Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ha Giang Loop

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Voor de echte avonturiers is het volgende iets wat je absoluut moet toevoegen aan je bucketlist: het rijden van de Ha Giang Loop in het noorden van Vietnam. Hoog in het noorden van het land is er namelijk een schitterende weg, die je meeneemt langs uitzichten waar je mond van open valt. Het rijden van de Ha Giang Loop is voor veel reizigers een droom die uitkomt. Huur een motor of scooter, of spring bij een ervaren rijder achterop en ontdek het noorden van Vietnam. Wij vertellen je er graag meer over!

De Ha Giang Loop

Deze loop is redelijk bekend, maar er zijn nog niet heel veel mensen die de loop rijden. Dat komt omdat je niet zomaar in deze regio komt (lees hier meer over Ha Giang). Daarnaast is brommer rijden in Vietnam niet zoals wij gewend zijn in Nederland.

Toch raden we je aan deze loop te rijden. Het is zonder enige twijfel een van de mooiste ervaringen tijdens je reis door Vietnam. Je rijdt, op een brommer (of auto), door de ongerepte natuur van het noorden van Vietnam.

Rijstterrassen, mistige bergen, watervallen, kleine bergdorpen, indrukwekkende bergpassen, zwaaiende locals.. het hoort er allemaal bij! Dit is met recht een van de tofste dingen om te doen in Vietnam.

Vervoer VietnamTies op de brommer

Onderweg

Tour boeken of zelf rijden

Je kunt de Ha Giang Loop zelf rijden, maar je kunt ook een tour boeken. De loop wordt gereden op een brommer of motor en niet iedereen is daar even bedreven in. Welke optie je kiest is aan jezelf.

Wij zetten wat voordelen en nadelen op een rij.

Zelf rijden

Zelf de Ha Giang Loop rijden is een super ervaring. Je rijdt met je eigen brommer door het magische landschap van het noorden van Vietnam en hebt alle vrijheid om te rijden waar je maar wil.

Zo heb je alle tijd nemen en onderweg zo lang blijven als je zelf wil.

Het nadeel is dat je zelf moet rijden, en dus zelf de route moet uitzoeken, en moet zorgen voor eten en drinken en accommodatie.

  • Voordeel – vrijheid, eigen tempo, duurder (zelf brommer huren/kopen)
  • Nadeel – zelf route bepalen, accommodatie reserveren, geen hulp


TIP ♥ – bekijk hier onze tips over het brommer rijden in Vietnam

Tour boeken

Wil jij liever niet zelf rijden? Ga dan mee met onze tour! Dit is eigenlijk precies dezelfde trip, het enige verschil is dat je bij iemand achter op zit en niet zelf rijdt. De chauffeurs die deze tours begeleiden zijn ontzettend ervaren, en kennen alle gevaren en uithoeken van de Ha Gaing Loop.

Je kunt hierdoor meer zien van de omgeving, en bent zelf helemaal niet bezig met het rijden.

Kosten

Een tour met ons kost je ongeveer €275 voor 5 volle dagen. Dit bedrag is inclusief accommodatie, benzine en eten en vervoer van en naar Hanoi. Een hoop geld, maar het is elke cent meer dan waard (weten we uit eigen ervaring!).

  • Voordeel – geen zorgen, altijd een gids, hulp onderweg, andere reizigers
  • Nadeel – minder vrijheid

De omgeving van Ha Giang

Ma Pi Leng PassZie jij jezelf hier al rijden?

De Ha Giang Loop Route

Ben je er klaar voor?! Je avontuur begint vrijwel altijd in Ha Giang City. Hier kun je in principe alles ‘opladen’. Zorg ervoor dat je contact geld meeneemt, voldoende eten en drinken voor onderweg, en je kunt hier ook je vervoer organiseren.

De oranje lijn is de route. De blauwe lijn kun je ook volgen. Dit is korter waardoor je de Ha Giang Loop in 3 dagen kunt rijden.

Rood = complete route
Blauw – verkorte route

Dag 1 – Ha Giang naar Yên Minh

Wanneer je vertrekt vanuit Ha Giang City verandert het landschap al snel. Van het ‘stedelijke’ gevoel blijft niets meer over. Zodra je richting het noorden gaat verschijnen namelijk al snel de bergen, die helemaal volstaan met jungle.

Je rijdt onderweg onder andere langs de Quan Ba ​​Heaven Gate, (zie de groene sterren op de kaart) een van de bekendste plekken onderweg. Het uitzicht hier is werkelijk adembenemend. Neem je tijd om je camera vol te schieten want dit is meteen een van de hoogtepunten.

Je rijdt verder richting het Dong Van Karst Plateau, dit is een UNESCO Global Geopark.

Niet veel later kom je bij het dropje Tam Son. Hier kun je traditioneel Vietnamees lunchen in een van de vele restaurants. Na de lunch vervolg je de QL4C richting Yên Minh. Onderweg passeer je de Mien River.

Locals onderweg

Quan BaUitzicht bij Heaven’s Gate Pass

Ha Giang
Onderweg

Dag 2 – Yên Minh naar Dong Van

Na een lekker lokaal ontbijt is het tijd om richting Don Van te gaan. Je vervolgt hiervoor wederom de QL4C richting. Eigenlijk is de hele Ha Giang Loop vrij simpel te rijden zolang je de QL4C blijft volgen.

Hier ga je echt de bergen in en dat merk je gelijk. Zorg dat je een goede brommer hebt, want oude brommers (zoals de onze) hebben moeite met de steile bergen. Onderweg kom je haarspeldbochten tegen met iedere keer weer een schitterend uitzicht.

Het eerste noemenswaardige wat je tegen komt is de Tham Ma Slope, een schitterende, bochtige weg. Niet veel later kom je bij Dốc Chín Khoanh (Nine Turn Pass). Het hoogtepunt van dit deel. Je hebt er een onwerkelijk uitzicht.

Lunchen kun je overal langs deze weg. Uiteindelijk vervolg je je weg naar Dong Van.

TIP ♥ – voordat je je reis voortzet richting Dong Van kun je nog een stuk doorrijden richting de Lũng Cú Flag Tower. Hier heb je een schitterend uitzicht over de grens met China.

Dong Van
Dốc Chín Khoanh

Dong Van

Dag 3 –  Dong van naar

De meest indrukwekkende dag van de tour. Vanuit Dong Van rijd je namelijk door tot aan Ma Pi Leng Pass. Onderweg kom je de meest indrukwekkende uitzichten tegen die je je maar kunt voorstellen.

Verder kun je nog een kleine detour maken naar het viewpoint van de Tu San Canyon.

193A Highway

Als je onderweg nog tijd hebt om een andere stop in te plannen, rijd dan richting de lagere delen van de Ma Pi Leng Pass richting de 193A Highway. Het is een korte rit maar het geeft je een schitterend uitzicht over de Nho Que River in het dal.

Doe deze dag vooral op je eigen tempo, want waarschijnlijk wil je onderweg een flink aantal keer stoppen om foto’s te maken.

Bij het dorpje Meo Vac kun je lunchen. Dit is maar 24 kilometer rijden vanuit Dong Van, maar je doet er met de vele stops waarschijnlijk de hele ochtend over. Meo Vac is een rustig dorpje waar je veel tentjes vindt om wat te eten.

Route inkorten via DT182

Je kunt bij Meo vac kiezen om de route in te korten. In plaats van door te rijden op de QL4C richting Bao Lam kun je ook afslaan richting de DT182. Dit is iets minder bekend, maar net zo mooi! De weg is wel wat minder, maar je komt hier in het écht ongerepte Vietnam.

Je kunt deze weg volgen tot Yen Minh of naar beneden richting Ha Giang City.

Vanuit Meo Vac reis je uiteindelijk door richting Bao Lam, voor de laatste overnachting.

Ma Pi Leng Pass

Ha Giang LoopMa Pi Leng Pass

Ha Giang LoopTu San Canyon

Dag 4 – Bao Lam naar Ha Giang City

De laatste dag rij je terug naar Ha Giang. Begin je dag met een lekker ontbijtje in Bao Lam en bereid je voor op de terugreis. Vanuit Bao Lam neem je de QL34 richting Ha Giang. Let op dat je richting het zuiden rijdt!

De weg is niet te missen want je rijdt bijna de hele route langs de Gam River onderweg, wat deze rit ook zeker een plezier maakt. Helaas vind je hier niet meer de scherpe bochten zoals je inmiddels gewend bent van de heenweg, maar toch zal deze rit je niet gaan vervelen.

TIP ♥ – Bac Me is de leukste plek om te stoppen. Hier vind je wat restaurantjes. Uiteindelijk kom je aan het einde van de middag weer aan in Ha Giang City.

Ha Giang Loop in 5 dagen

Als deze terugreis jou iets te gehaast aanvoelt, heb je altijd nog de mogelijkheid hier een 5-daagse trip van te maken. In de 4-daagse route rijd je rechtstreeks van Bao Lam terug naar Ha Giang City.

Je hebt ook de optie om onderweg nog een tussenstop te maken in Du Gia, waar je ook prima kunt overnachten. Zo wordt de terugreis in ieder geval onderbroken en kun je wat meer genieten van de omgeving.

Ha Giang Loop

Tips voor de loop

De Ha Giang Loop wordt meestal in vier dagen voltooid, en neemt je mee over de QL4C van Ha Giang tot aan Bao Lam, en de QL34 die je meeneemt van Bao Lam tot aan Ha Giang. Hou van te voren rekening met het feit dat je de bewoonde wereld min of meer gaat verlaten.

Accommodatie

Zorg er dan ook voor dat je voldoende contant geld bij je hebt, en je accommodatie van tevoren hebt geboekt. Op de plekken waar je overnacht is goede accommodatie schaars, en daardoor ook vrij snel volgeboekt.

TIP ♥ – check hier de accommodatie

Hoe kom je er

Je komt bij de loop door met bus vanaf My Dinh Busstation in Hanoi naar Ha Giang te reizen. Ook kun je vaak een privé transfer boeken bij het hostel waar je verblijft in Hanoi.

Brommer huren

Eenmaal aangekomen in Ha Giang City kun je een scooter of motor huren, of een organisatie vinden waar je bij een ervaren rijder achterop springt. De meeste accommodaties kunnen je hierbij helpen.

Beste reistijd

Je bent wellicht niet van plan onderweg lekker te gaan zonnen, maar vooral voor de veiligheid is het belangrijk om te weten wat de beste reistijd is voor deze tocht. De wegen kunnen namelijk erg stijl zijn, en wanneer het regent wordt het rijden er natuurlijk niet gemakkelijker op.

Het regenseizoen in het noorden van Vietnam loopt ongeveer van mei tot oktober. Juli en augustus zijn hierin de maanden met de meeste neerslag. De buiten zijn echter van korte duur en de temperatuur is nog steeds goed, maar let goed op de conditie van de wegen. Door de regen kan het namelijk snel glad worden.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!