Dong Van is een bekende stop voor mensen die de regio van Ha Giang bezoeken in het noorden van Vietnam. Het wordt al het nieuwe Sapa genoemd. Begrijpelijk, want de regio is werkelijk schitterend. Het verschil is alleen dat Dong Van (nog) niet overlopen wordt door toeristen.

Paradijs voor natuurliefhebbers

Dong Van is maar een klein stadje op zo’n 11 uur rijden van Hanoi. Waar Sapa jarenlang de meeste reizigers ontving die op zoek waren naar rijstterrassen en natuur verschijnt Dong Van steeds meer in brochures en internet.

Met name de bergpassen en valleien hier zijn van wereldklasse

De rijstterrassen zijn niet zo bekend. Het zijn ook meer de adembenemende bergpassen, rivieren, valleien en het Dong Van Karst Plateau Geopark die de aandacht trekken.

Dé plek om Ha Giang te ontdekken

Dong Van is de populairste plek om de Ha Giang regio te ontdekken. Veel reizigers plannen hier een paar dagen en blijven vervolgens een week omdat er zo veel te zien is.

Dong VanEen deel van de Nine Ramps ook wel Doc Chin Khoanh

Blauw = Dong Van
Oranje = andere plekken om te overnachten in Ha Giang
Groen = bezienswaardigheden

6x mooie dingen om te doen in Dong Van

Dong Van is een van de bekendere stadjes in de Ha Giang provincie. Hoewel het een stuk kleiner is dan Ha Giang City en het moeilijker te bereiken is, is hier wel veel meer te zien.

Dit is de beste ‘stad’ als uitvalsbasis voor deze regio.

#1 Bezoek het Dong Van Geopark

Dong Van Karst Plateau Geopark, zoals het officieel heet, is een van de mooiste regio’s in het noorden van het land. Het is een beschermd natuurgebied.

Dit is een verzameling van bergen, adembenemende bergpassen, verstopte bergdorpen, minorities, rijstvelden, riviertjes en nog veel meer moois. Het is alsof je een Disney sprookje in stapt.

TIP ♥ – het Dong Van Karst Plateau Geopark is bekend geworden dankzij de Ha Giang Loop, waar we later meer over vertellen. Het is een must-see in de regio.

Karst GeoparkHet landschap in het Geopark

Hoang Su Phi#2 Bezoek de stad Dong Van

Dong Van staat vooral bekend om de indrukwekkende omgeving, maar het is ook een leuk stadje. Een van de bekendste plekken om te bezoeken IN het stadje zijn de markt en het oude centrum.

Er wordt elke zondag wordt een markt gehouden in Dong Van Old Quarter. Op die markt, die van 05.00 tot 10.00 uur duurt wordt van alls verkocht.

De etnische mensen uit de omgeving, zoals de Hmong, Tay, Nung en Hoa, komen hier heen om hun zelf gemaakte spullen te verkopen. Dat kan van alle zijn.

Het is ook extra leuk om te zien dat al deze mensen nog in traditionele kleding lopen en dat het nog niet zo toeristisch is als in Sapa.

Dong Van

Locals in de stad

#3 Bezoek het Vuong Family Mansion

Vuong Family Mansion ligt iets buiten Dong Van en is een van de bekendste bezienswaardigheden in de buurt. Het ligt in de natuur, beschermd door de hoge bergen van Ha Giang.

Het huis is mooi gebouwd en doet eerder denken aan China dan aan Vietnam, Dat is ook niet gek want het huis is gebouwd door ambachtslieden uit Yunnan (China).

De bouw duurde 10 jaar.

TIP ♥ – entree is 20.000 VDN per persoon

Dong VanDe mansion

#4 Bezoek de Lung Cu Flagpole

Tussen Meo Van en Dong Van ligt het stadje Lung Cu. Het stadje zelf is niet heel bijzonder. Wat deze stad aantrekkelijk maakt voor reizigers is dat dit het meest noordelijke dorp van Vietnam is. Verder kun je niet aangezien je dan in China zit.

Het is niet makkelijk om deze plek te bereiken en we raden aan om er alleen heen te gaan als je het écht wil. Het uitzicht vanaf de flagpole is namelijk wel erg mooi.

Je moet wel eerst bijna 400 stappen beklimmen om de vlaggenmast te bereiken. Het is een geweldige plek om mooie foto’s te maken van de regio Ha Giang.

Je moet wel een vergunning aanvragen om hier heen te mogen. Dit kan in Dong Van.

TIP ♥ – entree is wederom 20.000 VDN per persoon

 

Dong Van

#5 Rij de Tham Ma Pass

Er zijn veel bergpassen in deze regio. We beschreven al de Nine Ramps Pass en hier kun je lezen over de prachtige Ma Pi Leng Pass, maar ook de De Tham Ma (Thẩm Mã) Pass is de moeite waard.

Als je vanuit Ha Giang Town naar Dong Va rijdt via de QL4C rij je over deze pas dus je kunt het eigelijk niet missen.

De pas is zo’n 10 kilometer lang en ligt meer in de buurt van Yen Minh dan Dong Van, maar het is prima bereikbaar.

TIP ♥ – ook deze pas rij je met de Ha Giang Loop

Ha Giang Loop

De prachtigen Tham Ma Pass

#6 Rij naar Doc Chin Khoanh

Doc Chin Khoanh, ook wel Nine Ramps, is een weg in de buurt van Dong Van. Het is een van de vele bergpassen hier.

De naam Nine Ramps komt door de 9 ‘verdiepingen’ of hellingen waar deze weg je over brengt.  Het is een aaneenschakeling van bochten en steile weggetjes.

Als je verder naar het zuiden rijdt, kom je bij de Tham Ma Pass (of Slope) die we hierboven hebben beschreven.

TIP ♥ – bekijk ook onze pagina over Ha Giang voor meer tips

Dong Van

Een van de vele bochten bij de Nine Ramps

Leuke plekken om te overnachten

Dong Van is niet heel groot, maar het stadje is grotendeels gericht op toerisme. Dat verklaart ook aanwezigheid van de accommodatie.

Het is hier niet zo groot en druk als Ha Giang City of Sapa, maar je hebt prima opties om een aantal nachten te verblijven.

Leuk accommodatie en de prijzen

Het overnachten is hier niet duur. Zo kun je hier al voor €6 per nacht slapen. Daar kan je natuurlijk niet te veel van verwachten. Stilt House en Nhà Cổ Homestay zijn twee van de goedkoopste opties (vanaf €4 p. nacht), maar ook erg basic.

De betere, maar ook iets duurdere opties, zijn The Lover Lô Lô Chải (met een toffe koffiebar) en Dong Van B&B (beste kamers in Dong Van).

Check hier alle accommodatie.

Quan Ba

Quan Ba Heaven Gate wat op zo’n 2,5 uur rijden ligt

Hoe kom je in Dong Van?

De makkelijkste, snelste en beste manier om hier te komen is vanuit Hanoi met een tourist bus of minivan. Er rijden ook lokale bussen, maar die doen er zo ontzettend lang over dat dat veel tijd kost.

Bij veel accommodatie en touroperators in Hanoi kun je bustickets boeken voor deze bussen. Prijzen variëren van US$20 tot US$30 afhankelijk van de bus die je neemt.

Je wordt dan opgehaald bij je hotel in het Old Quarter van Hanoi.

TIP ♥ – bussen vertrekken vaak in de avond (rond 18:00 uur) en komen de volgende dag rond 9:00 uur aan.

Ha Giang Loop

Een van de mooiste motorritten in Azië is de Ha Giang Loop. Met deze loop rij je van Ha Giang in een rondje langs alle schitterende plekken in het noorden van Vietnam, waaronder Dong Van. Zo’n motorrit is een unieke en super toffe ervaring.

TIP ♥ – wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina over de Ha Giang Loop

Beste reistijd

De beste tijd om Dong Van te bezoeken is in het droge seizoen. Het droge seizoen loopt grofweg van oktober tot en met april.

De beste tijd voor deze regio is oktober tot en met april

Hou er rekening mee dat dit in het noorden ligt én op hoogte. Het kan hier dus behoorlijk koud worden. Zeker ’s nachts.

De koudste maanden zijn december tot en met februari. Juli tot en met september zijn de warmste maanden (maar ook de natste).

BALI Temp. Regen (mm) Go / No Go
Januari 22ºC 15
Februari 25ºC 30
Maart 27ºC 40
April 30ºC 80
Mei 33ºC 195
Juni 35ºC 240
Juli 36ºC 325
Augustus 36ºC 345
September 33ºC 255
Oktober 30ºC 100
November 27ºC 40
December 25ºC 40

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven