Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ninh Binh

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 oktober, 2021

Ninh Binh wordt ook wel het ‘Halong Bay van het vaste land’ genoemd. Het staat bekend om de kalksteen rotsen, de felgroene rijstvelden, rivieren, prachtige uitzichten en verschillende oude tempels. De regio is de laatste jaren in opkomst. Daarom delen wij up-to-date informatie, betrouwbare informatie over deze indrukwekkende plek.

Magisch mooi Ninh Binh

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over het wel of niet bezoeken van Ninh Binh. Als ik je mag adviseren: ga hier heen!

Sterker nog; zet het in de Top 3 op je to-do lijstje. Deze plek is magisch mooi. Het landschap behoort tot de mooiste in Vietnam.

Het is niet voor niets dat veel reizigers dit de mooiere en rustigere versie vinden van Halong Bay. Het is een groene oase van beboste rotsen, rijstvelden en riviertjes. Alsof je zo een sprookje binnen stapt.

Ninh Binh is een stad op slechts 100 kilometer van Hanoi, maar je komt niet voor de stad. Je kom hier (denk ik) voor de spectaculaire omgeving. Slaap dus niet in de stad, maar in het platteland rondom Ninh Binh. Daarover verderop meer.

Ninh Binh

Ninh BinhJe boekt de mooiste boottochten in Tam Coc en Trang An

Waar moet je nu precies heen?

Als wij het hebben over Ninh Binh, hebben we het over de regio. Niet over de stad. De stad is namelijk helemaal niet interessant. De regio is waar mensen voor komen, maar waar moet je dan precies zijn in die regio?

Ik leg het je graag uit. Je hebt Ninh Binh, Tam Coc en Trang An. Dat zijn de 3 stadjes die de regio vormen.

Ninh Binh

Ninh Binh is niet boeiend. Het is een stad met veel beton, hoogbouw, brede wegen en heel veel drukte. In Ninh Binh vind je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook niet de touroperators.

Mijn mening. De stad Ninh Binh kun je beter overslaan.

Tam Coc

De meeste websites zullen je adviseren om naar Tam Coc te reizen. Tam Coc is inderdaad een stuk beter dan Ninh Binh. Het is kleiner en je vindt er meer accommodaties, restaurants en ook veel operators die tours aanbieden in de regio.

Tam Coc is echter ook niet super speciaal. Het is vooral populair bij backpackers. Wij zijn hier één dag geweest om een tour te boeken, maar verder heb je hier weinig te zoeken.

Trang An

Trang An is de laatste van de drie. Er zij meer plekken, maar dit zijn de bekendste drie. Tram An ligt iets uit de regio en dat is wel fijn. Het is hier veel rustiger, hoewel dat snel zal veranderen denk ik.

Veel accommodatie hier ligt aan de rivier. Wij hebben onze avonden doorgebracht in Trang An River View Homestay met een biertje op ons eigen ‘dek’. Heerlijk!

TIP ♥ – huur een scooter in Tram An (kan bij elke accommodatie) en verken lekker zelf de omgeving. Veel leuker!

Check ook de kaart hieronder, zodat het (hopelijk) wat duidelijker wordt.

Hoe lang ‘moet’ je blijven

Dat is aan jezelf, maar we raden aan om hier minimaal 3 dagen te blijven. Veel reizigers maken een dagtrips naar Ninh Binh (Tam Coc) vanuit Hanoi, maar dat is eigenlijk te kort. Als je alle mooie dingen in de regio wil zien moet je rekenen op zo’n 2 dagen.

En zelfs dat is vrij kort.

6x leuke dingen om te doen in Ninh Binh

Zoals gezegd is er in de stad Ninh Binh niet super veel te doen. Het valt op het eerste gezicht zelfs een beetje tegen. De bezienswaardigheden die we hier benoemen betreffen dan ook de bezienswaardigheden in de regio.

Dat is ook de reden dat de meeste reizigers hier komen.

#1 Maak een boottocht in Trang An

Voor veel mensen is dit een van de favoriete dingen in Ninh Binh en misschien wel van hun hele reis. Je stapt op een kleine roeiboot. Daarmee vaar je 2 uur door en langs grotten, tempels en meren.

Meestal wachten ze op een groep van vier tot mensen. Het is een super leuke tocht waar je door grotten vaart en langs de mooiste kalkstenen rotsen. Het landschap is werkelijk sprookjesachtig de hele reis.

Trang An is vaak de tweede keus van de reizigers in Ninh Binh in termen van boottochten. De meeste mensen komen namelijk alleen in Tam Coc. Ook erg mooi, maar veel drukker en toeristischer.

Ga in de vroege ochtend of laat in de middag, wanneer de meeste dagjesmensen weg zijn.

TIP ♥ tours zijn bij alle accommodaties in Trang An te boeken
Trang An

#2 Huur een fiets en verken de omgeving

Een fiets huren en rondrijden is altijd een goed idee. Het is heerlijk om door de regio te fietsen en op eigen gelegenheid alle bijzondere plekjes te ontdekken.

Je kunt ook een scooter huren. Als je dit van plan bent check dan even ons blog voer brommer rijden Vietnam vol met tips en info over rijden in Vietnam.

Probeer de hoofdwegen over te slaan, zodat je echt door het mooie landschap rijdt! Onderweg kun je overal stoppen en langs de mooie rijstvelden en lokale dorpen lopen.

Het is mooi om te zien hoe mensen hier leven en werken. Let altijd wel goed op waar je heen rijdt. Daarnaast kan het verkeer in Vietnam best chaotisch zijn.

TIP ♥ fietsen (en scooters) zijn bij de meeste accommodaties te huur.

Ninh BinhAls een echte Nederlander

#3 Hike naar het Mua Cave Viewpoint

Een van de bekendste plekken in de omgeving van Ninh Binh is de Mua Cava en dan vooral het viewpoint hier. De grot is namelijk niet heel speciaal. Via 500 trappen klim je naar de top van de kalksteen rots.

Pittig, zeker als het lekker warm is, maar de moeite zeker waard. Het uitzicht over de groene rijstvelden is echt schitterend (mits je mooi weer hebt).

Bij de grot beginnen ook de meeste boottochten. Je kunt de grot en viewpoint makkelijk zelf bezoeken.  Op de top vind de Quan Am altaar. De reden dat je naar de top wil is echter het uitzicht op de Ngo Dong River en Tam Coc.

Het ligt op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum van Ninh Bing of 20 minuten als je in Trang An slaapt.

TIP ♥ – het staat ook bekend als Hang Múa. Check dus goed je navigatie!

De grot

Het zal niet de meest spectaculaire grot zijn die je bezoekt tijdens je reis. Zeker niet als je het vergelijkt met de Phong Nha Ke Bang grotten. De Hang Mua grotten liggen tussen rijstvelden.
Mua Cave ViewpointMua Cave Viewpoint

#4 Verken ook Van Long

Iets minder bekend dan de boottochten bij Tam Coc zijn de boottochten in Van Long Nature Reserve. Het ligt iets ten noorden van de regio en is zeker de moeite waard als je wat meer tijd hebt.

Omdat het minder bekend is, komen hier ook minder mensen waardoor het een stuk rustiger is. Tours zijn ook een stuk goedkoper.

Tickets kun je kopen bij het Van Long Nature Reserve Boat Ticket, waarna ze je meenemen over het meer. In tegenstelling tot de andere boottochten vaar je dus niet over een rivier, maar over een meer.

Long VanLong Van

#5 Verken de tempels en pagodas

Er zijn enkele bekende pagodes in hier. Hoewel de meeste reizigers voor de omgeving komen zijn het vooral de locals die deze pagodes bezoeken. Je vindt er een aantal in de omgeving. Dit zijn de bekendste:

 • Bich Dong Pagoda
 • Bai Dinh pagode

Bich Dong Pagoda

Deze ligt op de helling van de berg Dinh wordt omringd door een rustige, bosrijke omgeving. Het is geen hele spectaculaire plek, zeker niet als je al wat meer van Vietnam hebt gezien. Je kunt er echter makkelijk komen met een scooter.

Bai Dinh pagode

Als je deze pagode bezoekt, is lijkt het meer alsof je in China bent dan in Vietnam. Het deed mij een beetje denken aan de bouwwerken in de Verboden Stad in China. Het is een van de grootste tempels in de omgeving.
Bich Dong PagodaBich Dong Pagoda

#6 Verken het Cuc Phuong National Park

Cuc Phuong is een schitterend nationaal pak met een goed bewaard gebleven regenwoud. Je vindt de entree van het park op ongeveer een uur rijden van de steden. Je kunt er makkelijk zelf heen, aangezien de weg er naar toe vrij duidelijk is.

Stel je navigatie (lang leve Maps.me) in op Cuc Phuong National Park HQ. Dit is de ingang van het park.

Het Cuc Phuong Nationaal Park was het allereerste nationale park van Vietnam. Het werd namelijk in 1962 opgericht ten bescherming van de plaatselijke planten en dieren.

Het is niet de bekendste highlight in de regio, maar het is zeker een leuke bestemming als je wat tijd over hebt.

TIP ♥ – je moet entree betalen dus neem cash mee

De beste plekken om te overnachten

Er zijn verschillende plekken in de regio waar je kunt overnachten. De grootste stad in de regio is Ninh Binh. Hier komen ook bijna alle bussen aan. Toch raden we niet aan hier te overnachten omdat het de minst leuke plek is.

Dit zijn betere opties.

Accommodatie in Tam Coc

Datm Coc is kleiner dan Ninh Binh en veel reizigers komen hier heen. Het is goed ontwikkeld met veel accommodatie, bars, winkels en restaurants. Daarnaast kun je hier ook veel tours boeken naar de mooist plekken. We zo handig.

Leuke accommodatie hier is:

 • Tam Coc Palm House (€10 p. nacht)
 • Nan House – Tam Coc (€50 p. nacht)

Accommodatie in Trang An

Wij adviseren om in Trang An te overnachten. Het is hier een stuk femoedelijker. Het ligt iets meer uit de regio en dus is er wat minder ‘vermaak’, maar je komt sowieso niet voor de feestjes naar Ninh Binh.

Leuke accommodatie hier is:

 • Trang An River View Homestay (€20)

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in deze regio

Hoe kom je in Ninh Binh

Ninh Binh ligt op slechte 100 kilometer afstand van Hanoi. Dat is voor Vietnamese begrippen dicht bij. Het is gelukkig erg makkelijk om hier te komen vanuit meerdere grote steden in Vietnam. De meeste reizigers komen echter vanuit Hanoi.

Met de bus

Er rijden elke dag meerdere bussen elke naar Ninh Binh. Je kunt de lokale bus nemen vanaf het Giap Bat station, maar deze doen er heel lang over.

Het is makkelijker om de tourist bussen te pakken. Deze kosten vaak niet meer dan US$10 en doen er ongeveer 2 tot 2,5 uur over.

Met de trein

Je kunt ook de trein nemen. Ning Binh heeft een treinstation. Ook de trein doet er rond de 2 uur over. De trein is wel iets duurder. Voor een Hard Seat betaal je ongeveer US12, voor een Soft Seat (en die raden we aan!) betaal je ongeveer US$15. Treinen rijden meerder keren per dag.

Tickets zijn bij elke operator of accommodatie te boeken.

Andere plekken

Je kunt hier ook komen vanuit Halong City (4 uur) of met een tourbus vanuit Hue. Die reis duurt echter wel zo’n 10 uur. De trein vanuit Hue doet er 13 uur over.

Je kunt hier online je tickets boeken

Van Ninh Binh naar Tam Coc of Trang An

Alle bussen en treinen rijden naar Ning Binh en niet naar de kleinere Tam Coc en Trang An. Daarvoor zul je nog een taxi of scooter moeten huren. Heel lastig is dat niet want zodra je uitstapt in Ning Binh komen taxichaffeurs als bijen op je af.

Een taxi naar Tam Coc of Trang An zou niet meer mogen kosten dan 100.000 Dong.

Ninh Binh

Beste reistijd

De temperatuur is het hele jaar constant (rond de 25℃) dus je kunt hier het hele jaar komen. Deze regio heeft een typisch moesson klimaat met neerslag het hele jaar door. Zoals veel gebieden in het noorden van Vietnam zijn de maanden mei tot en met oktober erg heet met veel regen.

Tussen november en april is het droogseizoen. April tot en met oktober is het regenseizoen.

Beste tijd voor rijstvelden en boottochten

Er zijn twee periodes om de groene rijstvelden te zien. Dit is van mei tot begin juli, wanneer de lokale bewoners de rijst oogsten en van september tot oktober.

Beste reistijdLocatie

Meer lezen over Vietnam?

0 comments

 1. Rik

  Hallo!
  Via welke busmaatschappij kan je van Ha Long in Ninh Binh geraken? Of waar hebben jullie deze informatie gevonden?

  Bedankt voor de leuke tips!

 2. Jannie

  Het is inderdaad de natuur waarvoor je naar Ninh Binh komt. Maar die is daar dan ook wel waanzinnig mooi zeg..
  Leuke site trouwens Sjoerd en Ties.

  1. Sjoerd

   Helemaal mee eens Jannie! Dank voor je reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU