Chiang Mai, ook wel de ‘De roos van het Noorden, is een van de tofste steden in Zuidoost-Azië. De stad wordt omringd door pittoreske bergdorpen, schitterende natuur, diepgroene rijstvelden, watervallen en prachtige bergpassen. Dit is niet voor niets een van de meest bezochte steden van het land. Het is er zeker niet meer zo ongerept als 20 jaar geleden, maar de stad heeft nog altijd een bepaalde charme waar veel Aziatische steden iets van kunnen leren.

Je kunt hier makkelijk weken doorbrengen zonder je een dag te vervelen. Veel reizigers blijven hier dan ook langer hangen dan gepland. Huur een scooter en ontdek de omgeving, ga hiken, kajakken of fietsen. Boek een kookcursus, ontdek prachtige tempels of hike dagen door de jungle. Een ding is zeker: in Chiang Mai hoef je je geen dag te vervelen.

Toegangspoort voor Noord-Thailand

Chiang Mai ligt aan de oever van de Ping rivier in een groene vallei aan de voet van de bergen in noord Thailand. Toen wij in Chiang Mai aankwamen was de eerste indruk meteen fijn. Het is er relaxt, je hebt leuke straatjes, gezellig bars, er is een hoop te doen en er is altijd wat gaande.

En voor een stad waar zo’n 200.000 mensen wonen is Chiang Mai een relaxte, laid-back stad. Het is een van de leukste steden in Thailand. Wij planden hier maar 2 dagen, maar bleven er uiteindelijk twee keer zo lang omdat we het zo leuk vonden.

We love it!

Het is een stad met grote contrasten; het heeft een levendig centrum met veel kunst en live muziek, maar ook een modern karakter. Deze stad is niet de metropool die Bangkok is. Bangkok is ‘you hate it or you love it‘, Chiang Mai was voor ons; ‘we love it!’. De stad heeft een eigen karakter en tradities wat de stad een heerlijke sfeer geeft. Het herbergt enorm veel kunst en cultuur en architectuur.


Direct regelen voor Chiang Mai

De beste accommodaties
Bustickets naar Chiang Mai
Vliegtickets naar Thailand


Chiang Mai
Wise words
Chiang Mai
Chiang Mai is een geweldige stad om gewoon rond te lopen

17 leuke dingen om te doen in Chiang Mai

Chiang Mai heeft ruim 300 tempels waarvan de meeste gebouwd zijn tussen 1300 en 1550. De bekendste tempels zijn de Wat Prathat Doi Suthep, Wat Phra Singh, Wat Chedi Luang en Wat Chiang Man. Naast tempels is er natuurlijk nog genoeg te doen in de stad.

Hieronder een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

#1 Bezoek de Wat Chedi Luang

In Chiang Mai is dit een van de meest bezochte tempels. De Wat Chedi Luang dateert uit 1441. Het is beschadig geraakt door aardbevingen en beschietingen. Restauratie door UNESCO is eens stop gelegd omdat ze niet precies wisten hoe het origineel er uit zag.

De chedi (pagode) is een bekende bezienswaardigheid in Chiang Mai.

Op zijn hoogtepunt herbergde deze tempel zelfs de Emerald Buddha, de meest heilige religieuze relikwie van Thailand. ‘Vroeger’ was het complex 60 bij 80 meter, maar vandaag de dag is het slechts de helft door beschadigingen.

Het is nooit helemaal afgemaakt waardoor de Wat Chedi Luang er zo uit ziet als het nu doet.

TIP ♥ – entree is gratis.

Wat Chedi Luang
Wat Chedi Luang

#2 Bezoek de Wat Chet Yot

Deze tempel is een van de bekendste tempels in Chiang Mai. Het werd in 1455 gebouwd met als doel om het minder populair wordende boeddhisme een boost te geven. Of deze tempel daar aan bijgedragen heeft, is de vraag, maar mooi is het zeker wel!

Het bijzondere is dat de tempel die je hier ziet dezelfde is die in 1455 is gebouwd. Het is hier en daar wel gerestaureerd, maar in grote lijnen is het dezelfde tempel. Het meest opvallende van deze tempel zijn de jèt yôrt (de torens) die de zeven weken vertegenwoordigen die Boeddha na zijn verlichting in India heeft doorgebracht.

De hele bouw van de tempel heeft zo’n 20 jaar geduurd.

De tempel ligt iets buiten Chiang Mai, maar met een scooter rij je hier in ongeveer 20 minuten heen.

TIP ♥ – de entree is gratis

Wat Chet Yot
De Chet Yot tempel

#3 Ga naar de Night Bazaar van Chiang Mai

De Night Bazaar, of Night Market, is een van de bekendste highlights in Chiang Mai. Deze markt wordt elke avond gehouden. Het is er gigantisch druk, maar erg gezellig. Je kunt er van alles kopen. Van tassen tot lampen. Je kunt er ook lekker eten!

De Night Bazaar wordt gehouden aan de Chang Klan Road. Het is eigenlijk niet te missen als je in Chiang Mai bent. De Night Bazaar is een plek waar bijna alle reizigers komen om souvenirs te scoren voor het thuisfront.

Verwacht zeker geen praktijken zoals bij de Weekend Market in Bangkok, maar je kunt hier alles kopen wat je zoekt.

TIP ♥ – de markt is elke avond van 18:00 tot 24:00

Chiang Mai night market
De Night Bazaar of Night Market

#4 Bezoek de Doi Suthep

De bekendste en meest heilige tempel van het noorden. Het ligt niet in Chiang Mai zelf, maar 16 kilometer erbuiten in Doi Suthep National Park. 306 treden leiden je naar de tempel. In combinatie met het nationaal park kun je hier makkelijk een dag blijven.

Naar Chiang Mai gaan en niet de Doi Suthep bezoeken is not done. Locals zeggen ook; “Als je Doi Suthep niet hebt gezien, ben je niet naar Chiang Mai geweest”. De berg kijkt uit over de stad.

Er zijn verschillende tours te boeken naar de tempel en het nationaal park. Zo kost een Full Day Bike Tour zo’n 2.000 baht p.p.

TIP ♥ – de entree is 30 Baht per persoon

Wat Doi Suthep
De gouden kleuren vallen direct op

#5 Ontdek de Sunday Walking street

De Sunday Walking Street (Ratchadamnoen Rd) is populair bij zowel de Thai zelf als bij toeristen. De hele straat is gevuld met kleurrijke kraampjes die van alles verkopen. Van traditionele hill-tribe doeken tot glimmende oorbellen.

Deze markt wordt elke zondag gehouden in het centrum van de stad bij Ratchadamnoen Road.

In tegenstelling tot de Night Bazaar, die gevuld is met imitatie, is de Sunday Walking Street een tentoonstelling van de kunst en vakmanschap van de Noord-Thaise locals.

Veel van de verkopers maken en verkopen hun eigen producten en de kwaliteit van hun vakmanschap is uitstekend. Je vindt hier vooral veel stoffen, glas, keramiek etc.

TIP ♥ – de markt begint rond 16:00 en eindigt rond middernacht.

Sunday Walking Street
Het is altijd lekker druk op de Sunday Walking Street

#6 Ga naar de meest bezochte boeddhistische tempel: Wat Phra Singh

Dit is de meest bezochte boeddhistische tempel van Chiang Mai. Het is geen grote tempel, maar wel een indrukwekkende. De tempel huisvest het heiligste boeddhabeeld van de stad; de Phra Singh (Lion Boeddha).

Dit is een typische Noord-Thaise tempel. De tempel staat daarom ook wel bekend als The Monastery of the Lion Boeddha.

Entree is gratis. Let op je kleding (dek knieën en schouders af).

Wat Phra Singh
De meest bezochte tempel van Chiang Mai

#7 Bezoek nog een tempel; de Wat Chiang Man

De Wat Chiang Man is de oudste tempel van de stad. Wat Chiang dateert uit 1296 en er worden twee belangrijke boeddhabeelden bewaard in de tempel; de Phra Sila en de Phra Satang Man die ook even in Laos heeft gestaan. Het is een tempel die het bezoeken waard is!

Entree is gratis

Wat Chiang Man
#8 Bezoek de oude stad Wiang Kum Kam

Niet heel veel toeristen maken de tocht naar Wiang Kum Kam, ook wel de Underground Ancient City. Het ligt op ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Chiang Mai langs de Ping River, en is een oude stad die dateert uit de achtste eeuwse uit het Haripunchai Rijk.

Ooit was het een hoofdstad van een rijk, vandaag de dag vind je hier vooral ruïnes van boeddhistische beeldhouwwerken, architectuur, aardewerk en aardewerk. Het is een leuke manier om je middag door te brengen.

De bekendste bezienswaardigheid hier, is de Wat Chedi Liam. Niet zo spectaculair als Ayutthaya of Sukhothai, maar wel leuk!

Wat Chedi Liam
Wat Chedi Liam in Wiang Kum Kam

#9 Ga een dagje naar Doi Inthanon National Park

Doi Inthanon is de hoogste berg in Thailand. Als je aan de top staat, sta je zo’n 2.565 meter boven zeeniveau. Dit is een populaire dagtocht vanuit Chiang Mai. Het ligt op zo’n 2 uur rijden van de stad.

Dit park staat bekend om de vele diersoorten die hier leven. Het is vooral populair bij vogelspotters omdat het een van de beste plekken is om bijzondere vogels te zien (362 verschillende soorten).

Het is voor locals de beste manier om even te ontsnappen aan de hitte van de lager gelegen gebieden. Ook reizigers trekken veel naar de top om te ontkomen aan de hitte, hoewel die er meestal minder dik aangekleed uit zien dan de locals.

Mocht je helemaal tot de top komen kom je onderweg nog een tempel tegen die gebouwd is voor één van de laatste Lanna koningen, koning Inthawichayanon

TIP ♥ – meer info lees je op de pagina Doi Inthanon

Doi Inthanon
Zonsopkomst bij Doi Inthanon

#10 Ga onder de grond bij de Chiang Dao grotten

De Chiang Dao Cave is een bekende bezienswaardigheid in de buurt van Chiang Mai. Volgens de legende heeft is de grot verbonden met een aantal andere grotten en loopt het zelfs door tot aan de grens van Myanmar.

De techniek van tegenwoordig laat echter zien dat de grotten ‘slechts’ 12 kilometer lang zijn waarvan je maar een klein deel kunt zien.

Entree is 40 baht p.p.

#11 Bezoek het pittoreske Doi Pui Village

Het dorpje Doi Pui ligt op ruim 1.500 meter hoogte in het Doi Suthep-Pui National Park. Het staat bekend om de prachtige watervallen die gemakkelijk bereikbaar zijn. Maar dat is niet de reden dat reizigers hier komen.

Die komen namelijk voor het oude dorpje. Een bezoek aan dit dorp is een geweldige ervaring.

Het is een compleet andere wereld dan die in Chiang Mai. Hier wandel je tussen de bergen en zie je oude, traditionele houten huisjes staan en locals die hun werk doen dat ze al eeuwen lang doen in hun traditionele kleding.

Hun eenvoudige manier van leven, de huizen en oude ambachten is een hoogtepunt voor velen. Door het koele klimaat hier is alles heel vruchtbaar en groen.

TIP ♥ – het dorp is alleen open voor toeristen van 8:30 tot 16:15 uur. Een dagtour kost je zo’n 600 baht p.p

Doi Pui Chiang Mai
Het landschap van in Doi Pui is indrukwekkend

#12 Bezoek de rijstvelden van Pa Pong Piang

Weggestopt in de bergen rondom Doi Inthanon  vind je de prachtige rijstvelden van Pa Pong Piang. Gek genoeg zijn er maar weinig reizigers die hier komen. Bijna iedereen kent de rijstvelden op Bali of die van Sapa, maar Pa Pong Piang blijft een groot mysterie. Bijzonder, want de foto zegt toch genoeg.

De rijstvelden van Pa Pong Piang liggen in de Mae Chaem district en het is de ideale dagtrip vanuit Chiang Mai. Deze rijstvelden liggen verdwaald in de bergen van het Doi Inthanon National Park en zijn ongetwijfeld een van de mooiste rijstterrassen van Thailand, zo niet de mooiste.

De kans is vrij groot dat je een van de weinige toeristen bent als je hier komt, en dat maakt de hele ervaring nog iets bijzonderder. Daarnaast leeft hier het Karen volk nog steeds in traditionele huisjes en van de oogst van de rijst.

Hoe kom je in Pa Pong Piang?

Het beste is om hier minimaal 1 nacht te overnachten, maar het is ook te doen in één dag vanuit Chiang Mai. De reis met het openbaar vervoer is het goedkoopst, maar dit duurt ook 3 tot 4 uur. Je kunt daarom beter een auto met chauffeur huren (of minivan en de kosten delen).

Dat kost je zo’n €50 per dag, maar je bent er dan wel binnen 1,5 uur. Dan heb je meer tijd om de regio te ontdekken.

TIP ♥ – je vindt weinig accommodatie in Pa Pong Piang. De accommodatie die er is, is erg basic en kosten allemaal 500 baht p.p. per nacht.

Ban Pa Pong Piang
Het uitzicht bij Ban Pa Pong Piang in Chiang Mai

#13 Bezoek het Songkran Festival in Chiang Mai

Hou je van een leuk feestje? Zorg dan dat je een festival mee maakt in Chiang Mai. In Chiang Mai worden heel veel festivals gevierd. De bekendste is de Songkran, het Thaise Nieuwjaar, op 13 tot 15 april. Dit is het belangrijkste feest in Thailand.

Tijdens dit festival lopen mensen met waterballonnen en waterpistolen op straat om elkaar nat te spuiten. Het is een unieke ervaring!

Het festival wordt niet alleen in Chiang Mai gevierd, maar ook in onder andere Bangkok, Krabi, Sukhothai en Ayutthaya.

TIP ♥ – Bekijk hier meer info over het Songkran Festival

Songkran Festival
Chiang Mai is de beste plek om het Songkran festival te vieren

#14 Boek een kookcursus

Naast de schitterende omgeving kun je in Chiang Mai ook heerlijk eten. Het kent bijna alle internationale keukens, maar de eetstalletjes zijn misschien nog wel het beste.

Je hebt hier honderden restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Maar nog leuker is om het eten zelf te maken. Je kunt een cooking class volgen. Chiang Mai is een van de beste steden om een kookcursus te volgen.

Kookcursussen kun je overal in de stad boeken. Als je niets vindt vraag het dan bij je accommodatie.

#15 Rij de Mae Hong Son loop

Als je Chiang Mai bezoekt mag de Mae Hong Son Loop natuurlijk niet ontbreken. Het is een van de bekendste routes in heel Thailand. Deze route, beginnend en eindigend in Chiang Mai, bestaat uit 1.864 bochten door de bergen.

Daarnaast kom je tijdens deze loop langs het hoogste punt in Thailand, evenals een paar van de leukste kleine dorpen in Noord-Thailand. Onderweg zie je de mooiste dingen, waaronder rijstvelden en prachtige uitzichten.

Openbaar vervoer v.s brommer

Het is mogelijk om de route met het openbaar vervoer te doen, maar dat is niet de leukste manier. Het is veel leuker om deze route zelf te rijden op je eigen scooter. In Chiang Mai kun je bij veel accommodaties en touroperators informatie inwinnen over deze loop.

Mae Hong Son loop, Chiang Mai, Thailand
Het uitzicht onderweg

#16 Leer yoga of mediteren

Wil je eens een keer heel wat anders? Overweeg dan een meditatie- of yogacursus. Superleuk en erg leerzaam. Samen met Bali, is Chiang Mai een van de beste plekken om een meditatie- of yogacursus te volgen. Je vindt hier namelijk veel scholen.

Je hebt verschillende cursussen variërend van een paar uur tot een paar dagen. Chiang Mai is de ideale plek om met meditatie of yoga te beginnen, maar ook als je al wat meer ervaring hebt, kun je hier terecht.

Een tweedaagse meditatiecursus kost je 500 Baht.

#17 Boek een trekking

Wil je de prachtige omgeving van Chiang Mai zien? Overweeg dan een trekking. Superleuk en lekker actief. Je hebt verschillende tours van 1 tot 7 dagen. Wij raden de 2 daagse tour aan. Zo beleef je de jungle optimaal en ben je geen week van je tijd kwijt.

De omgeving van Chiang Mai is perfect voor iedereen die er op uit wil. Je kunt rijstvelden bezoeken, overnachten in traditionele dorpen, de jungle intrekken, watervallen en viewpoint bezoeken. Het zou zonden zijn als je alleen de stad Chiang Mai ziet, dus overweg zeker een tour!

Geen tijd voor een hele trekking? Bezoek dan bijvoorbeeld de Wachirathan waterval.

Wachirathan
Wachirathan Waterfall

Hoe kom je in Chiang Mai?

Chiang Mai is heel goed te bereiken en je hebt letterlijk honderden manieren om er te komen. De meeste reizigers komen hier met de bus, de trein of het vliegtuig. Het vervoer is efficiënt geregeld en je kunt op elk gewenst moment van de dag van en naar Chiang Mai reizen. Hieronder opties;

Met de bus

De bus is veruit de populairste optie om in de stad te komen. De meeste bussen zijn in goede staat. Zeker de langeafstandsbussen. Vaak hebben ze WC aan boord. Er gaan elke dag een paar bussen van en naar Bangkok.

Een kaartje Bangkok-Chiang Mai kost je zo’n €8 tot €10, afhankelijk van de maatschappij, klasse etc. De reis duurt ongeveer 10 uur en bussen rijden meestal tussen 7:00 en 21:00 uur hoewel je ook genoeg nachtbussen hebt. De rit van Chiang Mai naar Pai duurt zo’n 4 tot 5 uur.

Populaire routes:

 • Bangkok naar Chiang Mai (of andersom) – vanaf €8
 • Pai naar Chiang Mai (of andersom) – vanaf €6
 • Ayutthaya naar Chiang Mai (of andersom) – vanaf €8
 • Sukhothai naar Chiang Mai (of andersom) – vanaf €29
 • Kanchanaburi naar Chiang Mai (of andersom) – vanaf €31

Check hier alle routes.

Met de trein

Treinen van Bangkok naar Chiang Mai vertrekken van het Hualamphong Station in Bangkok. Voor de meest actuele tijden en prijzen kun je het beste kijken bij State Railways of Thailand.

Je hebt verschillende treinen, van express treinen, sneltreinen tot sprinters. Daarnaast heb je ook nog verschillende klassen die je kunt boeken (1ste, 2de en 3de). Prijzen verschillen van 250 tot 1.200 Baht.

Prijzen kun je het beste bij bovenstaande site controleren en anders bij Hualamphong Station in Bangkok of je accommodatie navragen.

TIP ♥ – er rijden dagelijks 6 treinen tussen Bangkok en Chiang Mai waarvan 2 nachttreinen. Die gaan om 18:10 uur en 19:35 uur. Tickets kun je lopen bij Thailandtrainticket.com. Zij bezorgen je ticket bij je accommodatie. Informeer je accommodatie hier over.

Met het vliegtuig

Er gaan meerdere vluchten per dag naar Chiang Mai. Vliegtickets van Bangkok naar Chiang Mai kosten nog geen €20. Je kunt naar bijna elke stad in Thailand vliegen. Kijk bij vliegtickets Thailand voor handige tips voor het boeken van vliegtickets naar Thailand!

Chiang Mai
De rijstvelden rondom Chiang Mai

Leuke plekken om te overnachten

Chiang Mai wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Thailand en herbergt niet alleen talloze bezienswaardigheden, maar ook ontelbaar veel accommodatie in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar fancy resorts, low-budget hostels of gewoon gezellige hotels. Je vindt het hier allemaal.

Old City

Als je accommodatie zoekt in Chiang Mai, kies dan voor het oude centrum, ook wel de Old City. Dit is het leukste deel van de stad. De Old City wordt omringd door de afbrokkelende stadsmuur en een slotgracht, is dit het hart van Chiang Mai.

Dit deel van de stad is het makkelijkste, omdat je hier toegang hebt tot de beste accommodatie, de beste tours, het lekkerste eten en de leukste feesten.

Een andere populaire plek om te overnachten is rond de Night Bazaar.

Wij hebben er een aantal op een rij gezet.

Voor backpackers

Chiang Mai is een populaire plek onder backpackers en je vindt hier ook heel veel backpacker hostels. Van rustig toevluchtsoord tot de bekende party hostels. Je hoeft nooit ver te zoeken. Bekijk zeker eens deze opties;

 • Cassette Hostel  vanaf €12
 • The Pause Hostel  vanaf €18

Hotels

Als je niet in een budget hostel wil overnachten zijn er gelukkig nog veel meer opties. Het heeft niet zo veel zin om alle opties te benoemen want dat zijn er duizenden. Wij hadden zelf goede ervaringen met Mandala House. Andere goede opties zijn;

 • Sala Lanna  vanaf €60
 • Rimping Village  vanaf €6

TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van de mooiste accommodatie in Chiang Mai

Wat kost reizen in Chiang Mai

Chiang Mai is een van de bekendste bestemmingen in Thailand. Wat je hier uitgeeft, is natuurlijk van veel dingen afhankelijk. Accommodatie heb je in allerlei soorten en maten en ook qua tours en eten en drinken kun je het hier zo gek maken als je zelf wil.

Wij gaven hier zo’n €40 per dag uit.

Wij hebben onze kosten bijgehouden. Reken op de volgende prijzen:

 • Normale accommodatie – €40 per nacht
 • Scooter huren – €10 per dag
 • Eten en drinken – €15 p.p per dag
 • Dagtours – ±€50 per tour
 • Taxi/Uber – €5 per dag

Beste reistijd

De beste tijd om Chiang Mai te bezoeken is afhankelijk van je eigen wensen. Als je bijvoorbeeld het Songkhran festival wil bijwonen moet je hier in april zijn. Als je van bloeiende natuur houdt kun je het beste net na het regenseizoen (oktober en november) reizen en als je van lekker weer houdt zijn onze wintermaanden weer het beste.

Over het algemeen worden de maanden oktober tot en met maart gezien als de beste maanden om naar Chiang Mai te reizen. Dan heb je minder regen en lekkere temperaturen.

beste reistijd Chiang Mai

Locatie

locatie Chiang mai

0 gedachten over “Chiang Mai”

 1. Hoi Ties en Sjoerd,
  Ik ga in december naar Thailand en mij lijkt het heel mooi om naar Pa Pong Piang te gaan. Is het in deze periode echter wel de moeite waard om daar heen te gaan aangezien het geen regenseizoen is?

  1. Hi Anne,

   Ik denk dat het zeker wel de moeite is. Het weer is uiteraard allemaal niet te voorspellen maar als het goed is zit je dan vlak na het regenseizoen. Dat is top. Veel groen nog wat langzaam veranderd maar wel met de droge omstandigheden. Over het algemeen een top combinatie.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Hallo,

  Wij willen volgend jaar april (20 tm 27 april 2019) naar chiang mai.
  Maar nu krijg ik van veel mensen te horen dat dit geen geschikte periode is, ivm the smokey season.
  Ik en mijn zoon hebben astma en ik vraag me af of we niet beter een andere bestemming moeten kiezen? Hebben jullie wat meer info voor mij?

  1. Hoi Linda,

   Ik denk dat het verstandiger is om met een medisch deskundige hierover contact op te nemen. Het is voor ons niet in te schatten of je hier wel of niet last van zal hebben.
   Het zo genoemde smokey season loopt inderdaad wel tot en met April. Eind april zal het wel een stuk minder zijn denk ik.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven