Highlights Cambodja

Hoewel Cambodja qua oppervlakte veel kleiner is dan de buurlanden Thailand en Vietnam doet het qua bezienswaardigheden zeker niet onder. Cambodja is een indrukwekkend land met een boeiende geschiedenis en mooie bezienswaardigheden.

Steeds meer toeristen weten de highlights van Cambodja land te vinden. Of het nu gaat om een korte reis of backpacken in Cambodja.

Niet vreemd gezien de geschiedenis van dit land. Het land was in de tijd van de Khmers misschien wel de belangrijkste regio met Angkor, wat dichtbij het huidige Siem Reap ligt, als hoofdstad van het vroegere Khmer-rijk. Deze, en vele andere highlights in Cambodja, zijn voor steeds meer mensen een reden om het land te bezoeken.

Daarnaast ligt het land ideaal voor mensen die lagere tijd in Azië willen reizen. Ingeklemd tussen Thailand, Vietnam en Laos.

Highlights Cambodja

Bezienswaardigheden in Cambodja zijn er genoeg. Voor een relatief klein land is er verrassend veel te zien en te doen. Veel mensen kiezen voor een reis door Thailand of Vietnam, maar je kunt ook makkelijk drie weken in Cambodja reizen.

Van de wereldberoemde Angkor Wat tot en met de eilanden als Koh Rong  en van heerlijke kustplaatsen zoals Kep tot onbekende tempels als Banteay Srei. Je vindt het hier allemaal. Tel daar de ontzettend vriendelijke bevolking bij op, en je hebt de ideale mix voor een mooie rondreis of vakantie.

Bezienswaardigheden Cambodja

Cambodja heeft heel veel highlights die het bezoeken waard zijn. De bekendste highlight van Cambodja zijn zonder twijfel de Angkor tempels. Leer over de geschiedenis bij de Killing Fields of d S21 gevangenis.

Liever wat rustiger aan? Geniet dan van de rust in Mondulkiri, Battambang of Kampot.

Hieronder een overzicht van alle highlights en bezienswaardigheden die dit schitterende land rijk is.

Angkor Wat

De Angkor Wat is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië en de absolute highlight van Cambodja. Het is de populairste en meest bezochte bezienswaardigheden van Cambodja. De tempels vormen een mythisch bouwwerk zoals veel mensen nog nooit gezien hebben.

Koh Rong

De meeste mensen denken bij Cambodja niet meteen aan tropische eilandjes totdat ze op Koh Rong zijn geweest. De paradijselijke hagelwitte stranden, turquoise water, palmbomen en bamboe hutjes op dit eiland in de Golf van Thailand maken het eiland tot een favoriet van iedereen!

Phnom Penh

Phnom Penh, de naam is voor vele een struikelblok. Deze stad is een feest voor je zintuigen. Overal hoor je typisch Aziatische geluiden en ruik je de heerlijke geuren van locale markten. Phnom Penh is nog een echte Aziatische hoofdstad.

Sihanoukville

Sihanoukville is het Scheveningen van Cambodja, alleen dan met witte zandstranden, tropische eilanden en bamboobars op het strand. Het is de ‘hang-out’ plek van Cambodja met een heerlijke laid-back sfeer. Onder de locals staat het ook wel bekend als Kompong Som, het oorspronkelijke vissersdorp.

Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem begint uit de schaduw te treden van het grotere Koh Rong. Lange tijd is is Koh Rong Samloem het rustige, laid back chill eiland geweest met een schitterende natuur. En hoewel dat zeker nog zo is zetten de opkomende Full Moon party’s dit mini-eilandje op de radar van menig backpacker.

Siem Reap

Siem Reap is terug van weggeweest. Het is het met 140.000 inwoners de derde stad van Cambodja, maar het is tevens de snelst groeiende stad van Cambodja. Niet gek, want met de wereldberoemde Angkor tempels om de hoek was het doel van Siem Reap al snel bekend.

Koh Sdach

Net buiten Botum Sakor National Park vind je 12 kleine eilandjes die deel uitmaken van de Koh sDach archipel die allen in de Golf van Thailand liggen. De meeste van deze eilanden zijn onbewoond en slechts twee eilanden hebben accommodatie; Koh sDach en Koh Totang. Reizigers komen hier vooral voor het eiland hoppen tussen de vele kleine, maar prachtige eilandjes.

Koh Ta Kiev

Als je perfecte strandlocatie zoekt in Cambodja zit je in Koh ta Kiev aardig in de buurt. Dit kleine eiland in de buurt van Ream National Park wordt verhuurd aan Franse en Chinese eigendomsmaatschappijen, maar is (nog) redelijk onontdekt. Naast het feit dat Koh Ta Kiev een mooi tropisch eiland is, is het ook één van de leukste.

Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng Museum is niet bepaald een ‘feel good’ trip maar wel een highlight die eindelijk iedereen in Cambodja gezien moet hebben. Het Tuol Sleng Museum was ooit de Tuol Svay High School, maar werd later de beruchtste gevangenis van het land onder het Khmer Rouge bewind van 1975 tot 1979.

Killing Fields

De Killing Fields is geen ‘feel good’ trip. Het wordt ook wel Choeung Ek genoemd en is een gebied van 17 kilometer groot waar de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot de gevangene van de Tuol Sleng (S21) gevangenis doodde. Tussen 1975 en 1978 werden hier 17.000 (!) vrouwen, kinderen en baby’s gemarteld en gedood.

Prasat Preah Vihear

Het is niet de bekendste tempel in Cambodja, maar het ligt wel op de mooiste plek van alle Angkor tempels. De Prasat Preah Vihear ligt op een van de steile hellingen van het Dangkrek gebergte op 625 meter hoogte. Het uitzicht vanaf de tempel is adembenemend. Met de laagland van Cambodja 600 meter onder je en een eindeloos zicht over de natuur met op de achtergrond de heilige berg van Phnom Kulen is iets wat je niet snel vergeet!

Banteay Srei

Banteay Srei staat bekend als de parel van de Khmer kunst en vele beschouwd als de mooiste tempel uit het Angkor rijk. Dit komt vooral door de enorm gedetailleerde tekeningen en een aantal van de mooiste steenhouw werken ter wereld. De tempel ligt op een uurtje rijden van Siem Reap en is makkelijk bereikbaar.

Koh Thmei

Koh Thmei is een eiland gelegen in het Ream National Park. Als je op zoek bent tot vette party’s tot in de late uurtjes of uren struinen langs boulevard is dit eiland niet de bestemming. Er is hier maar één ‘resort’’. Het Koh Thmei Resort noemt zichzelf resort maar het is erg basic.

Koh Ker

Ongeveer 100 kilometer ten noorden van Siem Reap ligt de Koh Ker tempel. Deze tempels hebben eeuwen lang verborgen gelegen in de bossen van Cambodja. Sinds de aanleg van een nieuwe weg is het echter mogelijk om dit prachtig gelegen tempelcomplex te bezoeken. Koh Ker diende als hoofdstad van het Khmer-rijk van ongeveer 928 tot 944 onder koning Yayavarman IV en zijn zoon Hasavarman II.

Mondulkiri

Een wereld van verschil met de rest van Cambodja. Mondulkiri is een provincie in het oosten van Cambodja en kenmerkt zich door een prachtig, rustig landschap. Mondulkiri betekent ‘Meeting of the Hills’ en als je hier bent zal je zien waarom. Mondulkiri is een heuvellandschap waar de Bunong mensen samen met hun olifanten al eeuwen leven.

Battambang

Sla Battambang in Cambodja niet over! Vanaf Siem Reap reis je in een paar uur naar Battambang. Na Siem Reap is het de tweede stad van Cambodja met haar ruim 250.000 inwoners

Bokor Hill Station

Bokor Hill Station is een verlaten stad in de buurt van de kustplaats Kampot. Het is in 1921 gebouwd door de Franse kolonisten. De Fransen wilden graag een plek (resort) om te ontkomen aan de immense hitte en drukte in Cambodja. Deze vonden ze in het Damrei gebergte in Bokor.

Ban Lung

Ban Lung is een stadje in het noordoosten van Cambodja. De grootste reden dat reizigers hier komen is de mooie omgeving van de Ratanakiri provincie en het feit dat er veel bergvolkeren leven in de bergen. Ban Lung is een rustig, stoffig dorpje wat door aanleg van nieuwe wegen steeds beter bereikbaar wordt.

Sambor Prei Kuk

De Angkor tempels mogen dan de meest bekende tempels zijn in Cambodja maar vóór dat deze werden gebouwd was er al het Sambor Prei Kuk tempelcomplex. Het tempelcomplex ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Kamphonh Thom en het diende als de vroegere hoofdstad van het Chenla Koninkrijk

Cardamom gebergte

Naast de bekende steden als Phnom Penh en Siem Reap heeft Cambodja nog veel meer te bieden, ook voor natuurliefhebbers. Het ongerepte Cambodja ontdek je in het Cardamom gebergte, in het zuidwesten van Cambodja. Een prachtig natuur gebied wat nog niet is ontdekt door de meeste reizigers. Het Cardamom gebergte heeft veel te bieden voor iedereen die natuur zoekt en wil ontsnappen aan de drukte in de steden.

Kirirom National Park

Als je de drukte en hitte van Phnom Penh zat bent is het 350 vierkante kilometer grote Kirirom National Park een mooie get-away. Het park ligt op zo’n twee tot drie uur rijden van Phnom Penh. Het park ligt aan de voet van de Olifantenbergen. Je kan er prachtig wandelen op de kronkelachtige paden door de naaldbossen richting watervallen.

Kep

Ver voordat Sihanoukville veranderde in een van Cambodja’s toeristenmagneten was Kep al een bekende badplaats. Dit stadje is vandaag de dag minder populair, maar het begint een aardige comeback te maken. Eerlijk is eerlijk, voor het strand komen de meeste niet, maar de relaxte sfeer en de vele dagtrips naar eilanden en het omliggende platteland maken dat meer dan goed!

Kampot

Kampot bleef altijd een beetje achter bij het nabijgelegen Sihanoukville, maar is de laatste jaren steeds meer in trek bij reizigers. Niet geheel onterecht want deze stad aan de rivier, met de laid-back sfeer, schitterende omgeving en vriendelijke locals is een oase van rust in vergelijking met de rest van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven