Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ho Chi Minh City

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 januari, 2024

Ho Chi Minh City  is de meest duizelingwekkende stad van Vietnam met een mix van heerlijk eten, Franse koloniale architectuur, rustieke tempeltjes, complete chaos en herinneringen aan de oorlog in Vietnam. Saigon, zoals de stad vroeger heette, is een aanslag op je zintuigen. Positief en negatief. Genoeg van de geuren van lokale gerechten en verwonder je over het getoeter van duizenden scooters. Wat je ook van Ho Chi Minh vindt, het is een stad die je niet snel vergeet!

Het energieke Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City (ook wel HCMC) is een duizelingwekkende, chaotische en drukke stad. Het leven lijkt zich hier in razend tempo af te spelen, iets wat de locals gewend zijn, maar als reiziger moet je hier wel even aan wennen.

Het is de meest energieke stad van het land. Je vindt de beste hotels en de goedkoopste guesthouses, de meest stijlvolle restaurants tot de lekkerste eetkraampjes op straat. Daarnaast is het dé plek om verder te reizen naar bijvoorbeeld de Cu Chi Tunnels, de Mekong Delta of verder het land in.

Wat vond ik er van?

Ik moet eerlijk zijn. Hanoi is mijn favoriete stad in Vietnam. Dat betekent niet dat HCMC niet leuk is. Je kunt ronddwalen door sfeervolle steegjes met kleine tempels of juist helemaal uit je bol gaan in een paar van de hipste clubs en bars van heel Zuidoost-Azië.

Hanoi wint de strijd qua schoonheid, maar het voormalige Saigon is de ideale mix van modern, sfeervol en mysterieus.

Ho Chi Minh

Het koloniale deel van de stad

Ho Chi Minh

Het is een drukke stad, maar de locals trekken zich daar weinig van aan

10x leuke dingen om te doen in Ho Chi Minh

Ho Chi Minh City heeft behoorlijk wat bezienswaardigheden. Het is de moeite waard om hier een aantal dagen te blijven en de sfeervolle buurten, marktjes en steegjes te verkennen.

De stad heeft niet alleen ‘oude’ culturele bezienswaardigheden, maar ook hedendaagse bezienswaardigheden en activiteiten zoals musea, winkelcentra en hippe bars met een indrukwekkend uitzicht.

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen!

#1 Bezoek het War Museum

Als je in Ho Chi Minh bent mag je dit museum eigenlijk niet overslaan. Het War Remnants Museum is een icoon in deze stad en een mooi dagje uit als je meer wil weten over de bizarre oorlog die in Vietnam is gevoerd.

Je vindt er foto’s, verhalen van slachtoffers en oude legervoertuigen van zowel het Vietnamese leger als van het Amerikaanse leger.

Buiten het museum zie je Amerikaanse wapens en voertuigen zoals tanks, een UH-1 Huey-helikopter en niet-geëxplodeerde wapens. Het verhaal over de oorlog wat hier wordt verteld is redelijk eenzijdig, wat te begrijpen is vanuit Vietnamees oogpunt.

Vergis je niet, de foto’s die in het museum hangen liegen er niet om en kunnen zelfs als schokkend worden ervaren. Toch is het een indrukwekkend bezoek.

TIP ♥ – Je betaalt hier entree

War Remnants Museum

Straaljager in het museum

#2 Ga naar de Jade Emperor Pagoda

Deze tempel is gebouwd in 1909 en het is één van de bekendste tempels in de stad. Het staat vol met beeldjes van helden uit oude tijden. In de tempel vind je ook twee grote beelden van twee generaals die, zoals de legende zegt, een groene draak en een witte tijger hebben verslagen.

Je vindt hier veel locals die komen bidden voor de tempel.

Deze Pagoda, ook wel bekend als Tortoise Pagoda, is een van de vijf belangrijkste heiligdommen in Ho Chi Minh-stad. Te midden van de brandende wierook, voel je je kilometer verwijderd van de energieke stad.

Jade Emperor Tempel

De pagoda

#3 Bezoek de Cao Dai Tempel

De Cao Dai tempel is het centrum van het Cao Dai geloof, een mix van het boeddhisme, het christendom, de islam, het taoïsme en het confucianisme. Toeristen zijn welkom om de tempel te bezoeken en om meer te leren over dit geloof dat wordt beoefend door een paar toegewijde volgelingen.

Elke Cao Dai beoefenaar draagt een wit gewaad met een extra sjerp om hun religie aan te duiden. De tempel zelf is bijzonder kleurrijk met draken en andere tekeningen op muren en plafonds.

TIP ♥ – De tempel ligt zo’n 50 kilometer buiten HCMC

#4 Ga shoppen op de Binh Tay Market in Chinatown

Cholon is het Chinatown van Ho Chi Minh City. Het is een van de leukste en meest sfeervolle wijken in de stad. Hoewel het minder Chinees is dan het ooit was vind je er nog steeds de Chinese eigenschappen zoals restaurantjes, market en tempels. In Cholon is een hoop te zien.

De twee belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de Binh Tay Market (zie foto), waar je werkelijk van alles kunt kopen. De Binh Tay Market, gebouwd door de Fransen in de jaren 1880, staat ook bekend als Cholon Chinatown Market.

Het gebouw is een aantal verdiepingen hoog en ligt aan de Thap Moui Street. Je vindt hier een assortiment van handwerk, lakwerk en textiel. Het is een mooie plek om de lokale levensstijl en gerechten te ervaren.

De andere bezienswaardigheid hier is de Phuoc An Hoi Quan Pagoda, een indrukwekkende Chinese tempel.

 Binh Tay Markt

Markt

#5 Bezoek het Reunification Palace

Het Reunification Palace is een bijzonder bouwwerk middenin de stad. Anders dan alle andere gebouwen, maar toch ook indrukwekkend. Omgeven door palmbomen, is dit regeringsgebouw (gebouwd in 1960) een bijna angstaanjagend schouwspel in het anders zo sfeervolle HCMC.

Een wandeling door de verlaten gangen geeft dit paleis iets spookachtigs. Het gebouw staat in verband met de val van de stad in 1975, maar het zijn de kitsch details en de opmerkelijke architectuur die het meest in het oog springen.

#6 Shoppen op de Ben Thanh Market

De Ben Thanh Market, gelegen in District 1, is misschien wel een van de bekendste markten in Ho Chi Minh en ook het populairst. Het is een waanzinnige mix van kraampjes, eten, kleding, souvenirs en alles wat met Vietnam te maken heeft.

Deze markt is populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking en je kunt er makkelijk uren doorbrengen.

De prijzen liggen vrij hoog, dus wees niet bang om af te dingen. De Ben Thanh-markt is ook een populaire avondmarkt, met veel voedselverkopers die kraampjes opzetten waar je een aantal typisch gerechten zoals Cơm tấm kunt proberen.

Reunification Paleis

#7 Rooftop bars

Als er één stad is in Zuidoost-Azië, naast Bangkok, waar je wat kunt drinken met een spectaculair uitzicht dan is het wel Ho Chi Minh. De stad heeft enkele gigantische gebouwen staan die stuk voor stuk een adembenemend uitzicht hebben over de stad.

Je moet er wat voor over hebben (gepaste kleding en bereid zijn flink te betalen voor je drinken), maar het is elke cent meer dan waard.

Het is een leuke ervaring om ‘s avonds uit te kijken over een stad die volledig verlicht wordt door scooters en neon lichten.

Hou er wel rekening mee dat niet alle bars altijd geopend zijn, of toeristen toelaten. Je kunt dus niet zomaar een hoog gebouw binnenlopen en verwachten dat ze je binnen laten. Vraag daarom altijd advies aan locals.

Enkele bekende bars zijn;

  • Saigon Saigon
  • Shri
  • M Bar
  • Alto Heli bar
  • Level 23 Nightspot
  • Rooftop Garden Bar

#8 Notre Dame Cathedral

Deze kathedraal is niet te verwarren met die in Parijs, hoewel die net zo indrukwekkend is. De kathedraal in Ho Chi Minh City is gebouwd tussen 1877 en 1883 en staat in het centrum van de stad. De twee torens van 60 meter hoog steken hoog boven het straatbeeld uit.

Het is een indrukwekkende kerk en tevens een beetje vreemd in een verder, boeddhistisch land.

Behalve het feit dat het een van Ho Chi Minh City’s meest belangrijke attracties is, dient de Saigon Notre Dame Cathedral nog steeds als een religieuze instelling voor de lokale bevolking. De beste tijd om te bezoeken is tijdens de zondagsmis.

Notre Dame Ho Chi minh City

De schitterende Notre Dame

#9 Dong Khoi Street

Dong Khoi Street strekt zich uit van de Notre Dame-kathedraal tot de rivier Saigon. Deze straat staat vol met winkels, gezellige bars en herbergt veel boetiek- en designerwinkels. Als je op zoek bent naar wat chiquere winkels, terwijl je in Ho Chi Minh bent, is Dong Khoi de place to be.

Zo niet, dan is deze straat nog steeds een wandeling waard om de koloniale gebouwen en het contrast tussen oud en nieuw te bewonderen.

Bij deze straat liggen ook het Continental Hotel, het Opera House, het Caravelle Hotel, het centrale postkantoor en het Hotel de Ville, allemaal prachtige koloniale gebouwen.

#10 Geniet van de koffie en streetfood!

Vietnam is een van de grootste koffie-exporteurs ter wereld, samen met de Cocoravallei in Colombia. Vietnamese koffie is lekker, het is goedkoop en bijna overal verkrijgbaar. Overal op straat vind je tentjes en coffeeshops waar je lekkere koffie kunt krijgen.

De reputatie van Vietnam als stad met een van ‘s werelds lekkerste street food kraampjes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je hebt hier ontzettend veel dure restaurants (vandaar de naam Parijs van Azië), maar het is veel leuker om de lokale gerechten op straat te proberen.

Dat is nog beter voor je budget ook.

TIP ♥ – op straat kost een maaltijd vaak niet meer dan €5

eten vietnam

Veel lokale gerechten worden op straat verkocht

Vers eten
t

Ho Chi Minh City of Saigon

De stad is vernoemd naar Hồ Chí Minh, een Vietnamese communistische revolutionaire leider. Ho Chi Minh was president van (Noord-)Vietnam tussen 1945 en 1969.

Hij was van groot belang in de stichting van de Democratische Republiek Vietnam in 1945, en in die van het Volksleger van Vietnam (PAVN) en de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog.

De stad Ho Chi Minh werd in 1859 overgenomen door de Fransen. Na een lange reeks van incidenten en botsingen tussen Zuid- en Noord-Vietnam werden de Fransen in 1954 verslagen door de Viet Minh, die Ho Chi Minh had opgezet.

De Viet Minh was een groepering die tegen de Fransen en Japanners waren en voor een onafhankelijk Vietnam.

Ho Chi Minh was president van Vietnam (Noord-Vietnam) tussen 1945 en 1969

Saigon

Op 30 april 1975 gaf het bewind in Saigon zich over aan de communisten. Een deel van de bevolking zag dit als de val van Saigon. Een ander gedeelte beschouwde het als de bevrijding van de corrupte Zuid-Vietnamese regering in Saigon.

De naam van Saigon wordt in 1976 officieel gewijzigd in Ho Chi Minh-Stad. Dit is een verwijzing naar Ho Chi Minh, de eerste president van Democratische Republiek van Vietnam. Ondanks dat de stad nu Ho Chi Minh-stad heet blijven veel Vietnamezen het gewoon Saigon noemen.

De skyline van HCMC

Dagtrips vanuit Ho Chi Minh City

Veel reizigers beginnen hun reis in Ho Chi Minh City en reizen vanaf hier verder het land in. De infrastructuur is, voor Vietnamese begrippen, ook best goed hier. Er zijn een aantal bekende plekken in de regio die je goed kunt bezoeken vanuit deze stad met een georganiseerde dagtrip (of meerdere dagen).

Dit zijn de belangrijkste.

#1 Vung Tau

Een populair weekendje weg van HCMC is Vung Tau. Locals, expats en reizigers reizen allemaal af naar dit kustplaatsje. Heel bijzonder is het niet, zeker niet als je het vergelijk met andere badplaatsen in Vietnam, maar het is een leuk uitstapje als je de stad even zat bent.

Kom hier door de weeks, in het weekend wordt het erg druk en schieten de prijzen omhoog!

#2 De Cu Chi Tunnels

Het tunnelcomplex van Cu Chi is één van de bekendste trekpleisters van Vietnam. Niet alleen is het een bijzondere locatie, het is ook een locatie met een buitengewoon verhaal. De Cu Chi tunnels vormen het bekende netwerk van ondergrondse tunnels in de regio van Cu Chi.

Deze tunnels zijn slechts onderdeel van een gigantisch tunnelstelsel wat door het gehele land loopt. De tunnels werden gebruikt door de Vietnamese militairen gedurende de Vietnamoorlog.

Cu Chi Tunnels

#3 De Mekong Delta

De Mekong Delta voelt als een soort sprookje waar het leven zich afspeelt op en rondom en machtige Mekong. Het is een wonder van Moeder Natuur waar je in belandt. Varend in een bootje zie je van alles voorbij komen.

Drijvende huizen, markten en scholen zijn hier heel normaal. Het bezoeken van de Mekong Delta behoort tot één van de hoogtepunten van je reis door Vietnam. Het is een van de bekendste trekpleisters in Vietnam.

Een bezoek is een ontsnapping aan de duizelingwekkende drukte van de stad. Hier gaat het leven half zo snel. Waterbuffels relaxen in de rijstvelden, boten vol met kokosnoten, fruit of rijst varen in een rustig tempo voorbij en via de smalle, bruine riviertjes kun je het lokale leven als een soort fata morgana ontdekken.

Mekong Delta

Mekong Delta, Vietnam

De schitterende Mekong Delta

Waar overnachten?

De beste plek om te overnachten in Ho Chi Minh City hangt volledig af van je reisvoorkeuren en budget. We lichten een aantal opties toe.

District 1 (downtown/Saigon centrum)

Dit is het centrale, zakelijke en toeristische gebied van de stad. Hier vind je een overvloed aan hotels, restaurants, bars en winkels. Het is ook dicht bij veel toeristische attracties zoals verschillende markten.

Als je op zoek bent naar een levendige plek met makkelijk toegang tot de verschillende bezienswaardigheden, is dit een hele goede keuze.

District 3

In dit district vind je meer lokale sfeer en het staat hier bekend om de vele eetkraampjes op straat en de lokale marktjes. Het is ook dicht bij enkele toeristische attracties, maar het geeft je meer een authentiek gevoel van het dagelijks leven in de stad.

Pham Ngu Lao (backpackersgebied)

Deze wijk staat weer meer bekend als backpackersgebied en is gevuld met budgetaccommodaties, bars en restaurants. Het is een levendige buurt, vooral in de avond. Voor een budgetvriendelijke optie ben je hier aan het juiste adres.

District 5 (Chinatown)

District 5, wat je eerder bent tegengekomen als Cholon, is het historische Chinatown van de stad. Hier vind je rijke cultuur, traditionele markten en prachtige tempels.

TIP ♥ – bekijk ons overzicht met de beste accommodatie in HCMH

Een avond op de Pham Ngu Lao street

Hoe lang heb je nodig?

Ho Chi Minh City is echt een wereldstad. Je kunt je vast voorstellen dat je je hier dagen, al dan niet weken, prima kunt vermaken. We snappen ook dat niet iedereen die tijd heeft, dus geven we een aantal tips voor hoe lang je hier wél zou moeten verblijven.

Als je beperkt de tijd hebt kun je nog steeds enkele hoogtepunten van de stad ervaren. Zoals de Ben Thanh-markt en het War Remnants Museum. Ook kun je lekker wandelen door de binnenstad. Binnen 2-3 dagen krijg je een prima beeld van de stad, eigenlijk is het meer een voorproefje.

Als je iets langer de tijd het (4-5 dagen) kun je meer diepgaand genieten van de culturele, historische en culinaire aspecten van de stad. Je kunt extra bezienswaardigheden toevoegen en verschillende wijken ontdekken. Neem je tijd en geniet van het lokale eten en de sfeer!

Langer de tijd? Overweeg dan om ook de omgeving van Ho Chi Minh City te verkennen, bijvoorbeeld met een dagtocht naar de Cu Chi-tunnels of de Mekong Delta. Dit geeft je een uitgebreide ervaring van Zuid-Vietnam!

Vliegtickets

Als je naar Vietnam reist, is de kans groot dat je in Ho Chi Minh City of Hanoi  landt. Waar je land is geheel afhankelijk vanwaar je je reis door Vietnam begint. Vliegtickets naar Vietnam zijn echter snel gevonden, of dat nu naar Ho Chi Minh, Hanoi of misschien wel Danang is.

Voor een overzicht van de voordeligste tickets naar Vietnam kun je eens kijken op onze vliegtickets Vietnam pagina.

Verder reizen

Ho Chi Minh is net als Hanoi een verbindingsstad. Veel reizigers beginnen of eindigen hun reizen in deze stad en dus kun je vanaf hier alle kanten op. Niet alleen binnen Vietnam zelf, maar ook internationaal zoals Cambodja. Check hieronder alle prijzen en routes.

TIP ♥ – boek je tickets online via Reis-Expert

Locatie

Meer lezen over Vietnam?

0 comments

  1. Theo Verbeek

    Informatieve site. Goede tips wat je zoal kan doen. Ik heb er zeker voldoende gevonden om mijn reis vorm te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU