Vervoer Vietnam

Vervoer in Vietnam gaat eigenlijk altijd gepaard met brommers. De meeste Vietnamezen rijden zelf op een brommer, soms met hele families tegelijk. Gelukkig zijn er ook andere vervoersmiddelen. Her vervoer in Vietnam is goed geregeld. Reizen met de bus, trein, boot en minivan is ontzettend makkelijk.

Vervoer in Vietnam

Zoals gezegd zijn er naast de brommer gelukkig meer mogelijkheden om je te verplaatsen in Vietnam. De bus is daarbij een populaire optie. Op deze pagina geven we je tips en informatie over de volgende vervoersmiddelen in Vietnam:

Brommer Vietnam

Het is afhankelijk van hoe lang je door Vietnam wilt reizen. Het is heel goed mogelijk om met de brommer in twee maanden van Ho Chi Minh naar Hanoi te reizen, of andersom. Als je wat minder lang de tijd hebt, maar wel het echte Vietnam wil zien raden wij je aan om op je bestemming zelf een brommer te huren of een taxibrommer.

Check al onze tips over het brommer rijden in Vietnam

Op de brommer heb je alle vrijheid, kun je makkelijk in het verkeer deelnemen en beleef je het échte Vietnam. De afstanden tussen de steden of afstanden die je niet redt met de brommer kun je dan met de bus of trein afleggen.

Reizen met de brommer is het ultieme gevoel van vrijheid tijdens je reis!

Regels in het kort

Brommers met meer dan 50cc mag je alleen besturen als je een Vietnamees rijbewijs hebt. Zorg er dus voor dat je brommer niet meer dan 50cc heeft. Je Nederlandse rijbewijs in het Engels of Vietnamees laten vertalen (International Driving Permit) is GEEN geldige manier om brommer, scooter of motor te rijden in Vietnam.

Kosten

Een brommer kun je werkelijk overal huren. Cafés, hotels of reisbureaus verhuren allemaal brommers. Zorg wel dat je wat ervaring hebt want het verkeer is echt een chaos hier!

Stoplichten staan er wel maar dienen meer als straatverlichting dan als functioneel verkeersmiddel en de claxon wordt met volle overgave elke minuut minimaal twee keer gebruikt.

Je kunt er ook voor kiezen om een brommer met chauffeur te huren, zodat je achterop kunt. Dit kan al vanaf $20 per dag

TIP ♥ – Easy Riders is een goede organisatie. Zelf een brommer huren kost je tussen de $4 en $20, afhankelijk van de brommer

TiesTies op z’n brommer in Vietnam

Bussen Vietnam

Met de bus kom je bijna overal in Vietnam, zelfs in de grootste uithoeken van het land. Het is dé manier van vervoer in Vietnam. De grote, moderne bedrijven rijden tussen grote steden over de belangrijkste wegen.

In afgelegen gebieden tref je vaak bussen aan die in iets mindere staat zijn. Veel reizigers kiezen voor de ‘tourist busses’ (VIP) en slaan de lokale bussen over.

Lokale bussen

De lokale bussen leggen vaak kleinere afstanden af en zijn een stuk minder luxe. Daardoor ook een stuk minder comfortabel. Deze bussen rijden alleen overdag. Lokale bussen zitten vaak overvol en chauffeurs willen nog wel eens hogere prijzen rekenen voor toeristen.

Daardoor niet echt populair onder reizigers.

TIP ♥ – zoals bij Reistips ook te lezen valt; accepteer de cultuur. Dat betekent dat de bussen niet altijd op tijd rijden. Geen paniek, uiteindelijk komen ze altijd!

Luxe bussen

Deze bussen worden vaak ingezet door touroperators en moderne busbedrijven. Bussen zijn voorzien van airco, Tv’s en soms zelfs Wifi. De bussen zijn comfortabel en stoelen kunnen in veel gevallen naar achteren geklapt worden om te slapen.

Deze bussen rijden ook vaak ’s nachts.

Open Bus Ticket

Het is in Vietnam mogelijk om een open bus ticket te kopen. Dit is erg populair onder reizigers. Deze bussen rijden tussen Hanoi en Ho Chi Minh en stoppen bij elke populaire plek. Je kunt heel makkelijk in en uit stappen.

De prijzen zijn vaak zo voordelig dat een open bus ticket erg aantrekkelijk is. Een ticket waarmee je tussen Hanoi en Ho Chi Minh kunt reizen kost tussen de $30 en $50, afhankelijk van de operator. Reken er wel op dat je in een bus vol toeristen zit.

Wij hebben een blog geschreven over het Open Busticket in Vietnam. Lees het hier!

Minivans

Met bepaalde groepsreizen of tours kun je ook kiezen voor een minivan. Dit is een zeer snelle manier van vervoer in Vietnam. De prijs is hier afhankelijk van de afstand die je aflegt en de reisorganisatie waarbij je het boekt.

TIP ♥ – als je claustrofobisch bent is de minivan niet aan te raden. Als er wettelijk 8 mensen in het busje mogen, gaan er minimaal 12 in. Erg comfortabel is het dus niet!

Prijzen en routes

Prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de route die je aflegt. Een rit van Ho Chi Minh naar Hanoi kost je vaak nog geen US$30. En dat is een afstand van ruim 1.700 kilometer. Een open busticket kost tussen de US$35 en US$45.

Open Busticket

Trein Vietnam

Vietnam heeft een zeer uitgebreid en goed treinnetwerk van Ho Chi Minh (het zuiden) tot en met Loa Cai, het station voor een bezoek aan Sapa in het Noorden van Vietnam. Zoals vele landen heeft ook Vietnam de optie nachttrein en dagtreinen met allebei hun voordelen. Het is zelfs goed mogelijk om je brommer (of misschien wel fiets) mee te nemen in de trein.

De sporen, en treinen, zijn wat verouderd, maar het is een prima manier om Vietnam te verkennen. Zeker de nachttreinen, met airco en bedden, zijn een beter alternatief dan de lange busritten.

Klassen

Treinen die aangeduid worden met SE zijn vaak nieuwe, snellere treinen. Treinen die aangeduide worden met TN zijn de verouderde treinen. Je kunt meestal reizen uit

  • Luxury VIP bed
  • Soft Sleeper
  • Hard Sleeper
  • Soft Seat
  • Hard Seat

 

Luxury VIP

De meest luxe klasse in de treinen van Vietnam. Deze is alleen beschikbaar op de route van HCMC naar Lao Cai (Sapa). Elke coupe heeft 2 bedden voor 2 personen in plaats van 4. Het is net wat luxer dan de normale sleeper cabins.

Ideaal voor reizigers die met z’n tweeën reizen.

Soft Sleeper

De Soft Sleeper is een klasse lager dan de Luxury VIP  en op de meeste trajecten beschikbaar. De coupes bestaan 4 stapelbedden voor 4 personen. Verder is alles aanwezig, inclusief stroom. Goedkoper dan de Luxury VIP en comfortabel genoeg.

Hard Sleeper

De Hard Sleeper is de budget versie van de sleeper cabins. Daarnaast zijn er geen 4, maar 6 stapelbedden. De faciliteiten zijn vergelijkbaar met die in de Soft Sleeper, alleen zijn de matrassen wat minder.

Soft Seat

Naast de Sleeper Cabins heb je ook cabins waar je gewoon stoelen hebt in plaats van bedden. Dit is makkelijker voor kortere trajecten. De stoelen kunnen versteld worden, zodat je nog enige comfort hebt.

Hard Seat

De goedkoopste klassen. Deze cabins hebben vaak alleen houten bankjes en zijn alles behalve comfortabel. Wel erg goedkoop.

Prijzen en routes

Ticketprijzen zijn heel erg afhankelijk van de trein die je neemt. Hard seat is de goedkoopste, en minst comfortabele optie. Soft sleeper is geschikt voor lange afstanden in de nacht, maar ook duurder (wel aan te raden!).

Voor een ritje van Hanoi naar Ninh Binh betaal je ongeveer US$15.

Hieronder een overzicht van prijzen (US$).

Vervoer in Vietnam

Voorbeeldprijzen

Trein in HanoiTreinen rijden letterlijk dwars door de stad

Binnenlandse vluchten Vietnam

Vliegen is een populair vervoermiddel. Omdat Vietnam flink wat groter is dan Nederland, is het niet altijd mogelijk om in een bepaalde tijd door het land te reizen met bus, trein of brommer. Om sneller door het land te reizen kiezen steeds meer mensen voor binnenlandse vluchten.

Hou er rekening mee dat binnenlandse vluchten in het hoogseizoen (juli en augustus) een stuk duurder zijn. Ver van tevoren boeken is alleen handig als je precies weet wat je gaat doen.

De luchtvaart in Vietnam heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Binnenlandse vluchten zijn populair geworden onder toeristen en Vietnamezen. Er komen nog steeds nieuwe routes bij.

Voor de prijzen hoef je het zeker niet te laten. Vliegticket van Hanoi naar Ho Chi Minh koop je buiten het seizoen al voor zo’n €30. Ver vooraf boeken is niet nodig, omdat er vaak meerdere vluchten per dag gaan.

TIP ♥ – lees meer op binnenlandse vluchten.

Cyclo (rickshaw)

De cyclo is de Vietnamese versie van de rickshaw en kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst van vervoer in Vietnam. Een cyclo is een fiets met een bak voorop waar 2 passagiers in kunnen. Het is een superleuke manier om je door de stad te verplaatsen.

Ze rijden in alle grote steden van Vietnam. Prijzen zijn afhankelijk van de stad en afstand, maar je betaald zo’n 50.000 Dong per uur, of 15.000 Dong voor een kort ritje.

Let op dat je van tevoren prijzen afspreekt! Cyclo bestuurders willen nog wel eens meer vragen op met moment dat je bij je bestemming bent.

Vervoer in VietnamEen cyclo is de meest relaxte manier om de stad door te reizen.

De auto

Een is de minst populaire optie qua vervoer in Vietnam. Een auto huren kan alleen als je een chauffeur neemt. Een auto huren zonder chauffeur is niet mogelijk. En gezien het verkeer is dat ook niet heel erg. Je kunt wel je eigen auto meenemen en daar mee rijden.

Een auto huren wordt dan ook bijna niet gedaan.

Rijbewijs

Om een auto te rijden in Vietnam heb je een Vietnamees rijbewijs nodig en een. Om een Vietnamees rijbewijs aan te vragen moet je minimaal 3 maanden in Vietnam wonen. Het is voor de meeste reizigers dus NIET mogelijk om zelf in een auto te rijden in Vietnam.

Een International Driving Permit (IDP) is niet voldoende.

Hanoi en Ho Chi Minh zijn de belangrijkste steden waar je een auto met chauffeur kunt huren. Als je richting het noorden gaat heb je zeker een 4WD nodig. Reken op zo’n $70 tot $150 per dag voor het huren van een auto.

TIP ♥ – check hier ons blog over het huren van auto in Vietnam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven