Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Banaue

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 12

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Banaue staat bekend om zijn rijstvelden. Misschien denk je nu: “Heel Azië staat daar om bekend, toch?“. Maar zoals de schitterende terrasvormige rijstvelden er in Banaue in de Ifugao provincie bij liggen, zo liggen ze er nergens anders bij. Deze rijstterrassen staan bekend als de mooiste rijstterrassen ter wereld.

Een bijnaam van dit met de hand aangelegde bouwwerk is niet voor niets ‘De Trappen naar de Hemel’. De rijstvelden die hier liggen zijn zo rond de 2000 jaar oud en zijn in de loop van de tijd met de hand aangelegd door de Ifugao. De Ifugao is een stam die al duizenden jaren in deze regio woont.

Wat het geheel nog indrukwekkender maakt is dat de rijstvelden bijna recht omhoog lopen, tegen de berg op. Als je jezelf dan bedenkt dat het met de hand is aangelegd snap je wel waarom het soms het “Achtste Wereldwonder” wordt genoemd.

Het wordt de laatste jaren steeds drukker en dat is begrijpelijk, want het is echt een must-see!

Onze ervaringen in Banaue

De rijstterrassen werden zo’n 2.000 jaar geleden aangelegd in de bergen van de provincie Ifugao, rondom het plaatsje Banaue. Wij hebben tijdens al onze reizen in Azië heel wat rijstvelden mogen zien. Uiteraard de bekende zoals Sapa en die in Ubud, maar ook onbekenden in China en Myanmar.

Wij kunnen uit eigen ervaringen zeggen dat de terrassen van Banaue verreweg de mooiste en meest indrukwekkende rijstterrassen zijn die we ooit hebben gezien!

De rijstterrassen van Ifugao worden niet voor niets beschouwd als één van de mooiste plekjes van de Filipijnen.

De Ifugao

De rijstterrassen werden door voorouders van de lokale bewoners, de Ifugao, aangelegd. Wat de terrassen zo bijzonder maakt, is dat ze bijna recht omhoog lopen en met de hand zijn aangelegd. Ze liggen op 1.700 meter hoogte.

De Filipijnen staat bekend om de stranden en tropische eilanden, maar voor ons was Banaue een van de hoogtepunten van de reis.

TIP ♥ – wij sliepen in Banaue Homestay. Hier heb je voordelige kamers en je kunt er allerlei tours boeken. Ze hebben helaas geen website.

BanaueDe rijstvelden

RijstveldenUitzicht tijdens een hike

Rijstvelden van Batad

Banaue mag dan de plek zijn waar de meeste toeristen verblijven, de mooiste rijstvelden vind je in Batad. Vanuit Banaue kun je vrij gemakkelijk naar Batad reizen. Het kan met een tuktuk zodat je zelf in Batad rond kunt lopen, maar je kunt ook een tour boeken in Banaue en met een gids rondlopen.

De rijstterrassen rondom Batad zijn de rijstterrassen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Dit is wel zo leuk, omdat een gids alle mooie plekken laat zien en leuke dingen verteld over de rijstvelden.

TIP ♥ – als je besluit te overnachten in Batad zal je met je backpack nog 15 minuten door de jungle moeten lopen om er te komen.

Wij hebben overnacht en onze dagtour naar Batad geboekt bij Batad Homestay. We hadden een leuke gids die veel over de omgeving wist. Hou er rekening mee dat de weg naar Batad halverwege stopt. Ze zijn druk bezig met het aanleggen van deze weg.

Van Banaue naar Batad

Ga je liever op eigen houtje naar Batad? Dat kan, ook al raden we aan om een gids te huren.

Je kunt een jeepney of driewieler naar ‘the saddle’ (Batad) nemen. Dit is het dichtstbijzijnde punt bij Batad waar je met een voertuig kunt komen. Vanaf daar is het een 15-minuten-durende hike naar het dorp en de rijstterrassen.

Dit omdat de weg nog niet klaar is.

De jeepney van Banaue naar Batad kost rond de 150 peso. Het probleem is dat niemand lijkt te weten hoe laat de jeep vertrekt en waarvandaan. Mocht je deze onvindbare jeepney inderdaad niet kunnen vinden kun je er een huren voor 2.000 peso. Hoe meer mensen in de jeepney hoe goedkoper.

Je kunt ook een tuktuk nemen voor 2 tot 3 personen voor 700 peso.

TIP ♥ – bij aankomst in Batad moet je 50 peso aan Heritage Fee betalen.

Batad, FilipijnenHet aankomst punt bij Batad

Rijstvelden

Het is hier nog lang niet zo druk als in Sapa of Bali

Rijstvelden van Hapao (Hungduan)

Het is bijna niet mogelijk, maar de rijstvelden bij Hapao zijn misschien nog wel mooier dan die in Banaue en Batad. Ze zijn in ieder geval een stuk rustiger. De Hapao Terraces zijn onderdeel van de Hungduan Terraces Cluster, en staat ook op de UNESCO World Heritage Site (terecht).

Het grote voordeel is dat het nog niet zo bekend/populair is bij toeristen. Vaak is Batad het eerste dat bij reizigers op het lijstje staat, wat goed te begrijpen is.

Mocht je meer tijd doorbrengen in de omgeving, dan zijn de rijstvelden van Hapao een absolute aanrader! Je kunt hier door de rijstterrassen lopen en een uniek beeld krijgen van het lokale leven.

Hier en daar staan wat huisjes waar mensen aan het werk zijn. Het is alsof je zo een sprookje binnen wandelt.

Neem cash mee! In Banaue is er 1 pinautomaat en in Batad zijn GEEN pinautomaten. Bij accommdotie kun je vaak met CC betalen.

Bogyah Hotspings

Tijdens je tocht door de vallei kom je waarschijnlijk ook bij de  hotsprings van Bogyah. Het water dat door deze rivier stroomt, is kristalhelder. Je kunt hier de tijd nemen om lekker te ontspannen bij de rotsen in het verwarmde water.

Het ligt op loopafstand van het beginpunt van je hike en is zeker een aanrader. Neem dus je zwembroek mee!

TIP ♥ – wij betaalde voor een dagtrip van Banaue naar Hapao ongeveer 1.500 peso p.p

Van Banaue naar Hapao

Wij hebben in Banaue al onze trips geboekt bij Banaue Homestay. We hadden een super gids die prima Engels sprak en ons ook naar minder bekende plekjes nam. Het vervoer was bij de prijs inbegrepen.

Als je op eigen gelegenheid gaat, kun je vanuit Banaue een jeepneys richting Hapao nemen. Vertel de bestuurder dat je er uit wil bij Balenga Residence in Hapao. Hier kun je ien gids zoeken. Reken op 500 pesos per gids voor een hike van een uur.

TIP ♥ – wij raden een gids aan die je de hele dag meeneemt in de vallei.

BanaueOnderweg

RijstveldenRijstvelden

Ties
De rijstvelden van Hapao

Ifugao volk

De Ifugao is een inheemse bevolkingsgroep in de gelijknamige provincie die voornamelijk van de rijstbouw leeft. Deze bevolkingsgroep is verantwoordelijk voor het aanleggen van de ‘De Trappen naar de Hemel’ bij Banaue. Niet vreemd overigens.

De hele cultuur hier draait om rijst, de rijst wordt zelfs ingezegend en feestelijkheden gaan hier standaard gepaard met rijst.

De Ifugao bevolking zijn, net als andere stammen in de regio, berucht vanwege hun verleden. Vroeger onthoofdde deze bevolkingsstammen nog wel eens mensen.

UNESCO

De mooiste en meest spectaculaire rijstterrassen vind je rond Banaue en omgeving. Deze rijstterrassen zijn zo bijzonder dat ze sinds 1995 op de UNESCO Wereldergoedlijst staan. In 2001 werden ze overigens op de lijst van Bedreigd Werelderfgoed geplaatst.

Gelukkig hebben de Filipijnen de bedreigingen gelijk aangepakt waardoor de rijstterrassen in 2012 van deze lijst gehaald werden.

TIP ♥ – zorg er voor dat je met een tour (of zelf) het Viewpoint bezoekt. Hier heb je mooie uitzichten!

Niet alleen de rijstterrassen van Banaue staan op de Werelderfgoedlijst, maar ook de Hudhud. Dit is een soort liedje dat door de Ifugao bevolking wordt uitgevoerd tijdens zaaiactiviteiten, bij de oogst en tijdens begrafenissen en rituelen.

Rijstterrassen

De rijstterrassen van Banaue zijn niet de enige die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Er zijn er in totaal vijf die op de lijst van UNESCO staan. De bekendste rijstvelden zijn:

 • Batad
 • Bangaan
 • Mayoyao (aanrader!)
 • Hungduan
 • Nagacadan


Met name die van Mayoyao zijn de moeite waard, en ze liggen dicht bij Banaue!

BanaueTies in z’n element

BatadZorg dat je camera is opgeladen want je maakt echt heel veel foto’s 🙂

Hoe lang moet je in Banaue blijven?

Wij zijn hier drie dagen geweest, en dat is naar onze mening wel het minimale aantal dagen. Wij zijn reizigers tegen gekomen die hier 1 dag bleven. De busreis doet er al 9 uur over (bij ons 19).

Er zijn dus mensen die ‘s avonds heen gaan (nachtbus), een dag in Banaue en omstreken blijven, en ‘s avonds weer terug gaan naar Manilla.

Dat is echt te kort. Als je de meeste dingen in de omgeving wilt zien kun je hier makkelijk een week blijven. De meeste meerdaagse tours duren al 4 dagen. Als je de regio goed wil kunnen zien blijf dan minimaal 3 dagen hier.

Budget voor Banaue

Banaue en Batad zijn populaire bestemmingen, maar nog vrij goedkoop, zeker als je in een groep reist. Hoe veel geld je mee moet nemen ligt aan je eigen wensen. Je kunt zelf richting de rijstterrassen gaan en rondlopen, maar je kunt ook een tour boeken. Wat uiteraard duurder is.

Wij bleven 2 nachten (3 volle dagen) in Banaue. We sliepen in het Banaue Homestay, waar je tevens veel tours kunt boeken. Voor onze kamer betaalden we ongeveer US$35 per nacht.

Andere kosten die wij hebben gemaakt;

 • Dagtrip naar Batad en Mayoyao 1.500 peso p.p
 • Dagtrip naar Hapao 1.300 peso p.p
 • Meerdaagse hikes (3D/2N) vanaf 2.500 peso p.p.
 • Alle environmental fees 100 peso p.p
 • Eten en drinken per dag 600 peso


Reken op ongeveer 2.000 peso per dag als je elke dag een tour wil doen. Het wordt goedkoper als je meerdere tours in een keer boekt. Dan kun je afdingen op de prijs.

TIP ♥ – Een 3-daagse- hike naar de rijstterrassen van Banaue, Cambulo en Batad kost rond de 2.50 peso per persoon.

Banaue Filipijnen

Onderweg in BanaueDe rijstterrassen bij Mayoyao

Leuke plekken om te overnachten

Banaue is niet heel groot. Er staan in de omgeving heel wat huisjes, maar in het centrum zelf zijn er maar één a twee straten waar je de meeste accommodatie vindt. Wij sliepen zelf in Banaue Homestay.

De accommodatie hier is vrij basic. Het zijn vaak homestays. Er zijn ook wat duurdere opties. Deze liggen vaak iets buiten het centrum. Dit zijn de straten rondom het ‘busstation‘.

Goede accommodaties zijn:

Beste reistijd

De beste tijd om Banaue te bezoeken heeft niet zo zeer te maken met het weer maar met het oogstseizoen. De belangrijkste vraag is natuurlijk wanneer de rijstterrassen op hun groenst zijn.

Alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in eind maart. De terrassen zijn het groenst in de maanden april, mei of oktober en november.

De groenste rijstterrassen

Als je de groenste terrassen wil zien, kun je Banaue het beste bezoeken in april, mei of oktober en november. Juni, augustus en december zijn de oogstmaanden waardoor de velden een soort gouden gloed hebben.

Van januari tot en met maart en september planten ze de rijst, dus de velden zijn dan vooral kaal en leeg en daarom minder indrukwekkend.

Juli en augustus zijn de minst gunstige tijd, want dit is het hoogtepunt van het regenseizoen.

TIP ♥ – plan je bezoek tussen april en juli om de velden op z’n groenst te zien..

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 25 25 26 27 26 25 25 26 25 25 24
Regen (mm) 45 35 80 130 230 265 325 375 315 255 265 155

Groen = Mooiste rijstvelden
MOBIEL: scroll naar rechts voor meer maanden

Rijstvelden

Banaue

Hoe kom je er?

De rijstterrassen van Banaue zijn niet zo makkelijk te bereiken als die in Bali of Sapa. Er rijden geen treinen naar Banaue, maar wel bussen en minivans. De bus is de goedkoopste optie, een minivan de snelste.

Met de bus

Er gaat een bus van Manilla naar Banaue om 20:00 en 22:00 uur. De bustijden veranderen bijna dagelijks dus neem contact op met je accommodatie voor exacte tijden.

De bus doet er normaal gesproken 9 uur over, maar is vaak vertraagd. Zo deden wij er 19 uur over! De rit kost je zo’n €11. Een plekje reserveren in de bus in het hoogseizoen kan geen kwaad! Voor actuele prijzen kun je kijken bij Ohayami Trans.

TIP ♥ – via de website BookaWay kun je makkelijk je bustickets online boeken.

Handige tips voor Banaue

We hopen dat je met deze informatie al een eind komt. De situatie in Banaue en andere delen van de Filipijnen, veranderd echter snel. Daarom delen we hier nog wat meer algemene tips voor een bezoek aan Banaue.

Reken op veel wandelen

Om de omgeving van Banaue te verkennen zul je veel moeten lopen. De meeste tours zijn namelijk tours door de rijstvelden. Hier kun je moeilijk fietsen of een scooter huren. Neem daarom goede schoenen mee en plan niet te veel op één dag.

Pinnen in Banaue

Wij hebben geen pinautomaat gezien tijdens ons verblijf. De dichtstbijzijnde pinautomaat was op 20 kilometer van het stadje. Het schijnt dat er op dit moment 1 pinautomaat is in Banaue, maar dit heeft niemand kunnen bevestigen.

Neem dus genoeg cash mee!

Bereik en Wifi

Er is wel Wifi beschikbaar in de meeste accommodatie, maar het bereik met je mobiele telefoon is heel gering. Als je in contact wil blijven met familie en vrienden, hou dan rekening met slechte ontvangst.

Neem warme kleren mee

Het kan hier behoorlijk koud worden. Zeker in de avond. Neem daarom warme kleding mee, want het is niet fijn om hier in je zwembroek en t-shirt te vernikkelen.

TIP ♥ – er zijn genoeg winkels waar je (warme) kleding kunt kopen

BanaueHet stadje in de bergen

Locatie Banaue

Meer lezen over Filipijnen?

12 comments

 1. Havva

  Hi!
  Weet je ook hoe je het best kan reizen vanaf Banaue/Batad naar Palawan?
  Alvast bedankt! 🙂

  Groetjes,
  Havva

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Havva,

   je zult eerst terug moeten reizen naar Manilla en daar het vliegtuig naar Puerto Princesa moeten nemen. Dat is de beste manier.

   Happy travels,
   Ties

 2. shielandre

  Hallo Ik kom uit Ifugao. Jullie kunnen joinen de Ifugao facebook group, heet Ifugao cyberspace watchdog. https://www.facebook.com/groups/ICW4Kiphodan . Daar kunnen jullie help vragen, over home stay and all. andere memsen kunnen ook geven advies waar nog meer mooie plek te vinden. Success. door corona het is mooilijk allemaal in Philipijnen. moest karantine, in grote stad en weer karantine in de province waar je heen.

 3. Isai

  Hallo,

  Hoe kunnen wij de Green view lodge vinden of boeken?

  Bedankt en groetjes

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Isai,

   ik zie dat de naam van de accommodatie is veranderd naar Banaue Homestay. Ik heb het aangepast in de tekst. Je kunt klikken op de link. Mocht je hier slapen doe dan de groeten aan Jerimiah als hij er nog werkt 🙂

   Happy travels,
   Ties

 4. Ilse

  Hoi

  Zijn de rijstterrassen nog groen begin augustus?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ilse,

   De groenste terrassen vind je tussen april, mei en oktober, november.

   Juli en augustus zijn een niet de beste maanden omdat dit het regenseizoen is. Daarnaast zijn juli en augustus oogst-maanden. Dat is leuk om te zien, maar de groene rijstvelden worden dan wel geoogst dus je hebt kans op veel ‘kale’ plekken.

   Happy travels,
   Ties

 5. Stefaan de Schrijver

  Hei Ties,

  Is het huren van een 4×4 in Manilla geen optie ?
  Ik rijd liever zelf, dan kun je overal stoppen en fotograferen waar je wil.
  Een auto huren is natuurlijk een flink pak duurder.
  De vraag is of een buitenlander mag sturen op de Filipijnen; dat mag bvb in Vietnam niet als je geen resident bent voor meer dan drie maanden. Bestaat er op de Filipijnen ook zo’n regeling ? Ons het zelf rijden afraden omdat het gevaarlijk is, is voor ons geen argument. We reden al in Thailand, Peru, Bolivia, en ga zo maar door. De vraag is eigenlijk simpel : kan en mag het ?
  groetjes
  Stefaan

 6. Esther

  Hey hallo,

  Mijn man en ik gaan 30 maart voor 29 dagen naar de Filipijnen. Gaan bijna dezelfde route doen als die jullie gedaan hebben alleen gaan wij na aankomst in Manilla gelijk naar Banaue. Nou heb ik dus gelezen dat de avond/nachtbus om 19.00u vertrekt en er normaliter 9 uur over doet. (Bij jullie was dat iets langer! Wat was daar overigens de reden voor?). We willen er ook 3 dagen blijven.
  Maar hoe zit dit met de bus terug naar Manilla??? Daar lees ik helemaal niks over! Hoe laat vertrekt de bus van Banaue terug naar Manilla? Jullie kwamen rond de middag weer in Manilla aan. Wij zouden eigenlijk diezelfde dag nog een vlucht naar Palawan willen nemen! Maar ja, voor welk tijdstip boek ik zo’n vlucht???? Het zal altijd een risico blijven! Graag tot horens, groetjes, Esther

  1. Ties Post author

   Hoi Esther,

   leuk dat je ongeveer dezelfde route wil doen!
   De reden dat de busreis bij ons zo lang duurde was dat het Pasen was, en dat viel in het weekend. Heel veel locals gaan dan op vakantie waardoor de wegen overvol raken. Daar zullen jullie waarschijnlijk ook last van hebben want het is dit jaar op 1 april.

   Bussen rijden om verschillen de tijden terug vanuit Banaue. Je kunt deze bussen ook online boeken via BookaWay. Normaal kom je ‘s ochtends weer aan in Manilla, maar wij hadden iets vertraging.
   Dezelfde dag naar Palawan vliegen zou ik afraden. Zeker in het weekend van Pasen. Ik durf te wedden dat er flinke vertragingen zijn door de drukte op de weg 🙂 Bussen doen er dus langer over. Ik zou persoonlijk een dag lager naar Palawan vliegen.

   Groeten,
   Ties

 7. Tom

  Hoi,

  Ik wil rond maart 2018 naar Banaue. Zijn de rijstvelden dan mooi groen of is echt alles dan bruin?

  Alvast bedankt! Groeten,
  Tom

  1. Ties Post author

   Hoi Tom,

   dat is een prima periode. Wij zijn zelf rond eind maart gegaan en de rijstterrassen waren schitterend! Geen probleem dus:)

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU