Route Vietnam

Vietnam is de reden dat wij Azië-Expert (en Reis-Expert) begonnen zijn. Wellicht ken je het verhaal al, maar we zagen de aflevering van Top Gear waar ze met brommers door Vietnam reden en dachten: ‘dat willen wij ook’. Een half jaar later reden we op onze eigen brommer door Vietnam. Een ongekend avontuur! Daarom deel ik graag onze route door Vietnam.

Onze route door Vietnam

Voordat ik de route deel, is het handig om te weten dat wij de eerste keer met een brommer, 8 weken door het land reden. Ik snap dat niet iedereen die tijd heeft. Onze tweede reis door Vietnam was ongeveer 4 weken.

Ik deel onze route door Vietnam van 4 weken. Deze route kun je vrij makkelijk inkorten of verlengen als je wil.

Oranje = stops
Blauw =optioneel

#1 Ho Chi Minh City

Wij begonnen onze route in Ho Chi Minh. De meeste reizigers beginnen hun reis in Hanoi en pakken alleen het noorden en centrale deel van Vietnam. Dat is begrijpelijk want het noorden is ook mooier dan het zuiden.

Wij besloten echter onze reis door Vietnam in Ho Chi Minh City te beginnen om vanaf daar naar Hanoi te reizen.

Ho Chi Minh City is een leuke stad, maar naar mijn mening geen stad waar je dagen hoeft te blijven. Het is er vrij druk en chaotisch en er zijn leukere steden in Vietnam.

TIP ♥ – je kunt deze route door Vietnam ook omdraaien en in Hanoi beginnen

 • Tijd – 2 dagen

Jade Emperor Temple

#2 Mekong Delta

De Mekong Delta mag natuurlijk niet ontbreken in je route door Vietnam. Het is een van de meest iconische highlights van Vietnam. Het hele gebied ontdekken is wat ambitieus, aangezien het vrij groot is.

Je kunt er daarom ook voor kiezen om 2 of 3 dagen in de Mekong Delta te blijven. Ben Tre is dan een goede optie om te overnachten. My Tho is de andere bekende stad, maar tevens vrij druk.

De Mekong Delta is ook te bezoeken als dagtrip vanuit Ho Chi Minh City, maar eigenlijk dien je deze regio in meerdere dagen te ontdekken.

 • Tijd – 2-3 dagen

Ben Tre

Ben TreHet vervoersmiddel in Mekong Delta

#2a Phu Quoc (optioneel)

Als je wat meer tijd hebt, kun je deze route door Vietnam uitbreiden door naar Phu Quoc te gaan. Ondanks de ruim 1.700 kilometer aan kust, vind je in Vietnam geen hele bijzondere stranden.

Als je de beste stranden zoekt, kun je het beste naar Phu Quoc  of Con Dao gaan. Phu Quoc ligt dicht bij Ho Chi Minh City en is met het vliegtuig binnen een uur te bereiken.

Phu Quoc heeft naast mooie stranden ook genoeg te bieden. Zo heb je hier de bekende Coconut Tree Prison en leuke lokale markten.

 • Tijd – 3 dagen

Phu QuocRoute door Vietnam

#3 Mui Ne (optioneel)

Oke… voordat je over Mui Ne leest moet je weten dat Mui Ne een speciaal plekje heeft bij mij. Het is de plek waar ik leerde over corruptie, gekke feestjes, bijzondere reizigers, rare expats en een ingenomen brommer.

Het hele verhaal zal ik jullie besparen, maar Mui Ne is wel een hele toffe plek.

Het is een typische kustplaats. Het strand is niet heel bijzonder, maar de sfeer is het stadje is wel erg leuk. Het is niet groot en na 2-3 dagen heb je het wel gezien. Maar zeker voor de jongeren onder ons, is dit een leuke plek om te blijven.

TIP ♥ – als je wil leren kitesurfen is dit een van de beste plekken in Azië

 • Tijd – 2 dagen

Mui Ne

De Red Sand Dunes van Mui Ne

#4 Dalat

Wij bezochte Dalat pas de tweede keer dat we in Vietnam waren. De eerste keer hebben we Da Lat overgeslagen. Waarom weet ik eigenlijk niet, want het is best een leuke plek. Het is vooral de laatste jaren populairder geworden.

Dalat is vooral bekend om de natuur. De stad zelf is niet heel speciaal, maar juist de omgeving is mooi. En tevens heel anders dan de bekende plekken aan de kust van het land.

Je vindt er mooie watervallen, meren, bergen, bossen en verschillende tempels.

 • Tijd – 3 dagen

Dalat

Route door VietnamDe kabelbaan naar Truc Lam Monastery

#5 Quy Nhon

De stad Quy Nhon zie je bijna nooit terugkomen in top bezienswaardigheden. Toch zou ik het opnemen in je route doot Vietnam. Ten eerste, omdat de afstand van Dalat naar Hoi An (de volgende bestemming) redelijk groot is, maar ook omdat Quy Nhon verrassend leuk is.

Quy Nhon is de hidden gem van Vietnam.

Er komen hier nog geen hordes reizigers zoals in Hanoi of Hoi An. Iedereen reist gelijk door naar Hoi An. als je de tijd hebt, stop dan zeker in Quy Nhnon.

De stad heeft veel mooiere stranden dan Hoi An of Nha Trang (wat sowieso een ‘minder leuke’ plek is 🙂 ).

 • Tijd – 2 dagen

Route door VietnamKy Co Beach bij Quy Nhon

#6 Hoi An

Hoi An kan natuurlijk niet ontbreken tijdens je route door Vietnam. Het is een van de bekendste, zo niet de bekendste, stad van Vietnam. Hoi An is een vissersdorp dat als een van de weinig steden gespaard is tijdens de oorlog. Daardoor is het oude centrum nog in tact.

Dat centrum kenmerkt zich door de koloniale, gekleurde huisjes, smalle straatjes en pittoreske tempels. Daarnaast mag er geen gemotoriseerd verkeer in het centrum komen waardoor het een stuk rustiger is.

Hoi An is enorm populair en daardoor ook wel druk. Laat het je niet weerhouden, want het is een toffe plek!

 • Tijd – 3 dagen

Hoi An

Route door Vietnam

#6a Hue (optioneel)

Veel mensen slaan Hue over. Ik lees op andere blogs soms zelfs negatieve verhalen over Hue. Gelukkig ervaart iedereen het reizen anders. Ik vond Hue een super toffe plek.

De stad is niet zo mooi als Hoi An, maar er is ontzettend veel te zien. Je hebt er de Forbidden City, een oude keizerlijke stad. Daarnaast ligt de stad aan de Perfume River, waar je verschillende pagodes vindt.

 • Tijd – 2 dagen

Hue

Route door Vietnam

#7 Phong Nha-Ke Bang National Park

Als je wat bijzonders wil zien is een bezoek aan Phong Nha-Ke Bang National Park een must. Je vindt hier namelijk Son Doong; de grootste grot ter wereld.

Helaas is het bezoeken van deze grot bijna geen doen. De grot is pas toegankelijk sinds 2013 en je moet heel veel geduld hebben om er in te mogen. Er worden per jaar maar 300 tot 500 vergunning afgegeven. Daarnaast kost een tour via Oxalis (de enige aanbieder) US$3.000.

Gelukkig is Son Doong niet de enige grot. Je vindt er nog veel meer grotten en deze zijn wel te bezoeken. De beste stad om deze regio te ontdekken is Phong Nha.

 • Tijd – 2 dagen

Phong Nha Ke BangIngang van de grot

Phong Nha Ke BangDe omgeving

#8 Ninh Binh

Ninh Binh is de laatste stop voordat je in Hanoi aan komt. Het is een van de mooiste regio’s van het land. Het wordt niet voor niets het ‘Halong Bay van het vaste land’ genoemd.

Het staat bekend om de kalksteen rotsen, de felgroene rijstvelden, rivieren, prachtige uitzichten en verschillende oude tempels. Je kunt er dagen ronddwalen in de regio, fietsen, boottochten maken, wandelen en verschillende activiteiten ondernemen.

Overigens heet de regio Ninh Binh, maar raden we aan om in Trang An te overnachten. Hier vind je accommodaties aan het water en het is een stuk rustiger dan Ninh Binh.

 • Tijd – 3 dagen

Trang An

Mua Cave Viewpoint

#9 Hanoi

I Hanoi! Dit is een van mijn meest favoriete steden ter wereld. Alles aan deze stad is top. Ik doel hier op het bekende Old Quater van Hanoi. Er is hier zo veel te zien, zo veel te beleven, zo veel lekker eten en leuke bars, restaurants en musea.

Het maakt me niet uit hoe je route door Vietnam er uit ziet. Hanoi is een absolute must!

Ik ben echt verliefd op Hanoi. Het oude centrum staat vol met gezellige bars, lampionnen, eettentjes, marktjes en je verkent het centrum met de kenmerkende cyclo’s.

Daarnaast is Hanoi hét startpunt om het noorden van Vietnam te ontdekken.

Ik zou elk moment het vliegtuig richting Hanoi kunnen pakken en ik hoop dat jij hetzelfde doet!

 • Tijd – 4 dagen

Hanoi

Ho Chi minh mausoleum

Hanoi

Hanoi

Hanoi

#10 Halong Bay / Lan Ha Bay

Halong Bay is een van de bekendste highlights in Azië. Het is een hoogtepunt voor veel mensen. Het is ook zeker de moeite waard om Halong Bay te bezoeken, want de natuur is hier indrukwekkend genoeg!

Helaas is Halong Bay ook ontzettend druk geworden de laatste jaren. Iedereen die naar Vietnam reist wil immers dit wereldwonder bezoeken. Dat is begrijpelijk.

Door de drukte is de magie van Halong Bay volgens vele een beetje verdwenen. Je zou daarom ook kunnen overwegen om Lan Ha Bay op te nemen in je route door Vietnam.

Lan Ha is de baai vlak bij Halon Bay, maar een stuk rustiger. Dit terwijl de stranden en de eilanden hier nog mooier zijn!

 • Tijd – 2 dagen

Halong BayHalong Bay

Lan Ha BayLan Ha Bay

#11 Ha Giang (Loop)

Veel mensen gaan in het noorden naar Sapa. Hoewel Sapa zeker het bezoeken waard is, raad ik aan om naar Ha Giang te gaan. Net als Halong Bay is Sapa ontzettend toeristisch.

Zeker na de komst van de kabelbaan die toeristen naar de top van Fansipan brengt (de hoogste berg van Vietnam).

Als je een andere, naar mijn mening mooiere, omgeving wil verkennen ga dan naar Ha Giang en rij de Ha Giang Loop. De Ha Giang Loop is een van de mooiste routes door Vietnam.

Ik kan er alinea’s over volschrijven, maar check hier onze pagina over de Ha Giang Loop.

 • Tijd – 4 dagen

Route door Vietnam

Ha Giang

Route door VietnamHa Giang

Andere opties voor je route

Als je deze route door Vietnam zou volgen, dus van Ho Chi Minh naar Ha Giang, zou je zo’n 29 dagen onderweg zijn. Dat is best lang en zeker in het noorden is er nog ontzettend veel te ontdekken.

Als je wat meer in het noorden wil zien en wat minder in het zuiden, skip dan bijvoorbeeld Mekong Delta of Dalat en ga naar bijvoorbeeld:

Zie de blauwe sterren in de kaart hieronder.

  Meer lezen over Route Vietnam?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven