De Mekong Delta is een bekend riviergebied in het zuiden van Vietnam. Het beslaat ongeveer het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh.  De oorsprong van de Mekong bevindt zich in de hooglanden van Tibet. De Mekong is ook 4.200 kilometer lang en bevat honderden kleine waterwegen, eilandjes en diverse grotere rivieren. Het is een indrukwekkende omgeving.

De Mighty Mekong

De Mekong Delta voelt als een soort sprookje waar het leven zich af speelt op en rondom en machtige Mekong. Het is een wonder van Moeder Natuur waar je in beland. Varend in een bootje zie je van alles voorbij komen. Drijvende huizen, drijvende markten en drijvende scholen zijn hier heel normaal.

Het bezoeken van de Mekong Delta behoort tot een van de hoogtepunten je reis door Vietnam. Het is een van de bekendste trekpleisters in Vietnam en een absolute must-see!

Een oase van rust dicht bij Ho Chi Minh City

Wij bezochten de Mekong meerdere keren en het is een perfecte ontsnapping aan de duizelingwekkende drukte van de steden. Hier gaat het leven half zo snel.

Hoewel het steeds drukker wordt, zie je nog steeds waterbuffels relaxen in de rijstvelden, boten vol met kokosnoten en drijvende dorpen.

Mekong Delta, Vietnam
Een vissersbootje over de rivier
Buffel
Een buffel zoekt verkoeling
Mekong Delta
Locals leven en werken op de rivier

7x leuke dingen om te doen in de Mekong Delta

Toeristen komen hier niet alleen voor de mooie rijstvelden en de machtige Mekong Delta. Waar de Mekong Delta vooral om bekend staat is het leven om de rivier heen. De bewoners in de regio zijn vriendelijk en open.

En naast het bekijken van de rijstvelden kun je hier kleurrijke vruchten proeven, boomgaarden of viskwekerijen bezoeken, drijvende markten en dorpjes bezichtigen, koken bij de locals of een ‘homestay‘ doen in een van de vele traditionele dorpjes.

#1 Bezoek de drijvende dorpjes en markten

De Mekong Delta is vooral bekend vanwege het leven op het water. Echt alles gebeurd hier op en rond de rivier. Het is dan ook niet gek dat je hier veel drijvende dorpen en markten vindt. Vooral de drijvende markten die je hier vindt zijn populair om te bezoeken.

Een reis naar de Mekong Delta zou niet compleet zijn als je de drijvende markten niet bezoekt. Het is interessant om te zien hoe de bewoners van de Delta hun leven rondom het water hebben opgebouwd. Alles in hun dagelijks leven vindt plaats op het water.

Ze werken, eten, verdienen hun geld en doen zelfs hun boodschappen op het water.

De drijvende markten bestaan ​​al meer dan 100 jaar!

Het bijzondere is dat de locals echt gebruikmaken van de Mekong. Zo vind je er ook drijvende huizen, gebouwd op vlotten en olievaten.

Hierdoor zijn er complete drijvende dorpen. Naast de drijvende dorpjes vind je ook drijvende marktjes (floating market) zoals in Bangkok die je absoluut niet mag missen.

Welke markt moet je bezoeken?

Er zijn zes drijvende markten in de Mekong Delta: Cai Rang, Cai Be, Phong Dien, Nga Bay, Nga Nam en Tran On. Deze liggen verspreid over de verschillende provincies van de Mekong Delta.

Cai Rang is de grootste, meest populaire en ook degene die het makkelijkst bereikbaar is. De markt ligt in de provincie Can Tho en begint rond 03:00 uur, maar wordt pas echt levendig rond 05:00 uur. Je vindt hier voornamelijk fruit en groenten die van de ene boot naar de andere worden overgedragen.

Mekong Delta
Gestructureerde chaos op de markten van Mekong

#2 Boek een cruise over het water

Zodra je op Google zoekt naar de Mekong Delta zie je afbeeldingen van de kleine traditionele houten boot (sampan). Wat voor ons de fiets is, is voor de locals hier de boot. Alles wordt vervoerd met de boot. Het is dan ook een drukte van jewelste op de rivieren.

Boten zijn de beste manier om het doolhof van rivieren te verkennen die deel uitmaken van de Mekong Delta, en bewoners gebruiken deze boten eigenlijk als taxi’s.

Van Ho Chi Minh City kun je helemaal naar Ben Tre reizen. Je kunt ook met de bus, maar het reizen met de boot is interessanter. Je kunt overal stoppen met de boot.

Onderweg zie je rijstvelden, fruitboomgaarden, speciale productiehuizen en rivierrestaurants / cafés langs de rivier.

De lokale bevolking is ook uiterst vriendelijk en kan je uitnodigen bij hen thuis. Het is DE manier om het leven in de Mekong Delta te ontdekken.

Tours

Als je in de Mekong Delta bent kun je overal in een bootje stappen en je rond laten varen. Als je in Ho Chi Minh een tour hebt geboekt zit er vaak al een bootreis in de tour.

TIP ♥ – een tochtje met een sampan kost je vaak niet meer dan $5 p.p.

Ben Tre Vietnam
Lokale vissersboot in Ben Tre

Ben Tre

Mekong Delta
Tocht over de Mekong

#3 Bezoek een van de tempels

Vietnam is niet het land dat bekend staat om de vele tempels. Toch zijn er wel een paar te vinden. In de regio rond Soc Trang en Tra Vinh staan nog indrukwekkende bouwwerken uit de Khmer tijd.

De verschillende pagodes en tempel zijn eenvoudig te bezoeken. Deze liggen in of net naast het centrum. Je kunt ze gemakkelijk bereiken met een taxi of een riksja.

Het feit dat hier wel tempels staan komt omdat deze streek tot de 17e eeuw bevolkt werd door de Khmer, die hier verschillende nederzettingen hadden.

#4 Leer vissen van de locals

Je kunt hier leren vissen als je wil. Dat gebeurt uiteraard zoals wij het gewend zijn, met een hengeltje. Locals vissen hier namelijk zwemmend. Van september tot december is deze activiteit op zijn best omdat de waterstanden in deze periode hoger zijn.

Je kunt mee doen met vissen, hoewel we ons afvragen of het heel verstandig is 🙂 Het is wellicht verstandiger om gewoon te kijken hoe de locals met gigantische netten de vissen uit het water proberen te halen.

TIP ♥ – ga nooit zomaar het water in bij de Mekong!

Mekong Delta
Vietnamese vissers

#5 Huur een fiets

En dan bedoelen we niet een waterfiets. Hoewel het leven zich hier grotendeels op het water afspeelt is er aan de kant ook genoeg te ontdekken en er is geen betere manier om dat te doen dan met de fiets.

Het landschap rondom de Mekong Delta is namelijk erg indrukwekkend.

Huur een fiets (rond de $5) en fiets door bossen, langs groene rijstvelden en de bekende groenten en fruittuinen. Daarnaast is het leuk om langs de vele kleine dorpjes te fietsen met houten huisjes.

Het leven hier is relaxt en iedereen zal je zwaaiend ontvangen.

Sjoerd, Vietnam

Rijstveld Vietnam
Het landschap rondom de Delta

#6 Beklim de Sam Mountain

Zo’n 6 kilometer van de stad Chau Doc tegen de Cambodjaanse grens, ligt de Sam Mountain. Dit is de hoogste berg in de Mekong Delta en staat vooral bekend vanwege het mooie uitzicht, maar ook om zijn bouwwerken.

Er zijn tientallen tempels en pagodes, waarvan sommige in grotten zijn gebouwd.

Je kunt een korte wandeling maken over Sam Mountain om het Khmer-dorp te bezoeken en getuige te zijn van het dagelijkse leven van mensen op de berg.

Als je de top van de berg bereikt, heb je een schitterend uitzicht. Niet alleen over de Mekong Delta, maar ook over Cambodja.

#7 Proef het heerlijke fruit

Moeder Natuur geeft de Mekong Delta een breed scala aan tropisch fruit zoals; sinaasappels, mandarijnen, dragonfruit, mango’s, durians, jackfruit, kokos en ananas.

Er zijn weinig plekken in Vietnam waar je verser fruit kunt vinden dan hier. Veel locals hier hebben ook een eigen tuintje waar ze fruit (en groente) verbouwen.

Het is leuk om naar het verhaal van de gastheer te luisteren en te leren over hoe ze hier fruit verbouwen. Er zijn ook enkele kokosplantages waar je alles leert over de producten die ze kunnen maken met kokos.

De echte waaghalzen kunnen trouwens ook slangenbloed proberen!

TIP ♥ – veel tours in HCMC nemen deze bezienswaardigheden mee in hun tour.

Mekong Delta

Mekong Delta

De beste steden om te verblijven

De Mekong Delta is een gigantisch gebied en we kunnen ons voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen met een bezoek. Gelukkig bieden een hoop reisorganisaties in Ho Chi Minh City excursies aan richting de Mekong Delta.

Een dagtocht is een goede optie om de regio te verkennen, maar we raden aan om iets meer tijd te nemen om zoveel mogelijk van deze plaatsen te bezoeken.

Can Tho

Can Tho is de belangrijkste stad in de Mekong Delta. Hoewel het niet heel groot is voelt het als een metropool na een paar dagen ronddwalen in de backwaters van de Mekong.

Can Tho kan worden gezien als de economische, culturele en transportcentrum van de Mekong Delta.

Alles wat er te regelen valt, kun je hier regelen. Het is een bruisende stad met een gezellige boulevard vol met tuinen. Het is een aantrekkelijke mix van smalle straatjes en brede boulevards.

Bang Lang

Bang Lang is een prachtig gebied. Het is een vogelopvang waar je een mooi uitzicht hebt over verschillende vogels die hier leven. Er is een uitkijkplatform om de vogels te spotten.

De beste tijden om dit bijzondere spektakel te zien is rond zonsopgang en zonsondergang.

TIP ♥ – het ligt vlakbij Can Tho. Je kunt er heen lopen in zo’n 30 minuten. Een taxi nemen kost ongeveer 25.000 Dong.

Ben Tre

Ben Tre is een absolute aanrader. Het heeft lang een geïsoleerd bestaand gehad door de ligging in de Mekong Delta. Door de bouw van een brug tussen My Tho en Ben Tre is het vandaag de dag een stuk makkelijker te bereiken.

Tot een massale toeristenstroom heeft dat (nog) niet geleid al word het er wel steeds drukker.

Het stadje ligt schilderachtig aan de waterkant met oude gebouwen. Tevens is de stad prima te voet te verkennen want heel veel is er niet te zien in Ben Tre. De reden dat mensen hier naar toe gaan is de omgeving.

Boottochten zijn dan ook enorm populair hier en zijn overal te regelen. Je kunt overigens met de bus van Can Tho naar Ben Tre. Dit kost je minimaal zo’n 65.000 Dong.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in de Mekong Delta

Mekong Delta
Onderweg tijdens een tour

Mekong Delta

Hoe kom je er?

Je kunt er komen met het vliegtuig, maar dit is vrij prijzig en bovendien is de afstand makkelijk af te leggen met de bus, brommer of auto. De meeste reizigers komen vanaf Ho Chi Minh met de bus naar de Mekong Delta.

Met de bus

Vanuit HCMC gaan er vanaf Mien Thay busstation elke dag bussen naar de Mekong. De meeste bussen gaan naar My Tho, de toegangspoort tot de Mekong. Je kunt ook naar Bent Tre reizen.

Dit is een directe verbinding door de nieuw aangelegde bruggen is het niet nodig om met de ferry te gaan.

TIP ♥ – het kost je minimaal 125.000 Dong en de rit duurt 3 uur. Een busticket koop je op het station of bij je accommodatie.

Beste reistijd

De Mekong is op haar best tijdens de droge maanden van december tot en met april. De lucht is dan glashelder, het landschap is weelderig en het water is rustig.

Van juni tot en met september kan het warm en vochtig zijn. Dit betekent ook wel dat de natuur mooie groen is en er veel tropisch fruit beschikbaar is waar de Mekong bekend om staat.

De beste reistijd naar de Mekong is van december tot april.

In oktober en november kun je af en toe overstromingen verwachten, vooral in afgelegen gebieden rond Dong Thap en Tra Vinh. Blijf daarom op de hoogte van het regionale weerbericht voordat je in deze maanden naar de Mekong vertrekt.

Mekong Delta

Locatie

6 gedachten over “Mekong Delta”

  1. Ik ben net terug van een fietstocht vanaf Saigon naar Cambodja
    Geweldig tropische gefietst langs de Mekong delta met locale dorpjes in tropisch weelderig groen. Ook vlakke rijstvelde, overal tropisch fruit en mooie tempeles. Geen Engels werd ergens gesproken maar een “Hello”wat de hele dag door werd geroepen verstaat iedereen .Opvallend is de mooie muziek die uit goede zuivere boxen schalt .Dit ipv televisie die de bevolking niet heeft. (omdat het mooi was zeerzeker niet storend). Genoten van dit stukje ongerept en niet toeristisch Vietnam. Cambodja weer zo anders maar wat vond ik Pnhom Penh en Siem reap relaxde steden.

  2. Ik was een beetje sceptisch toen ik hier las dat je moest gaan fietsen in de Mekong 🙂 Maar achteraf de beste tip ooit. Echt geweldig leuke tour geboekt in Ho Chi Minh City zelf en een geweldige dag gehad. Je ziet op die manier het echte Vietnam.
    Dus bij deze nog even een bedankje heren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven