Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Thailand

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 128

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Zoals veel landen in Azië heeft ook Thailand een tropisch klimaat. De beste reistijd voor Thailand is afhankelijk van wat je zoekt tijdens je reis. De één wil zon, zee en strand terwijl de ander juist trekkings wil lopen door een groene omgeving. Wat je ook gaat doen; één ding is zeker; met gemiddeld zo’n 27°C is het in Thailand het hele jaar prima vertoeven.

Check altijd de beste reistijd voor Thailand als je op vakantie/reis gaat. Zo voorkom je dat je wegregent op een tropisch eiland of extreme hitte hebt wanneer je een trekking doet.

Vliegtickets Thailand – €525

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Een van de redenen dat er veel mensen naar Thailand vertrekken is het heerlijke klimaat Thailand. Met gemiddeld zo’n 27°C is dat ook niet vreemd. Het weer in Thailand is onder te verdelen in 3 seizoenen; het regenseizoen (juni-oktober), het koele seizoen (november-februari) en het hete seizoen (maart-mei).

De beste reistijd Thailand zijn de maanden november tot en met maart. In deze maanden valt er relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam.

Als je alles wil weten over de beste reistijd Thailand lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

De seizoenen van Thailand

De beste reistijd van Thailand heeft grotendeels te maken met het koele seizoen (hoogseizoen), het regenseizoen (laagseizoen) en hete seizoen (tussenseizoen). Dit heeft niet alleen te maken met het weer, maar ook met de drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of highlights. Bedenk daarom goed van te voren in welk seizoen je wilt reizen.

Hoogseizoen

Koh Phangan

November tot en met maart

November tot en met maart is het droogseizoen en daarom ook erg populaiur. De temperatuur is aangenaam en de regen minimaal. Dit maakt het een goede periode om te reizen. Rond kerst en Nieuwjaar is het druk. Accommodatie kan snel volgeboekt zijn.

Tussenseizoen

stranden

Maart t/m juni

Maart tot en met juni is de heetste periode in Thailand en ook vrij droog. Temperaturen stijgen boven de 30 graden wat het minder geschikt maakt voor trekkings en activiteiten. September en oktober zijn ideale maanden voor het noorden en de Golfkust.

Laagseizoen

beste reistijd Thailand

Juni t/m oktober

Deze maanden vormen het regenseizoen. De regenbuien zijn vaak heftig maar duren niet langer dan een uurtje en tussen de buien is het weer goed en zonnig. Sommige eilanden gaan dicht vanwege de ruige zee. Let er wel op dat er overstromingen voor kunnen komen.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 32 33 34 35 34 34 33 33 32 32 31 31
Regen (mm) 15 25 40 110 260 280 275 350 310 195 90 10

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Beste reistijd per maand

Ondanks dat wij behoorlijk veel ervaring hebben met reizen in Thailand blijft het lastig te voorspellen wat nu precies de beste reistijd is, ongeacht welk land je bezoekt. Daarnaast is het weer nooit voor de volle 100% te voorspellen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd Thailand, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

Dit is een van de beste (en dus de meest populaire) maanden van het jaar om Thailand te bezoeken. Je hebt gunstige weersomstandigheden in het hele land met een aangename temperatuur en weinig regen. Noord-Thailand is koel en droog: perfecte omstandigheden voor trekking.

In het zuiden is het weer vaak goed, maar aan de westkust is neerslag zeldzaam in deze maand. De oostkust zoals Koh Samui en Koh Phangan kunnen kleine buitjes hebben. Zeker aan het begin van de maand.

☀️ – 32°C
?️ – 15 mm

Weer in februari

Plekken als Chiang Mai, Chiang Rai en een groot deel van noord Thailand zijn koel en droog, met weinig kans op regen en temperaturen rond de 25°C. Dit maakt februari een ideale maand voor outdoor activiteiten waar het noorden bekend om staat. Het zorgt ook voor een welkome onderbreking van de hitte in het zuiden.

Verwacht droog weer in Bangkok met hoge temperaturen. In het zuiden heb je droog en zonnig weer met blauwe luchten en weinig kans op regen. Gemiddelde temperaturen rond de 30°C.

☀️ – 33°C
?️ – 25 mm

Weer in maart

De temperatuur begint te stijgen in heel Thailand. Dit merk je vooral in het noorden waar de koudere wintermaanden plaatsmaken voor de zomer en de temperaturen kunnen oplopen tot 35 C. Ook in Bangkok en het centrale gedeelte van Thailand kun je hoge temperaturen en weinig regen verwachten.

Highlights bezoeken is dan flink zweten. In het zuiden is het droog en zonnig. De temperatuur schommelt tussen 25 en 30°C. De westkust met Phuket en Krabi is iets warmer dan de oostkust.

☀️ – 34°C
?️ – 40 mm

Weer in april

April kan je samenvatten als heet, met een gemiddelde temperatuur boven de 35°C. De hitte in Bangkok en centraal Thailand (rond Kanchanaburi) kan bijzonder drukkend zijn, waardoor sightseeing lastig wordt. Plan kortere bezoekjes in plaats van de hele dag.

Trek naar het zuiden om de hitte te vermijden, waar de temperaturen iets lager liggen (30-35°C). De oostkust is het beste in april aangezien er regenbuien voorkomen op de stranden aan de westkust.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat het bekende Songkran festival in april wordt gehouden. Dit kan voor drukte zorgen. Met name in Bangkok en Chiang Mai.

☀️ – 35°C
?️ – 110 mm

Weer in mei

De beste reistijd Thailand loopt tot en met april en mei is een beetje een overgangsmaand. In mei daalt de temperatuur. De meeste (niet alle) regio’s ervaren een stijging in regenval, zij het kleine en sporadische buien. Khao Sok is warm en nat met een hoge luchtvochtigheid.

De eilanden van Koh Chang en Koh Kood zijn bijzonder nat en er is een grote kans op regen op de stranden aan de westkust. Voor zonneschijn moet je naar Hua Hin en de stranden van Koh Samui en Koh Phangan aan de oostkust. Ondanks de kans op regen is mei een geweldige maand met veel zon en lage bezoekersaantallen.

☀️ – 34°C
?️ – 260 mm

Weer in juni

Niks is zeker in het leven, maar je hebt een grote kans op regen in heel Thailand in juni. Vaak komt de regen in de vorm van korte buien met perioden van goed weer gedurende de rest van dag. Het voordeel van de regen is dat de natuur in het noorden en de centrale regio’s groen begint te worden.

Khao Sok is warm en nat, Koh Chang en Koh Kood zijn erg nat. Er is een grote kans op regen op de stranden aan de westkust. Voor zon moet je op Hua Hin en stranden van Koh Samui en Koh Phangan aan de oostkust zijn.

☀️ – 34°C
?️ – 280 mm
Beste reistijd ThailandBeste reistijd Thailand per regio

 

Weer in juli

Als de maand vordert neemt de neerslag toe met een korte dagelijkse buien. Je hebt kans op de zwaarste neerslag van de jaar. In het noorden worden trektochten moeilijker. Het landschap is groen en weelderig, en de rivieren en watervallen zijn op volle kracht. De eilanden Koh Chang en Koh Kood zijn erg nat.

Verder naar het zuiden wordt de zee ruwer. Ook westkust heeft meer kans op hevige regenbuien. De oostkust is droger en geniet van lange zonnige perioden. Juli is een populaire maand voor duiken rond Koh Tao.

☀️ – 33°C
?️ – 275 mm

Weer in augustus

De regen bereikt zijn hoogtepunt in augustus, met in het noorden de zwaarste regenval van het jaar. Je kunt bijna bijna elke dag regen verwachten op de eilanden van Koh Chang en Koh Kood, en de stranden aan de westkust zoals Phuket en Krabi. Dit is de voor de westkust de natste maand van het jaar.

Hua Hin en de eilanden aan de oostkust zoals Koh Samui en Koh Phangan hebben drogere weersomstandigheden met veel zon. De regen komt hier pas in september.

☀️ – 33°C
?️ – 350 mm

Weer in september

In augustus valt er vooral veel regen in het noorden. Maar in september valt er misschien wel de meeste regen door heel Thailand met regen in alle uithoeken van het land. Temperaturen dalen naar 25°C en onweersbuien zijn niet ongewoon.

Het is geen strandweer in september met zware regen en een ruige zee aan de westkust (Phuket, Koh Phi Phi, Krabi etc.) en toenemende regenval in Koh Samui en Koh Phangan. Het is wel veel rustiger en goedkoper dan in de voorgaande maanden.

☀️ – 32°C
?️ – 310 mm

Weer in oktober

In oktober begint het weer te veranderen, hoewel dat nooit te voorspellen is. De regen begint af te nemen. In het noorden is het ‘winter‘ met temperaturen van 24 tot 27°C. Als het gaat om de stranden in Thailand zijn de eilanden Koh Chang en Koh Kood het natste, hoewel regenval aanzienlijk minder is dan in de voorgaande maanden.

Er is nog veel regen aan de west- en oostkust. Echter, er komen steeds meer drogere dagen en blauwe luchten in Phuket, Koh Phi Phi en Krabi aan de westkust.

☀️ – 34°C
?️ – 280 mm

Weer in november

In november is de regen zo goed als verdwenen, vooral later in de maand. Het is een goede maand om Chiang Mai, Pai en het noorden van Thailand te bezoeken met droge, zonnige dagen en aangename temperaturen. ‘s Avonds kunnen de temperaturen in het noorden dalen.

Strandliefhebbers moeten naar Koh Chang en Koh Kood, met weinig regen. Hua Hin heeft ook veel zon en weinig neerslag. Het zuiden en de oostkust met Koh Samui en Koh Phangan zitten nog midden in het natte seizoen, dus je kunt beter naar de westkust.

☀️ – 31°C
?️ – 90 mm

Weer in december

Net als januari is december een van de beste maanden om Thailand te bezoeken. Weinig regen, gunstige temperaturen en veel zon. Een temperatuur van 25°C in Bangkok en centraal Thailand. Trekkingen in het noorden van het land zijn goed te doen in deze weersomstandigheden.

Strandliefhebbers kunnen kiezen uit vrijwel alle stranden in december. Hoge temperaturen en blauwe luchten zijn standaard. De enige regio met veel regenval is het zuidoosten (Koh Samui, Koh Tao). De westkust rond Phuket, Koh Phi Phi en Krabi is ideaal om te duiken.

☀️ – 31°C
?️ – 10 mm

Koh SametKoh Samet

Het regenseizoen Thailand

Het regenseizoen (juni tot oktober) is het minst voorspelbare seizoen. Het is nooit zo dat de hemel open breekt in juni en pas dicht gaat in oktober. De meeste dagen heb je regen, maar vaak slechts voor een paar uur in de namiddag of ‘s nachts.

De regen wordt meestal heftiger tussen juni en augustus, met een piek in september en oktober, wanneer onverharde wegen worden omgetoverd tot modder weggetjes.

Alles in bloei

Het regenseizoen Thailand hoeft niet per se negatief te zijn. Meer regen betekent namelijk ook dat de natuur schitterend groen kleurt. De maanden november en december zijn absolute aanraders omdat het landschap dan nog groen is en de watervallen groot door regenval in de vorige maanden.

In het regenseizoen is alles mooi groen

Extra voordelig

Een ander voordeel van het regenseizoen Thailand is dat de prijzen zakken. Omdat er minder mensen komen zitten veel accommodaties vaak niet vol en hebben ze ook moeite om dit vol te krijgen. Je kunt makkelijk(er) onderhandelen over de prijs. Soms scheelt het zelfs de helft!

Noord, Centraal en Zuid Thailand

Thailand is, net als Vietnam, een uitgestrekt land. De beste reistijd Thailand is daarom op te splitsen in noord, centraal en zuid Thailand. Het vervoer Thailand is goed geregeld dus de kans is groot dat je veel van Thailand ziet.

Als je weet wat de beste reistijd per regio is kun je je reisroute daar op afstellen. Op deze pagina vind je advies over;

Beste reistijd noord Thailand

Het hooggelegen, minder vochtige noorden ervaart het grootste verschil in temperaturen. ‘s nachts kan de temperatuur zakken naar de 0 graden in het koele seizoen terwijl de regio vaak warmer is dan de rest van het land tussen maart en mei.

Het noorden van Thailand is met zijn bijzondere natuur en cultuur zeker het bezoeken waard. De steden Chiang Mai, Pai en Chiang Rai zijn de belangrijkste trekpleisters. Als je niet van regen houdt moet je noord Thailand vermijden in de maanden juni, juli en augustus.

Mooi groen

Hou er wel rekening mee dat de omgeving in de droge, koele maanden (november tot en met februari) niet op z’n mooist is omdat er minder regen is gevallen. Het noorden is juist mooi als de natuur groen is en dat is meestal tijdens of vlak na het regenseizoen.

TIP ♥ – de kans op het mooiste weer en de minste regen in noord Thailand heb je van november tot en met januari.

beste reistijd Noord Thailand

Beste reistijd centraal Thailand

Centraal Thailand wordt aangeduid als het deel van land dat tussen Cambodja en Myanmar ligt. De beste reistijd voor centraal Thailand is van november tot en met april. Mocht je later gaan heb je een grotere kans op een flinke regenbui. Bangkok heeft de laatste jaren veel last gehad van overstromingen in het regenseizoen.

Plan daarom van te voren waar je bent in welk seizoen. Door volgelopen steegjes lopen met een backpack op je rug is geen pretje; wij spreken uit ervaring.

beste reistijd Midden Thailand

Beste reistijd zuid Thailand

Het zuiden van Thailand heeft een stabieler klimaat. Dit houdt in dat het vrijwel het hele jaar door warm is. Dit wordt afgewisseld door meer neerslag dan in de rest van Thailand. Regenval begint in het zuiden rond april en houd aan tot november.

De beste reistijd voor zuid Thailand is van december tot en met maart. Vooral december is een aanrader omdat de natuur dan nog mooi groen is van de regenval in de maanden er voor.

beste reistijd Zuid Thailand

Beste reistijd Thailand per reiziger

De beste reistijd Thailand hoeft niet per se de maand te zijn waarin de minste regen valt. Op vakantie of tijdens je reis door Thailand wil je het liefst geen regen, maar het voordeel van regen is wel dat de natuur op haar mooist is. Rijstvelden zijn groener, watervallen stromen harder en bergen zijn en bossen ogen mooier.

Zeker in het noorden van Thailand is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen. Als je meer van het eiland hoppen en feest bent kan je beter in het droge seizoen gaan. Wil je meer informatie over het reizen in Thailand? Kijk dan eens op onze reisinformatie Thailand pagina of bekijk de mooiste highlights van Thailand.

Belangrijkste festivals in Thailand

In Thailand worden een aantal keer per jaar festivals gevierd. De een wat groter dan de ander. Er zijn veel festivals in Thailand. We zullen niet all festivals benoemen, maar degene die de grootste invloed hebben in het land.

Songkran – april

Het Songkran festival is het meest populaire festival van Thailand. Het festival zet jaarlijks heel Thailand op zijn kop met een van de grootste watergevechten ter wereld. Toch zit er meer achter het festival dan alleen water op elkaar gooien.

Het Songkran festival wordt jaarlijks gevierd van 13 tot en met 15 april. Dit is ook gelijk de warmste maand in Thailand en het einde van het droge seizoen.

TIP ♥ – meer tips over het Songkran festival vind je hier.

Songkran Bangkok-ThailandSongkran Festival

Asanha Bucha – juli

Het Asanha Bucha festival wordt rond volle maan gehouden en is dus elk jaar op een andere datum in juli. Het is een van de belangrijkste boeddhistische feestdagen Thailand en dat merk je goed.

Zo wordt er op veel plekken geen alcohol geschonken. Althans, niet opzichtig. Bij ons werd er alcohol geschonken in een theeglas. Het is een nationale feestdag en dag staat in het teken van brengen van offers in tempels.

Khao Phansa – juli

Khao Phansa wordt rond volle maan gehouden en is dus elk jaar op een andere datum in juli. Het is een soort Ramadan van Thailand. Boeddhisten vasten, wat het begin van de Vassa markeert.

Drie maanden lang moeten monniken en monniken in opleiding in hun tempels blijven en heel veel mediteren. Er worden tevens ceremonies gehouden. Als reiziger merk je hier niet heel veel van.

Verjaardag Koningin Sirikit – augustus

Op 12 augustus ligt het hele land stil omdat op deze dag de geboortedag van Koningin Sirikit uit 1932 wordt herdacht. Het is een hele happening in Thailand aangezien het koningshuis hier nog enorme aanzien heeft.

Loy Krathong – november

En van de bekendste festivals in het land. Ook dit wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van november. Ze vieren het om het einde van de regentijd en de rijstoogst te vieren.

Locals eren de god Mae Phra Khongkha (god van het water) door‘krathongs’ te in rivieren en meren te leggen. Vaak zijn dit lotusbloemen met kaarsen. Zeker in Sukhothai, Ayutthaya, Chiang Mai en in Bangkok is het populair.

Veel gestelde vragen

Hopelijk heb je een goed idee over de beste reistijd. Om je nog beter te helpen, hebben we de meest gestelde vragen over dit onderwerp op een rij gezet.

Wat is de beste reistijd Thailand?

De de beste reistijd Thailand zijn de maanden november tot en met maart. In deze maanden valt er relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam.

Kan ik ook reizen in het regenseizoen?

Ja, dat kan zeker. Hou er wel rekening mee dat het vaak 1x per dag een uurtje (hard) regent. Ook is het wat vaker bewolkt. Persoonlijk hebben wij er nooit problemen mee. Maar ga jij voor een strandvakantie dan kan je beter voor een ander seizoen kiezen.

Is het echt duurder in het hoogseizoen?

Ja. Daar kunnen we helaas maar een kort antwoord op geven. Er is veel vraag naar hotelkamers, vluchten en excursies. En daarom kunnen aanbieders hogere prijzen rekenen. Reis je in het laagseizoen kan dat zomaar 30 tot 40 procent aan kosten schelen.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!