Cu Chi Tunnels

De Cu Chi Tunnels zijn één van de bekendste trekpleisters van Vietnam. Niet alleen is het een bijzondere locatie, het is ook een locatie met een buitengewoon verhaal. Cu Chi tunnels is het bekende netwerk van ondergrondse tunnels in de regio van Cu Chi. Deze tunnels zijn slechts onderdeel van een gigantisch tunnelstelsel wat door het gehele land loopt. De tunnels werden gebruikt door de Vietnamese militairen gedurende de Vietnamoorlog.

De Cu Chi Tunnels

Het was Hồ Chí Minh, destijds de leider van het Noorden van Vietnam, die in 1965 de opdracht gaf om het bestaande tunnelcomplex uit te breiden en er een schuilplaats van te maken voor de communistische rebellen uit het zuiden, de Vietcong, en voor het Noord-Vietnamese leger.

Het belangrijkste punt van dit tunnelcomplex lag in de regio van Cu Chi. De Cu Chi Tunnels strekte zich minstens 300 kilometer uit! Deze tunnels kende daarnaast nog eens verschillende niveaus die met elkaar verbonden waren en voorzien waren van boobytraps. Sommige tunnels waren tot 13 meter diep.

Cu Chi Tunnels
Cu Chi Tunnels

Bouw van de Cu Chi Tunnels

De bouw van de tunnels zijn zeer bijzonder. Er zitten veel bochten in tegen bescherming van explosies en doorgangen in een U-vormen die gevuld werden met water. Dit te bescherming van giftige gassen. Daarnaast waren de tunnels erg smal, waardoor de Vietnamezen hier makkelijker doorheen paste dan de Amerikanen.

Daarnaast vonden ook een hoop dieren uit de jungle hun onderkomen in de tunnels waardoor deze nog gevaarlijker werden. In de tunnels werden langzamerhand complete dorpen nagebouwd met munitiekamers, ziekenhuizen met operatiezaal, slaapkamers, vergaderzalen, voedselopslagplaatsen en zelfs theaters.

Leven in de tunnels

Veel Vietnamezen verbleven hele dagen in de tunnels om ’s nachts naar buiten te komen om te vechten. Dit leidde tot succes in de oorlog en verbazing bij Amerikanen omdat de Vietnamezen soms als spoken weer verdwenen in de tunnels. Het leidde echter ook tot gezondheidsproblemen door de omstandigheden in de tunnels en tekort aan zonlicht.

Cu Chi Tunnels
Cu Chi Tunnels
Cu Chi tunnels

Tours naar Cu Chi

De makkelijkste manier om de Cu Chi Tunnels te bezoeken is door een tour te boeken vanuit Ho Chi Minh. Bijna elke accommodatie kan tours regelen of zelfs boeken en er zijn genoeg touroperators in de stad die tours aanbieden. Prijzen en tours variëren heel erg, maar het komt altijd neer op een tour van een halve dag of volledige dag.

Prijzen

De prijs voor een tour begint rond de $25 p.p voor een halve dag.  Ga je een volledige dag? Dan betaal je zo’n $35 p.p. Voor bijna alle tours geldt, met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper het wordt. Daarnaast kan het geen kwaad om te onderhandelen. Check Urban Adventures voor meer info over tours

TIP ♥ – bij de Chu Chi tunnels heb je ook een schietbaan. De kosten voor het afvuren van een M16 zijn 35.000 VND per kogel, met een minimum van 10 kogels.

Locatie Cu Chi Tunnels

0 gedachten over “Cu Chi Tunnels”

  1. I think the photos are from Vinh Moc tunnels (not cu chi) in the DMZ on the border of former north and south Vietnam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven