Iedereen die naar Laos reist heeft een visum nodig. Zonder geldig visum kom je het land niet in. Dat klinkt enger dan het is, want een visum voor Laos is zo geregeld. Op deze pagina delen we alle tips over het verkrijgen van een visum voor Laos.

Visum voor Laos

Alle Nederlanders hebben een visum nodig voor Laos. Gelukkig kan je dit vrij makkelijk aanvragen. De meeste kiezen voor een toeristenvisum. Een toeristenvisum is 30 dagen geldig en deze is makkelijk aan te vragen.

Iedereen heeft een toeristenvisum nodig bij een bezoek aan Laos

Je hebt verschillende manieren om het visum aan te vragen.

Visum online aanvragen

Sinds juli 2019 is het mogelijk om je visum voor Laos online aan te vragen. Dit is een elektronische visa (eVisas). De Laos eVisa is een officieel document dat wordt uitgegeven door de regering van Laos.

Het elektronische visum (eVisa) is een visum voor één binnenkomst en het is 60 dagen geldig vanaf de datum van afgifte. Met dit visum kun je tot 30 dagen in Laos kunnen verblijven.

Als je je aanvraag hebt gedaan duurt het meestal 3 werkdagen voordag je een ‘Evisa Approval Letter‘ krijgt. Deze moet je uitprinten en op de luchthaven laten zien. Dit visum is geldig bij:

 • Thai-Lao Friendship Bridge
 • Wattay International Airport (Vientiane)

TIP ♥ – vraag het visum hier online aan

Via een visumbureau

Als je een visum via de grens of de ambassade te ingewikkeld vindt kun je er ook voor kiezen om je visum voor Laos te laten verzorgen door een van de online visumbureaus in Nederland. Als je Googled op ‘visum Laos‘, kom je er genoeg tegen.

Visum voor LaosUitzicht van Thailand op Laos met de Mekong er tussen

Bij de luchthaven in Laos (Visa on Arrival)

Een andere makkelijke manier om je visum aan te vragen is op de luchthaven in Laos zelf. Dit noemen ze ook wel een Visa on Arrival. Het visum dat je hier krijgt is 30 dagen geldig.

TIP ♥ – let er op dat je twee pasfoto’s nodig hebt. Het visum kost US$35. Als je geen pasfoto hebt betaal je hier US$1 voor 🙂

Hoe werkt dat

Vrij simpel. Zodra je landt zoek je naar de langste rij op het vliegveld. Dat is meestal waar iedereen zijn of haar visum aan vraagt. Het staat wel aangegeven met borden, maar die zijn niet altijd even duidelijk. Als je het niet kunt vinden vraag het dan.

Als je de balie hebt gevonden, geef je je paspoort, je pasfoto’s en US$35 (cash) en een ingevuld visumformulier. Deze krijg je gewoon bij de balie op het vliegveld.

Met het visum dat je krijgt mag je 30 dagen in Laos reizen. Je kunt het visum voor Laos krijgen bij de volgende luchthavens krijgen:

 • Wattay International Airport (Vientiane)
 • Luang Prabang International Airport (Luang Prabang)
 • Pakse International Airport (Pakse)

Bij de landsgrens in Laos

Sinds oktober 2019 zijn is het bij veel grensposten niet meer mogelijk om een visum voor Laos te krijgen. Dit was vroeger wel zo, maar is dus teruggedraaid. Als je over land naar Laos wil reizen check dan goed waar je een visum kunt aanvragen!

Grensovergang met Vietnam

Als je van Vietnam naar Laos wil kun je bij 7 grensposten de grens oversteken. Zie de oranje sterren op de kaart hieronder.

Hou er rekening mee dat je alleen bij Dansavanh (La Bao) een visum kopen (Visa on Arrival). Bij de andere grensposten kun je de grens oversteken, maar alleen als je al een visum hebt.

Grensovergang met Thailand

Er zijn 9 grensposten tussen Laos en Thailand. Zie de blauwe sterren op de kaart hieronder.

Hou er rekening mee dat je bij de volgende een Visa on Arrival kunt kopen;

 • Huay Xai
 • Ban Na Kra Seng Border
 • Vientiane (First Thai-Lao Friendship Bridge)
 • Thakhaek (Third Thai–Lao Friendship Bridge)
 • Savannakhet (Friendship Bridge II)
 • Vang Tao (Paksé)

Bij de andere grensposten kun je de grens oversteken, maar alleen als je al een visum hebt.

Grensovergang met China

Er is 1 grenspost tussen Laos en China (Boten). Zie de groene ster op de kaart hieronder. Bij deze grenspost kun je een Visa on Arrival kopen.

Grensovergang met Cambodja

Er is 1 grenspost tussen Laos en Cambodja (Vuen Kham). Zie de paarse ster op de kaart hieronder. Bij deze grenspost kun je een Visa on Arrival kopen.

Oranje = Grensovergang Vietnam – Laos
Blauw = Grensovergang Thailand – Laos
Groen = Grensovergang Chiang – Laos
Paars = Grensovergang Cambodja – Laos

Via de ambassade in Brussel

Een van de manieren om je visum voor Laos te regelen is via de ambassade in Brussel. Dit is makkelijk als je in de buurt van Brussel woont, en daar is ook alles mee gezegd. Het is namelijk een vrij dure manier om je visum voor Laos aan te vragen.

Dit kost meer dan een visum aanvragen bij de grens

Onduidelijk

Wij vinden het de meest onduidelijke manier om je visum aan te vragen. Er is weinig tot geen info te vinden behalve een adres. Daarnaast moet je naar Brussel reizen om je visum aan te vragen. Niet echt handig.

Het adres van de ambassade in Brussel is Brabançonnelaan 19, 1000 Brussel in België.

Nong KhiawHet dorpje Nong Khiaw in het noorden van Laos

Benodigdheden voor visum

Waar je je visum ook aanvraagt, je hebt altijd de volgende dingen nodig;

 • paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst;
 • 2 recente pasfoto’s in kleur;
 • volledig ingevuld en ondertekend visumformulier;

Visum voor Laos verlengen

Als je langer dan 30 dagen in Laos wil blijven kun je het visum verlengen. Je kunt je 30-dagen visum twee keer verlengen. In totaal kun je 90 dagen in Laos blijven. Deze zijn verkrijgbaar bij de immigratiedienst in;

 • Vientiane;
 • Luang Prabang;
 • Savannakhet;
 • Pakse.

De kosten zijn US$2 per dag dat je wil verlengen plus een kleine vergoeding, variërend van 5.000 Kip tot 25.000 Kip.

20 gedachten over “Visum Laos”

 1. Hi! Wij zijn ongeveer 2 weken in Laos en hebben een visum voor 30 dagen. Nu woont mijn oom in Thailand en lijkt het mij leuk om hem 2 dagen te bezoeken. Weten jullie of wij dan met ons huidige visum Laos weer terug in kunnen? Groetjes Mayra

 2. Hi, Ik ga over aantal dagen naar Laos. Ik vroeg me af of het nog steeds mogelijk was om visa on arrival aan te vragen? En moet je ook een vertrek datum aangeven?

  1. Hi Britt,

   de aanvraag duurt zo’n 3 werkdagen. Met het weekend ertussen kan dat dus tot woensdag duren. Voor zover wij weten is een vertrekdatum niet nodig, je mag sowieso niet langer dan 30 dagen blijven.

   Happy travels,
   Ties

 3. De eisen voor een pasfoto in Laos hebben een ander formaat dan de Nederlandse pasfoto. De Nederlandse is namelijk 35 x 45 en die in Laos is 3 x 4.
  Kijken ze echt naar dit minimale verschil en zal ik hiervoor aparte pasfoto’s voor moeten laten maken?

 4. Ik wil van Vietnam naar Laos bij de grens van Tay Trang en daar een visum aanvragen. Is deze grenspost nog wel open? Ik lees op iedere site weer wat anders. en als ik een e visa wil aanvragen staat er dat dit nu niet kan
  “Belangrijke informatie voor reizigers: Om verdere verspreiding van het COVID-19 / Coronavirus te voorkomen, heeft de overheid in Laos maatregelen genomen. De uitgifte van (e-)visa voor Laos wordt daarmee tijdelijk opgeschort (on hold gezet). De overheid van Laos heeft aangegeven dat, wanneer u over een reeds goedgekeurd eVisa beschikt, deze nog steeds geldig is en kan worden gebruikt zodra de overheid van Laos weer officieel toeristen toelaat in het land.

  dit staat er dan.

  omdat ik over land reis is tay trang het beste voor mijn route. Ik weet nu niet meer wat ik moet doen en waar ik het beste een visum kan aanvragen.
  Kunnen jullie me helpen?

  1. Hi Rik,

   met visum aanvragen of de status van een grenspost kunnen we je helaas niet helpen. Hiervoor kun je beter contact opnemen met de ambassade.

   Happy travels,
   Ties

 5. Ik wil graag mijn visum aanvragen bij de grensovergang in Pakse, ik reis namelijk 12 februari vanaf Bangkok met een nachtbus naar Pakse. De pasfoto’s heb ik, paspoort is nog lang genoeg geldig, alleen het formulier wat ik moet invullen en onderteken is me onduidelijk.

  Kan iemand me vertellen hoe ik aan dit formulier kom? En voor de goede orde, als ik een nachtbus vanaf Bangkok naar Pakse reis, kom ik dan 100% zeker langs de beschreven grenspost zodat ik op arrival een visum kan krijgen?

  Groet,
  Olaf

  1. Hi Olaf,

   Het formulier krijg je bij de grenspost en kan je ook ter plekke invullen. Of de bus ook 100% zeker langs deze grenspost komt kan alleen de busmaatschappij je vertellen.
   Normaal gesproken rijdt de bus altijd langs deze grenspost maar check dat nog even bij de maatschappij mocht je dat 100% zeker willen weten.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 6. Hallo,
  ik heb ergens op FB gelezen dat de regels wbt het verkrijgen van een visum bij grensovergang Noord-Thailand–>Laos gewijzigd zijn vanaf 1 januari 2020.
  Weten jullie hier meer vanaf?

 7. Hoi,
  Op deze website staat dat het toeristenvisum voor Laos 30 dagen geldig is, op een andere plaats staat dat hij een maand geldig is. Hier zit dus nog een dag verschil in aangezien sommige maanden 31 dagen zijn. Kan iemand mij meer duidelijkheid geven of het nu 1 maand of 30 dagen geldig is? Groetjes Anne

  1. Beste Anna,

   voor zover wij weten wordt de geldigheid van visa’s altijd in dagen gecommuniceerd en nooit in maanden. De officiële website voor het aanvragen van je visum voor Laos heeft het ook over 30 dagen dus ik zou 30 dage aanhouden en geen maand.

   Happy travels,
   Ties

 8. – Aan welke richtlijnen (zoals grootte, kleur of niet) dient een pasfoto voor het visum te voldoen?
  – Is een pasfotohok ook voldoende?
  – En geldt deze richtlijnen ook voor Cambodja?

 9. Waarom wel de prijs genoemd van visum on arrival en niet als je dat vooraf in Nederland regelt wat jullie wel aanraden?
  Bij Visum.nl kost dit ca € 150,=. Visum on arrival ca € 26,=. ?!

  1. Hoi Paul,

   wij noemen de prijs van een Visum On Arrival, omdat dit goedkoper is. Wij kunnen er niet aan beginnen om iedere prijs van alle visumbureaus te vernoemen. Wij zeggen ook nergens dat je je visum moet regelen bij Visum.nl?! We melden alleen, dat als je 100% zekerheid wil, je het van tevoren in Nederland kan aanvragen. Waar ook bij staat dat dit niet perse nodig is, omdat het vrij makkelijk aan de grens kan. Duidelijker kunnen we het niet maken.

   Groeten,
   Team Azie Expert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven