Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Brommer rijden Vietnam, onze tips

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 8

8 comments

 1. John Grofstein

  Even ter introductie. Ik kom al vanaf 1996 in Vietnam, ben er 24 x naar toe gevlogen voor vakantie en de laatste 4 jaar woon ik er.

  Brommer rijden in Vietnam is zeker leuk, maaaaaar…..
  De verkeersregels verschillen niet veel met die in Nederland, maar ga niet rijden alsof je rijd on Nederland.
  Andere weggebruikers houden zich niet aan deze regels. Vertrouw niet op de verkeerspolitie want die is er niet als je ze nodig hebt.
  Hier een paar van mijn ergenissen waar ik nooit aan zal wennen.

  “Rechtdoorgaand verkeer op de zelfde weg heeft voorrang” ga daar in Vietnam niet vanzelfsprekend van uit. Hoe vaak ik vol in de remmen moest omdat een (vracht) auto rechts af sloeg zonder zich om mij te bekommeren?

  Omdat ze vaak te beroerd zijn om even om te rijden en aan de goede kant van de weg te ggan rijden komt het gewoon dagelijks voor dat er een brommer je tegemoed komt rijden en dan recht langs je heen rijd en jij soms moet uitwijken naar rechts…..in de hoop dat er geen achter op koment verkeer is.

  “Voorsorteren”? dat kennen ze in Vietnam niet. Hou er dus rekening mee dat iemand die recht van jou staat en jij recht door wilt, deze persoon voor jou links gaat om zo links af te slaan.

  Omdat je in Vietnam vaak op de snelweg rijd, samen met name het vrachtverkeer en bussen is het in het donker gewoon gevaarlijk. Deze vrachtwagens hebben onder hum bumper een halogeen lichtbak. Als ik die in de verte zie aankomen minder ik vaart of ga stoppen. Je wordt totaal verblind, zeker als er geen wegverlichting brand.

  En ook in het donker komt er vaak een brommer aan jou rechter kant op je af.

  Verwacht dus niet dat de regels het zelfde gehanteerd worden als in Nederland.

  Dat geld ook voor iemand uit Vietnam die in Nederland zoy gaan rijden.
  Iemand zei een keer tegen mij dat hij overal in de wereld zoy kunnen rijden omdat hij brommer reed on Vietnam.
  Ik heb die gene maar uit zijn droom geholpen door te zeggen “ als jij rijd en de regels toepast zoals jij die hier gewent bent in Vietnam, dan geef ik je 15 minuten in Nederland op de weg totdat je in het ziekenhuis ligt.

  Stay safe!

 2. Rick

  Hallo, ik heb redelijk wat ervaring met (automatische) scooter rijden, maar weinig ervaring met een brommer met versnellingen. Nu lijkt deze reis mij zo ontzettend gaaf, maar twijfel ik dus wel een beetje. Nog advies?

  1. Ties Lagraauw

   Hoi Rick,

   het is zeker een toffe ervaring, maar je moet wel goed bedenken wat je wel of niet kan. Het verkeer is chaotisch en je bent niet verzekerd. Als je dat risico wil lopen, is het zeker te doen. Die verantwoordelijkheid ligt echter helemaal bij jezelf 🙂 Het schakelen op een brommer leer je vanzelf. Overigens kun je ook gewoon een automatische scooter aanschaffen.

   Happy travels,
   Ties

 3. Hannah

  Hi!

  Vraagje: jullie zeggen eerst dat je in Vietnam wel op een brommer mag rijden tot 50cc zonder Vietnamees rijbewijs, maar daarna zeggen jullie weer dat brommer rijden als tourist verboden is in Vietnam.. Ik snap het niet helemaal. En denken jullie dat het een probleem is als je nog nooit brommer hebt gereden om door Vietnam te rijden? Wordt er het een en ander uitgelegd? Hoe je moet rijden en tanken bijvoorbeeld? Gr. Hannah

  1. Ties - Reis Expert

   Hoi Hannah,

   dat kan wellicht een beetje onduidelijk overkomen. Mensen zien een brommer zoals we dat voor ogen zien. Een kleinere versie van een motor 🙂 Ook een 125 cc brommer is een brommer. Het gaat er om dat je zonder Vietnamees rijbewijs niet mag rijden op alles boven de 50cc. En eigenlijk zijn alle brommers en scooters in Vietnam meer dan 50cc. Dat betekent dat je in 99% van de gevallen in overtreding bent.
   De kans dat ze je aanhouden is niet groot, maar mochten ze je aanhouden kunnen ze je brommer innemen (zoals bij ons) of je een boete opleggen.

   Als je een brommer koopt wordt er niks uitgelegd. Althans, niet bij ons. Dat is afhankelijk van de verkoper/verhuurder. Ik reed zelf al een aantal jaar motor dus ik had redelijk veel ervaring. Als je geen ervaring hebt met brommers is het überhaupt de vraag of het verstandig is om te gaan rijden. Zeker omdat je niet verzekerd bent en het verkeer in Vietnam is echt heel chaotisch.

   Wellicht is het huren van een motor met chauffeur (EasyRiders) een betere optie?

   Groeten,
   Ties

   1. Suzanne

    Hi,
    Momenteel ben ik een budget aan het opstellen voor mijn reis naar Vietnam. Wat ik alleen nog mis is wat de tankkosten (per dag of km) is.

    Hoor het graag 🙂

    Dank!

    Groetjes,
    Suzanne

    1. Sjoerd - Reis Expert Post author

     Hi Suzanne,

     Sorry Maar dat is voor ons moeilijk in te schatten. Het is namelijk sterk afhankelijk van wat voor brommer je gebruikt, hoeveel KM je gaat rijden, wat voor wegen je vooral zal rijden. Daarnaast veranderd de prijs van benzine noga al eens 😉

     Happy Travels,
     Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU