Beste reistijd Thailand

Zoals veel landen in Azië heeft ook Thailand een tropisch klimaat. De beste reistijd voor Thailand is afhankelijk van wat je zoekt tijdens je reis. De één wil zon, zee en strand terwijl de ander juist trekkings wil lopen door een groene omgeving. Wat je ook gaat doen; één ding is zeker; met gemiddeld zo’n 27°C is het in Thailand het hele jaar prima vertoeven.

Check altijd de beste reistijd voor Thailand als je op vakantie/reis gaat. Zo voorkom je dat je wegregent op een tropisch eiland of extreme hitte hebt wanneer je een trekking doet.

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Een van de redenen dat er veel mensen naar Thailand vertrekken is het heerlijke klimaat Thailand. Met gemiddeld zo’n 27°C is dat ook niet vreemd. Het weer in Thailand is onder te verdelen in 3 seizoenen; het regenseizoen (juni-oktober), het koele seizoen (november-februari) en het hete seizoen (maart-mei).

De beste reistijd Thailand zijn de maanden november tot en met maart. In deze maanden valt er relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam.

Als je alles wil weten over de beste reistijd Thailand lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

De seizoenen van Thailand

De beste reistijd van Thailand heeft grotendeels te maken met het koele seizoen (hoogseizoen), het regenseizoen (laagseizoen) en hete seizoen (tussenseizoen). Dit heeft niet alleen te maken met het weer, maar ook met de drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of highlights. Bedenk daarom goed van te voren in welk seizoen je wilt reizen.

Hoogseizoen

Koh Phangan

November tot en met maart

November tot en met maart is het droogseizoen en daarom ook erg populaiur. De temperatuur is aangenaam en de regen minimaal. Dit maakt het een goede periode om te reizen. Rond kerst en Nieuwjaar is het druk. Accommodatie kan snel volgeboekt zijn.

Tussenseizoen

stranden

Maart t/m juni

Maart tot en met juni is de heetste periode in Thailand en ook vrij droog. Temperaturen stijgen boven de 30 graden wat het minder geschikt maakt voor trekkings en activiteiten. September en oktober zijn ideale maanden voor het noorden en de Golfkust.

Laagseizoen

beste reistijd Thailand

Juni t/m oktober

Deze maanden vormen het regenseizoen. De regenbuien zijn vaak heftig maar duren niet langer dan een uurtje en tussen de buien is het weer goed en zonnig. Sommige eilanden gaan dicht vanwege de ruige zee. Let er wel op dat er overstromingen voor kunnen komen.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 32 33 34 35 34 34 33 33 32 32 31 31
Regen (mm) 15 25 40 110 260 280 275 350 310 195 90 10

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Beste reistijd per maand

Ondanks dat wij behoorlijk veel ervaring hebben met reizen in Thailand blijft het lastig te voorspellen wat nu precies de beste reistijd is, ongeacht welk land je bezoekt. Daarnaast is het weer nooit voor de volle 100% te voorspellen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd Thailand, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

Dit is een van de beste (en dus de meest populaire) maanden van het jaar om Thailand te bezoeken. Je hebt gunstige weersomstandigheden in het hele land met een aangename temperatuur en weinig regen. Noord-Thailand is koel en droog: perfecte omstandigheden voor trekking.

In het zuiden is het weer vaak goed, maar aan de westkust is neerslag zeldzaam in deze maand. De oostkust zoals Koh Samui en Koh Phangan kunnen kleine buitjes hebben. Zeker aan het begin van de maand.

– 32°C
– 15mm

Weer in februari

Plekken als Chiang Mai, Chiang Rai en een groot deel van noord Thailand zijn koel en droog, met weinig kans op regen en temperaturen rond de 25°C. Dit maakt februari een ideale maand voor outdoor activiteiten waar het noorden bekend om staat. Het zorgt ook voor een welkome onderbreking van de hitte in het zuiden.

Verwacht droog weer in Bangkok met hoge temperaturen. In het zuiden heb je droog en zonnig weer met blauwe luchten en weinig kans op regen. Gemiddelde temperaturen rond de 30°C.

– 33°C
– 25mm

Weer in maart

De temperatuur begint te stijgen in heel Thailand. Dit merk je vooral in het noorden waar de koudere wintermaanden plaatsmaken voor de zomer en de temperaturen kunnen oplopen tot 35 C. Ook in Bangkok en het centrale gedeelte van Thailand kun je hoge temperaturen en weinig regen verwachten.

Highlights bezoeken is dan flink zweten. In het zuiden is het droog en zonnig. De temperatuur schommelt tussen 25 en 30°C. De westkust met Phuket en Krabi is iets warmer dan de oostkust.

– 34°C
– 40mm

Weer in april

April kan je samenvatten als heet, met een gemiddelde temperatuur boven de 35°C. De hitte in Bangkok en centraal Thailand (rond Kanchanaburi) kan bijzonder drukkend zijn, waardoor sightseeing lastig wordt. Plan kortere bezoekjes in plaats van de hele dag.

Trek naar het zuiden om de hitte te vermijden, waar de temperaturen iets lager liggen (30-35°C). De oostkust is het beste in april aangezien er regenbuien voorkomen op de stranden aan de westkust.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat het bekende Songkran festival in april wordt gehouden. Dit kan voor drukte zorgen. Met name in Bangkok en Chiang Mai.

– 35°C
– 110mmm

Weer in mei

De beste reistijd Thailand loopt tot en met april en mei is een beetje een overgangsmaand. In mei daalt de temperatuur. De meeste (niet alle) regio’s ervaren een stijging in regenval, zij het kleine en sporadische buien. Khao Sok is warm en nat met een hoge luchtvochtigheid.

De eilanden van Koh Chang en Koh Kood zijn bijzonder nat en er is een grote kans op regen op de stranden aan de westkust. Voor zonneschijn moet je naar Hua Hin en de stranden van Koh Samui en Koh Phangan aan de oostkust. Ondanks de kans op regen is mei een geweldige maand met veel zon en lage bezoekersaantallen.

– 34°C
– 260mm

Weer in juni

Niks is zeker in het leven, maar je hebt een grote kans op regen in heel Thailand in juni. Vaak komt de regen in de vorm van korte buien met perioden van goed weer gedurende de rest van de dag. Het voordeel van de regen is dat de natuur in het noorden en de centrale regio’s groen begint te worden.

Khao Sok is warm en nat, Koh Chang en Koh Kood zijn erg nat. Er is een grote kans op regen op de stranden aan de westkust. Voor zon moet je op Hua Hin en stranden van Koh Samui en Koh Phangan aan de oostkust zijn.

– 34°C
– 280mm
Beste reistijd ThailandBeste reistijd Thailand per regio

Weer in juli

Als de maand vordert neemt de neerslag toe met een korte dagelijkse buien. Je hebt kans op de zwaarste neerslag van het jaar. In het noorden worden trektochten moeilijker. Het landschap is groen en weelderig, en de rivieren en watervallen zijn op volle kracht. De eilanden Koh Chang en Koh Kood zijn erg nat.

Verder naar het zuiden wordt de zee ruwer. Ook westkust heeft meer kans op hevige regenbuien. De oostkust is droger en geniet van lange zonnige perioden. Juli is een populaire maand voor duiken rond Koh Tao.

– 33°C
– 275mm

Weer in augustus

De regen bereikt zijn hoogtepunt in augustus, met in het noorden de zwaarste regenval van het jaar. Je kunt bijna elke dag regen verwachten op de eilanden van Koh Chang en Koh Kood, en de stranden aan de westkust zoals Phuket en Krabi. Dit is de voor de westkust de natste maand van het jaar.

Hua Hin en de eilanden aan de oostkust zoals Koh Samui en Koh Phangan hebben drogere weersomstandigheden met veel zon. De regen komt hier pas in september.

– 33°C
– 350mm

Weer in september

In augustus valt er vooral veel regen in het noorden. Maar in september valt er misschien wel de meeste regen door heel Thailand met regen in alle uithoeken van het land. Temperaturen dalen naar 25°C en onweersbuien zijn niet ongewoon.

Het is geen strandweer in september met zware regen en een ruige zee aan de westkust (Phuket, Koh Phi Phi, Krabi etc.) en toenemende regenval in Koh Samui en Koh Phangan. Het is wel veel rustiger en goedkoper dan in de voorgaande maanden.

– 32°C
– 310mm

Weer in oktober

In oktober begint het weer te veranderen, hoewel dat nooit te voorspellen is. De regen begint af te nemen. In het noorden is het ‘winter‘ met temperaturen van 24 tot 27°C. Als het gaat om de stranden in Thailand zijn de eilanden Koh Chang en Koh Kood het natste, hoewel regenval aanzienlijk minder is dan in de voorgaande maanden.

Er is nog veel regen aan de west- en oostkust. Echter, er komen steeds meer drogere dagen en blauwe luchten in Phuket, Koh Phi Phi en Krabi aan de westkust.

– 34°C
– 280mm

Weer in november

In november is de regen zo goed als verdwenen, vooral later in de maand. Het is een goede maand om Chiang Mai, Pai en het noorden van Thailand te bezoeken met droge, zonnige dagen en aangename temperaturen. ’s Avonds kunnen de temperaturen in het noorden dalen.

Strandliefhebbers moeten naar Koh Chang en Koh Kood, met weinig regen. Hua Hin heeft ook veel zon en weinig neerslag. Het zuiden en de oostkust met Koh Samui en Koh Phangan zitten nog midden in het natte seizoen, dus je kunt beter naar de westkust.

– 31°C
– 90mm

Weer in december

Net als januari is december een van de beste maanden om Thailand te bezoeken. Weinig regen, gunstige temperaturen en veel zon. Een temperatuur van 25°C in Bangkok en centraal Thailand. Trekkingen in het noorden van het land zijn goed te doen in deze weersomstandigheden.

Strandliefhebbers kunnen kiezen uit vrijwel alle stranden in december. Hoge temperaturen en blauwe luchten zijn standaard. De enige regio met veel regenval is het zuidoosten (Koh Samui, Koh Tao). De westkust rond Phuket, Koh Phi Phi en Krabi is ideaal om te duiken.

– 31°C
– 10mm

Koh SametKoh Samet

Het regenseizoen Thailand

Het regenseizoen (juni tot oktober) is het minst voorspelbare seizoen. Het is nooit zo dat de hemel open breekt in juni en pas dicht gaat in oktober. De meeste dagen heb je regen, maar vaak slechts voor een paar uur in de namiddag of ’s nachts.

De regen wordt meestal heftiger tussen juni en augustus, met een piek in september en oktober, wanneer onverharde wegen worden omgetoverd tot modder weggetjes.

Alles in bloei

Het regenseizoen Thailand hoeft niet per se negatief te zijn. Meer regen betekent namelijk ook dat de natuur schitterend groen kleurt. De maanden november en december zijn absolute aanraders omdat het landschap dan nog groen is en de watervallen groot door regenval in de vorige maanden.

In het regenseizoen is alles mooi groen

Extra voordelig

Een ander voordeel van het regenseizoen Thailand is dat de prijzen zakken. Omdat er minder mensen komen zitten veel accommodaties vaak niet vol en hebben ze ook moeite om dit vol te krijgen. Je kunt makkelijk(er) onderhandelen over de prijs. Soms scheelt het zelfs de helft!

Noord, Centraal en Zuid Thailand

Thailand is, net als Vietnam, een uitgestrekt land. De beste reistijd Thailand is daarom op te splitsen in noord, centraal en zuid Thailand. Het vervoer Thailand is goed geregeld dus de kans is groot dat je veel van Thailand ziet.

Als je weet wat de beste reistijd per regio is kun je je reisroute daar op afstellen. Op deze pagina vind je advies over;

Beste reistijd noord Thailand

Het hooggelegen, minder vochtige noorden ervaart het grootste verschil in temperaturen. ’s nachts kan de temperatuur zakken naar de 0 graden in het koele seizoen terwijl de regio vaak warmer is dan de rest van het land tussen maart en mei.

Het noorden van Thailand is met zijn bijzondere natuur en cultuur zeker het bezoeken waard. De steden Chiang Mai, Pai en Chiang Rai zijn de belangrijkste trekpleisters. Als je niet van regen houdt moet je noord Thailand vermijden in de maanden juni, juli en augustus.

Mooi groen

Hou er wel rekening mee dat de omgeving in de droge, koele maanden (november tot en met februari) niet op z’n mooist is omdat er minder regen is gevallen. Het noorden is juist mooi als de natuur groen is en dat is meestal tijdens of vlak na het regenseizoen.

TIP ♥ – de kans op het mooiste weer en de minste regen in noord Thailand heb je van november tot en met januari.

beste reistijd Noord Thailand

Beste reistijd centraal Thailand

Centraal Thailand wordt aangeduid als het deel van land dat tussen Cambodja en Myanmar ligt. De beste reistijd voor centraal Thailand is van november tot en met april. Mocht je later gaan heb je een grotere kans op een flinke regenbui. Bangkok heeft de laatste jaren veel last gehad van overstromingen in het regenseizoen.

Plan daarom van te voren waar je bent in welk seizoen. Door volgelopen steegjes lopen met een backpack op je rug is geen pretje; wij spreken uit ervaring.

beste reistijd Midden Thailand

Beste reistijd zuid Thailand

Het zuiden van Thailand heeft een stabieler klimaat. Dit houdt in dat het vrijwel het hele jaar door warm is. Dit wordt afgewisseld door meer neerslag dan in de rest van Thailand. Regenval begint in het zuiden rond april en houd aan tot november.

De beste reistijd voor zuid Thailand is van december tot en met maart. Vooral december is een aanrader omdat de natuur dan nog mooi groen is van de regenval in de maanden er voor.

beste reistijd Zuid Thailand

Beste reistijd Thailand per reiziger

De beste reistijd Thailand hoeft niet per se de maand te zijn waarin de minste regen valt. Op vakantie of tijdens je reis door Thailand wil je het liefst geen regen, maar het voordeel van regen is wel dat de natuur op haar mooist is. Rijstvelden zijn groener, watervallen stromen harder en bergen zijn en bossen ogen mooier.

Zeker in het noorden van Thailand is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen. Als je meer van het eiland hoppen en feest bent kan je beter in het droge seizoen gaan. Wil je meer informatie over het reizen in Thailand? Kijk dan eens op onze reisinformatie Thailand pagina of bekijk de mooiste highlights van Thailand.

Belangrijkste festivals in Thailand

In Thailand worden een aantal keer per jaar festivals gevierd. De een wat groter dan de ander. Er zijn veel festivals in Thailand. We zullen niet all festivals benoemen, maar degene die de grootste invloed hebben in het land.

Songkran – april

Het Songkran festival is het meest populaire festival van Thailand. Het festival zet jaarlijks heel Thailand op zijn kop met een van de grootste watergevechten ter wereld. Toch zit er meer achter het festival dan alleen water op elkaar gooien.

Het Songkran festival wordt jaarlijks gevierd van 13 tot en met 15 april. Dit is ook gelijk de warmste maand in Thailand en het einde van het droge seizoen.

TIP ♥ – meer tips over het Songkran festival vind je hier.

Songkran Bangkok-ThailandSongkran Festival

Asanha Bucha – juli

Het Asanha Bucha festival wordt rond volle maan gehouden en is dus elk jaar op een andere datum in juli. Het is een van de belangrijkste boeddhistische feestdagen Thailand en dat merk je goed.

Zo wordt er op veel plekken geen alcohol geschonken. Althans, niet opzichtig. Bij ons werd er alcohol geschonken in een theeglas. Het is een nationale feestdag en dag staat in het teken van brengen van offers in tempels.

Khao Phansa – juli

Khao Phansa wordt rond volle maan gehouden en is dus elk jaar op een andere datum in juli. Het is een soort Ramadan van Thailand. Boeddhisten vasten, wat het begin van de Vassa markeert.

Drie maanden lang moeten monniken en monniken in opleiding in hun tempels blijven en heel veel mediteren. Er worden tevens ceremonies gehouden. Als reiziger merk je hier niet heel veel van.

Verjaardag Koningin Sirikit – augustus

Op 12 augustus ligt het hele land stil omdat op deze dag de geboortedag van Koningin Sirikit uit 1932 wordt herdacht. Het is een hele happening in Thailand aangezien het koningshuis hier nog enorme aanzien heeft.

Loy Krathong – november

En van de bekendste festivals in het land. Ook dit wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van november. Ze vieren het om het einde van de regentijd en de rijstoogst te vieren.

Locals eren de god Mae Phra Khongkha (god van het water) door‘krathongs’ te in rivieren en meren te leggen. Vaak zijn dit lotusbloemen met kaarsen. Zeker in Sukhothai, Ayutthaya, Chiang Mai en in Bangkok is het populair.

Veel gestelde vragen

Hopelijk heb je een goed idee over de beste reistijd. Om je nog beter te helpen, hebben we de meest gestelde vragen over dit onderwerp op een rij gezet.

Wat is de beste reistijd Thailand?

De de beste reistijd Thailand zijn de maanden november tot en met maart. In deze maanden valt er relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam.

Kan ik ook reizen in het regenseizoen?

Ja, dat kan zeker. Hou er wel rekening mee dat het vaak 1x per dag een uurtje (hard) regent. Ook is het wat vaker bewolkt. Persoonlijk hebben wij er nooit problemen mee. Maar ga jij voor een strandvakantie dan kan je beter voor een ander seizoen kiezen.

Is het echt duurder in het hoogseizoen?

Ja. Daar kunnen we helaas maar een kort antwoord op geven. Er is veel vraag naar hotelkamers, vluchten en excursies. En daarom kunnen aanbieders hogere prijzen rekenen. Reis je in het laagseizoen kan dat zomaar 30 tot 40 procent aan kosten schelen.

128 gedachten over “Beste reistijd Thailand”

 1. Hallo allemaal,

  Ik wil graag in augustus richting thailand voor het strandweer met m’n gezinnetje.
  Aangezien het een regenseizoen is zouden wij daar toch nog kunnen genieten of raadt je ons een andere land in Azië.

 2. Hoi Sjoerd & Ties,

  Half maart gaan we voor 3 weken naar Thailand. Mijn man moet de eerste week werken in Bangkok, en mijn plan is om dan met onze kindjes (1 & 3) ergens te chillen in die tijd. Super graag zou ik een groene oase opzoeken nadat we twee dagen in Bangkok zijn geweest (a la Ubud). Al lang hoor ik over Chiang Mai en dit lijkt me een heerlijke plek om te verblijven: leuk stadje, goede faciliteiten, veel groen, genoeg te doen om een week door te brengen en relatief makkelijk te bereizen voor mij met twee kleintjes. Alleen, ik lees veel over het smog seizoen. Is dit een gegeven, of kan het makkelijk mee vallen? Over mezelf maak ik me niet echt druk. Maar is het misschien toch raadzaam Chiang Mai te vermijden omdat ik ook met twee kleine meisjes reis? Zo ja, wat zou jullie alternatieve aanbeveling zijn in die periode? Als mijn man klaar is in Bangkok willen we afreizen naar de eilanden Koh Chang, Koh Mak en Koh Kood. Erg benieuwd naar jullie mening, want ik vind het een lastig dilemma!

  Vast hartelijk dank, groeten Corine

  1. Hoi Corine,

   het smog season is inderdaad van januari tot en met maart. Dit is ook echt in deze periode en kan zeker invloed hebben op je reis. Of het daadwerkelijk invloed heeft op jullie reis kan ik helaas niet zeggen. Dat ligt aan veel factoren zoals de plek waar je verblijft en hoe de wind staat. Feit is dat je er wel last van hebt omdat de lucht gewoon niet zo helder is.

   Als je het wil vermijden zul je naar het zuiden moeten reizen. Je kunt bijvoorbeeld richting Khao Sok, Krabi etc. Daar heb je er minder last van omdat je aan de kust zit.

   Ik hoop dat jullie zo een beter beeld hebben.

   Happy travels,
   Ties

 3. zou graag een 10-14 dagen naar thailand gaan ,
  combinatie tussen muay thai camp / meditatie en of yoga lessen en tijd om bepaalde dinge te bezien.
  iemand suggesties bij welke organisatie ik het beste terecht kan?

 4. Hallo,

  Ik heb 4 weken vrij in september en mijn plan was dus ook in die periode te gaan. Ik wou graag vanuit Bangkok naar het noorden en dan langs Laos en weer terug. Aangezien het dan regenseizoen is, heeft het dan wel zin om te gaan? Word je heel erg geblokkeerd in je reis door de regen? Ben niet bang voor een beetje regen maar het moet wel leuk blijven.

  Alvast bedankt!

  1. Hi Youri,

   Het is lastig voor ons om deze vraag voor jou persoonlijk te beantwoorden. Persoonlijk heb ik ook in Augustus het noorden van Thailand en Laos bezocht. Ik vond het geen punt.
   Zolang je er rekening mee houdt dat het uitzicht zal niet altijd spectaculair zijn door wolken en jungle trekkings letterlijk en figuurlijk in het water kunnen vallen. Verder kan je prima rondreizen en leuke activiteiten doen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 5. Hoi,

  Ik wil graag in de Kerstvakantie (ongeveer 15 dagen) een reis maken naar Thailand, alleen met de rugzak.
  Ik wil zowel een combi van natuur, cultuur en strandvakantie. Graag wil ik ook met oud op nieuw ergens op een leuk plekje vertoeven, liefst waar er iets te zien is en ik dus niet alleen ben 🙂

  Wat raad jij me aan? Trek ik naar het noorden of vertoef ik meer in het zuiden?

  Groetjes,
  Kelly

 6. Hoi,

  Wij willen graag in mei een rondreis maken door Thailand (of Indonesië). We willen hier zeker drie weken voor uit trekken en aan het einde een paar dagen strand toevoegen. Onze eerste voorkeur gaat uit naar Thailand, maar we weten niet of dit verstandig is i.v.m. de regen. Mochten we voor Thailand kiezen, wat zijn dan de beste eilanden (voor strand) om te bezoeken eind mei ? Of is Indonesië misschien een verstandigere keuze?

  Met vriendelijke groet,
  Esmée

 7. Mieke Musolf

  Beste Ties,
  Wij gaan eind augustus begin september naar Thailand. Uit jouw antwoorden komt naar voren dat dat ook prima te doen is alleen rekening houden met de nattigheid. Wij komen vanuit Hong Kong via Bangkok richting het zuiden ..met de nachttrein.. wat zou je ons kunnen aanbevelen…Khao Sok en welke eilanden..nie Phuket hoor bootreis langs eilanden mogelijk voor aantal dagen?
  Hartelijke groet,
  Mieke

  1. Hoi Mieke,

   het weer is helaas iets dat niet te voorspellen is. We kunnen alleen aangeven dat het droge seizoen ongeveer van november tot en met maart. Augustus is in principe het regenseizoen, maar zeker de laatste jaren is dat niet meer zo zwart/wit. Het kan de hele dag regenen, maar ook gewoon droog zijn 🙂

   Als je in de buurt van Khao Sok bent zou ik aanraden om naar Koh Phangan te gaan of de Phi Phi eilanden. Als dat te druk is kun je ook verder naar het noorden naar Koh Phayam. Dat is minder toeristisch.

   Tussen de eilanden door kun je meerdere keren per dag een boot pakken. Daarvoor hoef je niet per se een bootreis te regelen. Dat kan prima zelf. Dan ben je ook wat flexibeler in je reizen.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 8. Halo wij willen volgend jaar begin mei met een grote groep van 10 volwassenen en 6 kinderen(8 tot 16 jaar)naar Thailand gaan .We zaten te denken aan een villa te huren of is een hotel toch makkelijker en goedkoper?En welke plek/streek raden jullie aan?We willen graag beetje van alles doen.Strand,watersporten,cultuur beetje actieve wisselende vakantie zeg maar.

 9. Goedenavond, wij willen graag in september 2 weken Thailand bezoeken, jungle, strand(en) en de stad Bangkok.
  Welke gebieden raden jullie hier voor aan?

 10. Hey guys!
  Wij gaan in de meivakantie (21 april t/m 4 mei) naar Thailand voor de eerste keer =). Wij willen graag ontspannen en de mooie stranden/natuur zien. Wij brengen natuurlijk ook een bezoekje aan Bangkok.
  Welk deel van Thailand is in die periode aan te raden voor natuur/strandliefhebbers?

  Alvast bedankt voor de reactie!

 11. Hai,
  Wij gaan de eerste drie weken van Juni naar Thailand.
  We beginnen 3 dagen in Bangkok maar daarna willen we naar het zuiden. daar willen we dan ook in de zon op het strand. Waar kunnen we dan het beste naar toe gaan? Waar heb je de meeste kans op zonnig weer. Aan de westkust? Bij Cambodja? Welke plaats is een aanrader?

  1. Hoi Claudia,

   Gezien de informatie op onze pagina is centraal Thailand de beste plek in Juni. Daar valt dan statisch gezien de minste regen.
   Mijn advies zou zijn om het ter plaatsen even aan te kijken. Als je niets vast legt ben je vrij om naar bijv. Hua Hin of Krabi af te reizen als het daar op dat moment mooi weer is/of wordt voorspelt. Als dat niet zo is ben je vrij om naar de westkust te reizen of misschien onder Bangkok te blijven. Het is nou eenmaal het regenseizoen en het weer valt helaas niet te voorspellen.

   Groeten,
   Sjoerd

 12. Hoe zit het met het smoky season in february in noord-Thailand?
  Wij vliegen 11 februari naar Bangkok en zitten in dubio over onze route: noord of zuid thailand. Met name omdat we bang zijn op de smog in het noorden.

  Is dit te voorspellen? En wat zouden de kansen zijn om smog te hebben?

  Ik hoor het graag.

  Groetjes,
  Marèn

  1. Hoi Marèn,

   het is helaas niet zo makkelijk te voorspellen. Het smoky season begint vaak rond april/mei dus in februari zou het nog prima moeten zijn. Wij zijn zelf in februari in Chiang Mai en Pai geweest en hadden er toen geen last van. Maar dat kan natuurlijk elk jaar anders zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat wij er geen last van hadden in februari 🙂

   Groeten,
   Ties

 13. Hallo!

  Mijn vriend en ik gaan vanaf 10 april tot ongeveer 15 mei reizen in Azië. Het plan is in principe om een rondreis door Thailand te maken. Welke route raden jullie aan, en op welke luchthaven kunnen we het beste “aanvliegen”? We willen graag jungletochten maken en veel van de natuur zien. Duiken en snorkelen staat ook op het verlanglijstje. Ook wat steden en cultuur snuiven natuurlijk, maar de focus ligt echt op natuur, dieren, zee en strand.

  Door alle verhalen over het regenseizoen zitten we toch te twijfelen om misschien een ander land aan te doen, zoals Indonesië. Is het weer daar beter en is het qua natuur, dieren, zee en strand vergelijkbaar?

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Tess,

   als je naar Bangkok reist is Bangkok de plek om te landen. Dit is veruit het goedkoopst en vanaf hier heb je de meeste doorreismogelijkheden. Voor reisroutes verwijs ik je door naar onze reisgidsen.
   Qua natuur, dieren, zee en strand is Indonesië overigens vele malen mooier dan in Thailand. Je hebt hier veel meer opties omdat het land zo groot is en persoonlijk vind ik de stranden en natuur in Indonesië veel mooier. April en mei is daarnaast een goede maand tijd om in Indonesië te reizen.

   Veel reisplezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 14. Ten eerste complimenten op de manier hoe jullie de info geven.
  Wij hebben net geboekt, 22 dagen vertrek 21 oktober 2018. Rondreis Bangkok, Kanchanaburi, Chiang Mai, Pai, Mae Hong Son, enz. dan weer terug naar Bangkok met boot naar Koh Chang. Nu verklaart onze dochter ons voor gek dat wij in deze periode gaan. I.v.m. regenseizoen en orkanen. Hoe bang moeten we zijn. ;-).

  1. Hoi Edith,

   jullie dochter maakt jullie iets banger dan nodig is 😉 Voor het noorden van Thailand, waar jullie zo te zien heen gaan, is het weer vrij lastig te voorspellen. De beste reistijd voor het noorden zijn de maanden oktober tot en met februari. Wat dat betreft zitten jullie dan goed.
   Ook voor Koh Chang zit je in november eigenlijk in de beste maand. Helaas is het weer in Thailand, zeker de laatste jaren, niet te voorspellen. Het kan prachtig weer zijn in het regenseizoen en je kan, zoals dit jaar, van de straat regenen in het droge seizoen 🙂 Hopen op het beste is dus het enige dat je kunt doen!

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 15. Hallo Sjoerd en Ties,

  Ik lees met veel plezier jullie reacties en adviezen en graag wil ik jullie, als Thailand-experts, nu ook iets vragen.
  De laatste 3 weken van augustus 2018 hebben wij inmiddels een vakantie naar Thailand gepland. Ik weet dat het dan regenseizoen is en een bui onvermijdelijk is maar we zitten aan een schoolvakantie vast. De regio in het noorden rond Chiang Mai, Koh Samui en het gebied rond Khao Sok en Koh Lanta hebben we al eens eerder bezocht dus dachten wij nu aan de andere kant van Thailand. Via Rayong naar Koh Chang. We weten dat ook in dit gebied in augustus buien vallen. Onze plannen zijn voornamelijk relaxen, snorkelen en iets cultureels. Wellicht dat laatste als we nog Cambodja zouden bezoeken. Hebben jullie een advies voor dit gedeelte van Thailand in augustus en is er ipv Koh Chang een ander/leuker eiland in de buurt? Koh Chang is rustig en relaxt lees ik maar misschien is Koh Kood leuker ? Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt 🙂
  Groetjes, Sylvia

  1. Hoi Sylvia,

   leuk dat jullie naar Thailand gaan! Jullie zitten inderdaad in het regenseizoen, maar laat je dat vooral niet tegenhouden. Op de eilanden kun je wel regen verwachten en de zee is wat ruiger waardoor ferries minder frequent varen, maar je kunt wel op de eilanden komen. En in het regenseizoen heb je alsnog voldoende zonnige dagen.

   Het weer is, zeker de laatste jaren, niet te voorspellen. We hebben contacten in Thailand en die zeggen dat het nu ook heel hard regent terwijl het december een van de beste maanden zou moeten zijn 🙂

   Wat ik aan zou raden is om wellicht meerdere eilanden te bezoeken? Je zou kunnen beginnen op Koh Samet, en dan doorreizen naar Koh Chang, Koh Mak en Koh Kood. Als je 3 weken hebt, heb je genoeg tijd om tussen de eilanden te hoppen. Koh Kood is overigens wel iets relaxter (lees minder druk) dan Koh Chang. Koh Chang is een beetje de grotere broer 🙂

   Ik hoop dat jullie er zo een beetje uit komen! Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 16. Hallo
  Ik en mijn vriend willen in augustus/juli naar Thailand om rond te trekken.
  Wij gaan naar: Chiang mai, Chiang rai, Bangkok, Cha am, Ayutthaya, Kanchanaburi, sukothai en Phitsanulok.
  Nu vragen wij ons af, is wat raden jullie aan of zijn ervaring, is het verstandiger om in juli of augustus te gaan?

 17. Hanneke Cramer

  Beste Sjoerd,

  Wij hebben een reis gepland van begin maart tot eind mei.
  We willen de volgende landen graag bezoeken, waarbij wij vooral op zoek gaan naar naar mooie interieurspullen voor ons werk. Nu importeren wij al uit indonesie, maar willen dus ook gaan kijken in andere landen, waar we nog niet eerder geweest zijn.
  Wij denken aan: Thailand, Birma, Vietnam en aan het einde van de reis doorvliegen naar Indonesie. Misschien is het te veel en moeten we kiezen tussen Birma of Vietnam want we reizen graag langzaam omdat je dan meer ziet en meer van de cultuur mee krijgt.
  Mijn vragen: wat is de beste volgorde/route, rekening houdend met het weer en vliegroutes en heb jij tips voor regio s waar we terecht kunnen voor mooie spullen?
  Alvast bedankt en groetjes,
  Hanneke

 18. Hi,

  Mijn vriendin en ik zouden graag deze zomer(juli/augustus) naar Thailand willen. Nu weten wij dat er dan regenseizoen is maar aangezien wij beide studeren is het moeilijk om een andere periode te boeken. Toch zouden wij heel graag naar Thailand toe gaan. Wat is aan te raden waar wij wel en niet naar toe gaan gedurende deze periode? Mij lijkt het sowieso gaaf om natuurlijk naar Bangkok te gaan maar ook het zuiden van Thailand te ontdekken.

  Groet,

  Sean

  1. Hoi Sean,

   je zit inderdaad in het regenseizoen dus een bui is niet te ontlopen. Het is moeilijk te zegegen waar je wel en niet heen wil/kan. Het weer laat zich niet voorspellen, zeker de laatste jaren niet. Bangkok kun je het hele jaar door bezoeken, daar zou ik me niet al te druk om maken. Wat wij altijd aanraden is om naar Thailand te gaan en daar het nieuws te volgen over waar het wel of geen goed weer is. Daar kun je makkelijk op anticiperen. Wij kunnen helaas het weer niet voorspellen 😉

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 19. Beste Sjoerd en Ties,
  Volgend jaar zou ik graag gedurende drie maanden van begin april tot eind juni doorheen Midden en Noord-Thailand reizen, met een verblijf van ongeveer twee weken in Bangkok, maar ook de weide omgeving ( 150 km rondom Bangkok) (en Noordoost Thailand)zou ik graag ontdekken. Dan zou ik met de bus of trein naar Laos reizen zo’n drie weken , en dan naar Cambodja ook zo’n drie weken …Ik ben 60 jaar, hou van warmte, ben couchsurfer en budgetreiziger. Ik twijfel sterk over mijn timing want ik wil niet graag teveel regen en overstromingen ( en meer kans op malaria en Japanse koorts)…Misschien stel ik dan uit naar 2019 en ga ik vanaf maart tot eind mei…
  Ofwel kan ik vanuit Bangkok naar Zuid-Thailand tot in Maleisie ? (en Singapore)….Hoe zouden jullie de reis plannen ?
  GROETJES

  1. Hoi Luk,

   Gaaf dat je zo’n lange reis gaat maken door Azië. Je kunt vanuit Bangkok prima door zuid Thailand naar Maleisië reizen. Ik denk dat je planning er prima uit ziet.
   Ik zou vanuit Bangkok naar het noorden van Thailand reizen. HIer vandaan kan je makkelijk naar Laos door reizen en zo afzakken naar Cambodja. Vanuit Cambodja terug naar Bangkok/Thailand om zo het zuiden van Thailand aan te doen. Het is niet de meest ideale periode, statistisch gezien. Maar een maand eerder vertrekken maakt weinig verschil. De meeste kans op goed weer maak je in die landen in onze winter.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 20. Beste Azie-Expert,

  Na mijn ervaring met Zakynthos ga ik nu met een groepsreis naar Zuid-Thailand. Om precies te zijn doen we in 15 dagen Bangkok (nacht trein naar Surat Thani) Kao Sok National Park, Kao Sok Lake, Phuket, (Ferry), Koh Phi Phi, (Ferry), Koh Lanta. Heb er erg veel zin in, die exotische rotspartijen uit de zee te zien op reizen!

  Nu heb ik nog dus een vraag haha. Lees hier een reactie van julliedat het in februari iets rustiger is dan in januari. Ik van 18/02 tm 04/03 . En hoeis het toerisme te vergelijken met dat in bijvoorveeld Griekenland?

  1. Hoi Arnold,

   Het kan zijn dat het is in januari was drukker is omdat dit een populaire vakantie maand is, zeker in Thailand. De rondreis die je gaat maken gaat langs de bekende spots in Thailand dus ik denk dat het daar sowieso wel wat drukker zal zijn, ook in februari. In wat voor zin moeten wil je het toerisme met dat van Griekenland vergelijken?

   Groeten,
   Sjoerd

 21. Hi,

  Vanaf eind oktober ben ik samen met mijn vriendin 3,5 week in Thailand en willen we eerst naar Chiang mai/pai gaan om vervolgens een paar eilanden te bezoeken in omgeving Phuket/Koh Lanta. Als laatste zouden wij het liefst ons duikbrevet willen halen op Koh Tao. Gezien wij hier dan halverwege november aankomen en het dan regenseizoen is op Koh Tao, begin ik sterk te twijfelen om daar naartoe te gaan. Nu vraag ik mijzelf af hoe de dagen er daar uit zien. Zijn het over het algemeen korte hevige buien met tussendoor zon, of regent het dan de hele dag en is het bewolkt? Of anders?

  Alvast bedankt voor jullie antwoord en advies,

  Groeten Sander

  1. Hoi Sander,

   Hoe de dagen er precies uit zien is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Over het algemeen is er wat meer bewolking en ergens rond het eind van de middag een buitje. In de praktijk kan het heel anders lopen. Sommige mensen hebben geluk en hebben een week lang prachtig weer terwijl andere 3 dagen regen hebben. Helaas is het weer niet meer zo voorspelbaar als dat het ooit was door alle klimaat veranderingen.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 22. Hoi,

  Waarschijnlijk willen mijn vriend en ik in februari naar Thailand reizen. Wij willen graag veel in het noorden bezichtigen en eindigen in het zuiden. Is de natuur in februari mooi? Of is het dan al erg droog?

  Groetjes Vanity

  1. Hoi Vanity,

   De natuur zal in februari wat minder indrukwekkend zijn dan in de maanden na het regenseizoen. Het blijft een mooi gebied maar hou er rekening mee dat alles wat minder groen is.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 23. Hi,
  Wij gaan in de maand juli met onze 2 kinderen naar Thailand en wilde afsluiten met 3 dagen Koh Kood of Koh Mak en 3 dagen Koh Chang.
  Wat moet ik me voorstellen bij het weer. Ik kom er niet zo goed uit waar deze eilanden onder vallen. Ook hoor ik veel tegenstrijdige berichten.
  Is het warm met af en toe regen of is het bij deze eilanden net zoiets als in Chiang Mai in juli qua weer…..dan zoek ik nl nog even verder.
  Gr Suzanne

  1. Hoi Suzanne,

   de beste tijd om naar Koh Kood te gaan zijn de maanden oktober tot en met februari. Tijdens deze maanden is de temperatuur aangenaam en valt er minder regen. Ook tijdens het regenseizoen (juni tot en met september) kun je het eiland nog bezoeken aangezien het niet de heel dag regent. De temperatuur is altijd aangenaam. Het regent vaak alleen in de ochtend of late middag een uurtje. Daartussen heb je vaak prima weer. Hou er wel rekening mee dat tijdens het regenseizoen minder boten varen door de ruwere zee.

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 24. Hey willen tussen nov en feb een rondreis doen in het noorden van thailand. Las dat het in de bergen serieus kan afkoelen .(tot o graden?) klopt dit want overdag zou het nog 25 graden zijn?
  We gaan vooral voor cultuur en avontuur en niet perse voor strandvakantie.Is het noorden de juiste keuze?

  1. Hoi Annick,

   Dit zijn de meest gunstige maanden om een rondreis te maken door Noord Thailand. Het kan in de bergen altijd heel hard afkoelen ’s nachts. Hoe hoger je gaat hoe kouder het wordt. Het is aan te raden hier rekening mee te houden.

   Voor een culturele en avontuurlijke rondreis is het noorden van Thailand één van de beste bestemmingen in Azië denk ik. Je zou eventueel het noorden van Laos kunnen overwegen. Iets ongerepter en uitdagender.

   Groeten,
   Sjoerd

 25. Hee Sjoerd,

  Wij willen voor de eerste keer naar Thailand in maart of april maar we willen een goed hotel en een mooi strand waar we kunnen snorkelen en genieten van de zon en de natuur. En vooral van het lekkere Thaise eten.
  Wat kan je ons aanbevelen?
  We zijn aan het kijken in khao lak maar we weten nog helemaal niets van Thailand.
  Het kan dus ook verkeerd uitpakken.
  Graag hoor ik je reactie.

  Mvg peter

  1. Hoi Peter,

   we kunnen je een hele hoop aanbevelen, maar dat is ook afhankelijk van wat je zelf zoekt 🙂 Qua seizoen zit je goed, dus je kunt in principe alle kanten op.
   Als je wil snorkelen zit je goed rond Koh Tao, de Similan Eilanden en rond Koh Phi Phi, hoewel laatstgenoemde erg toeristisch is. Ook in Khao Lak kun je erg goed snorkelen. Daarnaast is het nog niet zo toeristisch is. Ook ligt het Khao Sok National Park ‘om de hoek’ evenals KhaoLak National Park. Ik denk daarom dat je een goede keuze hebt gemaakt 🙂

   Je zou kunnen overwegen om in Khao Lak maar een aantal nachten te reserveren. Als je het niks vindt kun je dan altijd nog uitwijken naar een ander strand/eiland. In Thailand is er qua accommodatie genoeg keuze en kun je op veel plekken terecht zonder te reserveren.

   Groeten,
   Ties

 26. Hi Sjoerd,
  We willen aankomende zomervakantie (augustus) 3 weken met de kinderen rondreizen in Thailand. We hebben 3 kids (2, 5, 12) en zouden graag naar Chiang Mai, Kanchanaburi, Khao Sok en de eilanden bij Koh Samui willen reizen. Nu zitten we natuurlijk met het regenseizoen, maar helaas kunnen we niet buiten de schoolvakanties om. Is dit te doen of moeten we op het moment bekijken of we Chiang Mai moeten laten vallen vanwege de regen? Zijn de eilanden bij Koh Samui het beste te doen in het regenseizoen of zou je nog zuidelijker aanraden? En dan meteen nog een vraag. Als we ruim een week voor de eilanden plannen, welke raad jij ons dan aan om te bezoeken (Koh Samui, Koh Pangang ofoh Tao). De meningen lopen namelijk nogal wat uiteen hierover. Bedankt! En complimenten voor de site.

  1. Hoi Maaike,

   augustus is midden in het regenseizoen. In het noorden heb je de zwaarste regenval van het jaar dus in Chiang Mai zul je dat zeker merken. Helaas valt het weer niet te voorspellen. Op dit moment zijn er zware overstromingen op de eilanden terwijl het het hoogseizoen is. Ik kan alleen maar uitgaan van de seizoenen en je zit wel in het regenseizoen. Ik raad je aan om niks vast te leggen en ter plekken te kijken hoe het weer in het noorden is zodat je zelf de beslissing kunt nemen.

   De eilanden in de buurt van Koh Samui zouden te doen moeten zijn in augustus. Normaal gesproken komt de regen hier pas in september/oktober. Maar ook dit valt niet te voorspellen. Qua eilanden zou ik niet kiezen voor Koh Phangan. Dit is het typische party eiland met de fullmoon parties. Met kinderen is dat misschien niet zo handig. Hoewel je ook aan de andere kant van het eiland kunt overnachten. Ik zou Samui of Koh tao aanraden. Koh Tao is populair bij duikers en snorkelaars. Koh Samui is iets rustiger dan de laatste jaren maar nog steeds behoorlijk populair.

   Groeten,
   Ties

 27. Hallo met Charlotte

  Mijn vriend en ik zouden graag door thailand reizen Bangkok & chiang mai.
  We weten nog niet welke periode ? Welke maanden zijn het best ? Juni – juli – augustus september- oktober ?

  Dankuwel

 28. Bedankt voor je reactie Sjoerd.
  Nog een vraagje, is het heel raar als ik gewoon als luxe paardje met een koffer zou gaan haha?
  En ik begreep dat er wat overstroming zijn geweest weet je toevallig of ze daar geen last meer van hebben in die plekken?
  En hoe wordt er gedacht over malariatabletten?

  1. HoI Anne,

   Graag gedaan. Ik denk niet dat het raar is om met een koffer op pad te gaan. Het is maar net wat je prettig vindt. Ik ken genoeg mensen die met een koffer naar Thailand reizen hoor. Het vervoer is er prima geregeld dus je kunt je koffer vrij makkelijk kwijt. Er is idd wat overlast geweest van enorme hoeveelheden regen op de zuidelijke eilanden. Ik heb er al een tijdje niets over gehoord maar dat wil niet zeggen dat het niet terug kan komen natuurlijk. Het weer blijft onvoorspelbaar.

   Malariatabletten zijn voor Thailand niet nodig. Je wordt er onnodig ziek van en zo uit mijn hoofd kent Thailand volgens mij niet of nauwelijks Malaria gebieden.

   Groeten,
   Sjoerd

 29. Arjan ter Haar

  Hi Sjoerd,

  wij willen eind oktober/begin november een week of 4 richting thailand. Heb jij tips over wat te doen en hoe te reizen?

  1. Hoi Arjan,

   dank voor je reactie. Tips genoeg, een hele website vol zelfs 😉 Er is zoveel te zien en te doen. Wat zoeken jullie precies bijvoorbeeld? Zoek je natuur en cultuur of liever lekker relaxt op het strand / een eiland? Je zou in onze shop Digitale Reisgids voor Thailand kunnen kopen. Hier staat alles in wat je moet weten voor je vertrekt. Daarnaast staan er ook 4 routes in. Deze routes kun je ook los kopen.

   mocht je nog andere vragen hebben horen we dat natuurlijk graag.

   Groeten,
   SJoerd

 30. Hoi Sjoerd,

  Ik wil graag eind januari begin februari voor het eerst alleen naar Thailand.
  Maar ook voor mij is het de eerste keer en ik vraag me af of het allemaal veilig is als dame alleen en wat je me aanraadt heen te gaan, ik ga 3 weken en wil het liefst veel zon, zee, strand, massages en mooi boottochtjes maken 🙂

  1. Hoi Anne,

   Super cool dat je alleen naar Thailand gaat. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over je veiligheid. Zo lang je geen gekke dingen doet zoals ’s nachts alleen in donkere steegjes op pad gaan (zou je in Nederland ook niet doen) is er geen probleem. Je zult onderweg een hoop mensen ontmoeten denk ik dus je kan altijd samen met anderen op pad gaan. Wat betreft je wensen zou ik het midden/zuiden aanraden. Al hoewel het uiterste puntje van Thailand wel wat onrustig is. Je kunt daar prachtige eilanden en stranden bezoeken maar ook mooie natuurparken voor de afwisseling. Koh Tao, Koh Samui zijn leuke eilanden als backpacker voor het eerst in Thailand. Ook de stranden in de buurt van Krabi zijn top. Hier komen ook een hoop mensen zodat je sneller mensen ontmoet.

   Alvast heel veel plezier! 🙂

   Groeten,
   Sjoerd

 31. Hallo Sjoerd,

  Bedankt voor je snelle reactie. Nog even een vraag over de “oostkant”. Vanuit jullie expertise, is het dan voor gezinnen met kinderen de beste optie om in die hoek van Koh Samui en Koh Tao te zitten? Of is bijvoorbeeld Koh Chang nog uitdagender? Als ik bijvoorbeeld kijk naar vliegtarieven is Koh Samui qua binnenlandse vluchten een stuk interessanter dan te vliegen op Trat; hoe lang is die overtocht überhaupt naar Koh Chang vanaf het vaste land?

  Hoor graag nog even, alvast wederom dank!

  Vr. gr.

  Familie Rook

  1. Hoi Familie Rook,

   Ligt er een beetje aan wat uitdagender is voor jullie 🙂 Koh Chang is wat rustiger/relaxter. In de hoek van Koh Samui zijn de eilanden meer ingespeeld op Toeristen en zal dus meer te doen zijn. Koh Chang wordt voornamelijk bezocht door de Thai zelf in het weekend en hun vakanties. Het is wat minder druk en er is niet bijster veel te doen. Als ik het mij goed herinner is het zo’n 1,5 tot 2 uur varen vanuit Trat naar Koh Chang.

   Groeten,
   Sjoerd

 32. Hallo,

  Allereerst, super site! Wij willen komende zomervakantie met ons gezin (man, vrouw, dochter van 10 en zoon van 8) naar Thailand. We hebben de tickets naar Bangkok geboekt en willen daar, na een paar dagen geweest te zijn, nog 2 plekken bezoeken met lokale vluchten > 1 keer aan de “linkerkant” van het land en 1 keer aan de “rechterkant” van het land. Wat zijn jullie aanraders? We lezen veel over Krabi; als we daar heen zouden vliegen vanuit Bangkok, wat is dan aan te raden qua plaats van een accommodatie in die hoek, als we nog wel wat dingen willen doen aan de kust. Moeten we dan bijvoorbeeld echt in de plaats Krabi zijn of juist niet?
  Na een week aan de linkerkant gezeten te hebben willen we dan nog een week naar de rechterkant, bijvoorbeeld Koh Samui? Of iets anders. Wat zijn jullie aanraders?
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Vr. gr.

  Familie Rook

  1. Hoi Ronnie,

   Dank voor je bericht en de complimenten. Altijd goed om te horen!
   Gaaf dat jullie als gezin op vakantie gaan naar Thailand. De plannen klinken goed. Ik zou niet aanraden om in Krabi zelf te verblijven, dat is niet zo heel spannend. Wij zouden in eerder Ao Nang beach of Railay beach aanraden. En aan de oostkant zouden we naast Koh Samui ook Koh Tao kunnen aanraden. Dit was ooit wat rustiger en relaxter dan zijn buureilanden. Helaas zijn ze tegenwoordiger allemaal redelijk druk bezocht.

   Alvast heel veel plezier, ook met de voorbereiding!

   ps. we hebben een mooi routeboek gemaakt waarin ook 4 routes voor Thailand zitten. Misschien is dit een handig boek voor jullie om als houvast tijdens het reizen te gebruiken.

   Groeten,
   Sjoerd

 33. Dag Sjoerd,

  Wij willen graag een rondreis van 3a 4 weken maken in Thailand. Tijdens deze reis willen wij voornamelijk de eilanden bezoeken om te snorkelen, boot tripjes maken, strandjes bezoeken en voornamelijk erg hard relaxen. Waarschijnlijk plannen wij de eerste week naar het noorden van het land.

  Welke periode/maand(en) hebben wij de grootste kans op mooi weer en een rustige zee rondom de Siliman eilanden, Koh Tao, Phi Phi en Koh Lanta.

  Zijn er ook nog andere eilanden welke jij adviseert?

  Bedankt voor je reactie

  Gr. Dennis

  1. Hoi Dennis,

   ik denk dat je het beste in onze winter naar Thailand kunt afreizen. In december heb je dan nog het meeste kans op een groen noorden. Het weer is over het algemeen van november tot en met maart prima te doen in heel Thailand. Dus ook rondom de eilanden. Je zou meer noordelijk ook kunnen kiezen voor de eilanden koh Chang of Koh Kood. Deze eilanden hebben iets minder massa toerisme. Daarentegen betaal je wel wat meer en zijn de eilanden die jij noemt eenvoudig te bereiken.

   Groeten,
   Sjoerd

 34. hallo , ik heb een reis geboekt van 31 maart tot 12 april naar patong beach
  is dit een goede periode ? niet teveel regen hoop ik

  1. Hoi Nancy,

   April ligt net op de grens. Officieel begint dan wel het regenseizoen. Er zal dus iets meer regen vallen dan in de eerste maanden van het jaar.
   Over het algemeen is dat een uurtje regen zo aan het eind van de middag. Uiteraard is dat een gemiddelde. Wij kunnen helaas het weer nog niet voorspellen voor volgend jaar 😉

   groeten,
   Sjoerd

 35. Hallo,
  Van April tot Aug wil ik graag gaan reizen door Azie. De landen waarnaar ik nu aan het kijken ben zijn: Sri Lanka, Filipijnen, Vietnam, Myanmar, Maleisie, Thailand (evt. Indonesie, Laos, Cambodja). Op het moment ben ik een grove inschatting aan het maken van de juiste maand per land (een land per maand is uiteindelijk de bedoeling). De landen die ik echt graag wil zien zijn de Filipijnen en Myanmar. Zou je me aan de hand hiervan een bepaalde reisvolgorde aan kunnen raden? Ik dacht hieraan: April=?, Mei= Filipijnen, Juni=Thailand, Juli=?, Aug=Maleisie. Of Filipijnen, Myanmar, Thailand, Vietnam, Maleisie) Ik vind het erg moeilijk. Tevens twijfel ik of het mogelijk is om Sri Lanka in de reis op te nemen (lijkt me erg mooi!!) Graag zou ik hierover advies in willen winnen! Alvast bedankt:)

  1. Hoi Yara,

   je hebt een aardige reis voor de boeg! Wat betreft je vragen.. April tot en met augustus zijn voor veel landen precies het regenseizoen. Het hoogseizoen, of droge seizoen, in veel Aziatische landen loopt van december tot en met maart. Maar dat betekent niet dat je de landen niet kunt bezoeken. Sterker nog, wij zijn voorstander van reizen in het regenseizoen/net na het regenseizoen omdat alles dan mooi groen is. En daarnaast regent het nooit de hele dag maar vaak een uurtje in de ochtend of eind van de middag.

   Ik zou je het volgende schema aanrader:

   – April = Filipijnen. Ik zou een ticket boeken naar Hong Kong en een los ticket naar Manilla. Dat scheelt behoorlijk in prijs. Daarnaast is de Filipijnen nog goed te doen in april. Onze zomermaanden zijn geen aanrader in de Filipijnen i.v.m. heftig weer (orkanen/veel regen). Ik zou hier zeker 1 maand blijven.
   – Mei = van uit de Filipijnen zou ik naar Bangkok vliegen. Dit is qua logistiek het makkelijkste. In de maand juni begint het regenseizoen in te zetten dus je zit er net voor. En nogmaals, het regent nooit de hele dag. In Thailand heb overigens aan 3 weken genoeg. Dat scheelt je een week.
   – Juni = vanaf Bangkok zou ik doorreizen naar Myanmar. Ook hier begint het regenseizoen rond juni dus deze maand zit je goed. In Myanmar zou ik zeker een maand aanrader (check ons blog voor reisverhalen).
   – Juli = ik zou terug reizen naar Bangkok en vanaf daar naar Vietnam reizen (mits dat goedkoper is). Juli en augustus is het hoogseizoen in Vietnam dus verwacht hogere prijzen en meer mensen. Ook in Vietnam raad ik een maand aan.
   – Augustus = vanuit Vietnam zou ik naar Maleisië vliegen. Het regenseizoen loopt van maart t/m juni (hoewel wij er in april waren en het toen al 3 maanden niet geregend had). Augustus is een prima maand om hier te reizen. Ik zou Maleisië combineren met Sri Lanka. Je hebt geen maand nodig in Maleisië tenzij je heel Borneo ook wil zien. Je kunt dus doorvliegen naar Sri Lanka. Wat je ook kunt doen is Maleisië en Sri Lanka skippen en naar Indonesië vliegen. Dat vond ik persoonlijk een mooier land 🙂

   Garantie op mooi weer heb je nooit dus ik zou me daar niet te druk om maken. Het regenseizoen is in Azië helemaal niet zo erg. Uiteraard kun je een keer een flinke bui op je dak krijgen maar de natuur is zo veel mooier. Rijstvelden zijn groener, bossen zijn voller en watervallen spectaculairder 🙂 Ik zou eerder kijken naar wat het makkelijkste reizen is. Filipijnen en Myanmar zou ik qua maanden laten staan, zeker de Filipijnen omdat het er in de maanden erna behoorlijk kan stormen.

   Alvast veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

 36. Hi,

  Wij willen op vakantie gaan en een rondreis naar Thailand. Wil graag phi phi, phuket, krabi ook zien. Nou zijn beide periodes niet heel gunstig, maar welke periode is beter?

  Of van 15 april t/m 6 mei
  Of van 25 mei t/m 13 juni

  Welke periode is het best? Nou lezen we dat april echt heet en droog is, maar is het lang nog mooi, bovenstaande stranden prima te doen?
  En in mei kan er regen zijn, maar we willen dus geheel Thailand zien, maar eindigen bij eilanden boven vermeld, en met name in het Zuiden.

  Hoor graag van je!
  Groetjes,

  Natalie

  1. Hoi Natalie,

   Ik denk zelf dat je het beste voor april/mei kunt kiezen. Je hebt in die periode statistisch gezien minder regenval dan in de andere periode. Het zal dan ook minder bewolkt zijn. Of dit in de praktijk ook zo is, is helaas niet te voorspellen zoals je hopelijk begrijpt.

   Mocht je nog andere vragen hebben hoor ik dat natuurlijk graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 37. Hoi,

  Ik kom 3 oktober aan in Bangkok. In totaal blijf ik 3 maanden in zuid oost Azië, maar ben er nog niet uit waar naartoe te gaan vanuit Bangkok.. Noord of zuid, dit ivm qua weer.. Wat adviseren jullie?

  1. Hoi Sophie,

   Ik weet niet hoe de rest van je planning eruit ziet maar ik denk dat je het best richting het noorden kunt gaan. Helaas kunnen we het weer niet voorspellen maar statisch gezien heb je daar het best weer en het minste regen. Of het ook handig i.v.m. je planning weet ik niet :).

   Groeten,
   Sjoerd

 38. Hallo,

  ik heb plannen om in januari of februari naar Thailand te gaan. Het Noorden, Midden en Zuid-Thailand zou ik doen. Oa Krabi in het Zuiden. Of is het toch beter om de reis op te schuiven naar november?

  groeten,
  Sara

  1. Hoi Sara,

   Ik zou zeker in januari of februari gaan. Het is veruit de meest gunstige tijd van het jaar om te gaan. Persoonlijk zou ik februari adviseren omdat dit meestal iets rustiger is dan januari.

   Groeten,
   Sjoerd

 39. Hi wij hebben voor volgende maand (oktober) een tickets naar Thailand geboekt. We zijn er alleen nog niet over uit waar we precies naartoe willen gaan in Thailand. We willen het vooral rustig aan doen genieten op het strand nu en dan een uitstapje naar een paradijselijke eiland misschien nog een stadtour ergens. We willen graag het grootste deel op een heerlijk eiland vertroefen met onze dochtertje van 5. Zelf dachten we eerst als basis phuket te nemen, maar zoals ik hier lees kunnen we dat beter niet doen. Wat zouden jullie ons kunnen adviseren, we begrijpen dat door het regenseizoen het niet overal handig is naar toe te gaan. Ben erg benieuwd naar jullie reactie.

  1. Hoi Debbie,

   Gaaf jullie trip. Het is inderdaad een lastige keuze. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe meer mooie eilanden je tegen komt. Maar helaas ook meer (kans op) regen. Persoonlijk denk ik dat Krabi een betere/leukere uitvalbasis is om de eilanden daar in de buurt te zien. Een andere optie is om in Bangkok te blijven. Je kunt vanuit Bangkok super leuke trips in de buurt doen. Daarnaast heb je met Koh Chang en Koh Kood (ook wel Koh Kut) prachtige eilanden in de buurt. Let wel op dat Koh Kood wat lastiger te bereizen is. Er is nog geen massa toerisme, geen grote resorts, geen taxi’s enz. Het kan daarom wat duurder uitvallen en lastiger zijn om er te komen/rond te reizen. Het kan een optie zijn.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 40. Dag Ties,

  Dank voor de reactie, op een eiland is geen probleem en we willen het liefst op zee varen en dan naar andere eilandjes als dat kan.
  We gaan in November, is dat een goede maand ivm het weer?

  Dank alvast weer.
  Frans

  1. Hoi Frans,

   november is een prima maand! Dit is het begin van het hoogseizoen. Het regenseizoen is dan net achter de rug en het mooi weer begint te komen. Moet geen probleem zijn dus 😉

   Groeten,
   Ties

 41. Hallo Sjoerd,

  Ik wil met 3 vrienden voor een week naar Thailand half november, we weten alleen nog niet wat voor ons de beste lokatie is.
  We willen het liefst ook wat varen en voor de rest relaxen en wat bekijken dus niet rondreizen omdat we maar een week hebben.Heb jij tips voor een een leuke plek, gebied?

  Groeten
  Frans

  1. Hoi Frans,

   dat is een beetje afhankelijk van wat je zoekt. Wil je varen op zee of op een rivier? En zit je liever aan zee of in het noorden in de bergen?
   Als je zon, zee strand zoekt raad ik je plekken als Krabi, Koh Lanta of Koh Phangan/Koh Tao aan. Dit zijn mooie eilanden waar je redelijk wat te doen hebt en je kunt varen op zee (als dat is wat je bedoeld). Als je niet op een eiland wil zitten zou ik naar Chiang Mai gaan. Vanaf daar kun je genoeg uitstapjes maken naar leuke plekken in de omgeving (en tevens varen).

   Groeten,
   Ties

 42. Beste Sjoerd,

  Ik ben van plan om in januari af te reizen na thailand, het is mijn eerste keer.
  Wat kunt u mij aanbevelen.

  Groet

  1. Hoi Karel,

   Hoe lang ga je naar Thailand? Heb je al een idee of je het noorden of het zuiden wil zien?

   We horen graag van je. Aan de hand hier van kan ik iets beter advies geven ;).

   Groeten,
   Sjoerd

 43. Hallo,

  Wat fijn deze website! Ik ben aan het zoeken welke regio van Thailand het beste zou zijn voor een vakantie aan de kust. Het lijkt me ingewikkeld :-). dus zou je zo vriendelijk willen zijn even te recapituleren voor mij :-)? Khao Lak goede periode in november? Wat zijn nog goede plaatsjes voor een hotel aan de kust in november? We hebben een klein globetrottertje van drie jaar bij ook dus een kindvriendelijke tip is welkom ook!

  1. Hoi Evie,

   het ligt er een beetje aan waar je heen gaat. Over het algemeen is November net na het regenseizoen dus wordt de kans op regen steeds minder. Dat betekent niet dat het nooit regent natuurlijk 🙂 Ook in het hoogseizoen kan het namelijk wel eens regenen.
   Ik denk dat alles onder Surat Thani, dus richting het zuiden, geschikt is voor een strandvakantie in die periode. Plekken als Koh Phi Phi, Krabi en Phuket zou ik overslaan aangezien ik denk dat dat niet is wat jullie zoeken.

   Wij zijn 2 jaar geleden op Koh Lanta geweest. Een super mooi eiland in de buurt van Phi Phi maar veel minder druk in de zin van feesten en dronken jongeren 😉 Koh Lanta staat bekend als goede plek om vakantie te vieren met het gezin. Khao Lak zou overigens ook geen probleem moeten zijn in die periode.

   Groeten,
   Ties

 44. Hy guys

  Leuke site trouwens.!.! Heb een paar vragen, ik ga namelijk van 26 oktober tot 27 november na Thailand met mijn vriendin .!!! Het wordt ook ons eerste keer,.. Best spannend allemaal hoor.. Maar ik weet eigenlijk niet waar ik allemaal heen moet.. Ik lees en hoor zoveel van mensen. Ik heb een route bedacht en vroeg me af als het wel een slimme route is.. We komen aan in Bangkok en wil chiang mai pakken , pattaya en ht liefst Phuket en alle eilanden erom heen.. Hoe is het weer ook rond die periode op de eilandjes .. Zal ik veel regen meemaken..? Ik hoor graag van iedereen .

  Mvg
  Benny

  1. He Benny,

   thnx voor de complimenten! 🙂 Leuk dat je naar Thailand gaat. Zal een mooie reis worden!
   Wat betreft je vragen. Als je naar Chiang Mai gaat zou ik ook Pai meenemen. Dat ligt er in de buurt en is het bezoeken zeker waard. Vooral de omgeving. Ik zou Pattaya overslaan. Naar mijn mening een van de meest teleurstellende plekken in Azië 🙂 Tenzij je van go-go girls houd en dronken toeristen. Ik zou van Pai terug gaan naar Chiang Mai en vanaf daar vliegen naar Phuket. Daar zou ik niet te lang blijven en de oversteek maken naar de eilanden. Houd er rekening mee dat Phi Phi behoorlijk druk zal zijn tegen die tijd. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Koh Lanta. Als je nog iets meer wilt zien zou ik het Khao Sok National Park ook aanraden. Je hebt in principe genoeg tijd. En wellicht dat je nog de oversteek kan maken naar de andere kant richting Koh Phangan etc. (maar dat is aan jezelf 🙂 ).

   Je reist aan het einde van het regenseizoen. Eind oktober begint de regen af te nemen en in november begint officieel het hoogseizoen. Ik ben geen weer-expert maar je zult ongetwijfeld een buitje kunnen verwachten. Meestal is dat in de ochtend of late middag en duurt het maar een uurtje. Daarna heb je weer een strak blauwe lucht.

   goede vakantie alvast!

   Groeten.
   Ties

 45. We willen naar Thailand Phuket en misschien de eerste 3 weken van december. is t dan mega druk? Wij zijn de rust gewend van april/mei en dan in krabi of Koh Samui..

  1. Hoi Sylvia,

   Grote kans dat het vrij druk is. Ligt er ook aan waar je precies in Phuket zit natuurlijk maar door dat dit de beste tijd is om er naar toe te gaan zal het drukker zijn dan in de maanden april en mei. Wij waren er iets eerder (oktober) en toen was het al vrij druk.

   Groeten,
   Sjoerd

 46. Hoi!

  Wij willen van 11 november tot 2 december naar Thailand gaan. Dit is voor ons de eerste keer. Graag willen wij mooie eiland zien maar zo min mogelijk regen e.d. meemaken… Welke delen en eiland zijn dan het meeste geschikt om te bezoeken?

  Alvast heel erg bedankt!

 47. Hallo Sjoerd,

  Ik ga in oktober 3 weken naar Thailand.
  Nu hoor ik van veel dt dit niet de beste tijd is om te gaan reizen vnwege het regenseizoen.
  Ik wil graag beginnen in Bangkok dan naar Chang Mai en Pai en misschien met een binnenlandse vlucht richting het zuiden Krabi, phuket….
  Raadt u dit aan of is dit gezien de weersomstandigheden niet een handige planning?

  1. Hoi Anouk,

   oktober is een prima maand om Thailand te bezoeken. Het grootste voordeel is dat de regenachtige maanden net voorbij zijn waardoor de natuur erg mooi is, zeker in het noorden. Het kan uiteraard nog steeds regenen, en soms ook behoorlijk pittig. Maar dit duurt vaak niet langer dan een uurtje. Bangkok, Chiang Mai en Pai moeten daarom geen probleem zijn. Het kan wel meer regenen in het zuiden waardoor een eilandje bezoeken misschien letterlijk in het water kan vallen. Daarom zou het eilandje Koh Chang een prima alternatief zijn. Dit ligt hoger (vlak bij Cambodja) en de kans op regen is hier iets kleiner.

   Ik hoop dat je er zo een beetje uit komt!

   Groeten,
   Ties

 48. Hallo,

  Mijn plan is om in okt 3weken naar Thailand te gaan. Ik wil zowel naar het noorden als zuiden van Thailand gaan. Is dit aan te raden gezien het regenseizoen wat doen nog geldt?

 49. Beste Sjoerd,

  Wij willen in juli 3,5 weken naar Thailand reizen. Ik weet dat het dan regenseizoen is, maar schijnt in juli ook nog de zon of alleen bewolking? Ook hadden we al gelezen dat we het beste het zuidoosten konden bezoeken omdat het daar nog relatief het beste was. Weet je toevallig ook of het in Cambodja dan nog relatief beter is? Anders pakken we er ook een weekje Cambodja bij. En heb je misschien nog leuke tips waar we heen kunnen als we het zuidoosten aanhouden? We waren vorig jaar naar Bali en Lombok en Gili’s en vonden dat super leuk!! Dus iets soortgelijks zou leuk zijn!

  Groetjes Nicole

  1. Hoi Nicole,

   super gaaf dat jullie naar Thailand willen. Zelf ben ik ook een aantal keer in deze periode naar Thailand afgereisd. De “hoofdregel” is wel hoe noordelijker je komt hoe meer regen er valt. Persoonlijk hou ik altijd Bangkok als grens aan. Je zou dus kunnen overwegen om Cambodja mee te nemen. Overigens is er genoeg zon hoor in het regenseizoen. De zon is er altijd alleen is er wel meer bewolking en meer regen dan in de andere maanden. Het is er warm zat en je kunt ook nog prima op het strand liggen. In Cambodja kan je natuurlijk naar het Angkor complex, daarnaast is het een beetje afhankelijk van wat je wil zien/doen. Het noorden van Cambodja is een bijzonder mooi gebied. Ook de hoofdstad en Sihanoukville zijn erg leuk om te doen. Maar als je naar het zuiden van Thailand wil afreizen is het niet aan te raden om heel lang in Cambodja te blijven.
   In het zuiden van Thailand is Krabi en omstreken erg mooi. Je kunt hier prachtige eilanden bezoeken maar in de buurt liggen ook prachtige nationale parken. Keuze genoeg dus maar het hangt ook af van wat je zelf wil doen en zien :).

   Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben.

   Groeten,
   Sjoerd

 50. Hallo, wij hebben net een reis geboekt naar Kao Lak in de maand oktober, we houden rekening met de regen, maar als het regent is dit dan veel en kan je bvb een hele middaf/dag regen aan een stuk hebben? En is er ook wel iedere dag dan ook de zon te zien? Ik zit ee een beetje mee in dat de strandvakantie wat in het water zal vallen en het telkens slecht weer zal zijn, maar wij kunnen maar weg enkel in oktober, is er dan ook genoeg te doen bv op gebied van excursies en duiken, is dit te doen in die maand of is alles wellicht dicht. Vooraf doen we 3 dagen bangkok, regent het daar dan veel?

  Zijn veel vragen he, maar we horen van de ene dit en de andere dat en zijn wat onzeker.

  Groeten Karen

  1. Hoi Karen,

   Ik kan helaas niet voorspellen of het zal regenen en hoeveel :). In oktober is het vooral in het zuiden nog regenachtig. Er zal dus af en toe een buitje vallen, vaak in de middag en niet langer dan een uurtje. Alle excursies en activiteiten gaan het hele jaar door dus dat moet geen probleem zijn. Voor Bangkok geldt eigenlijk hetzelfde al zal het hier minder regenen denk ik. De zon vakantie zal zeker niet in het water vallen. Je moet er alleen rekening mee houden dat het bijna elke dag wel zal regenen in de middag. Verder zal er iets meer bewolking zijn maar het kan nog steeds erg lekker zijn op het strand.

   Ik hoop jullie zo een beetje gerust te hebben gesteld :).

   Groeten,
   Sjoerd

 51. Niek de Jong

  Hallo,

  Ik ben van plan om de maand mei naar Thailand te gaan. Ik zie dat dan het regenseizoen begint. Is het af te raden om in deze maand naar Thailand te reizen? Ik zou graag ook naar het zuiden willen reizen en relaxen op het strand.

  Groetjes,
  Niek

  1. Hoi Niek,

   Ik zou het niet afraden om naar Thailand te reizen. Het is wel zo dat je er rekening mee moet houden dat er meer regen valt (een uurtje ongeveer per dag) en meer bewolking is dan buiten het regenseizoen. Als je dus puur voor het strand komt is het misschien beter om naar bijvoorbeeld Indonesië (Bali of Lombok) te gaan.

   Groeten,
   Sjoerd

 52. hallo wij willen kerstperiode naar thailand nu zijn in phuket de bedjes op het strand weg gehaald… hebben njullie nog een tip plaats met geen regen seizoen naast phuket?

  1. Hoi Schurink,

   In principe kan je overal terecht in Thailand in de kerstperiode. Het regenseizoen is in Thailand in onze zomer. Je zou dus naar Krabi kunnen, Hua Hin is een optie of misschien wel naar één van de vele eilanden?

   Groeten,
   Sjoerd

 53. Hoi sjoerd,

  Wij gaan in november 2 weken naar thailand. We reizen van centraal naar zuid thailand.
  Is het zuiden te doen tussen begin en half november met de regen? Of heb je erge last/extreem regen? Een dagje luieren op het strand zou wel heel fijn zijn

  Groetjes kim

  Groetjes kim

  1. Hoi Kim,

   Bovenstaande cijfers zijn natuurlijk maar een gemiddelde. Wat het weer in November gaat doen is moeilijk te voorspellen. Feit blijft dat je meer kans hebt op regen in de maand november.
   Over het algemeen betekend dat niet dat je van de straat regent maar dat het aan het eind van de dag een uurtje regent en daarna klaart het vrij snel weer op. Een dagje strand is dus prima te doen. Al zal je wat meer bewolking hebben dan in andere maanden. Je zit wel op het randje van het regen/ droog seizoen dus je zal al een stuk minder last hebben dan in de maanden er voor.

   Heel veel plezier alvast 😉

   Groeten,
   Sjoerd

 54. Goedemiddag Sjoerd,

  Deze zomer in begin juni willen wij heel graag 3 weken naar Thailand.

  Hoe zit het met het regenseizoen voor die maand? Is het wel verstandig om te gaan, want we willen eigenlijk vooral zon en niet iedere dag regen.. dat zou eigenlijk niet een optimaal zonvakantie voor ons zijn.

  Graag hoor ik van je!

  Groetjes, Georgina

  1. Hoi Georgina,

   Bedankt voor je bericht! Ik denk dat als je puur voor de zon gaat, je beter kunt kiezen voor Indonesië. Net zo mooi, goedkoop maar beter weer in de maand juni.
   Natuurlijk is het niet te voorspellen maar de kans is groot dat het iedere dag wel even regent in die periode. Mocht je dus echt voor een strandvakantie gaan zou ik voor Indonesie kiezen.
   Daar is het rond die tijd over het algemeen droger.

   Groeten,
   Sjoerd

 55. franka64@live.nl

  Hoi Sjoerd,

  Wij willen ( duurt nog even) een rondreis volgend jaar eind mei begin juni maken b.v. Phang Nga, Koh Samui buiten de bovenstaande bui aan het einde van de dag is dit dan een goede tijd om te reizen voor mensen met een longprobleem? En is Al’s Laemson Resort een goed resort of adviseer je een andere bv. Lanna Samui Hotel? Ik hoor het graag.

  Vg. Vera

  1. Hoi Vera,

   Bedankt voor je bericht. Mooie rondreis hebben jullie voor de boeg.
   Ik kan helaas geen advies geven omtrent het reizen met een longprobleem. Het is voor ons niet in te schatten in hoeverre iemand last gaat krijgen van de luchtvochtigheid of de warmte. Ik denk dat je dit beter aan je arts kan vragen.
   Ook met de resorts die je noemt hebben wij helaas geen ervaringen. Wij sliepen in hostels toen we daar verbleven tijdens onze reis. Je zou wel op tripadvisor kunnen kijken voor recensies. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om niet vooruit te boeken en gewoon ter plekke te kijken of het bevalt.

   Mochten we je nog ergens mee kunnen helpen horen we dat graag.
   Heel veel reisplezier alvast.

   Groeten,
   Sjoerd

 56. Beste Mensen,

  De eerste 3 weken van september willen wij naar thailand..
  Is dit een mooi moment?
  Of veel regen weinig zon?

  Groetjes Stefan

  1. Hioi Stefan,

   In September heb je altijd meer kans op regen in Thailand omdat je dan nog in het regenseizoen zit. Dat is overigens meestal maar een buitje per dag.
   Zon is er altijd. Alleen heb je wat meer bewolking en bijna elke dag wel een bui. Het hangt er dus een beetje vanaf wat je wil gaan doen en waar je heen wil.
   Het is prima te doen om te reizen in het regenseizoen, als je er maar rekening mee houdt. Mocht je echt voor de zon gaan en geen of nauwelijks regen willen kan je ook naar Indonesië gaan bijvoorbeeld. Daar is het in september geen regenseizoen. Lees hier meer.

   Groeten,
   Sjoerd

 57. Hoi Mariette,

  Ik denk dat het niet direct benauwd zal zijn. Het kan wel warm zijn in die periode maar het is ‘anders’ warm dan in Nederland. Persoonlijk vind ik het minder benauwend dan in Nederland.

  Wat betreft het reizen. Ik denk zelf dat je het beide goed kunt doen. Je kan een deel met de trein doen en een deel met de VIP bus. De VIP bus zal wat sneller zijn maar met de trein zie je vaak (iets) meer van de omgeving. Het heeft dus beide zijn voor- en nadelen. Ik zou het eerste deel met de trein doen en het overige met de bus.

  Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben. Mocht je nog meer vragen hebben horen we dat natuurlijk graag 🙂

  Groeten,
  Sjoerd

 58. Hoi sjoerd,

  Wij willen ook in mei zowel bangkok, river kwai en birma spoorbaan en chang mai en golden triangel aandoen. Ik heb het redelijk snel benauwd, is dat dan aan te raden?
  En wat betreft reizen, beter met de trein dan met een vip bus?

  Groetjes, Mariëtte

 59. Hoi,
  Wij willen in mei 3 weken inThailand gaan reizen, we willen zowel jungle, cultuur/religie als strand zien en tussendoor nog een paar dagen naar Singapore.
  Kun je zowel het noorden, midden en de eilanden in het zuiden goed bereizen in mei qua temperatuur?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. hoi Susanne,

   Ook in mei is er meer kans op regen. Dit betekent niet dat het 100% zeker is maar er is wel meer kans. Zelf hebben we ook meerdere malen Thailand bezocht in het regenseizoen. Het is geen enkel probleem om in deze periode te reizen. Het enige waar je rekening mee moet houden is meer kans op bewolking en een goed buitje aan het eind van de middag. De jungle tochten zullen wat lastiger zijn omdat het modderig is maar met een paar goede schoenen is dit geen probleem.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Mocht je nog vragen hebben horen we dat natuurlijk graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 60. Hallo,

  Wij willen graag van 10 t/m 24 augustus naar de regio Khao Lak in Thailand,
  is dit aan te raden?

  Alvast bedankt!!
  Groetjes.

  1. Hoi Milou,

   Het is lastig te zeggen of dit ‘aan te raden’ is. Ik zou aanraden om later te gaan omdat je dan minder kans hebt op regen.
   Daarbij moet wel gezegd worden dat reizen in Augustus prima kan. Alleen loop je het risico op wat meer bewolking en de kans is groot dat het elke dag wel een uurtje regent. Het voordeel is dat je het ‘weet’ en je er dus redelijk goed op in kunt stellen. Het regent altijd maar kort. Daarnaast is de natuur natuurlijk op zijn mooist omdat het door alle regen vaak in volle bloei staat.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Anders horen we het natuurlijk graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 61. Hallo,

  Wij willen in September richting Phuket reizen. Is dit aan te raden? We willen daar ook gaan eilandhoppen.

  Zou je ons advies kunnen geven?

  Alvast bedankt gr Tom

  1. Beste Tom,
   September is de maand waarin (statistisch gezien) de meeste regen valt in het zuiden. Mocht je de mogelijkheid hebben zou ik iets langer wachten (nov/dec). Het is geen probleem om in het regenseizoen te reizen want het regent niet de hele dag maar je hebt wel meer bewolking en nagenoeg iedere dag wel een bui. Overigens zouden we Phuket ook niet direct aanraden. Het is daar enorm toeristisch en zit vol met Engelse en Russische toeristen die er (voornamelijk) voor het sextoerisme komen. Je kunt beter direct doorreizen naar de eilanden.

   Groeten,
   Sjoerd

 62. Hallo, wij gaan in mei naar Thailand en kijk er nu al naar uit, hoe zijn de weersomstandigheden in die periode, valt het mee of kan het heel erg tegenvallen om vele dingen te ondernemen.

  1. Hoi Patricia,

   Het reizen in Mei gaat op zich prima. Het is rond het middag uur het warmst van de dag dus hier moet je goed rekening mee houden. Veel water drinken (en dus ook meenemen als je ergens heen gaat). Daarnaast is de kans groot dat er aan het eind van de middag een bui valt. Deze duren echter nooit heel lang (gemiddeld een klein uurtje). Dus zodra je de bui ziet aankomen even ergens schuilen, de bui afwachten en weer verder ;).
   Het is een klein beetje aanpassen maar zeker goed te doen.

   Groeten,
   Sjoerd

  1. Hoi Joni, we kunnen natuurlijk niet voorspellen hoe warm het gaat worden in maart maar de hierboven genoemde temperaturen zijn een goede indicatie.
   Het is overigens een ‘prettige’ warmte omdat de luchtvochtigheid prettiger aanvoelt dan in Nederland met warm weer.

 63. Beste Henriette,

  Het noorden van Thailand is inderdaad niet ideaal in onze zomer. Het is dan regenseizoen en het wil voorkomen dat je dagen achter elkaar in de mist rondloopt. Over het algemeen betekend het regenseizoen dat het 1 maal per dag regent en dat het verder gewoon droog en vooral groen is. Wij zijn er zelf 2 jaar geleden in de zomer vakantie geweest en dat was prima te doen. Helaas is het weer nooit te voorspellen en blijft het afwachten.. We raden het dus zeker niet af. Ik zou het wel weer aandurven. Mocht het niks zijn met het weer kan je altijd nog naar het zuiden trekken. Daar heb je bijna geen last van het regenseizoen.

  Reisgroet,
  Sjoerd

 64. Beste Sjoerd en Ties,

  Ik lees overal dat het in de zomer vakantie niet de ideale tijd is om het noorden van Thailand te bezoeken.
  Raden jullie het ook af of kan het volgens jullie wel?

  Met vriendelijke groet,
  Henriette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven