Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ha Giang

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 3 februari, 2023

Reizigers die naar het noorden van Vietnam reizen en rijstvelden en bergen willen zien trekken al jaren naar Sapa, Mu Cang Chai en Mai Chau. Daar is niks mis mee, maar het noorden van Vietnam biedt veel meer dan deze drie bezienswaardigheden. De regio wordt met de jaren populairder en een van de mooiste plekken is Ha Giang.

Ha Giang is het rustige alternatief voor Sapa

Ha Giang wordt vaak het rustigere alternatief voor Sapa genoemd. Daarmee geef je deze plek in onze ogen te weinig credits, want Ha Giang is misschien wel mooier dan het bekendste bergdorp van Vietnam. Ha Giang heeft alles.

Hier vind je de meest spectaculaire landschappen van het land

De stad ligt in het noorden, tegen de grens van China en met gigantische valleien, sprookjesachtige beekjes en rivieren, indrukwekkende rijstterrassen en schitterende bergpassen is dit een van de mooist gelegen steden van het land.

Must see

Als je in Vietnam iets unieks wil zien is deze regio zeker een optie. Doordat het minder makkelijk bereikbaar is slaan veel reizigers deze plek over, maar geloof ons. Degene die de reis maken, zijn een avontuur en prachtige herinneringen rijker.


Direct boeken: 5-daagse Ha Giang Loop 🏍️

5-daagse Ha Giang Loop – vanaf €261


Ha Giang

Dit is slechts een van de duizenden prachtige foto’s die je hier kunt maken

Ha Giang provincie en de steden

Er is nogal wat onduidelijkheid over waar je nu precies moet zijn. Ha Giang is namelijk naast een stad ook een provincie in het noorden en in die provincie liggen weer verschillende steden die je kunt bezoeken.

Ha Giang City is de hoofdstad van de regio, maar die regio is gigantische en hoewel de meeste het kennen als Ha Giang zijn steden als Dong Van, Meo Vac, Yen Minh en Lung Cu ook erg mooi. Zeker de omgeving! Eigenlijk dient Ha Giang City als ‘toegangspoort‘ tot de nóg mooiere stadjes in het noorden.

Om het een beetje duidelijk te krijgen hebben we de stadjes onderverdeeld.

Ha Giang City

Zoals gezegd is dit de toegangspoort tot de regio. Vanuit Hanoi en Sapa rijden de meeste bussen naar deze stad. Vanaf hier kun je verder reizen naar andere plekken in het noorden. Je kunt natuurlijk ook gewoon hier blijven want de stad ligt in een prachtige omgeving.

In deze stad kun je veel tours boeken naar de omliggende dorpen. Er is van alles te doen. Je kunt ook zelf een brommer huren en er op uit gaan. De regio is zo mooi en er is zo veel te zien dat je hier makkelijk een week kunt blijven.

Ha Giang City is de toegangspoort tot de regio

Je vindt er prachtige rijstterrassen, tempels, pagoda’s, bergpassen en groene valleien. En het mooiste.. het is allemaal (nog) ongerept.

Ha Giang

Een paar minuten buiten de stad vind je dit landschap

Dong Van

Dong Van is een van de bekendste en mooiste dorpen ‘in de buurt’. In de buurt is het niet echt, want het ligt op 4 uur rijden van Ha Giang City. Dat neemt niet weg dat Dong Van vaak de volgende stop is voor reizigers in deze regio.

We hebben een aparte pagina gemaakt vol met tips voor Dong Van

Dong Van is kleiner en sfeervoller dan Ha Giang City, wat een flinke stad is. En de omgeving van Dong Van… WOW!

Dit is een goede uitvalsbasis voor dagtochten naar dorpjes in de regio, groene valleien en rijstterrassen.

TIP ♥ – de belangrijkste trekpleister hier is de zondagmarkt.

Dong Van

De zonsdagsmarkt

Meo Vac

Meo Vac ligt op twee uur rijden van Dong Van en is een klein dorpje. Samen met Dong Van zijn dit de twee belangrijkste plekken om te overnachten in de regio Ha Giang. Dit dorpje staat bekend om twee dingen; de Ma Pi Leng Pass en de Khau Vai Love Market.

Met name de Ma Pi Leng Pass is een van de mooiste bergpassen in Azië

Degene die de Hai Van Pass wel eens hebben gereden weten hoe de bergpassen in Vietnam kunnen zijn, maar de Ma Pi Leng Pass is werkelijk spectaculair. Het is alsof je in een sprookjeswereld rijdt waar geen einde aan komt.

Je bezoekt dit dorpje ook als je de bekende Ha Giang Loop rijdt.

TIP ♥ – van Dong Van naar Meo Vac rij je over de Ma Pi Leng Pass. Misschien wel de mooiste bergpas in Azië!

Ma Pi Leng Pass

De prachtige Ma Pi Leng Pass

Lung Cu

Tussen Meo Van en Dong Van ligt het stadje Lung Cu. Het stadje zelf is niet heel bijzonder. Wat deze stad aantrekkelijk maakt voor reizigers is dat dit het meest noordelijke dorp van Vietnam is. Verder kun je niet aangezien je dan in China zit.

Om dit te markeren hebben ze hier de Lung Cu Flagpole. Een gigantische toren met de Vietnamese vlag. Het is niet makkelijk om hier te komen en vanuit Ha Giang City is het ruim 5 uur rijden dus je moet zeker weten dat je hier heen wil.

Als je de reis onderneemt weet je wel zeker dat je in een van de meest ongerepte gebieden van Noord Vietnam komt.

Lung Cu Flagpole Vietnam

De vlaggentoren

Wat is er te doen in Ha Giang en omgeving

Er is hier genoeg te doen. Het is meer de vraag hoeveel tijd je hier wil doorbrengen want je kunt hier makkelijk één of twee weken blijven. Niet iedereen heeft die tijd dus zul je keuzes moeten maken.

Daarom hebben we de bezienswaardigheden in deze regio opgesplitst per stad en omgeving.

TIP♥ – je kunt al deze bezienswaardigheden bezoeken vanuit de bovengenoemde steden

Blauw = Ha Giang City
Oranje
= steden om te overnachten

Groen = bezienswaardigheden/bergpassen

Leuke dingen om te doen in Ha Giang City

Zoals gezegd is Ha Giang City de toegangspoort tot de gelijknamige provincie. Dit is een van de grootste steden in het noorden van Vietnam en de meeste bussen komen hier aan.

Vanuit hier ondernemen de meeste reizigers verschillende dagtours of meerdaagse tours in de regio. De stad zelf is helaas niet zo heel bijzonder.

#1 Rij de bekende Ha Giang Loop

Voor de echte avonturiers is dit iets wat je absoluut moet toevoegen aan je bucketlist: het rijden van de Ha Giang Loop. Deze schitterende weg, neem je mee langs uitzichten waar je mond van open valt.

Het rijden van de Ha Giang Loop is voor veel reizigers een droom die uitkomt. Huur een motor of scooter, of spring bij een ervaren rijder achterop en ontdek het noorden van Vietnam.

De Ha Giang Loop wordt meestal in vier dagen voltooid, en neemt je mee over de QL4C van Ha Giang tot aan Bao Lam, en de QL34 die je meeneemt van Bao Lam tot aan Ha Giang.

TIP ♥ – check hier onze tips over de loop

#2 Ga naar de Quan Ba Twin Mountains

Op anderhalf uur rijden van de stad vind je de Quan Ba Twin Mountains. Zoals de naam al doet vermoeden twee, bijna identieke, bergen. Of eigenlijk heuvels.

De groene heuvels liggen naast elkaar midden in een rijstveld.

TIP ♥ – vlak bij de Twin Mountains, op een hoogte van 1500 meter, ligt de Heaven Gate waar je een adembenemend uitzicht hebt op de vallei.

Heaven Gate

Het spectaculaire uitzicht van Heaven Gate

#3 Bezoek de bizarre rijstterrassen van Hoang Su Phi

Ha Giang is misschien geen mooie stad, maar WOOOW!; wat een omgeving! Een van de hoogtepunten zijn de de terrasvormige rijstvelden van Hoang Su Phi.

Sapa en Mu Cang Chai staan er bekend om, maar het gaat niet lang duren voordat ook Hoang Su Phi die status heeft. Daar ben ik van overtuigd.

Hoang Su Phi ligt in het westen van de provincie Ha Giang, aan de voet van de Tay Con Linh berg. Het is nog zo’n 3 uur rijden vanuit Ha Giang City, maar de moeite meer dan waard!

Het doet een beetje denken aan Banaue in de Filipijnen.

TIP ♥ – de beste tijd om deze regio te bezoeken is eind september en oktober

Hoang Su Phi

De rijstterrassen van Hoang Su Phi

#4 Rij de Happiness Road

De Happiness Road begint vanuit Ha Giang City en loopt ongeveer 200 kilometer door naar Meo Vac. Het is een van de mooiste wegen van Vietnam om te rijden.

Bijna alle, hieronder benoemde, bergpassen vallen in/onder de Happiness Road

Onderweg kom je langs Heaven Pass in Quan Ba, de stad Tam Son en de hierboven genoemde Twin Mountains.

Je rijdt verder naar Dong Van met alle bezienswaardigheden en eindigt in Meo Vac.

Er is meer dan 8 jaar met 1200 arbeiders, 1000 vrijwilligers en 9 miljoen ton explosieven gewerkt aan deze weg. En die mag er zijn!

Happiness Road in Vietnam

Een deel van de Happiness Road

Leuke dingen om te doen in Dong Van

Dong Van is een van de bekendere stadjes in deze provincie. Hoewel het een stuk kleiner is dan Ha Giang City en het moeilijker te bereiken is, is hier wel veel meer te zien.

Dit is de beste ‘stad’ als uitvalsbasis voor deze regio en wij delen hier al onze tips over Dong Van

#1 Bezoek het Dong Van Geopark

Dong Van Karst Plateau Geopark, zoals het officieel heet, is een van de mooiste regio’s in het noorden van het land. Het is een beschermd natuurgebied.

Het landschap ligt vol met karstgebergte waar je een indrukwekkend uitzicht hebt.

➜ Meer info

#2 Bezoek de zondagsmarkt

Dong Van staat vooral bekend om de indrukwekkende omgeving, maar het is ook een leuk stadje. Een van de leukste dingen om te doen is de zondagsmarkt bezoeken.

TIP ♥ – de markt is elke zondag van 05.00 tot 10.00 uur

Meer info

Dong Van

Het landschap in het Geopark

Lokale markt in Vietnam

#3 Bezoek het Vuong Family Mansion

Vuong Family Mansion ligt iets buiten de stad en is een van de bekendste bezienswaardigheden in de buurt. Het ligt in de natuur, beschermd door de hoge bergen van Ha Giang.

Het huis is gebouwd door ambachtslieden uit Yunnan (China). Dat is goed te zien aan de architectuur.

Meer info

#4 Bezoek de Lung Cu Flagpole

Tussen Meo Van en Dong Van ligt het stadje Lung Cu. Het stadje zelf is niet heel bijzonder. Wat deze stad aantrekkelijk maakt voor reizigers is dat dit het meest noordelijke dorp van Vietnam is. Het ligt tegen de grens van China.

De flagpole markeert het ‘einde’ van Vietnam en met name het uitzicht is erg mooi.

Meer info

#5 Rij de Tham Ma Pass

Er zijn veel bergpassen in deze regio. We beschreven al de Happiness Road en hier kun je lezen over de prachtige Ma Pi Leng Pass, maar ook de De Tham Ma Pass is de moeite waard.

Als je vanuit Ha Giang City naar Dong Va rijdt via de QL4C rij je over deze pas dus je kunt het eigelijk niet missen.

Meer info

Tham Ma Pass in Vietnam

Een deel van de Tham Ma Pass

Leuke dingen om te doen in Meo Vac

Meo Vac is een beetje het onbekende broertje van de steden die hierboven zijn benoemd. Het ligt ook iets verder weg. Het biedt echter wel hele mooie bezienswaardigheden.

Deze moet je sowieso bezoeken!

#1 De mooiste bergpas van allemaal: de Ma Pi Leng Pass

Dit is misschien wel de reden dat je naar deze regio komt; het rijden van de Ma Pi Leng Pass. Dit is de mooiste bergpas van het land en je zult er geen spijt van krijgen.

Check hier onze tips voor brommer rijden in Vietnam.

De weg is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Letterlijk. De pas is ongeveer 20 kilometer lang, en ligt gedeeltelijk op de C4 Highway. Je rijdt dwars door de bergen op zo’n 1.500 meter hoogte.

De bergpas verbindt Dong Van en Meo Vac.

Ma Pi Leng betekent ‘Bridge of a Horse Nose’. Geen idee waar dat vandaan komt, maar het zal met de omgeving te maken hebben.

Vergis je niet. Het is een serieuze rit op hoogte met heel veel bochten. Daarom moet je wel enige ervaring hebben met het rijden van een bergpas.

TIP ♥ – heb je die niet? Rij dan mee met de Ha Giang Loop achterop bij een gids. Super tof!

Slechts een deel van de Ma Pi Leng Pass

#2 Stop bij de Tu San Canyon

De 20 kilometer lange Ma Pi Leng Pass is een verzameling van mooie plekken. Een van de meest bijzondere plekken op deze pass is de  Tu San Canyon.

Hier heb je prachtige uitzichten over de regio en de mooie Nho Que-rivier die dwars door de gigantische valleien snijdt.

Dit is tevens de diepste vallei van het Dong Van Karst-plateau dus het is wel een bezoekje waard.

Tu San Canyon

De Tu San Canyon Viewpoint

#3 Bezoek de Khau Vai Love Market

De Khau Vai Love Market is een geweldig evenement, maar je moet wel goed plannen want deze markt wordt maar 1x per jaar gehouden en dat is meestal in april.

Het is een feestelijk evenement waar de etnische mensen de liefde vieren.

Iedereen loopt in traditionele kleding en het is een groot feest voor de locals. Het wordt in de buurt van Mea Vac gehouden.

TIP ♥ – het wordt georganiseerd op 21 en 22 april 2020

Beste steden/plekken om te overnachten in Ha Giang

Als je Ha Giang wil bezoeken doe je er goed aan om goed na te denken over wáár je wil overnachten. Het is een gigantische regio met meerdere steden waar je kunt overnachten.

Overnachten in Ha Giang City

Ha Giang City is een van de grotere steden in de regio en vaak het eerste wat men ziet als ze naar Ha Giang komen.

Het is het ideale startpunt van je reis in deze regio, maar er zijn leukere plekken om te overnachten dan deze stad. Dit is wel de stad waar veel tours te regelen zijn. De beste accommodaties zijn:

  • Ha Giang Historic Hotel (€25)
  • Truong Xuan Resort (€27)

Overnachten in Dong Van

Dit is waarschijnlijk de beste optie om te overnachten. Het is de meest populaire stop voor mensen die de Ha Giang regio in meerdere dagen bezoeken. Dit is de populairste plek om te overnachten in de regio

Je vindt hier ook veel accommodatie in de vorm van hotels en hostels. Daarnaast is er in de buurt van Dong Van het meeste te zien. De beste accommodaties zijn:

  • Hoa Cuong (€30)
  • Ancient Town 29 Phố Cổ (€10)

Overnachten in Meo Vac

Mea Van is een kleiner dorpje wat iets sfeervoller is dan Ha Giang City. We hebben hierboven al beschreven wat er allemaal te doen is. Meo Vac is vaak het eindpunt van veel tours en ook van bijvoorbeeld de Happiness Road. Niet zo handig als je uit Sapa komt.

Vanuit hier vertrekken de meeste weer terug naar Hanoi. De beste accommodaties zijn:

  • Meo Vac Clay House (€20)
  • Hoa Cuong (€25)

Overnachten in Yen Minh

Yen Minh hebben we al eerder benoemd in dit artikel. Dit is een van de grotere steden in de regio en veel bergpassen en tours komen door deze stad.

Het is niet de leukste plek om te overnachten. Wij vinden Dong Van en Meo Vac sfeervoller, maar dit is wel een handige plek om te overnachten omdat de meeste bussen en tours hier stoppen.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodaties in de regio van Ha Giang

Ha Giang

In de regio vind je ook veel kleinere dorpjes

Ha Giang

Vanuit de meeste steden rij je zo naar rijstterrassen als deze

Hoe kom je in Ha Giang

Ha Giang ligt in het uiterste noorden van Vietnam. Het ligt op zo’n 7 uur rijden van Hanoi en 6 uur van Sapa. Het is ook het makkelijkst om vanuit Sapa of Hanoi naar Ha Giang te reizen.

Hanoi naar Ha Giang City

De meeste reizigers maken de reis van Hanoi naar deze regio. Vanuit Hanoi kun je vrij makkelijk met de bus naar Ha Giang. Je kunt in Hanoi ook verschillende tours boeken. Met name de Ha Giang Loop is erg populair.

De enige opties die je hebt, is een bus of minivan (naast je eigen brommer of een tour). Je kunt kiezen voor een dagbus of een overnight bus.

Prijzen

Beide zijn overal in Hanoi te boeken en bijna alle accommodaties of touroperators kunnen bustickets voor je boeken.

Prijzen beginnen bij US$10 tot US$20 afhankelijk van de bus die je neemt. De bus doet er ongeveer 8 uur over.

Sapa naar Ha Giang City

Je kunt ook vanuit Sapa naar Ha Giang reizen. Er rijdt een ‘tourist bus’ (Grouptour SSB) direct van Sapa naar Ha Giang.

Prijzen

Ook voor Sapa geldt dat de meeste touroperators en ho(s)tels een ticket kunnen regelen. De tickets kosten liggen tussen de US$10 en US$15 en de bus doet er zo’n 7 uur over.

Vanaf Ha Giang City naar Dong Va en andere steden

De meeste reizigers gaan op de scooter (met gids) van Ha Giang naar Dong Van. Dit is met een georganiseerde tour. Dat is ook veruit het leukst.

Je kunt ook met de bus. Dit zijn echter wel lokale bussen en het nadeel is dat die niet stoppen bij de vele bezienswaardigheden onderweg.

TIP ♥ – je kunt hier alle bustickets online boeken

Brommer rijden Vietnam tips

Ties op de brommer in Vietnam

Beste reistijd

De beste tijd om deze regio te bezoeken is in het droge seizoen. Het droge seizoen loopt grofweg van oktober tot en met april.

De beste tijd voor deze regio is oktober tot en met april

Hou er rekening mee dat dit in het noorden ligt én op hoogte. Het kan hier dus behoorlijk koud worden. Zeker ‘s nachts.

De koudste maanden zijn december tot en met februari. Juli tot en met september zijn de warmste maanden (maar ook de natste).

VIETNAM Temp. Regen (mm) Go / No Go
Januari 22ºC 15
Februari 25ºC 30
Maart 27ºC 40
April 30ºC 80
Mei 33ºC 195
Juni 35ºC 240
Juli 36ºC 325
Augustus 36ºC 345
September 33ºC 255
Oktober 30ºC 100
November 27ºC 40
December 25ºC 40

Locatie

Meer lezen over Vietnam?

0 comments

  1. Anoniem

    Visitor Rating: 9.6/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU