Lang Son is een stad aan de grens van China. Hoewel Lang Son niet meer dan een dorp is, heeft het wel de stadsstatus. Het is een bloeiend dorp omringt door karstgebergte. Meer dan 80% van het gebied is bedekt met bergen en dit spectaculaire terrein zorgt voor adembenemende uitzichten. Het gebied wordt voornamelijk bewoond door bevolkingsgroepen als Tho, Nung, Man en Dzao.

Het schitterende Lang Son

De stad werd in 1979 grotendeels verwoest door de Chinezen. De ruïnes van de stad, samen met die van het dicht bij gelegen Dong Dang, zijn nog steeds te zien. Beide steden zijn gelukkig weer opgebouwd en ook de handel tussen Vietnam en China gaat hier weer in volle gang.

Veel reizigers doen Lang Son alleen aan tijdens hun doorreis van Vietnam naar China en zien weinig van de omgeving, terwijl juist dat één van de mooiste punten is van Lang Son. Zeker sinds de komst van een snellere weg vanaf Hanoi verblijven hier minder mensen.

TIP ♥ – vlak bij Lang Son ligt de populairste grensovergang tussen Vietnam en China. Verderop lees je daar meer over.

Lang SonDe omgeving van Lang Son

Wat is er te doen in Lang Son

De stad zelf heeft weinig bezienswaardigheden en de grootste reden dat reizigers hier komen is de schitterende omgeving. Mensen komen hier vooral om van de rijstvelden en de omliggende bergen te genieten.

Zo kun je hier heel goed wandelen en fietsen. Iets wat ook veel gedaan wordt.

#1 Ga naar de markt van Lang Son

De bezienswaardigheden in de stad die een bezoek waard zijn, zijn onder andere de Ky Lua Nightmarkt. Je kunt hier heerlijk eten kopen voor weinig geld. De markt van Lang Son strekt zich uit over ongeveer drie blokken, vlak bij P Tran Dang Ninh.

Het is een kleurrijke en hectische plek, vol met street food kraampjes en andere bijzondere stalletjes, zowel ’s ochtends als’ s nachts.

TIP ♥ – je koopt hier heerlijke street food voor maar €2

#2 Verken de grotten

Vlak bij Lang Son liggen twee bekende grotten die je kunt bezoeken de Nhi Thanh Cave en de Tam Thanh Cave.

Nhi Thanh Cave

De Nhi Thanh grot ligt op zo’n 700 meter van de Tam Thanh grot. Bij de ingang vind je gedichten geschreven door de 18e-eeuwse ontdekker van de grot, een soldaat genaamd Ngo Thi San.

Er is ook een gebeeldhouwde stenen plaquette ter nagedachtenis aan een vroege Franse inwoner van Lang Son.

Tam Thanh Cave

Tam Thanh Cave is enorm grot. Er is een binnenbad en een natuurlijk ‘raam’ met een prachtig uitzicht op de omliggende rijstvelden.

Als je de stenen trap op loopt kom je bij de ruïnes van de Citadel van de Mac-dynastie. Het is een mooie, verlaten plek met een prachtig landelijk uitzicht.

TIP ♥ – koop een combi-ticket om binnen te komen
Lang SonRijstvelden

#3 Bezoek de bergstammen

In de regio van Lang Son verschillende bergstammen zoals Nung, Tay, Kinh, Dao, Hoa, San Chay, en H’mong. Al deze stammen hebben hun eigen cultuur en tradities waardoor ze zich onderscheiden van de rest.

Waar in Sapa de bergvolken al leven van toerisme is dat hier nog niet het geval.

Hier komt ook een stukje bewustzijn en duurzaam reizen van reizigers kijken. Ook hier zullen reizigers met hun komst een stempel drukken op de cultuur, natuur en tradities in de regio.

Probeer je hier bewust van te zijn en respecteer cultuur en tradities, zodat deze tradities ook voor de generaties na ons zichtbaar zijn.

#4 Verken het prachtige landschap

De grootste reden dat mensen hier vandaag de dag komen is het ruige berglandschap in de omgeving. Noord Vietnam wordt gekenmerkt door bergen en deze afgelegen gebieden zijn een must voor reizigers die niet alleen de bekende highlights willen zien.

De hoogste berg in de regio van Lang Son is de Mau Son met zo’n 1.540 meter hoog.

TIP ♥ – check deze website voor mooie tours in de omgeving!
Lang Son
Locals aan het werk

#5 Maak een dagtrip naar Cao Bang

Cao Bang ligt in het noordelijkste puntje van Vietnam tegen de grens van China. De omgeving wordt omringd door bergen en door het koele klimaat kunnen deze bergen zich verschuilen achter dichte mist. Iets wat een prachtig beeld oplevert.

Cao Bang zelf ligt aan de oever van de Bang Giang River.

Het ligt op de route tussen Ha Giang naar Lang Son, maar er zijn weinig mensen die het zo ver naar het noorden redden. Best vreemd want Cao Bang is een van de mooiste regio’s in Vietnam en absoluut een bezoek waard.

In de provincie liggen kleine dorpjes en indrukwekkende watervallen met als hoogtepunt de Ban Gioc Falls (zie foto hieronder).

TIP ♥ – meer info over dit plaatsje lees je op de pagina Cao Bang 

Cao BangCao Bang

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere manieren om in Lang Son te komen. Het ligt niet heel veel van Hanoi vandaan, dus je bent er vrij snel. Je kunt ook van Lang Son naar China (Nanning) reizen.

Met de bus

Lang Son heeft niet echt een busstation. Bussen komen aan en vertrekken rond het postkantoor. Het mooie van Lang Son is dat het op slechts 3 uur rijden van Hanoi ligt. Je kunt hier dus makkelijk een dag of twee heen.

De bussen vertrekken vanaf het busstation en je kunt bij je accommodatie navragen waar en hoe laat de bus gaat. Je kunt het ook online regelen. Je reist van met een minivan.

Met de trein

Het is makkelijker om met de trein te gaan. Als je met de trein reist, zie je veel meer van het schitterende landschap.

De trein doet er zo’n 4 uur over en kost slechts €11. Je kunt hier zelfs de trein nemen naar Nanning in China.

TIP ♥ – je kunt hier online je trein- en bustickets boeken van Hanoi naar Lang Son

Grensovergang China

De Friendship Pass bij de Dong Dang-Pingxiang grens is de populairste grensovergang in het noorden van Vietnam. Er rijden regelmatig minivans tussen Dong Dang en Lang Son. Van Lang Son neem je voor 70.000 Dong een xe (driewieler fiets) of voor 140.000 Dong een taxi naar Huu Nghi waar de grenspost ligt.

De grensovergang is elke dag tussen 7:00 en 19:00 uur open. Let er wel op dat je van tevoren je visum voor China geregeld moet hebben.

Beste reistijd

In Lang Son, is er een duidelijk onderscheid tussen de seizoenen in Noord-Vietnam. Er heerst hier een sub-tropisch klimaat met een relatief koude winter die soms voor sneeuw zorgt op de bergtoppen van Mau Son.

De beste tijd om hier te komen zijn de maanden november tot en met februari. De temperatuur is aangenaam en er valt een stuk minder regen dan in de zomermaanden. Het kan wel behoorlijk koud worden.

Locatie Lang Son

4 gedachten over “Lang Son”

 1. Hi Ties, Alvast bedankt voor de goede informatie! 😉 Toch nog iets wat ik mij afvraag:
  Over steden bereiken is het meeste vervoer vanuit Hanoi lees ik. Is het ook mogelijk om van Sapa naar Ha Giang en zo via Cao Bang naar Lang Son te gaan en van hier verderdoor naar vb Tra Co Beach te gaan zonder telkens via Hanoi te passeren? Heeft u hier enige weet van aub (met het openbaar vervoer)?
  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke reis-groeten

  1. Hi Pieter,

   je kunt het vervoer in heel Vietnam makkelijk regelen en het hoeft zeker niet allemaal via Hanoi te lopen. Je kunt dus precies doen wat je hierboven beschreven hebt, geen probleem.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Hallo, Wij zouden graag 2 dagen naar Lang Son gaan vanuit Hanoi.
  Ik zie dat er vans rijden naar de Friendship Pass Lang Son. Nu is het zo dat wij nadien niet naar China trekken, maar terug naar Hanoi. Dienen wij een visum van China te hebben om de Friendship Pass te bezoeken? Zo ja, is er een andere manier om naar Lang Son te gaan waar je dit visum niet nodig hebt?

  bedankt!

  1. Hoi Cara,

   de Friendship Pass ligt iets buiten Lang Son in Dong Dong. Je kunt gewoon van Hanoi naar Lang Son reizen met de bus of trein zonder dat je naar over de Friendship Pass hoeft.Vanuit Lang Son kun je wel de Friendship Pass bezoeken, maar daar heb je wel een visum voor nodig.

   Deze kun je vooraf online regelen, maar hou er rekening mee dat dat best wat werk is.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven