Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cocoravallei

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 11
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  De Cocoravallei, of Valle de Cocora maakt deel uit van het nationaal natuurpark Los Nevados. De vallei staat onder meer bekend vanwege de waspalm, wat de nationale boom van Colombia is. In een land vol met prachtige landschappen, is de Cocoravallei één van de meest opvallende met een brede groene vallei omringd door hoge pieken. De Cocoravallei is naar onze mening de mooiste regio in Colombia en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

  Onze ervaringen in Cocora

  De Cocoravallei ligt op een hoogte van 1.800 tot 2.400 meter. We bezochten de vallei en het was een van de mooiste ervaringen in Colombia. De vallei is zo indrukwekkend en zo groen dat het lijkt alsof je zo een sprookjesbos binnenstapt.

  De bijzondere waspalmen en andere bijzondere bomen komen veel voor in dit gebied.

  De Cocoravallei wordt gezien als een van de mooiste gebieden in Colombia. Je bereikt het gebied het makkelijkst via Salento. Dit deel van Colombia is ongelooflijk groen, en dat komt door een overvloed aan vocht in de lucht.

  Ties: “Als je het beste uitzicht op de waspalmen wil, is het verstandig om vroeg te gaan voordat het erg mistig wordt. Zeker als je de 5-6 uur durende loop wil lopen”.

  Cocora

  De prachtige Cocora Vallei

  Cocora

  Zelfs in de mist is het mooi

  Cocoravallei

  Hiking

  Te doen in de Cocoravallei

  In de Cocoravallei vind je voornamelijk veel verschillende soorten flora en fauna. De enige echte bezienswaardigheid is de natuur met de waspalmen als meest opvallende bomen. Naast de waspalmen is er een breed scala aan andere bomen en planten in de vallei te vinden, die voor een groot deel met uitsterven bedreigd worden.

  Hiken is wat je hier moet doen.

  #1 Het dorpje Salento

  De meest populaire wandeling is de vier tot vijf uur durende wandeling door de Cocoravallei. Vanuit het dorp Salento (2 uur van Pereira of Armenia) kan je met de Jeep naar het beginpunt van de vallei. Je kunt de trekking op twee manieren doen.

  Je kunt beginnen in de Cocoravallei of aan het eind van de trek (die aan het begin uit komt).

  We raden aan om eerst naar de Cocoravallei te gaan omdat het in de middag slecht weer kan worden. Het eerste deel van de trekking is door een graslandschap, het de tweede door dichte nevelwoud. Het is een mooie wandeling waarbij je een groot deel van het landschap kunt bewonderen.

  TIP ♥ – lees meer over de stad op de pagina Salento

  Salento

  Salento

  Salento

  Salento

  #2 Los Nevados National Park

  Het lagere deel van het Los Nevados National Park biedt toeristen een aantal leuke restaurantjes, winkeltjes en hotels. Daarbij vind je hier een aantal pre-Colombiaanse overblijfselen, die doen denken aan de koloniale tijd van het land.

  Ook mooi is het uitkijkplatform bij Finca La Montana, waar je via smalle paden kunt komen.

  Los Nevados National Park

  Los Nevados National Park

  Hiken in de Cocora vallei

  Een van de populairste wandelingen in Valle de Cocora is een hike die vier tot vijf uur duurt. Deze tocht voert je naar Reserva Natural Acaime. Vanuit Salento (main square) gaan er 4WD’s elke 15 minuten. Die doen er zo’n 20-30 minuten over.

  Waar moet je heen?

  Je begint je tocht nadat de Jeep je afzet op de parkeerplek. Bij de ‘ingang’ van de hike zijn er twee paden. Je kunt rechtdoor lopen of rechts afslaan. De meeste slaan rechts af om daar te beginnen. Dat is ook het officiele beginpunt.

  Als je van plan bent de hele hike te doen, raden we aan om rechts te beginnen. Van hier ga je door een open vallei en kom je uiteindelijk in een dicht regenwoud.

  Vanaf hier kun je direct rechts afslaan om eerst door een andere vallei en jungle te lopen voordat je uiteindelijk (na zo’n 4 uur) bij de Cocora Vallei aan komt.

  Ga rechtdoor

  Wij raden aan om rechtdoor te gaan. Na zo’n 20 minuten lopen kom je direct in de Cocora Vallei aan. Dit is sneller. Daarnaast is het weer in de ochtend vaak beter is dan de middag. ‘s middags is het snel mistig waardoor je minder ziet.

  Als je dus eerder in de vallei bent heb je mooier weer.

  TIP ♥ – laarzen kun je huren voor zo’n 5.000 peso. Neem ook cash mee! Je moet onderweg 2x ‘environmental fee‘ betalen van ongeveer 2.000 peso p.p.

  Kolibriereservaat

  Uiteindelijk kom je bij een soort kruising. Eén weg gaat naar een kolibriereservaat, Acaime en de andere naar Finca La Montaña (het uitzichtpunt). Acaime ligt op 1 kilometer van het hoofdpad en kost 4.000 COP om binnen te komen.

  Als je nog nooit een kolibrie hebt gezien, is het een kijkje waard, hoewel ze ook in de natuur rondvliegen.

  Cocoravallei

  Begin van de hike

  Cocoravallei

  Cocoravallei

  Cocoravallei

  cocora

  De waspalmen

  Vervolg naar Finca La Montaña

  Vanaf de kolibriefarm vervolg je naar Finca La Montana. Dit is het steilste deel van de hike. Uiteindelijk kom je bij de finca (boerderij), waar je van het uitzicht op de bergen en de vallei kunt genieten.

  En een meevaller is dat de rest van het pad naar beneden is!

  Van de top van de heuvel kom je uiteindelijk in dé vallei; het hoogtepunt van de hike. De Cocoravallei met de waspalmen. Er staan honderden van die bomen. De mooie kleuren van de bergen en de lucht, samen met de vreemde palmbomen, zorgen voor een surrealistisch landschap.

  Vanaf hier is het maar een korte wandeling tot het punt waar je begon. Wij hebben een ontspannen tempo gehanteerd en we hebben het in 3 tot 4 uur gelopen. Dan heb je de tijd om hier en daar foto’s te nemen.

  Ties: “Als het ‘s ochtends droog en helder is begin dan in de Cocora vallei (je loopt dan de hike andersom). Je hebt dan mooiere foto’s”.

  Cocoravallei

  Kolibriefarm

  Cocoravallei

  Cocoravallei

  Cocoravallei Colombia

  Cocora

  Tips voor de Cocoravallei

  Het bezoeken van de vallei is redelijk eenvoudig als je er eenmaal bent. Het wijst zich vanzelf en mocht je er niet uit komen, kun je het altijd bij je accommodatie navragen.

  Ga zelf op pad

  Je kunt in Salento tours boeken, maar dat is niet nodig. De vallei is prima op eigen gelegenheid te bezoeken. Je springt vanaf het centrale plein van Salento achter in een 4WD en die brengen je naar het begin van de hike.

  Het kan koud zijn

  Tijdens de koudste maanden in Colombia kan de temperatuur in de Cocoravallei tot aan het vriespunt dalen. Neem voldoende warme kleding mee als je de vallei in deze maanden wilt bezoeken.

  Als je van plan bent te gaan wandelen is een windjack/regenjack geen slechte investering. Daarnaast zijn goede schoenen ook handig.

  Hou rekening met de hoogte

  Deze vallei ligt op 1.800 tot 2.400 meter hoogte. Als je gaat wandelen is het goed om daar rekening mee te houden. Wij hebben er zelf weinig hinder aan ondervonden, maar als je snel last hebt van hoogte, probeer dan eerst een dagje te acclimatiseren.

  Cocora

  Hoe kom je er?

  Om de Cocoravallei te bezoeken dien je naar het nabijgelegen plaatsje Salento af te reizen. Salento is goed bereikbaar vanaf Medellin (6 uur rijden, 9:00 uur, 11:00 en 13:00 uur, 45.000 peso), Pereira en Armenia en erg populair onder toeristen.

  Vanuit Salento worden er tochten per jeep georganiseerd richting de vallei, maar je kunt makkelijk zonder gids. De paden staan goed aangegeven. In totaal is de wandeling zo’n 4 tot 5 uur.

  De Jeep van Salento naar de vallei rijden elke 15 minuten en kosten 3.800 Peso per persoon.

  TIP ♥ – ga je zonder gids? Vanuit Salento (main square) gaan er 4WD’s elke 15 minuten. Die doen er zo’n 20-30 minuten over. Een one-way ritje kost COP$3.800 per persoon. Wees er vroeg bij want ze zitten snel vol!

  Op de 4WD

  cocora

  Overnachten in Salento

  Wij sliepen in Salento waar meer dan genoeg accommodatie te vinden is. In principe is er geen reden om van tevoren te reserveren tenzij je in het hoogseizoen komt wanneer het wat drukker kan worden.

  Wij sliepen in het El Viajero Hostel. We betaalden 75.000 peso voor een tweepersoonskamer. Prijzig, maar heel erg goed.  Ze hebben ook dorms, die zijn een stuk goedkoper.

  Groot voordeel van dit hostel is dat het personeel goed Engels spreekt en ze je kunnen helpen met alles wat je wil weten qua tours, vervoer en prijzen.

  TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van beste ho(s)tels in Salento

  Beste reistijd

  In het gebied heerst een vochtig klimaat wat zorgt voor een uniek ecosysteem van nevelbossen, wat vaker voorkomt in Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Denk bijvoorbeeld aan Monteverde in Costa Rica. Opvallend is dat het in de vallei vaak niet warmer van 25 graden Celsius wordt.

  De beste reistijd voor de Cocora vallei zijn de maanden december tot en met maart. De meeste regen valt in april en mei. Daarnaast zijn ook juli en augustus goede maanden, maar dan is het ook veel drukker i.v.m. vakanties.

  Cocora

  Locatie

  Meer lezen over Colombia?

  11 comments

  1. Amarinthe

   Hai,

   Mooi stukje , ook wij gaan met kids… 5 en 8 5 uur wandelen is wel een dingetje denk. Weet jij of er een mogelijkheid is voor paard, ezel wandeling? 😉

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hoi Amarinthe,

    Dank. Ik weet het niet zeker. Wij zagen het toen niet maar vaak is er wel iemand bereid om een paar of ezel te verhuren mocht dat nodig zijn.
    Het is alleen niet standaard een optie, dacht ik.

    Groeten,
    Sjoerd

  2. Liz

   Hi, is dit aan te raden om zonder gids te doen?

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Liz,

    dit is een van de beste hikes in Colombia om zelf te doen. Het wijst zich vanzelf. Super makkelijk!

    Groeten,
    Ties

  3. Gaby

   Te gek artikel! Dit weekend tickets geboekt voor zomervakantie 2019 3,5 week Colombia met onze kinderen van dan 11 en 14. De hikes ook voor hen geschikt?

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hoi gaby,

    super leuk dat jullie met de kids naar Colombia gaan. Het is wat lastig inschatten of het ook voor hen geschikt is. Ik denk het persoonlijk wel maar het zal, zeker voor de jongste, best pittig zijn.
    Het is dus een beetje afhankelijk van zijn of haar conditie. Het is toch bijna 5 uur wandelen.

    Reisgroet,
    Sjkoerd

  4. Ferry

   Hoi, ik wil in de maanden oktober of november naar Colombia en dus ook naar de cocora vallei. Is dat in die maanden aan te raden of is het dan heel regenachtig?

   Alvast bedankt.
   Groeten Ferry

   1. Ties Post author

    Hoi Ferry,

    je kunt de vallei in deze maanden nog steeds bezoeken. Je moet alleen rekening houden met meer regen. Mocht je de keuze hebben kun je beter rond november gaan. Dan valt er over het algemeen minder regen, hoewel dit natuurlijk lastig te voorspellen is.

    Groeten
    Ties

  5. Ronald Frenken

   Hallo
   zitten er veel stukken in de hike waarin je steil moet klimmen? dit ivm met partner die na hartinfarct niet extreem mag inspannen voor langere tijd.

   1. Ties Post author

    Hoi Ronald,

    De Cocoravallei zelf is prima te doen aangezien je er met een Jeep heen gaat. Bij de ‘ingang’ van de hike zijn er twee paden. Je kunt rechtdoor lopen of rechts afslaan. De meeste slaan rechts af om daar te beginnen. Dit si echter een pittig stuk met veel steile stukken. Je kunt dus beter gelijk rechtdoor gaan. Dit is 20 minuutjes lopen over relatief vlakke stukken.

    Groeten,
    Ties

    1. Floortje

     Hai Ties, Superfijn al deze informatie! Dank je! Bedoel je in bovenstaand antwoord dat je door gelijk rechtdoor te gaan, de korte route loopt? Of snij je daarmee een steil stukje af en kun je alsnog de lange route lopen? Ik hoor het graag van je! groetjes, Floortje

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU