Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cao Bang

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De bergachtige provincie Cao Bang is een van de mooiste regio’s in Vietnam. De stad zelf is niet zo spectaculair, maar het is een handige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Een omgeving die omring wordt door prachtige natuur. Het is mooie van Cao Bang is dat het toerisme nog niet op het hoogtepunt is zoals in Sapa of Halong Bay. Je kunt hier echt genieten van de rust.

Het waterparadijs Cao Bang

Deze regio is nog niet zo heel bekend. Het ligt in het noorden van Vietnam en wordt vaak gezien als een soort waterparadijs. Niet omdat het aan zee ligt, verre van zelfs, maar omdat je hier riviern, meren en watervallen vindt. En niet de minste!

Cao Bang ligt op de route van Ha Giang naar Lang Son. Er zijn slechts weinig mensen die het zo ver naar het noorden redden. Vreemd want het is een van de mooiste regio’s in Vietnam en absoluut een bezoek waard.

Dé highlight hier is de indrukwekkende Ban Gioc Waterfall

Cao Bang

De natuur is hier schitterend

Dorp vs. regio

Als we het hebben over Cao Bang, doel ik op de regio en niet op de stad. De stad is de toegangspoort tot de regio, maar de stad zelf is niet heel speciaal.  Ooit was het een klein, stoffig stadje, maar de laatste jaren is het behoorlijk gegroeid.

De stad is gebouwd op de zuidwestelijke oever van de Song Bang rivier.

Je kunt er voor kiezen om in de stad te overnachten, maar het is leuker (en mooier) om iets buiten de stad te slapen in een veel mooiere omgeving.

Ho Chi Minh

Je vindt hier nog wel de Pac Bo Cave, waar de Ho Chi Minh woonde na zijn terugkeer in Vietnam in 1941. Het standbeeld is een herinnering aan het feit dat hij hier heeft gewoond.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Cao Bang

Wat is er te doen in Cao Bang

De indrukwekkende omgeving, is de grootste reden dat mensen de reis naar Cao Bang maken. In die omgeving zijn er enkele dingen die je zeker niet mag missen. Een van die dingen is de Ban Gioc Falls.

Hierover vertellen we je later meer.

#1 Ga naar de Truc Lam Phat Tich Pagoda

Een hele mond vol, maar wel een van de mooiste bezienswaardigheden rondom de stad. De Truc Lam Phat Tich Pagoda is een typische Vietnamese pagode. Het is gebouwd op een berg en de wandeling naar boven is even zweten.

Het is de moeite wel waard, want de pagode ligt op een schilderachtig plekje. Omdat de pagode op de rug van een berg ligt, is het uitzicht spectaculair. Zeker op een heldere dag.

De pagode ligt niet echt in de buurt van de stad, maar tegen de Chinese grens op zo’n 2,5 uur rijden van Cao Bang. Het ligt naast de andere grote attractie; de Ban Goic Falls.

Truc Lam Phat Tich PagodaDe Truc Lam Phat Tich Pagoda

#2 Ga naar de Ban Gioc Falls

De belangrijkste reden om naar Cao Bang af te reizen zijn de Ban Gioc Falls. Dit is de grootste waterval van Vietnam, direct aan de grens met China. Het zijn spectaculaire watervallen. Een hoogtepunt tijdens je reis door Vietnam.

De watervallen zijn ‘slechts’ 30 meter hoog, maar wel een indrukwekkende 300 meter breed.

Naast deze indrukwekkende watervallen is de provincie ook de thuisbasis van verschillende etnische minderheden, vooral de Dao, Nung en Tay die nog steeds hun traditionele manier van leven handhaven in de meer afgelegen gebieden.

Hoe kom je er?

Bussen vanuit Cao Bang naar de watervallen doen er 2 uur over. Je kunt ook een tour boeken in de stad.

TIP ♥ – je betaald 20.000 Dong entree voor de watervallen.

Ban Gioc WatervalDe bekende waterval

#3 Ga naar Lang Son

Op zo’n 130 kilometer van Cao Bang ligt Lang Son. Lang Son ligt iets meer richting de kust en dicht bij de grens van China. Het is een klein dorp omring door karstgebergte. Meer dan 80% van het gebied is bedekt met bergen en dit spectaculaire terrein zorgt voor adembenemende uitzichten.

Het is iets drukker dan Cao Bang, maar laat dat je zeker niet afschrikken. Net als Cao Bang kom je hier voor de regio. Niet voor de stad.

De twee steden zijn goed te combineren. Reis bijvoorbeeld vanuit Hanoi naar Lang Son per bus of trein. Dat is vrij eenvoudig. Spendeer een paar dagen in Lang Son en reis vervolgens door naar Cao Bang.

TIP ♥ – lees hier meer over Lang Son

Lang Son

Lang Son

#4 Huur een scooter

Een van de leukste dingen om te doen is een scooter huren en de omgeving verkennen. De omgeving rondom Cao Bang is namelijk de reden dat je hier komt. Een scooter is de ideale manier om rond te cruisen.

Je hebt veel meer vrijheid dan met een tour, het is goedkoper en je kunt gaan en staan waar je wilt.

Een scooter kun je overal in Cao Bang huren. Vaak bieden de accommodaties ook scooters aan.

Zelf naar Truc Lam Pagoda en Ban Gioc

Je zou zelfs naar de pagode (#1) en de watervallen (#2) kunnen rijden. Dit is prima op eigen gelegenheid te doen, aangezien er maar één hoofdweg is. We raden dan wel aan om rondom de watervallen accommodatie te boeken voor 1 nacht omdat het anders een lange dag wordt.

Brommer rijden Vietnam tips

Scooter time

Overnachten in Cao Bang

Cao Bang is niet heel bijzonder. Het dient vooral als toegangspoort tot de omliggende regio. Je vindt er genoeg accommodatie waar je uit kunt kiezen, maar heel speciaal is het allemaal niet.

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten rondom Ban Gioc Watervallen als dit de reden is dat je hier komt. Hou er dan wel rekening mee dat je dan van Cao Bang nog wel naar de watervallen moet reizen.

Bekijk hier de accommodaties.

Hoe kom je er?

Cao Bang ligt op ruim 270 kilometer van Hanoi. Dat lijkt niet zo ver, maar je moet dwars door de bergen dus je doet er wel even over. Met de bus vanuit Hanoi doe je er minimaal 9 uur over. Prijzen liggen rond de 150.000 Dong, maar zijn afhankelijk van de bus.

Er gaan meerdere bussen per dag! Reserveren is niet nodig. Als je vanuit Lang Son komt, doe je er met de bus zo’n 3 uur over en kost het je 100.000 Dong.

Om bij de Ban Gioc Falls te komen pak je een minibus die elke dag rijden (vraag hiernaar bij je accommodatie).

Beste reistijd

Het koele klimaat van de provincie Cao Bang zorgt er voor dat je hier het hele jaar door kunt komen. Echter, de prachtige natuur met bossen, bergen en de watervallen kun je het beste bezoeken in het voorjaar, van februari tot en met april. Het regent dat iets minder.

Als je de met sneeuw bedekte bergen in Trung Khanh of Tra Linh Mount wil zien kun je beter van november tot en met januari hier komen. Het kan dan wel fris zijn.

Locatie Cao Bang

Meer lezen over Vietnam?

0 comments

  1. Laura

    Hallo,

    Ik ben me aan het verdiepen in een reis naar Vietnam. We zullen hiervoor 2 tot 2,5 week de tijd hebben. We zouden Vietnam in oktober willen bezoeken. Juni zou eventueel ook een optie kunnen zijn.
    Van wat ik voorbij zie komen trekt het noorden van Vietnam ons meer. Maar ik ben ook aan het kijken hoe het makkelijk te bereizen is. Wat we graag zouden willen zien is Ha Long, Cat Ba, Ninh Binh, Sa Pa en eventueel mooie spectaculaire watervallen. Ik vind het echter nog wel lastig te organiseren, aangezien het erop lijkt dat we telkens weer terug moeten naar Hanoi om verder te reizen naar een andere plek.
    Dit jaar hebben we een reis door Thailand gemaakt. Hier zijn we begonnen in Bangkok, daarna Koh Samui, daarna Ao Nang/Krabi, daarna Khao Sok en uiteindelijk geëindigd in Phuket/Patong. Is zoiets voor Vietnam ook te doen? Wat we graag zouden willen zien is rijstvelden, mooie natuur en kustlijnen en een leuke stad voor de afwisseling vinden we ook erg leuk. Wat zouden jullie ons kunnen adviseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU