Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Phong Nha-Ke Bang National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Phong Nha-Ke Bang National Park wordt tegenwoordig gezien als één van de mooiste en belangrijkste hoogtepunten in Vietnam. Er is veel geïnvesteerd om dit een bekende trekpleister te maken. En met succes. Het is pas sinds 2011 open is voor toeristen, en die komen hier graag. Je vindt hier immers de grootste grot ter wereld!

Spectaculaire natuur van Phong Nha-Ke Bang

Eén van de vele redenen om het park te bezoeken is, omdat het Phong Nha-Ke Bang National Park het oudste karstgebergte in Azië bevat. Daarnaast vind je hier de Son Doong grot. Volgens afmetingen de grootste grot ter wereld.

Je vindt een hoop grotten in Vietnam, evenals ruïnes, maar als je dé grot in Azië wil bezoeken moet je zeker naar Phong Nha-Ke Bang National Park. Je vindt hier de meest spectaculaire grotten die er te vinden zijn in Azië.

In het weekend is het erg druk. Bezoek het park daarom (mits mogelijk) doordeweeks

De grot was ‘kwijt’

De grot werd in 1991 ontdekt door local Ho Khanh. Hij schreef zijn route op, maar besloot Howard en Deb Limbert pas  in 2009 in te lichten. Zij herontdekte dus eigenlijk de grot per toeval. De grot schijnt tussen de 2 en 5 miljoen jaar oud te zijn. Het is onderdeel van 150 andere grotten hier in de regio.

Het werd pas zo laat ontdekt, omdat het goed verstopt ligt tussen de natuur van het Phong Nha-Ke Bang National Park.

Rivier naar Phong Nha-Ke Bang National Park

De Son Doong grot bezoeken

De grotten zijn nog niet zo lang te bezoeken, omdat ze pas in 2009 werden  herontdekt. De eerste grot die ze verkenden was de Phong Nha Cave, hierna volgende de Paradise Cave. De grootste grot ter wereld, Son Doong, werd pas in 2009 ontdekt!

Het is een gigantisch bouwwerk van Moeder Natuur waar je alleen maar ontzag voor kunt hebben.

De grot is ruim 8 kilometer lang en 200 meter hoog op het grootste punt. De grot is zo grot dat het een apart ecosysteem heeft met jungle, rivieren en zelfs een strand!

Hoe bezoek je de grot?

De grot is pas toegankelijk sinds 2013 en je moet heel veel geduld hebben om er in te mogen. Er worden per jaar maar 300 tot 500 vergunning afgegeven om de grot te bezoeken. Oxalis is de enige partij die officiële vergunning mag uitgeven.

Naast geduld, moet je ook en dikke portemonnee meenemen. Een tour via Oxalis kost namelijk US$3.000. Daarnaast is het alleen mogelijk tussen februari en augustus. Bekijk hier je opties.

Bijzonder feitje: er zijn meer mensen op de top van Mount Everest geweest dan in de Son Doong grot.

De tour

Ban Doong, het dorp waar de grot ligt, is alleen te voet bereikbaar. Dit, omdat het midden in het oerwoud ligt. Er wonen nog geen 100 mensen en alle inwoners worden gesteund door Oxalis. Nadat je het dorp hebt bezocht begin je de 2-daagse klim naar de grot.

Het is geen makkelijke tocht, maar wel erg indrukwekkend. Je moet abseilend de grot betreden en je overnacht ín de grot in een opgezet kamp.

TIP ♥ – per trip mogen er maar 10 mensen mee samen met de 3 gidsen, 2 chefs, 2 rangers en 20 porters

Hoe zit het met andere grotten van Phong Nha-Ke Bang?

De andere grotten in de regio kun je wel bezoeken. Alleen Son Doong wordt zo streng gereguleerd. De andere grotten die je kunt verkennen zijn Phong Nha en Tien Son.

Wat is er te doen in Phong Nha-Ke Bang

De natuur in Phong Nha-Ke Bang National Park behoort tot de mooiste n Vietnam. Misschien wel in heel Azië. Regenwouden, watervallen, bossen, rivieren, grotten en gigantische kalkstenen rotsen maken dit een prachtige bestemming.

Maar wat is er, naast de grootste grot ter wereld, nog meer te doen? Wij delen onze tips.

#1 Bezoek de Phong Nha en Tien Son grotten

De Son Doong is de grote attractie hier, maar er zijn, maar weinig mensen die het geld en het geluk hebben om deze grot te kunnen bezoeken. Er zijn echter nog twee bekende grotten hier;

 • Phong Nha
 • Tien Son
 • Paradise Cave
 • Dark Cave
Phong Nha

De enige manier om in deze grot te komen en dat is per boot vanaf Phong Nha. De boten vertrekken vijf kilometer stroomopwaarts naar de ingang van de grot. De tocht duurt zo’n 30 minuten.

Tijdens de boottocht vaar je langs het lokale leven door de bossen richting de grot.

Tien Son

Tien Son is de kleinere versie van Phong Nha. Binnen een paar uur heb je dze grot gezien. Overigens kun je hier een trap beklimmen (een flinke) naar de top van de grot van waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de regio.

TIP ♥ – entree voor Phong Nha is 150.000 VND. Entree voor Tien Son is 80.000 VND.

Paradise Cave

De Paradise Cave is met een lengte van 31,4 kilometer de langste grot in Zuidoost-Azië. Het is dé grot om te bezoeken in het park (of Son Doong na natuurlijk). Je kunt de grot zelf bezoeken, maar als je alles uit je bezoek wil halen is een tour beter.

Je kunt zelfs een dag lang hiken in de grot.

TIP ♥ – entree is 250.000 VND.

Dark Cave

De Dark Cave is iets minder druk bezocht, maar wel leuk. Je kunt hier namelijk kajakken, zwemmen en ziplinen. Entree is 450.000 VND. Een stuk duurder, maar hier zitten ook alle activiteiten bij.

Alle tours, bootjes en gidsen zijn te boeken in het nabijgelegen dorpje Phong Nha (zie paarste ster op kaart).

Phong Nha Ke Bang

De ingang van de grotten

Paradise Cave

Paradise Cave

#2 Bezoek het Phong Nha Ke Bang National Park

De reden om hier heen te gaan is natuurlijk Phong Nha Ke Bang National Park. De grotten zijn de grote attractie, maar er is veel meer te zien in het park. De natuur is overweldigend en (nog) niet aangetast door massatoerisme.

Het is dan ook leuk om het park te verkennen op een andere manier dan alleen de grotten.

Je vindt er karstgebergte, jungle, rivieren, watervallen en nog veel meer. Het park is t groot om te voet te herkennen, daarom bieden sommige accommodaties ook scooter-tours aan waarbij je achter op de scooter het park verkent.

Je kunt ook zelf een scooter huren om de omgeving te verkennen.

TIP ♥ – al deze tours zijn te boeken in het dorpje Phong Nha

#3 Bezoek de Phong Nha Botanic Garden

In de buurt vind je ook de Phong Nha Botanic Gardens. Waarom ze het gardens hebben genoemd is ons een raadsel want het is een complete jungle met watervallen, bossen en wandelpaden. Je kunt hier makkelijk zelf heen.

Je hebt verschillende hikes in de gardens die je leiden naar watervallen.

TIP ♥ – entree voor het park is 40.000 VND

Phong Nha Ke Bang

De omgeving van het park

#4 Bezoek de Tu Lan Caves

Iedereen kent Phong Nha, Tien Son, Paradise Cave en de Dark Cave. De Tu Lan Caves zijn een stuk minder bekend, maar staan juist bekend als het ‘kleinere broertje’ van Son Doong. De grot is een stuk groter dan bovengenoemde grotten.

Daarnaast is het een stuk betaalbaarder dan de Son Doong grot. Een tour naar de grot kost je rond de US$250. Nog steeds niet goedkoop, maar beter dan US$3.000.

Je kunt ook in deze grot overnachten en het wordt door dezelfde organisatie uitgevoerd als de tours naar Son Doong; Oxalis.

#5 Verken Phong Nha

In het dorpje Phong Nha is er niet heel veel te doen, maar je kunt wel de lokale sfeer proeven zoals ze dat zo mooi noemen. Tot een aantal jaar geleden, kon je hier bijna niet komen, maar vandaag de dag is het dorpje redelijk ontwikkeld.

Je vindt er leuke bars, restaurants en vooral homestays. Je hebt er overigens ook een markt die je kunt bezoeken.

Phong Nha-Ke Bang National Park

Bootjes bij Phong Nha-Ke Bang National Park

Hoe kom je in Phng Nha?

Het dichtstbijzijnde dorp is Phong Na zelf. Dit dorpje is nog niet zo goed bereikbaar. Dat is mischien wel goed, want daarmee houden ze het nog wat ongerepter. De laatste jaren wordt het vervoer naar het park wel beter.

Eerst naar Dong Hoi

Om naar het park te komen zul je eerst naar Dong Hoi moeten reizen. De enige grote stad in de buurt. Dong Hoi ligt centraal in Vietnam op zo’n uur rijden van Phong Nha. Je kunt met de trein en bus naar Dong Hoi.

De dichtstbijzijnde steden van Dong Hoi zijn Hue, Ninh Binh en Hanoi. Vanuit Ho Chi Minh is het net te ver en zul je onderweg ergens moeten overnachte. Tenzij je een nachttrein neemt.

TIP ♥ – check hier hoe je naar Dong Hoi komt.

Van Dong Hoi naar Phong Nha

Als je in Dong Hoi bent, kun je daarna naar Phong Na reizen. Je kunt hier met de bus komen. De bus doet er 1,5 uur over en de bus vertrekt vanaf Nam Ly busstation. Bussen rijden de hele dag door. Vraag het voor de zekerheid aan iemand die de regio kent.

Je kunt ook met een scooter of taxi. Een taxi van Dong Hoi centrum kost ongeveer US$25. Een scooter kost ongeveer hetzelfde de helft.

Overnachten bij Phong Nha Ke NP

Een aantal jaar geleden was de keuze heel erg gering. Tegenwoordig vind je in het dichtstbijzijnde dorp Phong Nha Redelijk veel accommodatie. Het is vooral erg basic, maar de keuze is een stuk beter dan enkele jaar terug.

Een van de bekendste accommodaties is Easy Tiger Hostel en Nguyen Shack, omdat ze veel goede tours aanbieden. Dit zijn wel basic opties. Als je wat meer luxe zoekt, kun je beter kiezen voor Phong Nha Farmstay. Nadeel is alleen dat deze niet aan de rivier ligt.

Overnachten aan de rivier

Phong Nha ligt aan de Song Con rivier. De meeste accommodatie ligt dan ook aan de rivier. Het is dan ook het leukste om aan de rivier te overnachten. ‘s avonds kun je lekker met je biertje genieten van de rust.

Phong Nha A Little Leaf Homestay is een goede optie. Betaalbaar, aan de rivier en goede, schone kamers.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht met de beste accommodaties in de regio

Beste reistijd

De regio rondom Phong Nha – Ke Bang National Park heeft een tropisch klimaat met een regenseizoen en een droogseizoen. In het droge seizoen kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40°C. Van juni tot september kan het ondraagbaar warm worden hier.

De beste maanden om de grot te bezoeken zijn maart en april.

Locatie Phong Nha-Ke Bang

Meer lezen over Vietnam?

8 comments

 1. Joselien

  Waar kan ik de tour het beste boeken?

 2. Marcia

  We willen graag de grotten zelf bezoeken met de scooter, dat willen de kinderen graag. Eentje kan niet zwemmen, is het mogelijk om dit te doen? Zo ja, hoe?

 3. M. Richardson

  Wij willen graag zelf met de scooter de grotten bezoeken, dit willen de kinderen heel graag. kan dit? Zo ja, welke grotten? Eentje kan niet zwemmen.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Marcia,

   we raden aan om met een gids te gaan. Die kan je meer vertellen over de regio. Daarnaast denk ik dat je zonder gids de grotten überhaupt niet in mag.

   Happy travels,
   Ties

 4. Niels

  Hallo,

  Welke grotten zijn de indrukwekkendste om te bezoeken in het park? En hoeveel dagen trek je best uit hiervoor?

  Alvast bedankt!
  Niels

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Niels,

   de belangrijkste grotten zijn Son Doong, Phong Nha-Ke Bang en Paradise Cave. Ik zou rekenen op minimaal 2 volle dagen om alles goed te kunnen zien.

   Groeten,
   Ties

 5. Wim

  Hallo,

  wat is de beste tijd om deze grot te bezoeken? Of maakt dat niet zo veel uit?
  bedankt!

  Groeten,
  Wim

  1. Ties Post author

   Hoi Wim,

   in november en december kunnen de grotten gesloten zijn vanwege de regenval en overstromingen. Dat is dus niet de beste tijd om te gaan. Daarnaast is het in het weekend erg druk (ook met locals) dus raad ik aan om op een doordeweekse dag te gaan. De beste maanden zijn tussen maart en juni wanneer er minder regen is.
   Veel plezier alvast! 🙂

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU