Hoofdmenu

REIS-EXPERT

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Parijs, de Stad van de Liefde. Er zijn weinig mensen die deze stad niet hebben bezocht. Dat is niet zo vreemd want met bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, de Champs-Élysées, het Louvre, de Arc de Triomphe en de Notre-Dame bevind je jezelf in een van ‘s wereld mooiste steden. De sfeervolle boulevards, lokale bistro’s, unieke boetieks en de met lampen verlichte bruggen over de Seine maken Parijs een geweldige bestemming voor iedereen. Of je hier nu komt voor een weekend of een maand. Parijs zal nooit vervelen!

De meest romantische stad van Europa

Parijs lijkt een synoniem voor romantiek. Maar ook voor stijl, kust, tradities en culinaire hoogstandje. De reputatie van de stad werkt als een magneet voor reizigers, verliefde stelletjes, kunstenaars en mensen die hun dromen najagen. Het zorgt ervoor dat Parijs een van de meest levendige steden ter wereld is. Er zijn weinig steden ter wereld met zo veel aantrekkingskracht als Parijs.

Parijs is een diverse en verfijnde stad die alle soorten reizigers aanspreekt. Gezinnen, mensen op doorreis, backpackers, stelletjes, vriendengroepen… ongeacht je interesses of intenties. Een bezoek aan Parijs is altijd een goed idee. Is het toeristisch? Absoluut. Het behoort tot de drukstbezochte steden ter wereld, maar er zijn ook genoeg ongerepte plekjes. Is het een stad die je gezien moet hebben? Absoluut, en er is meer te zien dan de Eiffeltoren of het Louvre.

Wandel door de sfeervolle straten, lunch met uitzicht op de Seine, bezoek musea, dans tot in de late uurtjes, shop je creditcard leeg, volg een cursus Frans of wacht tot de zon onder gaat en ontdek waarom Parijs ook wel de City of Lights wordt genoemd. Wat je ook gaat doen: Parijs verveelt nooit!

TIP ♥ – je vliegt voor €91 naar Parijs

Parijs

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Frankrijk

Wat te doen in Parijs? 22 tips

De vraag is niet wat er te doen is in Parijs, maar hoe je een keuze maakt tussen wat je wilt zien. Met zoveel prachtige bezienswaardigheden en leuke activiteiten is het moeilijk kiezen. Ga je voor bekende bezienswaardigheden? Wil je musea bezoeken of ga je liever shoppen? Het levert bijna keuzestress op.

Wij hebben een lijst gemaakt met 25 leuke dingen om te doen in Parijs. En dat is nog lang niet alles. Heb jij nog tips voor Parijs? Laat het ons dan gerust weten!

Vlieg naar Parijs voor slechts €50!

#1 Bezoek het Louvre

Het Louvre behoeft geen introductie. Het is ‘s wereld grootste en meest bezochte museum. Dit museum was ooit een middeleeuws fort, voordat het in de 18e eeuw een galerij werd voor kunstenaars om geleerden die de werken van oude kunstenaars kwamen bestuderen. Vandaag de dag is he teen museum waar je weken zou kunnen rondlopen.

Jaarlijks komen hier, hou je vast, zo’n 10 miljoen bezoekers! Dat zijn meer bezoekers dan Nederland ontvangt.

Dat is niet gek, want dit museum herbergt een aantal van ‘s werelds meest iconische kunstwerken waaronder de Raft of the Medusa van Théodore Géricault, de Wedding at Cana van Veronese, de Winged Victory of Samothrace, de Liberty Leading the People van Eugene Delacroix en uiteraard de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Het Louvre is open van maandag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 9:00 tot 18:00 uur. Op dinsdag is het gesloten. Online tickets kosten €17 per persoon.

TIP ♥ – tickets kun je hier kopen

Louvre in Parijs

Het Louvre Museum met de Louvre Pyramide

#2 Beklim de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid in Parijs. Misschien wel van heel Frankrijk. Het is gebouwd in 1889 voor de World’s Fair in opdracht van Alexandre Gustave Eiffel. De toren staan aan de Champ de Mars en was tot 2004 het hoogste bouwwerk van het land met een hoogte van 324 meter. Het is voor veel mensen hét beeld van Parijs en het eerte wat op hun to-do list staat.

Je kunt naar First Floor, Second Floor en de top van de Eiffeltoren (Vertigo). Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht op Parijs, terwijl je op de eerste verdieping over een glazen vloer kunt lopen.

De Eiffeltoren is te beklimmen met de trap. Daarvoor dien je wel 1665 treden te beklimmen! Het is dus zeker geen “walk in the park”. Uiteraard is het ook mogelijk om met de lift naar de top te gaan. Dat is sneller, maar hou rekening met lange wachtrijen. Zeker in de zomermaanden.

Entree voor de Eiffeltoren is variëren van €10 tot €26 per persoon. Hier kun je tickets kopen.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren is niet te missen

#3 Bezoek de Notre-Dame

Na de Eiffeltoren, is de Notre-Dame van Parijs de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Het is zonder twijfel het beroemdste en meest gefotografeerde gotische monument ter wereld. De bouw van de kathedraal werd in 1163 gestart en het duurde zo’n 200 jaar voordat het klaar was!

De Notre-Dame is een schitterend bouwwerk met ongekende details voor die tijd. Het ligt schilderachtig aan de Seine en zeker in de avonduren, is dit een sfeervolle plek wanneer de kathedraal wordt verlicht. Je kunt de kathedraal in om de binnenkant te bewonderen. De gigantische pilaren, kunstwerken en glas en loodramen maken indruk op iedereen.

Er zijn audiotours beschikbaar waarbij je meer leert over de bouw en geschiedenis van de Notre-Dame. Je kunt de Notre-Dame ook beklimmen. Zorg dat je op tijd bent, want iedereen wil deze kathedraal beklimmen. Een ticket om de 387 treden van de Notre-Dame te beklimmen kost €13 per persoon en deze kun je het beste vooraf, online, reserveren. Het uitzicht is schitterend.

TIP ♥ – entree tot de Notre-Dame is gratis

Notre Dame

Notre Dame in de avond

#4 Wandel door het Paleis van Versailles

Het Paleis van Versailles is een van de grootste paleizen ter wereld en mag niet ontbreken op je to-do lijstje voor Parijs. In de 17e eeuw was dit nog een klein jachthuis. Het was Lodewijk XIV die het jachthuis verbouwde naar een van de grootste en meeste extravagante paleizen ter wereld. Hij haalde de Franse regering en het hof naar het paleis en was verantwoordelijk voor de toevoegingen, waaronder de Spiegelzaal.

Nadat Lodewijk XVI en zijn vrouw tijdens de Franse Revolutie uit het kasteel werden verdreven, vertrok de regering en werd Versailles praktisch verlaten. Het werd uiteindelijk weer tot leven gebracht en omgetoverd tot museum. Het diende in de 20e eeuw als de plaats waar het Verdrag van Versailles, werd ondertekend.

Neem de tijd om het paleis te ontdekken, want er is ontzettend veel te zien. Bezoek in ieder geval de Spiegelzaal, het Royal Opera House, Grand Canal, Neptunus Basin, Grand en Petit Trianon, en niet te vergeten het idyllische dorp van Marie Antoinette, de Hameau de la Reine. Daarnaast kun je eindeloos dwalen door de schitterende tuinen.

Informatie over prijzen, openingstijden en voorschriften vind je hier.

Paleis van Versailles

Uitzicht op het Paleis van Versailles

#6 Beklim Arc de Triomphe

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Parijs vind je aan de Champs-Elysées: de Arc de Triomphe. Het werd opgericht in opdracht van Napoleon ter ere van de Grande Armee. De boog is de grootste in zijn soort, is versierd met verschillende gedetailleerde sculpturen. Onder de boog vind he de namen van de veldslagen die tijdens de eerste Franse Republiek en het keizerrijk van Napoleon zijn uitgevochten, evenals de generaals die erin hebben gevochten.

De Arc de Triomphe bevindt zich op een grote rotonde waar alle straten samen komen. Vanaf de grond is deze plek indrukwekkend, maar vanuit de lucht zie je pas hoe spectaculair de Arc de Triomphe is.

Je kunt naar de top klimmen en genieten van het mooie uitzicht panorama. Hou wel rekening met lange rijen en een serieuze klim. De Arc de Triomph en het uitkijkplatform is elke dag geopend van 10.00 tot 22.30 of 23.00 uur, afhankelijk van het seizoen. Je kunt de boog gratis van buiten bewonderen, maar naar de top klimmen kost €8.

Parijs

Arc de Triomphe vanuit de lucht

#7 Maak een cruise over de Seine

De Seine stroomt dwars door Parijs en is belangrijk in het straatbeeld van de stad. Er gebeurt namelijk van alles rondom de rivier. Je vindt er eeuwenoude bruggen die ‘s avonds sfeervol worden verlicht, er zijn cafeetjes, bars en live-muziek op de kade en je kunt er heerlijk rustig zitten en genieten van het leven in Parijs.

Een van de beste manieren om de stad Parijs te ontdekken, is via de Seine. Een cruise over de rivier geeft je een uniek beeld van de stad. Ver weg van de mensenmassa kun je genieten van alle mooie bezienswaardigheden. Veel bezienswaardigheden van Parijs zijn namelijk prima te zien vanaf de Seine.

Er zijn verschillende cruises te boeken variërend van een uur tot een hele avond inclusief diner.

TIP ♥ – een cruise boek je al voor €15 

Parijs

Vanaf de Seine kun je ook de Eiffeltoren zien

#8 Bewonder het Hôtel des Invalides

Een van de mooiste gebouwen van Parijs, is het Hôtel des Invalides. Qua aandacht doet het onder voor de Notre-Dame of het Versailles, maar dat is niet helemaal terecht. Het Hôtel des Invalides is namelijk een van de mooiste gebouwen ter wereld en een absolute must-see. Het was Lodewijk XIV die in 1670 het indrukwekkende Hôtel des Invalides liet bouwen om zieke oorlogsveteranen op te vangen.

Bijzonder genoeg is de functie van het gebouw lang onveranderd is gebleven. Vandaag de dag is het echter een museum met voorwerpen uit het leger waaronder wapens, voertuigen en harnassen.

Het is een prachtig complex met naast het ‘hotel’ ook een kerk en de prachtige dome. De Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides werd een paar jaar later gebouwd en het pronkstuk van de kerk is de Dôme des Invalides.

Hotel Des Invalides

Hotel Des Invalides

#9 Geniet van het uitzicht bij de Sacré-Coeur

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in deze stad, maar een van de mooist gelegen, is de Sacré-Coeur. Deze basiliek torent hoog boven de stad uit in de wijk Montmartre. De basiliek dankt de bekendheid aan de sierlijke koepels en de witte kleur. Daarnaast is het interieur van de basiliek is een lust voor het oog. De plafonds glinsteren met het grootste mozaïek van Frankrijk, waarop Jezus oprijst naast de Maagd Maria en Jeanne d’Arc.

Hoewel de Sacré-Coeur prachtig is, is het panoramische uitzicht vanaf de trap van de Sacré-Coeur misschien nog wel mooier. Voor een nog beter uitzicht beklim je de 300 treden naar de top van de koepel. Hier is het uitzicht écht mooi! De koepel is elke dag open voor bezoekers van 8.30 tot 20.00 uur van mei tot september en van 9.00 tot 17.00 uur van oktober tot april.

Sacre Coeur

De Sacre Coeur in Montmartre

#10 Wandel door de Jardin du Luxembourg

Als de stad even te druk wordt, kun je ontsnappen aan de drukte in de Jardin du Luxembourg. De Luxemburgse Tuinen bieden namelijk veel rust en ruimte. Daarnaast zijn er zijn tal van activiteiten om kinderen bezig te houden. Wandel over de paden en formele tuinen, of ontspan je gewoon met een picknick.

Kinderen kunnen voetballen, rondrennen, een ritje maken in de draaimolen of een poppenspel bijwonen in het eigen Theatre des Marionettes. Volwassenen kunnen genieten van het Musee du Luxembourg, het eerste Franse museum dat voor het publiek werd geopend.

Het is een heerlijke plek. Zeker in de zomermaanden!

Jardin du Luxembourg

De bekende tuinen

#11 Wandel over de Champs-Élysées

De Champs-Élysées is de bekendste straat van Parijs. Het is the place to be voor fanatieke shoppers, je vindt er de beste restaurants, de hipste bars, de duurste auto’s en bezienswaardigheden zoals de Arc de Triomphe. De straat is misschien niet zo heel bijzonder, maar er is van alles te zien wat het een interessante plek maakt.

Je kunt hier de beste Franse gerechte proeven (wel even je bankrekening checken van tevoren), de beste wijn proeven, in hippe koffiebars chillen of shoppen in de meest luxueuze winkels ter wereld. Ze noemen deze straat niet voor niets “La plus belle avenue du monde” (de mooiste straat ter wereld).

#12 Bewonder de glas-in-loodramen in Sainte-Chapelle

Als je de Notre-Dame bezoekt, kun je gelijk een bezoekje brengen aan de Sainte-Chapelle die zo’n 700 meter verder ligt. Om de hoek ligt in het schitterende complex van het Palais de la Cité. De koninklijke kapel is niet groot, maar het interieur is indrukwekkend. De kapel is in 10 jaar gebouwd en was klaar in 1248.

De kapel staat beken om de bijzondere lichtval die binnenvalt en het gevoel voor hoogte, maar de echte eyecatcher van de kapel zijn de 15 adembenemende glas-in-loodramen sinds die hier als sinds 13e eeuw ongeschonden bewaard zijn gebleven. Ze worden beschouwd als de mooiste glas-in-loodramen ter wereld.

Entree voor de kapel is €11,50 p.p

Sainte Chapelle Parijs

De glas-in-loodramen zijn indrukwekkend

#13 bezoek het grootste plein van Parijs: Place de la Concorde

Een van de meeste bijzondere plekken in Parijs, is het Place de la Concorde. Dit is het grootste plein van de stad en werd in 1755 gebouwd. Het plein heeft verschillende namen en vormen gehad. In de beginjaren heette het plein Place Louis XV, vernoemd naar de koning inclusief standbeeld van de koning.

Tijdens de Franse Revolutie in 1789 werd het standbeeld verwijderd en werd het plein Place de la Révolution genoemd. In plaats van het standbeeld kwam er een guillotine waar 1119 mensen zijn onthoofd, waaronder Lodewijk XVI en revolutionaire leiders als Danton, Camille en Lucile Desmoulins.

In 1795 besloot de Franse regering het plein te vernoemen naar Place de la Concorde (Eendrachtsplein). Vandaag de dag staan er fonteinen uit 1830, en een 3.500 jaar oude obelisk die ooit bij de ingang van de Luxor in Egypte stond.

Place de la Concorde

De obelisk op Place de la Concorde

#14 Bezoek het bekendste operahuis ter wereld: Palais Garnier

De Eiffeltoren, het Louvre, de Notre-Dame en de Ard de Triomphe vormen voor de meeste mensen de bekendste bezienswaardigheden van Parijs. Dat terwijl het Palais Garnier misschien wel het beroemdste operahuis ter wereld is en dus zeker in dat rijtje thuis hoort.

De Opéra Garnier is in 1861 ontworpen door de architect Charles Garnier in opdracht van Napoleon III. Een neef van Napoleon Bonaparte

Het operahuis is tot in de kleinste details in Beaux-Arts-stijl afgewerkt en behoort tot de mooiste bouwwerken van het land. De gevel heeft bustes van beroemde componisten terwijl de binnenkant precies is zoals je bij een operahuis in Parijs verwacht.

De pilaren zijn en balkons zijn afgewerkt met bladgoud, het plafond is stijlvol beschilderd en de Grand Foyer en Grand Staircase zijn indrukwekkend.

Palais Garnier

De binnenkant van Palais Garnier is adembenemend

Palais Garnier

De buitenkant van Palais Garnier is net zo mooi

#15 Ontdek de catacombes

In de 18e eeuw had Parijs een serieus probleem met het huisvesten van overledenen. Parijs groeide zo snel dat het de lijken niet meer kwijt kon wat resulteerde tot lijken in de Seine en de verspreiding van vieze geurtjes. Er was dringend behoefte aan extra begraafplaatsruimte.

Het antwoord was het netwerk van kalksteenmijnen die dateren uit de middeleeuwen. Deze lagen er al en werden niet gebruikt. Ze liggen 20 meter onder straatniveau waar de temperatuur een constante 14 graden is. Hoe bijzonder het ook klinkt, het was de perfecte oplossing.

Naar schatting werden er zo’n 6 tot 7 miljoen botten van ‘boven’ naar de catacomben verplaatst tot 1810. Het was Louis-Étienne Héricart de Thury die uiteindelijk besloot om van de catacomben een mausoleum te maken dat bezocht kon worden. Hij liet de botten en schedels rangschikken.

Je kunt de catacomben bezoeken waar je letterlijk langs de botten loopt. Er zijn audioguides en echte gidsen beschikbaar. Een gids is zeker aan te raden aangezien die meer kan vertellen over deze bijzondere plek.

TIP ♥ – boek direct je ticket en vermijd wachtrijen

Catacombe Parijs

#16 Ga naar het Petit Palais en Grand Palais

Vlak bij het Louvre en Place de la Concorde liggen zowel Petit Palais als Grand Palais. Beide zijn indrukwekkende gebouwen die vandaag de dag dienen als museum (een van de vele in Parijs).

Het Grand Palais dateert uit 1900 en is een van de mooiste monumenten van Parijs. Net als het Palais Garnier is dit een Beaux-Arts bouwwerk. Het huisvest wisselende tentoonstellingen. Informatie daarover vind je op de website.

Tegenover het Grand Palais het kleinere Petit Palais. Beide paleizen zijn in dezelfde tijd en in dezelfde stijl gebouwd. In het Petit Palais vind je het kunstmuseum van Parijs met zo’n 1.300 kunstwerken van onder andere Poussin, Rubens en Rembrandt.

Petit Palais

Petit Palais in Parijs

#17 Ontspan in Jardin des Tuileries

Tussen het Place de la Concorde en het Louvre ligt de Jardin des Tuileries. De tuin van het voormalige Tuilerieënpaleis.

Het woord Tuileries betekent “tegelzetters” en plein dankt de bijzondere naam omdat werd aangelegd op het terrein van voormalige tegelfabrieken. De tuin en het toenmalige paleis zijn gebouwd in opdracht van koningin Catharina de’ Medici in 1553.

De tuin werd later herontworpen door de landschapsarchitect André Le Nôtre die ook verantwoordelijk was voor de tuinen van koning Lodewijk XIV en de tuinen van Versailles.

Omdat de tuin koninklijk bezit was, was deze nooit toegankelijk voor burgers. De tuinen gingen open voor publiek na de revolutie. Jardin des Tuileries is gratis te betreden en vormt een oase van rust in het anders zo drukke Parijs.

Jardin des Tuileries

Relaxen in de tuin van Tuileries

#18 Verken Place des Vosges

Wist je dat Place des Vosges het eerste plein van Parijs was? Het dateert uit 1605. Het is een schitterend plein, maar wat echt indruk maakt, zijn de rode huizen rondom het plein. Het is een van de mooiste pleinen in Parijs. Het plein is vierkant met de huizen rondom het plein gebouwd. Het ligt op loopafstand van de Notre-Dame en is dus prima te combineren.

Het plein is eigenlijk een soort binnenplaats. Veel van deze herenhuizen rondom het plein zijn nu musea, waaronder één waarin de woning van Victor Hugo bewaard is gebleven. In de zomer is het park een populaire plek voor Parijzenaren om te lunchen of te genieten van het zonnetje.

Place des Vosges

Place des Vosges

#19 Bezoek Centre Pompidou

Iedereen die fan is van modern art, zou een bezoek moeten brengen aan Centre Pompidou. Dit is het grootste museum voor moderne kunst in Europa. Daarnaast dient het als museum en dient het als muziekinstituut. Het moet je ding zijn, maar als je hier van houdt, is het een geweldige plek.

Het is een van de 10 meest bezochte kunstmusea ter wereld met kunststukken van onder meer Matisse, Picasso, Kandinsky, Braque, Calder en Klee, maar ook van oudere kunstenaars. In totaal vind je hier meer dan 120.000 kunstwerken.

Het gebouw is vernoemd naar Georges Pompidou die van 1962 tot 1968 president van Frankrijk was. Hij wilde een mooie plek voor moderne kunst en cultuur met kunst, literatuur, muziek, film en design. Dat is aardig gelukt.

Centre Pompidou

Centre Georges Pompidou

#20 Wandel door Montmartre

Montmartre is een van de mooiste wijken van Parijs. Veel mensen ervaren hier nog het authentieke Parijs, in hoeverre dat mogelijk is in een stad waar jaarlijks 30 miljoen reizigers. Het is een geweldige wijk om een dag door te brengen.

De karakteristieke wijk kenmerkt zich door geplaveide straten, kleurrijke huizen, sfeervolle bars en restaurants en schattige huizen. Montmartre werd écht op de kaart gezet toen Monet, Toulouse-Lautrec, Renoir, Pissarro, van Gogh en Modigliani in de buurt kwanen wonen en werken.

In de buurt vind je bekende bezienswaardigheden, maar de bekendste zijn de Sacré-Cœur en de Moulin Rouge.

Montmartre

Place du Tertre in Montmartre

#21 Bezoek Pont Neuf

Pont Neuf is de oudste stenen brug in Parijs, daterend uit 1578. De brug hangt boven de Seine en bestaat uit twee delen. Het eerste deel telt zeven bogen tot aan een klein eilandje. Het tweede deel bestaat uit vijf bogen. Het was Hendrik IV die opdracht gaf voor de bouw van de brug.

De brug wordt ‘s avonds mooi verlicht en het is een populaire stop voor veel toeristen. Het is een prachtige plek waar je in de buurt ook lekker kunt eten.

Pont Neuf ligt tussen het Louvre en Sainte-Chapelle en is dus goed te combineren met andere bezienswaardigheden.

Pont Neuf

Pont Neuf over de Seine

#22 Bezoek Gare d’Orsay

Gare d’Orsay is een van de mooiste gebouwen in Parijs. Het is oorspronkelijk een treinstation dat van 1900 tot 1939 gebruikt werd voor treinverkeer. Het gebouw ligt aan de oevers van de Seine en het moet schitterend zijn geweest om hier de trein uit te stappen.

Helaas heeft het gebouw niet lang als station gediend. Gare d’Orsay raakte vervallen en stond zelfs leeg totdat het plan ontstond om er een museum van te maken. Het veranderde al snel in een van de grootste kunstmusea ter wereld. Het de kloof tussen het Louvre en het museum voor Moderne Kunst in Centre Pompidou.

Vandaag de dag kun je er bekende kunstwerken vinden van kunstenaars als Renoir, Cézanne, van Gogh en Manet.

Gare dOrsay

Het Orsay Museum

De beste wijken om te overnachten

Parijs is een gigantische stad en er zijn duizenden hotels waar je kunt overnachten. Daarnaast kun je kiezen uit veel verschillende wijken die allemaal voor- en nadelen hebben. Als je voor het eerst in Parijs komt, kan het best een uitdaging zijn om te achterhalen waar je nu precies het beste kunt overnachten.

Gelukkig zijn er weinig verkeerde opties in Parijs, maar sommige buurten zijn beter dan andere als het gaat om bezienswaardigheden, aansluiting op openbaar vervoer, restaurants, bars, nachtleven of winkelen. Om de keus iets makkelijker te maken hebben we de beste wijken op een rij gezet.

Eiffeltoren/Champs de Mars (7e arrondissement)

Als je wilt overnachten in de buurt van een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, zijn hotels of hostels in de buurt van de Eiffeltoren en de Champs de Mars perfect voor jou. Hoewel de Eiffeltoren niet centraal in Parijs ligt, is het wel een geweldige plek om in de buurt te overnachten. Er zijn tal van restaurants, bars, winkels en andere bezienswaardigheden. In deze regio vind je een paar van de beste (en duurste) hotels, maar ook veel drukte.

TIP ♥ – check hier de beste accommodatie

Montmartre (18e arrondissement)

Een van de mooiste wijken in Parijs, is Montmartre. Het is jammer dat het niet in de buurt van de meeste bezienswaardigheden ligt, maar het is een geweldige plek om te overnachten. Montmartre is een van de goedkoopste buurten in de stad voor backpackers. Het is gelegen in het 18e arrondissement en biedt een aantal van de beste uitzichten over de hele stad (vooral bij zonsondergang).

TIP ♥ – check hier de beste accommodatie

Bastille (5e arrondissement)

Als je wilt overnachten in een van de meest levendige wijken, is het Quartier Latin, ook wel Latin Quarter, een perfecte wijk. Het ligt in het 5e arrondissement en staat vol met sfeervolle straatjes, kleine cafés, gezellige pleintjes, jazzclubs en live muziek. Het is een heerlijke wijk om te overnachten en voelt qua sfeer heel anders dan de rest van Parijs. een leuke afwisseling van de overige wijken.

TIP ♥ – check hier de beste accommodatie

Le Marais (3e en 4e arrondissement)

Le Marais is sfeervol, hip en typisch Parijs. Het is bovendien een van de meest centraal gelegen wijken van Parijs in de buurt van het Louvre en de Notre Dame. De smalle straatjes met historische herenhuizen en paleizen en geeft je het echte Parijs-gevoel. Het is populair onder alle soorten reizigers. Van gezinnen tot backpackers en met cafés, bakkerijen, bars, clubs en restaurants is er genoeg te doen.

TIP ♥ – check hier de beste accommodatie

Notre-Dame

Notre-Dame in de avond

Wat kost een dagje Parijs

De kosten voor een dagje Parijs verschillen per persoon. Kosten voor accommodatie, vervoer, eten en drinken en activiteiten variëren enorm en je kunt het zo duur (of goedkoop) maken als je zelf wilt.

Eén ding is zeker: Parijs is geen goedkope stad.

Toch hoeft een bezoek aan Parijs niet zo duur te zijn als de meeste mensen denken. Om je een idee te geven over de kosten, hebben wij een aantal kosten op een rij gezet.

Categorie Prijs per persoon
Accommodatie €60
Eten en drinken €40
Vervoer in Parijs €20
Bezienswaardigheden €35
Totaal €155

Accommodatie

Overnachten in Parijs is duur. Daar kunnen we kort over zijn. Een beetje standaard hotel in het centrum van Parijs kost al snel €120 per nacht. Best pittig, maar dan slaap je ook wel in het centrum en dat is wel zo lekker. Je kunt ook goedkoper overnachten, maar vaak verblijf je dan buiten het centrum zodat je met de metro of bus richting het centrum moet. Niet erg, maar wel omslachtig.

Een andere optie is om voor een hostel of Airbnb te gaan. Zeker Airbnb is razend populair in Parijs. Het is veel goedkoper dan een hotel, je overnacht vaak bij Parijzenaren (die ook nog eens goede tips hebben) en je ziet hoe de Parijzenaren leven.

  • Gemiddelde prijs accommodatie in (centrum) Parijs: €120

Eten en drinken

Het zal niemand verbazen dat je in Parijs lekker kunt eten. Naar Parijs gaan zonder minimaal één keer écht lekker te eten, kan niet. Uiteraard geldt ook hier dat je het zo duur kan maken als je zelf wilt. Je kunt in een supermarkt avondeten kopen en in je hotelkamer eten, maat dat is niet echt waar Parijs om draait toch?

Voor een 3 gangen menu in een midrange restaurant moet je rekenen op zo’n €50 (€25 p.p). Voor een cappuccino op het terras ben je zeker €5 kwijt. Reken daar nog wat snacks en water bij uit de supermarkt en je komt op zo’n €40 per persoon, per dag uit.

  • Gemiddelde prijs eten en drinken in (centrum) Parijs: €40 p.p
Parijs

Je kunt op elke hoek van de straat lekker eten

Vervoer in Parijs

Parijs is een grote stad en als je de meeste bezienswaardigheden wilt zien, zul je af en toe in de metro of bus moeten stappen. Lopend kun je veel plekken bezoeken, maar niet alles is lopend bereikbaar.

Gelukkig is het openbaar vervoer in Parijs goed geregeld. Je kunt het beste een Paris Visite travel pass kopen. Dit is een soort OV kaart voor Parijs. Deze is te gebruiken voor metro, RER  en bus in Parijs.

Zo’n ticket kost €12 per dag of €19,50 voor twee dagen (volwassenen). De pas is 1, 2, 3 of 5 opeenvolgende dagen geldig en stelt je in staat om overal in Parijs (zones 1 tot 3) te reizen inclusief luchthavenverbindingen, Orlyval, Disneyland Parijs en Paleis van Versailles.

Nog beter dan de metro, is een Uber. Deze rijden door heel Parijs en omstreken. Het werkt makkelijk, is goedkoop en je het reist sneller dan de metro.

  • Gemiddelde prijs Uber en metro in Parijs: €20 p.p

Bezienswaardigheden in Parijs

Voor de meeste bezienswaardigheden in Parijs moet je entree betalen. Zo betaal je voor het Louvre bijvoorbeeld €17. Voor de Eiffeltoren €26,50. Uiteraard zul je niet alle bezienswaardigheden bezoeken, maar hou er rekening mee dat bekende musea en bezienswaardigheden niet goedkoop zijn.

TIP – iedereen uit de EU jonger dan 25 jaar, mag gratis of tegen halve prijs alle musea bezoeken

Dit geldt alleen voor musea. Voor kerken of andere bezienswaardigheden dien je entree te betalen. Als je zo’n 2 bezienswaardigheden per dag bezoekt, moet je rekenen op zo’n €35 p.p.

  • Gemiddelde prijs bezienswaardigheden in Parijs: €35 p.p
Parijs

Een van de mooiste steden ter wereld

Vliegen of met de Thalys naar Parijs?

Parijs is op meerdere manieren bereikbaar. De makkelijkste manier om Parijs te bereiken, is met de trein of het vliegtuig. Met de auto kun je er ook komen, maar hou er rekening mee dat parkeren in Parijs behoorlijk prijzig is. Als je een weekend naar Parijs gaat, betaal je zomaar €50 aan parkeerkosten. Daarnaast heb je aan een auto niet zo heel veel in Parijs. Je kunt beter de metro, bus of taxi (Uber) gebruiken.

Vliegen naar Parijs

De snelste manier om in Parijs te komen is door te vliegen. Tickets zijn beschikbaar vanaf €50 (enkel). Een retourticket kost je tussen de €100 en €200 afhankelijk van het seizoen en het tijdstip waarop je vliegt. Je vliegt direct van Amsterdam direct naar Parijs en de totale vliegreis duurt iets meer dan 1 uur.

TIP ♥ – boek direct je ticket

Met de bus

Je kunt er ook voor kiezen om met de bus naar Parijs te reizen. Het is goedkoper dan de trein of het vliegtuig, maar je doet er iets langer over. Voordeel is dat je direct in het centrum van de stad bent. Daarnaast kun je vanuit verschillende steden in Nederland naar Parijs met de bus.

Populaire routes:

Thalys naar Parijs

Een andere manier om in Parijs te komen, is de Thalys. Deze trein brengt je in iets meer dan 3 uur naar het centrum van Parijs. Tickets zijn beschikbaar vanaf €35 (volgens de officiële website), maar in praktijk ben je vaak rond dan €100 tot €150 kwijt voor een retour. Een prima prijs als je bedenkt dat je in iets meer dan 3 uur in het centrum van Parijs staat. Geen gedoe met inchecken of taxi’s naar het centrum.

Locatie

Meer lezen over Frankrijk?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU