Demilitarized Zone (DMZ)

Vietnam heeft verschillende oorlogen achter de rug. De meest bekende oorlog is die met de Amerikanen. Deze oorlog, die duurde van 1954 tot 1975, heeft heen vreselijke impact gehad op het land. Een van de bekendste punten tijdens die oorlog was de Demilitarized Zone, ook wel DMZ.

DMZ Vietnam (Demilitarized Zone)

De DMZ in Vietnam was vroeger de scheidingslijn tussen noord en zuid Vietnam. Ooit was dit een van de zwaarst bewaakte stukken land ter wereld. Het stond vol met bunkers, tanks, militairen en posten.

De meeste bunkers zijn verdwenen en je vindt er slechts nog delen. Hier en daar ligt nog een verlaten tank in stukjes, maar je merkt aan alles dat dit vroeger een bijzondere plek was. Vooral aan de bevolking.

Op doorreis

De meeste mensen slaan deze plek over. Dat is begrijpelijk, want als je niet bekend bent met de Vietnam Oorlog is dit geen bekende plek. Het is überhaupt geen bekende plek in Vietnam. Ik was op de brommer op doorreis toen ik hier langs kwam, maar ik herinner me de plek tot op de dag van vandaag.

Het bekende monument

Wat is er te zien

Aan de bevolking zie je niet heel veel terug over de oorlog en ook de omgeving is de laatste jaren weer aardig opgekleurd. Bossen groeien weer en huizen zijn herbouwd. Er is hier best het een en ander te zien.

Zo heb je het bekende monument zoals hierboven staat. Je hebt ook een bezoekerscentrum en de Vinh Moc tunnels. Vergelijkbaar met de Cu Chi Tunnels in het zuiden. Wat ik het leukste vond was rondlopen en een praatje maken met de oudere mensen die graag het één en ander vertellen over de oorlog.

Dat zal de komende jaren steeds minder worden, maar de verhalen leven gelukkig door.

Bezoek dus niet alleen de Demilitarized Zone, maar laat je ook eens informeren door de oudere bewoners.

Vinh Moc tunnels

Hoe bezoek je de DMZ

De DMZ ligt in het midden van Vietnam, iets te noorden van de stad Hue. Je komt er ook het makkelijkste vanuit Hue. Het is ongeveer 1,5 uur rijden van Hue naar de DMZ. Je kunt in Hue ook tours boeken, maar het is prima op eigen gelegenheid te bezoeken.

In de dorpjes rondom de DMZ is verder niets te beleven dus een dagtour is het makkelijkste. Mocht je er toch langer willen blijven kun je overnachten in Dong Hoi en daar de trein pakken naar Hanoi.

Locatie DMZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven