeste Midden-Amerikaanse landen geen verplichte inentingen te halen, maar controleer het voor de zekerheid altijd even. Let op, inentingen dien je een aantal weken voor vertrek te regelen.

Zika Virus

Hou er rekening mee dat in sommige landen het zikavirus voor komt! Het virus wordt verspreid door de gelekoortsmug. Het zikavirus is e gevaarlijk voor zwangere vrouwen!
Ben je zwanger (of wil je zwanger worden)? Check dan eerst met je huisarts of het wel veilig is om naar Midden-Amerika af te reizen. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de zwangerschap. Meer informatie over het zikavirus vind je op de websites van het RIVM.
Xunantunich

Het schitterende Xunantunich in Belize

Wat neem je mee?

Dat is voor iedereen anders. Wat wel zeker is, is dat je andere dingen in pakt dan een reis naar pak en beet Oceanië. Het kan hier behoorlijk warm worden. Een extra lange broek, een dik vest of een trui zijn daarom overbodige. Daarnaast zal een paar wandelschoenen bijna in ieders tas zitten aangezien je hier prachtige wandelingen kunt maken.

TIP ♥ voor een compleet overzicht check je onze pagina Paklijst Midden-Amerika

Hoe zit het met vervoer?

Het vervoer in Midden-Amerika is over het algemeen redelijk tot goed geregeld. De wegen worden steeds beter. Verschillende overheden investeren in nieuwe wegen, vliegvelden en in sommige gevallen treinen. De bus is veruit de populairste optie om van A naar B te komen. In grotere landen, of degene die meerdere landen bezoeken, leggen meer routes af met het vliegtuig. Ook hier komen steeds meer betrouwbare luchtvaartmaatschappijen bij.

Houd er wel rekening mee dat de wegen in sommige landen nog steeds niet al te best zijn. Zeker in afgelegen gebieden rij je op onverharde wegen en langs ravijnen. Het is niet voor niets dat het overgrote deel van de gevaarlijkste wegen ter wereld in Midden-Amerika liggen.

TIP ♥ check voor je een busticket boekt altijd de bus. Sommige zijn in erbarmelijke staat en ongelukken komen hier helaas nog wel eens voor.

LAN

Een van de bekendste budget airlines in Midden-Amerika is LAN. Dit is een soort Ryan Air van Midden-Amerika. Ze hebben vaak voordelige vliegtickets van en naar veel landen.

Het is raadzaam om in het hoogseizoen en tijdens of vlak voor nationale feestdagen vluchten te reserveren omdat ze snel vol zitten.

Vervoer Nicaragua

De bus is een belangrijk vervoersmiddel in Midden-Amerika.

Reisverzekering Midden Amerika

Het is niet het meest populaire onderwerp, zeker niet in je voorbereiding. Want een reisverzekering afsluiten doe je eigenlijk alleen omdat er mogelijk dingen fout kunnen gaan. Toch is een reisverzekering noodzakelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt achteraf niet voor extra kosten moeten betalen. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd op pad gaat. Kijk op onze reisverzekering Midden Amerika pagina voor meer informatie over goede verzekeringen.

TIP ♥ meer info over dit onderwerp vind je op de pagina Reisverzekeringen Midden-Amerika.

Meer lezen over Voorbereiding Midden Amerika?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU