Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Vietnam

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 69

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De beste reistijd voor Vietnam is niet zomaar aan te geven. Het land is 1.600 kilometer lang en kent drie verschillende klimaatzones – noord, centraal zuid. Er is niet één seizoen dat het beste is voor reizigers, maar de maanden december tot en met maart bieden geweldige weersomstandigheden in alle gebieden! Garanties heb je helaas nooit. Het weer wordt de laatste jaren steeds lastiger te voorspellen. Op deze pagina geven we je – hopelijk – een beter inzicht in de beste reistijd voor Vietnam.

Beste reistijd voor Vietnam

Vietnam kent een tropisch klimaat waardoor het gedurende het gehele jaar aangenaam warm is. Toch zijn er periodes waarin extra veel regen valt of wanneer het juist extreem droog is. Over het algemeen kun je de beste reistijd van Vietnam onderverdelen in drie seizoenen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen.

De beste reistijd voor Vietnam is wat ons betreft de maanden december tot en met maart

Op deze pagina kom je het volgende te weten over de beste reisperiode voor Vietnam;

 

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 25 27 29 32 33 34 34 35 35 30 29 27
Regen (mm) 65 45 55 80 190 220 270 265 310 335 250 125

Groen = beste reismaanden
Oranje = piekseizoen
MOBIEL: scroll naar rechts voor meer maanden

De seizoenen

Er zijn drie seizoenen te onderscheiden in Vietnam. Je hebt het droge seizoen, dat grofweg loopt van november tot en met april, en het regenseizoen dat ongeveer gelijk loopt met onze zomermaanden. Tussen die twee seizoenen kun je in sommige maanden ook prima reizen vanwege het goede weer en lage(re) prijzen.

Hoogseizoen

Beste reistijd Vietnam

Juli en augustus

De maanden juli en augustus vormen het hoogseizoen. Niet zozeer vanwege het goede weer, maar vooral vanwege de prijzen. Die gaan met 50% omhoog aan de kust en het is raadzaam om van tevoren te boeken. In heel Vietnam, behalve het noorden, is het warm maar er kunnen wel flinke buien vallen.

Tussenseizoen

Beste reistijd Vietnam

December tot en met maart

Het is het tussenseizoen, maar deze maanden zijn misschien wel de beste maanden om in Vietnam te reizen. De temperatuur is aangenaam en er valt een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In het noorden kan het behoorlijk koud worden. In het zuiden strak blauwe lucht en veel zon.

Laagseizoen

April t/m juni – sept. t/m dec.

Als je door het hele land reist en dus niet alleen het zuiden of noorden wil zien is het laagseizoen geen gekke optie. Hoewel het in het noorden en centrale gedeelte van Vietnam flink kan stormen in november zijn de prijzen wel extra laag!

Reistijd per maand

De beste reistijd voor Vietnam is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achterelkaar regen. Het kan per maand verschillen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd voor Vietnam, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Januari

Het goede weer keert terug in Vietnam met droge omstandigheden in een groot deel van het land. Je kunt zowel in het noorden en het zuiden van de zon genieten, terwijl het centrale gedeelte het regenseizoen achter zicht laat.

Dat betekent dat de stranden van Hoi An, Danang en Nha Trang weer goed te doen zijn. Er zit een verschil in de temperatuur van de ene kant van het land naar de andere kant met de hoogste temperaturen in het zuiden en koeler weer in het noorden.

– 25°C
– 65 mm


Februari

Dit is een van de beste maanden om te reizen. De omstandigheden zijn goed met droog, helder weer. Strandliefhebbers zitten goed aangezien je bij de zuidelijke en centrale stranden kunt genieten van de zon. In het noorden heb je strak blauwe luchten met een beetje regen. Dit is ook de maand voor mooie trekkingen en buitenactiviteiten in de bergen en hooglanden.

– 27°C
– 45 mm


Maart

Net als februari is maart een van de betere maanden. Omstandigheden zijn goed met droog, helder weer in het gehele land. Bij de zuidelijke en centrale stranden heb je veel zon. Het noorden van het land heeft strak blauwe luchten met een beetje regen. Goede maand voor trekkingen en buitenactiviteiten in de bergen.

– 29°C
– 55 mm


April

Het einde van de beste reisperiode voor Vietnam. Terwijl het noorden op weg terug is naar een warme, natte zomer kun je nog steeds veel droge dagen verwachten. Centraal Vietnam is nog steeds op z’n best. Er begint meer neerslag te vallen in het zeer hete zuiden. Je merkt aan de drukte en prijzen dat het hoogseizoen op zijn einde loopt.

– 32°C
– 80 mm


Mei

Hoewel het hoogseizoen ‘officieel’ op zijn einde raakt, is mei een van de betere maanden. Het weer is lastig te voorspellen in deze maand. Midden Vietnam is goed, terwijl in het zuiden langzaam het regenseizoen in komt zetten, vooral tegen het einde van de maand.

In Noord-Vietnam begint het ook meer regenen, hoewel de temperatuur omhoog gaat. Alle stranden blijven goede opties, vooral rond Hoi An, Danang, Nha Trang en Phu Quoc.

– 33°C
– 190 mm


Juni

Nog steeds een goede maand om te reizen in Vietnam, ondanks dat het duidelijk minder wordt. In het centrale gedeelte is het warm en blijft droog en helder. Het zuiden zit nu midden in het regenseizoen met dagelijkse stortbuien, meestal in de namiddag

Er is veel zon in het noorden met hoge temperaturen en regen. De stranden in centraal Vietnam hebben nog steeds veel zon. Trekking zijn geen goed idee door de vele regen in het noorden.

– 34°C
– 220 mm


Ha Giang in Vietnam

Het indrukwekkende Ha Giang

Juli

Gelijkwaardig aan juni. In het centrale gedeelte van Vietnam is het warm en blijft droog en helder. Het zuiden heeft last van veel regen. Ga je naar het noorden? Dan zit je in de zomer met hoge temperaturen en regen. Centraal Vietnam heeft nog steeds veel zon. Goede maand voor trekkingen.

– 34°C
– 270 mm


Augustus

Het centrale gedeelte blijft warm en overwegend droog met af en toe een bui, maar tegen het einde van de maand komt er meer regen. In het zuiden heb je het regenseizoen met dagelijkse regenbuien. Noord-Vietnam gaat nog steeds gebukt onder hoge temperaturen en frequente regen. Goede maand voor trekkingen.

– 35°C
– 265 mm


September

Ook het centrale gedeelte van Vietnam krijgt nu meer regen, zeker tegen het einde van de maand. De omstandigheden in het noorden gaan juist in tegenovergestelde richting met minder neerslag. In de bergen rondom Sapa worden omstandigheden beter. Het zuiden blijft grotendeels ongewijzigd hoewel regenval af begint te nemen aan het einde van de maand.

– 35°C
– 310 mm


Oktober

Het weer blijft verbeteren in het noorden met heldere luchten, minder regen en een minder hoge luchtvochtigheid. In het centrale gedeelte valt er juist meer regen en je hebt meer kans op stormachtig weer. Zuid Vietnam begint te veranderen met minder neerslag en meer zon. Avontuurlijke activiteiten zoals trekkingen in de bergen van het noorden en de centrale hooglanden kunnen weer gedaan worden.

– 30°C
– 335 mm


November

Het droge, koele weer keert terug in Noord-Vietnam waardoor november een van de beste maanden is om te reizen. De centrale regio’s krijgen het te verduren met meer regen en stormachtig weer. In het uiterste zuiden is het een ander verhaal met blauwe luchten en zonneschijn. De stranden van Phu Quoc, Phan Thiet & Mui Ne zijn op hun best.

– 28°C
– 250 mm


December

December is het begin van de beste reistijd voor Vietnam. Temperaturen zijn goed door veel Vietnam. De regen begint af te nemen. Stranden van Phu Quoc, Phan Thiet & Mui Ne blijven goed en tegen het einde van de maand wordt Nha Trang steeds beter. In de bergen en hooglanden zijn de omstandigheden goed, hoewel de temperaturen vooral ‘s nachts vrij laag kunnen zijn.

– 27°C
– 125 mm


Beste reistijd Noord-Vietnam

Het noorden van Vietnam herbergt steden als Sapa, Mai Chau, Cao Bang en Mu Cang Chai die zeker het bezoeken waard zijn. Noord-Vietnam is naar onze mening de mooiste regio van het land. Kenmerkend zijn de bizar groene rijstvelden en indrukwekkende valleien en watervallen. Een must-see!

Oktober tot en met december

In Noord-Vietnam is he tover het algemeen goed weer van oktober tot en met december. Je ontwijkt dan de regenachtige zomermaanden. De maanden daarna; december tot en met februari zijn aanzienlijk koeler zijn en hogere gebieden zien in de winter soms vorst of zelfs een sneeuw!

Temperaturen beginnen in maart weer te stijgen, waarbij het tussen mei en augustus soms 40°C kan worden. De zomer is ook het regenseizoen, wanneer zware regenbuien de lager gelegen gebieden heet en vochtig maken. Overstroming kunnen voorkomen.

TIP ♥ – mocht je in de zomervakantie naar Vietnam gaan en geen regenbuien tegen willen komen, is het aan te raden om niet in het noorden van Vietnam te beginnen.

Beste reistijd Noord Vietnam

Mu Cang Chai

Mu Cang Chai in het noorden van Vietnam

Beste reistijd Centraal Vietnam

Met steden als Hue, Mui Ne, Hoi An, Da Nang en Nha Trang is het centrale gedeelte van Vietnam zeker de moeite waard. De regenwolken vervolgen van Noord-Vietnam langzaam hun weg naar beneden naar gelang de tijd vordert. Dat betekent dat je in centraal Vietnam van september tot en met december de meeste kans op regen hebt.

Februari t/m oktober

Hoewel je in het zuiden de meeste zon verwacht heb je in het centrale gedeelte van Vietnam de meeste kans op zon gedurende het jaar. Houdt er echter wel rekening mee dat je van augustus tot november kans kan hebben op cyclonen. De beste reistijd voor centraal Vietnam is van februari tot en met juli.

Rond Nha Trang begint het natte seizoen in november en dit gaat door tot december. Verder naar het noorden, rond Hué en Danang, houdt de regen iets langer aan; van september tot en met februari. Deze regio kun je het beste bezoeken in het voorjaar (februari tot en met mei).

Tyfoons

Bij de beste reistijd voor Vietnam moet je ook denken aan tyfoons. Temperaturen bereiken het hoogtepunt van juni tot en met augustus. De kust van centraal Vietnam is het gebied dat kan worden getroffen door tyfoons. Hoewel het moeilijk te voorspellen is, is het tyfoonseizoen in het algemeen van augustus tot november.

Beste reistijd Zuid Vietnam

In Zuid Vietnam loopt het droge seizoen van december tot en met april en de regen van mei tot en met november. Aangezien het merendeel van de regen in de middag valt, hoeft dit geen groot probleem te zijn.

Overstromingen tijdens het regenseizoen kunnen problemen veroorzaken in de Mekong Delta. De dagtemperaturen in deze regio zakt zelden onder de 20°C,  en af en toe gaat het zelfs richting de 40°C tijdens de warmste maanden. Dit zijn maart, april en mei.

Het klimaat van de centrale hooglanden volgt meestal hetzelfde patroon, hoewel de temperaturen koeler zijn, vooral ‘s nachts. Nogmaals, de regen van mei tot en met oktober kunnen het reizen ingewikkelder maken, vanwege verslechterde wegen.

TIP ♥ – de beste reistijd voor zuid Vietnam zijn de maanden december tot en met april.

Beste reistijd zuid Vietnam

Regenseizoen Vietnam

Net als in ieder ander land kent ook Vietnam de regenperiodes, ook wel de moesson perioden. In deze periode valt er vaker regen dan in de rest van het jaar. Toch is een echt regenseizoen niet aan te wijzen door het complexe klimaat van het land. Je kunt er wel van uit gaan dat het in de zomermaanden het meeste regent.

De meeste regen valt rond de middag en duurt meestal maar een uurtje. Gelukkig is het in Vietnam altijd 20 tot 35 graden waardoor een goede regenbui meestal een welkome verrassing is.

Op de pagina Reistips vind je handige tips over het reizen in Azië, maar wij raden hier alvast aan altijd een poncho mee te nemen als je naar Azië vertrekt.

Overlast

Het is daarnaast nog een verschil of je in de steden verblijft of de bergen in gaat. In de steden veroorzaakt de regen over het algemeen minder overlast. Koop een poncho of een paraplu, doe een regendans en hoop dat het snel droog is.

Ben je in de bergen? Dan kan dit andere problemen opleveren zoals modderverschuivingen en het blokkeren van wegen. De beste reistijd voor Vietnam is dus vooral afhankelijk van het regenseizoen.

Boottocht am Coc

Boottocht over de Ngo Dong rivier in Tam Coc

Beste tijd om rijstvelden te bezoeken

De rijstvelden, terrassen, in het noorden van Vietnam kun je het hele jaar door bezoeken. Elk seizoen, of elke maand, biedt namelijk iets unieks en de velden hebben in elk seizoen een bepaalde kleur.

Van maart tot en met juni worden de velden bewaterd, waardoor de terrassen eruit zien als een gigantische spiegel wat mooie foto’s oplevert. In de zomer zijn de rijstvelden de bekende groene velden zoals je ze vaak ziet en in de herfst veranderd de kleur geleidelijk in goud.

In de winter zijn de rijstvelden juist weer bedekt met mist wat een mysterieus tafereel oplevert.

Wanneer zijn ze het mooist?

De beste tijd om de rijstvelden in het noorden van Vietnam te bezoeken is van september tot en met oktober. De velden zijn dan nog groen met een tintje goud. In deze periode maak je de mooiste foto’s.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!