Beste reistijd Vietnam

De beste reistijd voor Vietnam is niet zomaar aan te geven. Het land is 1.600 kilometer lang en kent drie verschillende klimaatzones – noord, centraal zuid. Er is niet één seizoen dat het beste is voor reizigers, maar de maanden december tot en met maart bieden geweldige weersomstandigheden in alle gebieden! Garanties heb je helaas nooit. Het weer wordt de laatste jaren steeds lastiger te voorspellen. Op deze pagina geven we je – hopelijk – een beter inzicht in de beste reistijd voor Vietnam.

Beste reistijd voor Vietnam

Vietnam kent een tropisch klimaat waardoor het gedurende het gehele jaar aangenaam warm is. Toch zijn er periodes waarin extra veel regen valt of wanneer het juist extreem droog is. Over het algemeen kun je de beste reistijd van Vietnam onderverdelen in drie seizoenen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen.

De beste reistijd voor Vietnam is wat ons betreft de maanden december tot en met maart

Op deze pagina kom je het volgende te weten over de beste reisperiode voor Vietnam;

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 25 27 29 32 33 34 34 35 35 30 29 27
Regen (mm) 65 45 55 80 190 220 270 265 310 335 250 125

Groen = beste reismaanden
Oranje = piekseizoen
MOBIEL: scroll naar rechts voor meer maanden

De seizoenen

Er zijn drie seizoenen te onderscheiden in Vietnam. Je hebt het droge seizoen, dat grofweg loopt van november tot en met april, en het regenseizoen dat ongeveer gelijk loopt met onze zomermaanden. Tussen die twee seizoenen kun je in sommige maanden ook prima reizen vanwege het goede weer en lage(re) prijzen.

Hoogseizoen

Beste reistijd Vietnam

Juli en augustus

De maanden juli en augustus vormen het hoogseizoen. Niet zozeer vanwege het goede weer, maar vooral vanwege de prijzen. Die gaan met 50% omhoog aan de kust en het is raadzaam om van tevoren te boeken. In heel Vietnam, behalve het noorden, is het warm maar er kunnen wel flinke buien vallen.

Tussenseizoen

Beste reistijd Vietnam

December tot en met maart

Het is het tussenseizoen, maar deze maanden zijn misschien wel de beste maanden om in Vietnam te reizen. De temperatuur is aangenaam en er valt een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In het noorden kan het behoorlijk koud worden. In het zuiden strak blauwe lucht en veel zon.

Laagseizoen

April t/m juni – sept. t/m dec.

Als je door het hele land reist en dus niet alleen het zuiden of noorden wil zien is het laagseizoen geen gekke optie. Hoewel het in het noorden en centrale gedeelte van Vietnam flink kan stormen in november zijn de prijzen wel extra laag!

Reistijd per maand

De beste reistijd voor Vietnam is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achterelkaar regen. Het kan per maand verschillen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd voor Vietnam, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Januari

Het goede weer keert terug in Vietnam met droge omstandigheden in een groot deel van het land. Je kunt zowel in het noorden en het zuiden van de zon genieten, terwijl het centrale gedeelte het regenseizoen achter zicht laat.

Dat betekent dat de stranden van Hoi An, Danang en Nha Trang weer goed te doen zijn. Er zit een verschil in de temperatuur van de ene kant van het land naar de andere kant met de hoogste temperaturen in het zuiden en koeler weer in het noorden.

– 25°C
– 65 mm


Februari

Dit is een van de beste maanden om te reizen. De omstandigheden zijn goed met droog, helder weer. Strandliefhebbers zitten goed aangezien je bij de zuidelijke en centrale stranden kunt genieten van de zon. In het noorden heb je strak blauwe luchten met een beetje regen. Dit is ook de maand voor mooie trekkingen en buitenactiviteiten in de bergen en hooglanden.

– 27°C
– 45 mm


Maart

Net als februari is maart een van de betere maanden. Omstandigheden zijn goed met droog, helder weer in het gehele land. Bij de zuidelijke en centrale stranden heb je veel zon. Het noorden van het land heeft strak blauwe luchten met een beetje regen. Goede maand voor trekkingen en buitenactiviteiten in de bergen.

– 29°C
– 55 mm


April

Het einde van de beste reisperiode voor Vietnam. Terwijl het noorden op weg terug is naar een warme, natte zomer kun je nog steeds veel droge dagen verwachten. Centraal Vietnam is nog steeds op z’n best. Er begint meer neerslag te vallen in het zeer hete zuiden. Je merkt aan de drukte en prijzen dat het hoogseizoen op zijn einde loopt.

– 32°C
– 80 mm


Mei

Hoewel het hoogseizoen ‘officieel’ op zijn einde raakt, is mei een van de betere maanden. Het weer is lastig te voorspellen in deze maand. Midden Vietnam is goed, terwijl in het zuiden langzaam het regenseizoen in komt zetten, vooral tegen het einde van de maand.

In Noord-Vietnam begint het ook meer regenen, hoewel de temperatuur omhoog gaat. Alle stranden blijven goede opties, vooral rond Hoi An, Danang, Nha Trang en Phu Quoc.

– 33°C
– 190 mm


Juni

Nog steeds een goede maand om te reizen in Vietnam, ondanks dat het duidelijk minder wordt. In het centrale gedeelte is het warm en blijft droog en helder. Het zuiden zit nu midden in het regenseizoen met dagelijkse stortbuien, meestal in de namiddag

Er is veel zon in het noorden met hoge temperaturen en regen. De stranden in centraal Vietnam hebben nog steeds veel zon. Trekking zijn geen goed idee door de vele regen in het noorden.

– 34°C
– 220 mm


Ha Giang in Vietnam
Het indrukwekkende Ha Giang

Juli

Gelijkwaardig aan juni. In het centrale gedeelte van Vietnam is het warm en blijft droog en helder. Het zuiden heeft last van veel regen. Ga je naar het noorden? Dan zit je in de zomer met hoge temperaturen en regen. Centraal Vietnam heeft nog steeds veel zon. Goede maand voor trekkingen.

– 34°C
– 270 mm


Augustus

Het centrale gedeelte blijft warm en overwegend droog met af en toe een bui, maar tegen het einde van de maand komt er meer regen. In het zuiden heb je het regenseizoen met dagelijkse regenbuien. Noord-Vietnam gaat nog steeds gebukt onder hoge temperaturen en frequente regen. Goede maand voor trekkingen.

– 35°C
– 265 mm


September

Ook het centrale gedeelte van Vietnam krijgt nu meer regen, zeker tegen het einde van de maand. De omstandigheden in het noorden gaan juist in tegenovergestelde richting met minder neerslag. In de bergen rondom Sapa worden omstandigheden beter. Het zuiden blijft grotendeels ongewijzigd hoewel regenval af begint te nemen aan het einde van de maand.

– 35°C
– 310 mm


Oktober

Het weer blijft verbeteren in het noorden met heldere luchten, minder regen en een minder hoge luchtvochtigheid. In het centrale gedeelte valt er juist meer regen en je hebt meer kans op stormachtig weer. Zuid Vietnam begint te veranderen met minder neerslag en meer zon. Avontuurlijke activiteiten zoals trekkingen in de bergen van het noorden en de centrale hooglanden kunnen weer gedaan worden.

– 30°C
– 335 mm


November

Het droge, koele weer keert terug in Noord-Vietnam waardoor november een van de beste maanden is om te reizen. De centrale regio’s krijgen het te verduren met meer regen en stormachtig weer. In het uiterste zuiden is het een ander verhaal met blauwe luchten en zonneschijn. De stranden van Phu Quoc, Phan Thiet & Mui Ne zijn op hun best.

– 28°C
– 250 mm


December

December is het begin van de beste reistijd voor Vietnam. Temperaturen zijn goed door veel Vietnam. De regen begint af te nemen. Stranden van Phu Quoc, Phan Thiet & Mui Ne blijven goed en tegen het einde van de maand wordt Nha Trang steeds beter. In de bergen en hooglanden zijn de omstandigheden goed, hoewel de temperaturen vooral ’s nachts vrij laag kunnen zijn.

– 27°C
– 125 mm


Beste reistijd Noord-Vietnam

Het noorden van Vietnam herbergt steden als Sapa, Mai Chau, Cao Bang en Mu Cang Chai die zeker het bezoeken waard zijn. Noord-Vietnam is naar onze mening de mooiste regio van het land. Kenmerkend zijn de bizar groene rijstvelden en indrukwekkende valleien en watervallen. Een must-see!

Oktober tot en met december

In Noord-Vietnam is he tover het algemeen goed weer van oktober tot en met december. Je ontwijkt dan de regenachtige zomermaanden. De maanden daarna; december tot en met februari zijn aanzienlijk koeler zijn en hogere gebieden zien in de winter soms vorst of zelfs een sneeuw!

Temperaturen beginnen in maart weer te stijgen, waarbij het tussen mei en augustus soms 40°C kan worden. De zomer is ook het regenseizoen, wanneer zware regenbuien de lager gelegen gebieden heet en vochtig maken. Overstroming kunnen voorkomen.

TIP ♥ – mocht je in de zomervakantie naar Vietnam gaan en geen regenbuien tegen willen komen, is het aan te raden om niet in het noorden van Vietnam te beginnen.

Beste reistijd Noord Vietnam

Mu Cang Chai
Mu Cang Chai in het noorden van Vietnam

Beste reistijd Centraal Vietnam

Met steden als Hue, Mui Ne, Hoi An, Da Nang en Nha Trang is het centrale gedeelte van Vietnam zeker de moeite waard. De regenwolken vervolgen van Noord-Vietnam langzaam hun weg naar beneden naar gelang de tijd vordert. Dat betekent dat je in centraal Vietnam van september tot en met december de meeste kans op regen hebt.

Februari t/m oktober

Hoewel je in het zuiden de meeste zon verwacht heb je in het centrale gedeelte van Vietnam de meeste kans op zon gedurende het jaar. Houdt er echter wel rekening mee dat je van augustus tot november kans kan hebben op cyclonen. De beste reistijd voor centraal Vietnam is van februari tot en met juli.

Rond Nha Trang begint het natte seizoen in november en dit gaat door tot december. Verder naar het noorden, rond Hué en Danang, houdt de regen iets langer aan; van september tot en met februari. Deze regio kun je het beste bezoeken in het voorjaar (februari tot en met mei).

Tyfoons

Bij de beste reistijd voor Vietnam moet je ook denken aan tyfoons. Temperaturen bereiken het hoogtepunt van juni tot en met augustus. De kust van centraal Vietnam is het gebied dat kan worden getroffen door tyfoons. Hoewel het moeilijk te voorspellen is, is het tyfoonseizoen in het algemeen van augustus tot november.

Beste reistijd Zuid Vietnam

In Zuid Vietnam loopt het droge seizoen van december tot en met april en de regen van mei tot en met november. Aangezien het merendeel van de regen in de middag valt, hoeft dit geen groot probleem te zijn.

Overstromingen tijdens het regenseizoen kunnen problemen veroorzaken in de Mekong Delta. De dagtemperaturen in deze regio zakt zelden onder de 20°C,  en af en toe gaat het zelfs richting de 40°C tijdens de warmste maanden. Dit zijn maart, april en mei.

Het klimaat van de centrale hooglanden volgt meestal hetzelfde patroon, hoewel de temperaturen koeler zijn, vooral ’s nachts. Nogmaals, de regen van mei tot en met oktober kunnen het reizen ingewikkelder maken, vanwege verslechterde wegen.

TIP ♥ – de beste reistijd voor zuid Vietnam zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd zuid Vietnam

Regenseizoen Vietnam

Net als in ieder ander land kent ook Vietnam de regenperiodes, ook wel de moesson perioden. In deze periode valt er vaker regen dan in de rest van het jaar. Toch is een echt regenseizoen niet aan te wijzen door het complexe klimaat van het land. Je kunt er wel van uit gaan dat het in de zomermaanden het meeste regent.

De meeste regen valt rond de middag en duurt meestal maar een uurtje. Gelukkig is het in Vietnam altijd 20 tot 35 graden waardoor een goede regenbui meestal een welkome verrassing is.

Op de pagina Reistips vind je handige tips over het reizen in Azië, maar wij raden hier alvast aan altijd een poncho mee te nemen als je naar Azië vertrekt.

Overlast

Het is daarnaast nog een verschil of je in de steden verblijft of de bergen in gaat. In de steden veroorzaakt de regen over het algemeen minder overlast. Koop een poncho of een paraplu, doe een regendans en hoop dat het snel droog is.

Ben je in de bergen? Dan kan dit andere problemen opleveren zoals modderverschuivingen en het blokkeren van wegen. De beste reistijd voor Vietnam is dus vooral afhankelijk van het regenseizoen.

Boottocht am Coc
Boottocht over de Ngo Dong rivier in Tam Coc

Beste tijd om rijstvelden te bezoeken

De rijstvelden, terrassen, in het noorden van Vietnam kun je het hele jaar door bezoeken. Elk seizoen, of elke maand, biedt namelijk iets unieks en de velden hebben in elk seizoen een bepaalde kleur.

Van maart tot en met juni worden de velden bewaterd, waardoor de terrassen eruit zien als een gigantische spiegel wat mooie foto’s oplevert. In de zomer zijn de rijstvelden de bekende groene velden zoals je ze vaak ziet en in de herfst veranderd de kleur geleidelijk in goud.

In de winter zijn de rijstvelden juist weer bedekt met mist wat een mysterieus tafereel oplevert.

Wanneer zijn ze het mooist?

De beste tijd om de rijstvelden in het noorden van Vietnam te bezoeken is van september tot en met oktober. De velden zijn dan nog groen met een tintje goud. In deze periode maak je de mooiste foto’s.

69 gedachten over “Beste reistijd Vietnam”

 1. Hoi hoi,

  Wij willen eind juni voor 4 weken naar Vietnam gaan. Zou je betreft weer/klimaat aanraden om van zuid naar noord te gaan of andersom?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  1. Hoi Phil,

   ik begrijp je vraag maar dit soort vragen zijn lastig te beantwoorden.Juni is niet de beste maand voor zowel noord als zuid Vietnam. Daarnaast is het weer niet te voorspellen. In het zuiden regent het wat meer in juni dus ik zou kiezen voor noord naar zuid, maar garanties kunnen we niet geven 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. levien Kempers

  Hoi!
  Ik heb al veel gelezen op deze site, wat een hoop fijne informatie!
  1 vraag blijft een beetje openstaan; wat is het beste reisschema; van noord naar zuid of andersom?
  De reistijd is aug 2020. (3,5 weken)

  1. Hoi Levien,

   moi om te horen!
   Het beste reisschema maakt niet zo heel veel uit. Het weer is niet te voorspellen en augustus is over het algemeen niet de beste maand in Vietnam.

   Happy travels,
   Ties

 3. Hallo,

  Ik ben aan het overwegen om eind mei/begin juni 2020 voor 3 weken naar Vietnam te gaan. Misschien is dit te kort om het hele land te bezoeken. zoja, dan wil ik me beperken tot noord en centraal (beginnend in noord). Zou het in deze periode nog wel mogelijk zijn om een trekking te maken in het noorden?. Blijft natuurlijk een gokje.. Wat is jullie advies voor deze periode? Alvast bedankt

  1. Hoi Tineke,

   3 weken is inderdaad net iets te kort ben ik bang, maar in 3 weken kun je alsnog een hoop zien.
   Wat je zelf zegt: het blijft een gokje 🙂 Het weer is heel moeilijk te voorspellen. Begin mei/juni is het wel regenachtiger in het noorden dus de kans op regen is een stuk groter. Je kunt nog steeds trekkingen maken, maar het wordt wat glibberiger en natter.

   Het moet echt noodweer worden voordat ze tours cancellen of de regio onveilig verklaren.

   Happy travels,
   Ties

 4. Hi. Wij willen voor 2020, 17 dagen Vietnam plannen van Noord naar Zuid. Er is twijfel tussen 2 periodes nl. eerste helft april of kerstvakantie. Welke tijd adviseren jullie tussen deze twee? Thanks voor reply.

 5. Graag zouden wij naar Noord Vietnam reizen in een periode dat de rijstvelden (al een beetje) groen zijn. Nou las ik daarover dat je dan het beste tussen juni en sptember kunt gaan. Op jullie site lees ik nu dat het juist t/m maart mooier weer is en de beste reisperiode! Dat spreekt me meer aan (naar Azië reizen als het bij ons winter is!!). Kun je iets zeggen over hoe de rijstterrassen er bij liggen in die periode?

  1. Hoi Marjolein,

   dat is lastig te zeggen. De rijstvelden zijn het mooist in onze zomermaanden en met name september en oktober, maar elk seizoen heeft wat moois. De rijstvelden zijn in maart niet zo mooi als de eerder genoemde maanden, maar ze hebben altijd iets moois. Ook in maart.

   Happy travels,
   Ties

 6. wat een leuke site! Volgend jaar in juli komt de F1 naar Hanoi. (10-12 juli) Vietnam staat al op ons verlanglijstje. Wat zou jij adviseren gezien het klimaat? Beginnen of eindigen in Hanoi? We willen veel zien en doen, strand is niet het belangrijkste doel van onze vakantie 😉 Dank je wel! Patricia

  1. Hoi Patricia,

   dank je wel! Leuk om te horen 🙂

   Ik heb toevallig laatst een blog geschreven over de F1 in Vietnam. Volgens mij is de exacte datum nog niet bekend, maar wordt het ergens in april 2020 en niet in juli?
   Wij raden mensen vaak aan om in Hanoi te beginnen en dan het noorden te ontdekken. Als je langer dan 3 weken hebt kun je ook het zuiden richting Ho Chi Minh nog meenemen, maar ik weet niet hoe lang je in Vietnam hebt.

   Happy travels,
   Ties

 7. Hoi,

  Ik vertrek 8 september voor 2 weken naar Vietnam en zou ook graag enkele dagen aan het strand doorbrengen. Welke plaats raden jullie mij aan? Phu Quoc lijkt me fantastisch, maar in deze periode is het misschien beter om ergens in het Noorden een eiland/strand te zoeken?

  Alvast bedankt!

 8. Hallo Azie expert,

  Mooi site!
  Mijn vriend en ik gaan eind oktober begin november voor 3 weken naar ( Thailand en Vietnam).
  We hebben 2 vragen wat betreft Vietnam:
  Wat zijn de beste bestemmingsplaatsen in Vietnam begin november, gezien het weer?
  Wij hebben het idee om eerst naar het Noorden van Vietnam te gaan en daarna af te zakken naar het zuiden. ( centraal Vietnam slaan wij dan over ivm veel regenval in die mand). Is dit een goede keus?

  Met vriendelijke groet,
  Mariska.

 9. Hoi,

  Bedankt voor de nuttige info.
  Ik zou graag in Juni naar Vietnam gaan om rond te touren met de scooter. Ik zie dat centraal-Vietnam dan het beste is, maar is het echt af te raden om dan eventueel Zuid naar Noord of omgekeerd te doen? Of wat zouden jullie dan juist aan-/ afraden?

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Sébastien,

   het weer is (helaas) niet te voorspellen. Wij zijn zelf in augustus en september van Ho Chi Minh naar Hanoi gereden met de brommer. Ook in het regenseizoen dus. Je kan dan af en toe een bui verwachten, maar wij hadden van de 8 weken 7,5 week mooi weer dus het zegt helaas niet zo veel.
   Wij kunnen alleen aangeven wat het te verwachten regenseizoen is, en dat zijn onze zomermaanden (behalve voor centraal Vietnam).

   Mocht je overigens nog tips zoeken voor het brommer rijden in Vietnam. Check ons blog met handige tips!

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 10. Hoi,

  20 april start de reis van een vriendin en mij door Vietnam. We willen brommers kopen en ongeveer 6 weken door Vietnam touren. Wat is de handigste plek om te beginnen wat betreft het weer? Hanoi of Ho Chi Minh?
  Het noorden lijkt ons persoonlijk het mooist en we willen hier graag de natuur en rijstvelden zien. Het liefst groen natuurlijk zonder al teveel regen. Zijn de rijstvelden eind april al groen?

  Graag hoor ik je advies.

  Groetjes Nicole

  1. Hoi Nicole,

   Het maakt niet zo heel veel uit waar je begint aangezien het weer niet te voorspellen is. Wij zijn zelf in HCM begonnen en omhoog gereden. HCM heeft normaal gesproken het hele jaar goed weer dus dat zou een betere plek zijn om te beginnen. Maar nogmaals, dat is niet te voorspellen.
   September is het oogstseizoen in het noorden dus eigenlijk moet je net voor deze maand in het noorden zijn. In de maanden juni tot en met augustus zijn de rijstterrassen mooi groen zijn, maar dan heb je ook meer kans op regen. In april vind je ook rijstvelden, maar niet zo veel als in de zomermaanden.

   Groeten,
   Ties

 11. hey

  ik ga samen met mijn vriend van 16 tot 6 dec rond trekken .
  wij gaan van start in het noorden hanoi en eerst sapa doen en zo naar beneden reizen .
  en omdat ik het eiland puh quoc zo mooi vind wil ik dat al afsluiter hebben.

  is dit te doen op 3 weken tijd ..

  1. Hoi Helena,

   Dit is zeker wel te doen. Hou er wel rekening mee dat het grote afstanden zijn en als je tussen Hanoi en Puh Quoc nog dingen wil zien het vrij krap kan worden.
   goed plannen is dan ook zeker aan te raden.

   Groeten,
   Sjoerd

 12. Hallo, wij zitten aan de zomervakantie vast en willen gaan in augustus. We hebben 3 kinderen jongste is dan 6 jaar. We willen in het zuiden eindigen. Is het dan wel te doen om te gaan zwemen met de regenperiode en de kans op eveueel tyfoon?
  Bedankt en groetjes

  1. Hoi Linda,

   augustus is redelijk regenachtig. Voor tyfonen hoef je niet bang te zijn. Je kunt last hebben van veel regen door middel van ondergelopen straten of lange vertragingen. Het weer laat zich echter niet voorspellen dus het kan ook zomaar zijn dat je prima weer hebt 🙂

   Groeten,
   Ties

 13. Beste, gefeliciteerd met jullie mooie en overzichtelijke website.
  In september (eerste 2 weken) zouden we naar Vietnam gaan. De bedoeling is dat we in deze 14 dagen enkele mooie plaatsen van dit land bezoeken, maar ook dat we onze (schaarse) tijd niet verspelen. Zijn er te vermijden plaatsen (weer, overrated,…) en wat zijn dan weer de zeker te bezoeken highlights?
  Graag willen we de reis afsluiten aan zee (eiland). Welk eiland is hier het meest voor geschikt (gezien het weer)?

  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groeten, Thomas

 14. Hoi, wij zijn van plan om drie weken rondreis te doen in Vietnam.
  Dit eind augustus-begin september of september- begin oktober.. wat zou je het beste adviseren? En dan van noord naar zuid af te reizen of van zuid naar noord ivm het weer.

  Groetjes

  1. Hoi Bernadett,

   het weer is helaas niet te voorspellen. Ik zou zelf kiezen voor september tot oktober omdat je dan iets meer tegen het hoogseizoen aan zit. Dit betekent helaas niet dat je automatisch het beste weer hebt. Dat is nooit elk jaar hetzelfde. Ik zou dan beginnen in het noorden.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Ties

 15. Hallo,

  Wij denken er sterk over na om begin september Vietnam te bezoeken.
  Op je website en in de comments las ik al dat dit net een maand is met het minst goede weer. Zijn er regio’s echt te vermijden dan?
  Wat mag je zeker niet missen op een rondreis van 15 dagen?

  Alvast bedankt voor je antwoord,
  Groetjes, Thomas

 16. Hoi!
  Mijn vorig berichtje is volgens mij niet doorgekomen…
  Ik was van plan om in maart naar Vietnam te gaan, maar: een collega was er vorig jaar in maart en heeft welgeteld 2 dagen zon gehad.. weten jullie of er in Vietnam de laatste jaren een klimaatverandering is? En nog belangrijker: volgens mij zijn in maart de rijstvelden nog helemaal bruin? De groene rijstvelden is één van de belangrijkste redenen dat ik naar Vietnam (vooral Sapa) wil..
  Ik zou kunnen kijken of ik in mei vakantie op kan nemen ipv maart, zou dat beter zijn?. Een andere optie is juli/augustus, maar dan valt er denk ik wel weer heel veel regen?

  1. Hoi Sophie,

   Je eerste bericht was wel binnen gekomen hoor. We hadden alleen wat technische problemen, waarvoor excuus.
   Maart is het begin van een betere periode qua weer. Maar het klopt dat het weer in Vietnam (wereldwijd) enorm aan het veranderen is. Daarnaast blijft het weer wisselvallig.
   Het weer in verleden geeft geen zekerheid dat het ook nu mooi zal zijn. De kans is alleen wat groter in bepaalde maanden, maar ook dan kan het tegen zitten.

   Je leest overigens over Sapa HIER meer informatie. Ook over de reistijd. Wat het groen betreft, dan moet je in het regenseizoen gaan. Dan zijn de rijstvelden op zijn mooist. Maarja dan valt er ook meer regen 🙂 Dus qua weer zou je, statisch gezien, in mei het beste kunnen gaan denk ik zelf. Qua groen in juli / augustus.

   Ik denk daarom dat je toch een beetje zal moeten kiezen tussen weer en het groen van de rijstvelden.

   Groeten,
   Sjoerd

 17. Beste!
  Ik denk er over om in maart 3 weken naar Vietnam te gaan. Ik kijk vooral uit naar de regio rondom Sapa, omdat het me ontzettend mooi lijkt. Maar: is het in maart daar nog koud? (<20) en vooral belangrijk; zijn de rijstvelden dan al wel groen? Of zijn ze nog helemaal bruin omdat de rijst pas net geplant is?
  Alvast bedankt!

 18. Hoi,

  Ben ook erg aan het twijfelen we willen en zijn afhankelijk van de zomer vakantie om juli en augustus te gaan . met name de warmte zou me tegen houden maar de warmte van 35 graden is dat te doen?

  1. Hoi Aletta,

   Dat is voor mij moeilijk in te schatten. Wij vinden van wel maar dat is voor ieder persoon anders natuurlijk.
   Ik durf dan ook geen simpel ja of nee te antwoorden 🙂

   Groeten,
   Sjoerd

 19. Hallo allemaal

  Ik ga 13 maart naar vietnnam hoop op een mooie reis ga voor 17 dagen wie kan me wat tips geven alvast bedankt.
  Loes

 20. Hoi.

  ik wil de maand juli naar vietnam gaan. ik weet dat het regen seizoen is en het eind van de dag vaak hard kan regenen. verder is het warm. mijn vraag: is het alrijd bewolkt in deze periode of heb je ook momenten dat de zon er door heen komt en je op een mooi strandje lekker kan bij bruinen of is het alleen maar warm van de luchtvochtigheid en kan je niet lekker zonnen buiten het backpacken om.

  1. Hoi Junior,

   dat is niet te voorspellen helaas. Vaak heb je tussen de buien door prima weer, maar het zal wel iets bewolkter zijn. Er zullen dagen tussen zitten dat je een strak blauwe lucht hebt, naar ook dagen dat het bewolkt is. Dit zijn vragen die helaas niet te beantwoorden zijn 🙂

   Groeten,
   Ties

 21. Hallo Allemaal,

  Wij willen dit jaar 4 juni tot 28 juni op Reis gaan naar Vietnam.
  Ik lees verschillende reacties rondom de ideale reistijd dus ik twijfel om anders naar Laos of naar Thailand te gaan.
  Iemand Ervaring in juni?
  Zijn er absolute aanraders?

  je hebt natuurlijk tripadvisor maar vind het leuk om persoonlijke meningen te lezen
  Groetjes, Madelon

  1. Hoi Madelon,

   onze eerste reis door Vietnam was in September, ook het regenseizoen. Wij hebben dit niet als hinderlijk ervaren. Ja het kan regenen maar meestal maar 1 a 2 uurtjes per dag. Afhankelijk van je wat je wil gaan doen kan je kiezen om een andere periode te gaan. Persoonlijk heb ik het nooit als probleem ervaren, reizen in het laagseizoen. Laos en Thailand hebben een vergelijkbaar klimaat dus daar zul je hetzelfde “probleem” hebben.

   groetjes,
   Sjoerd

 22. Hey,

  Ik heb zojuist een reis naar Vietnam geboekt en vertrek 13 januari. Als afsluiter wil ik van 27-30 januari 3 dagen naar Phu Quoc op eigen gelegenheid. Weten jullie of dit laag -normaal of hoog seizoen is?
  Maw is er genoeg te doen in eind januari?

  Groetjes

  1. Hoi Odette,

   Zoals je op de pagina van Phu Quoc kunt lezen (HIER) is het in Januari hoogseizoen.
   Er zal dus genoeg te doen zijn rond die tijd.

   Alvast veel plezier.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 23. We willen graag in juni met onze dochter van 4 van noord naar zuid. Voor de regen zijn we niet zo bang zeker niet als het vaak korte maar heftige buien zijn maar is de temperatuur icm de luchtvochtigheid te doen in die periode?
  Groet
  Paul

  1. Hoi Paul,

   mei tot en met augustus zijn over het algemeen de warmste maanden in Vietnam, maar tevens maanden waarin het veel regent. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in het land, met name in het noorden. Of dat te doen is ligt aan de persoon zelf. Wij hebben er geen last van gehad, maar mensen die er gevoelig voor zijn zullen dit merken. Mocht u om medische redenen twijfelen adviseer ik om dit aan uw huisarts na te vragen.

   Groeten,
   Ties

 24. Wij willen in juni naar Vietnam. We weten nog niet of we van zuid naar noord gaan of andersom. De laatste dagen willen we voor we weer terug gaan even relaxen op het strand kunnen we dan beter in het noorden of zuiden eindigen ?
  Groet Barbara

  1. Hoi Barbera,

   als je de reis wil afsluiten op een eilandje zou ik voor Zuid Vietnam gaan. Hier liggen eilanden als Phu Quoc en Con Dao, twee van de bekendste eilanden van Vietnam. In het noorden heb je nog Halong Bay, maar dit is niet echt een strand. In het zuiden heb je mooiere stranden.

   Groeten,
   Ties

 25. Sorry ik zag mijn bericht niet meer staan op de pagina. Dubbel bericht maar bedankt voor de tips. Hier hebben wij zeker wat aan!

  Groetjes,
  Eva

 26. Beste Azië Expert,

  Mijn vriend en ik willen november 2017 naar Vietnam reizen voor een maand. Wij zien in het schema dat de beste reistijd voor Noord Vietnam in november begint, echter lees ik tussen de berichten dat het in november in het noorden juist onrustiger kan zijn dan in het zuiden. Wij vinden het lastig om te beslissen of wij beginnen in het Zuiden of in het Noorden. Wat raden jullie aan? Daarnaast geven jullie aan dat het in centraal vietnam erg veel regent en er zelfs kans is op cyclonen. Ons idee was om met een scooter van noord naar zuid te gaan of andersom. Is dit te doen in november of is het beter tussen zuid en noord een binnenlandse vlucht te nemen en centraal vietnam over te slaan?

  Groetjes,
  Eva

 27. Hoi Azie Expert,
  Wij willen volgend jaar november reizen naar Vietnam. Wij twijfelen of we in het noorden of in het zuiden willen beginnen met onze reis. Wat is volgens jullie de beste volgorde gezien het weer in Vietnam? We hebben heel de maand november om in Vietnam te blijven. Het idee was om met een scooter van noord naar zuid of andersom te rijden. Echter lees ik dat het in centraal vietnam slecht weer is rond november met zelfs kans op cyclonen. Is het beter om in deze periode een binnenlandse vlucht te nemen tussen noord en zuid en dan het midden over te slaan. Wat raden jullie aan?

  Groetjes Eva

  1. Hoi Eva,

   ik zou je aanraden om in het zuiden te beginnen. In het noorden en het centrale gedeelte van Vietnam kan het nog onstuimig zijn in november. Hoe dichter je bij december komt hoe ‘beter’. Echter heb je nooit garantie op mooi weer. Op dit moment is het in centraal Vietnam ook alleen maar regen. Het weer is in Vietnam heel erg lastig te voorspellen.
   Overigens hebben wij de route ook gedaan op de brommer (zuid naar noord) maar daar hebben we 8 weken over gedaan (wel echt alles gezien). Vier weken is best krap denk ik. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om van het zuiden naar Hue te rijden en daar te trein te nemen naar Hanoi. Iets wat veel andere reizigers ook doen. Dan sla je ook een deel over wat ivm het weer misschien beter uit komt.

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 28. Hoi Azië Expert.

  Rondom 20 maart willen wij 3 of 4 weken reizen door Vietnam. We hopen 4 natuurlijk, maar onze werkgevers weten nog niet of we zolang weg mogen.

  We willen reizen van Hanoi naar Phnom Penh, of andersom. Wat raden jullie ons aan qua weer?

  Groetjes, Moniek

  1. Hoi Moniek,

   Ik denk niet dat het veel uitmaakt of je van noord naar zuid of andersom reist. Er vanuit gaande dag je r Ho Chi Minh City bedoelt ipv Phnom Penh?!
   Het verschil in regenseizoen en temperatuur is over het algemeen niet zo groot in de maanden maart en april. Het zou de het meest praktisch zijn om vanuit de stad waarop je vliegt te beginnen.

   Groeten,
   Sjoerd

 29. Marc Raaimakers

  Hallo, wij willen in de maanden april of mei van noord Vietnam naar zuid Vietnam trekken. Wat kunnen wij verwachten van de benauwdheid in de verschillende delen (noord, midden zuid) van het land. Kunnen wij met een waarschijnlijke zekerheid vier weken lang een hoge vochtigheid van 90 procent verwachten of……??

  1. Hoi Marc,

   De luchtvochtigheid is inderdaad, het hele jaar rond, vrij hoog vergeleken met Europa. 90% zal hij niet zijn maar wel rond de 80% inderdaad.
   Verder is April wel een prima maand om door Vietnam te reizen.

   Groeten,
   Sjoerd

 30. Hoi hoi

  Wij hebben tickets geboekt en gaan as zondag naar Vietnam maar nu met al die overstromingen in juist de plaatsen waar wij heen wilden ben ik aan het twijfelen om tickets om te boeken… Wat is handig… Iemand ervaring mee? Kan nergens terugvinden dat je nu niet naar Vietnam kan ofzo maar als ik de foto’s zie en het nieuws lijkt het me niet zo leuk… Vooral ook omdat mensen vermist worden en ook overleden zijn door dit en dan zelf vakantie te gaan vieren vind ik nogal raar…. Wat zal ik doen??

  1. Hoi Natalie,

   ik denk zelf dat je nog wel naar Vietnam kunt. Je zal alleen sommige plekken niet aan kunnen doen / wat minder lang kunnen blijven door het weer. Het schijnt al wat beter te worden.
   Het weer blijft een beetje een uitdaging in deze maanden. Zeker in het midden en het zuiden. Het is mis wat cru om daar vakantie te vieren maar vergeet niet dat een hoop mensen ook leven van het toerisme. Dus door weg te blijven maak je het leed misschien wel erger.

   Mocht het echt niet bevallen kan je altijd door reizen of door vliegen voor een klein bedrag naar Laos, Cambodja, Myanmar of een ander land.

   Groeten,
   Sjoerd

 31. wauw, Dat is een snel antwoord ! Wij (m’n vrouw &ik) zijn vanaf 22 oktober slechts twee weken in Hanoi, veel te kort natuurlijk, maar vanwege werk etc. is dat voor ons de enige mogelijkheid. We zien liever 2-3 plaatsen goed dan veel plekken snel. Afhankelijk van het weer (zou perfect moeten zijn in Hanoi/Sapa, maar misschien veel regen in Ninh Binh..??) kiezen we ter plekke wat we gaan doen.
  Behalve Hanoi, Sapa, en NihnBinh, kijken we naar Mai Chau, Hoi An, en natuurlijk Halong Bay (liever het rustiger Bai Tu Long Bay). Hoewel we liever alles zelf regelen vind ik bij “handspan.com” goede ideeen. iemand ervaring met hun ?
  groet, Luuk

  1. Klinkt goed Luuk! Helaas heb ik geen ervaring met handspan.com. Ik denk overigens dat het prima ter plaatse te regelen is. Het enige voordeel van vooraf boeken is dat het tijd zal besparen onderweg. En dat is in jullie geval wel prettig denk ik 🙂

   Groeten,
   SJoerd

 32. Hoi, leuke en overzichtelijke site ! Mag ik een vraag stellen ?
  Eind oktober zijn we in Hanoi, we twijfelen tussen een trip van een paar dagen naar SAPA of naar NINH BINH.
  Hoe liggen de rijstvelden er dan bij ? Zo vlak na de oogst waarschijnlijk lang niet zo las op de mooie plaatjes die je overal vindt, maar moet ik me dan saaie, waterige, bruine terrassen voorstellen zonder veel aktiviteit ? Is het de trip waard ?
  Dank voor je antwoord !

  1. Hoi Luuk,

   Dank voor je compliment. En natuurlijk mag je vragen stellen.
   Ik denk persoonlijk dat het zeker wel de moeite waard is. Zeker Sapa maar ook Ninh Binh heeft meer dan alleen maar rijstvelden. Let wel, dit is mijn mening. Het kan zijn dat jullie het minder interessant vinden na de oogst tijd. Het is zal inderdaad minder fraai zijn aangezien de groen/gele terrassen grotendeels weg zijn. Gelukkig is de rest van de omging nog wel mooi groen.
   Wat zou eventueel het alternatief zijn voor deze trip als ik vragen mag?

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Groeten,
   Sjoerd

 33. Hoi Donna,
  Ga je in okt nog naar Vietnam? Ik wel 3 weken en ga ook alleen. Was benieuwd naar je route plannen!!?
  Groetjes lesley (v)

 34. Hoi goede website. Ik wordt steeds enthousiaster over Vietnam, dus overweeg daarheen te gaan. Ik heb in Oktober 3 weken vakantie, is Vietnam dan aan te raden? Voornamelijk qua weer, af en toe en bui lijkt me niet erg, maar een totaal veregende reis en verwoest land door stormen lijkt me erg zonde. Ook vraag ik me af of je in oktober andere backpackers tegenkomt, ik ben namelijk van plan om alleen te gaan reizen. Het lijkt me wel zo leuk dan ook andere backpackers tegen te komen.’
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  1. Hoi Donna,

   thanks! We doen ons best 🙂 Leuk dat je naar Vietnam gaat!

   We kunnen het weer uiteraard niet voorspellen maar je zult in Oktober wel iets meer regen hebben dan bijvoorbeeld december tot en met maart. Wij zijn zelf ook rond oktober geweest en hadden schitterend weer. Het hoeft dus niet zo veel te betekenen. In het noorden zit je redelijk veilig in oktober en dat is altijd de kritische regio aangezien daar veel landslides voorkomen en wegen in de bergen ontoegankelijk worden. De beste reistijd in het noorden begint in november dus oktober is al redelijk droog.

   Het centrale deel van Vietnam zul je iets meer regen hebben. Dit kan het reizen wel eens vertragen door heftige regenbuien. Oktober is eigenlijk het laatste stukje van het regenseizoen. Meestel beging het rond november, december wel droger te worden dus dat weer zet in in oktober (op centraal Vietnam na).

   Wat betreft andere reizigers. Maak je daarover niet al te veel zorgen. Vietnam ontvangt het hele jaar door toeristen dus ook in oktober kom je genoeg andere backpakcers tegen 🙂

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 35. Hi, handige site dit! Alleen vind ik de adviezen wat betreft het weer wat tegenstrijdig. Enerzijds staat er dat het in november erg kan stormen, anderzijds zie ik deze maand wel terug bij beste reistijd. Ik wil dit jaar juist in deze maand gaan, dat kan wel gewoon zonder alleen maar in rotweer te zitten?

  1. Hoi Evi,

   het is ook wat tegenstrijdig. Het ligt er namelijk aan waar je heen gaat. In November heb je over het algemeen mooi weer, maar in het noorden is wat onrustiger. Na november wordt dit minder. Het kan dus zijn dat je in Zuid Vietnam goed weer hebt maar in het noorden wegregent. Het weer is sowieso lastig te voorspellen. Op dit moment is het ook heel erg slecht in noord Vietnam 🙂 Je kan in november prima door Vietnam reizen maar het kan voorkomen dat je in het noorden wat ruiger weer hebt. Helaas kunnen wij dat niet voorspellen 😉

   Groeten,
   Ties

 36. Hoi Marjolijn,

  Je geeft het antwoord zelf al een beetje 😉 Wij zijn (gelukkig) Piet Paulusma niet. Het is altijd afwachten met het weer. Zelf hebben we 6 weken in dezelfde periode door Vietnam gereisd. Super tijd gehad op ons brommertje. Tuurlijk zal het wel eens regenen maar wij hebben ook dagenlang zon gehad. Het kan, zeker in die maanden, alle kanten op schieten. Wat mij betreft geen probleem, wij hadden een super tijd 😉

  Groeten,
  Sjoerd

 37. Hoi
  Ik heb de standaard vraag…. Ik wil van half sept t/m half oktober naar Vietnam afreizen. Ik ben alleen bang voor (te) veel regen. Hier en daar een bui vind ik echt prima, maar continu bewolking niet…
  Niemand weet uiteraard wat er komen gaat, maar wellicht mensen die er eerder geweest zijn rond die tijd? Is het aan of af te raden?
  Groetjes

 38. Hallo,

  Ik wil graag met een vriendin in de periode nov-dec in vietnam reizen, oa met de scooter. Is dit aan te raden ivm het weer? Wij zijn van plan om in het noorden te starten, is het een kledingstuk als een trui dan essentieel?

  1. Hoi Esther,

   Ik denk dat je in deze periode (nov/dec) prima met de scooter kunt reizen. Je zal altijd op moeten letten ivm het verkeer en andere zaken. Het is enorm populair bij toeristen maar het blijft een risico omdat je vaak niet goed verzekerd bent en als buitenlander bij ongelukken altijd de schuld krijgt. Of het nu wel of niet jouw schuld was. Een trui of vest zou ik zeker meenemen. Wij hebben de hele toch met vest afgelegd. Soms tegen de “kou” soms tegen het verbranden 😉

   Groeten,
   SJoerd

 39. Hallo,

  ik ben van plan om in augustus naar Vietnam te gaan samen met mijn vriendin. Nu lees ik op jullie pagina, en ander, dat dit midden in het regenseizoen is. Is het verstandig om in deze tijd te reizen of kunnen we dan beter voor een ander land kiezen in verband met de regen?
  Alvast bedankt!

  Groeten

  1. Hoi Ruud,

   leuk dat je naar Vietnam gaat! Het klopt inderdaad dat er in augustus veel regen valt. Dit houd in dat het in de morgen en aan het eind van de middag kort maar heftig kan regenen. Zeker in het noorden kan dit problemen veroorzaken in de vorm van landslides. Het grootste nadeel, naast de regen, van deze maanden is dan ook dat het vervoer allemaal iets langer kan duren. Tussen de buien door is het overigens vaak mooi weer. Als je de buien wil ontlopen zul je toch richting Indonesië of Maleisië moeten aangezien landen als Thailand, Laos en Cambodja in augustus ook veel regen krijgen.

   Veel reisplezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 40. Hoi Pim,

  Bedankt voor de complimenten! De beste reistijd voor Vietnam ligt rond onze wintermaanden. Dit betekend dat er in die maanden de minste regen valt. In onze zomermaanden valt er in Vietnam meer regen. Het is echter niet zo dat er maanden zijn waarin we afraden om naar Vietnam te reizen. De regen komt vaak, ook in de monsoonperiode op vaste tijden uit de lucht vallen. Het is gelukkig niet zo dat het dan de hele dag regent. Vaak valt er een flinke bui die ook wat verfrissing brengt (Wat wel zo lekker is). Wees niet bang voor heftige stormen. Er kunnen wel landslides voorkomen na heftige regenval maar hier zijn ze in Vietnam goed op voorbereid!

  Veel plezier alvast in Vietnam!

  Groeten,
  Ties

  Azië Expert

 41. Halle Azië Expert. Jullie hebben een mooie site met handige tips! Ik heb een vraagje over het weer in Vietnam. Ik ga volgend jaar juli naar Vietnam maar heb geen zin in stormen en moesson? Of valt het dan wel mee?
  Alvast bedankt.

  Groeten,
  Pim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven