Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Yogyakarta

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 7

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Yogyakarta is een van de belangrijkste steden van het eiland Java. Het staat vooral bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Indonesië. Het mooie van Yogyakarta is dat veel oude tradities en gewoonten zijn behouden. Het heeft zoveel moois te bieden dat het de laatste jaren is uitgegroeid tot een populaire bestemming onder toeristen.

De ziel van Java

Wij vonden Yogyakarta de leukste stad op Java. Het barst er van de restaurantjes, leuke markten, interessante highlights, sfeervolle straatjes en aardige mensen. Dit is zo’n typische zo’n stad waar je één of twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft.

Veel reizigers bezoeken Yogyakarta vanwege de indrukwekkende monumenten, tempels en paleizen. Daarnaast is Yogyakarta een echte studentenstad. Dit komt doordat de grootste universiteit van het Indonesië hier is gevestigd. Een gevolg hiervan is dat je in Yogyakarta talloze mogelijkheden hebt voor uitgaan, eten en drinken.

Het zenuwcentrum van de stad is de bekendste straat: Jl. Malioboro

De ziel van Java

Yogyakarta is zo’n stad waar je alles vindt. En dat klinkt als een cliché, maar het is echt zo. In tegenstelling tot Jakarta of Kuta, is Yogyakarta een grote, maar sfeervolle stad. Het is het belangrijkste centrum voor de klassieke Javaanse kunsten zoals batik, ballet, drama, muziek, poëzie en poppenspel.

Toeristen komen massaal af op de heerlijke gerechten, de winkelstraten en culturele bezienswaardigheden. Ze zeggen in Java ook wel eens; ‘Jakarta is de motor van Java, Yogyakarta is de ziel‘. En dat is een prima omschrijving!

Yogyakarta

Yogyakarta

De bekendste straat: Jalan Malioboro

11x leuke dingen om te doen in Yogyakarta

Er is een hoop te zien in en rondom Yogyakarta. De bekendste bezienswaardigheden rondom de stad zijn natuurlijk de Borobudur en de Prambanan. Maar in de stad zelf is ook het een en ander te zien, met Fort Vredenburg, Kraton Yogyakarta, de Jalan Malioboro en Taman Sari als belangrijkste bezienswaardigheden.

#1 Ga naar Fort Vredeburg

De Nederlandse invloeden in Yogyakarta zijn nog goed te zijn. In de stad ligt namelijk een Nederlands fort dat werd gebouwd aan het eind van de 18e eeuw. Fort Vredeburg is typisch fort met hoge wachttorens op elke hoek. Het fort ligt tegenover een van de paleizen van Yogyakarta.

Het fort is tegenwoordig gerestaureerd en omgevormd tot een museum. In het museum staat de onafhankelijk van Indonesië en Yogyakarta centraal. Hier kun je ook zien dat de Nederlanders in die tijd een minder rooskleurige rol speelden.

Yogyakarta

Museum Fort Vredeburg

#2 Verken het bijzondere Taman Sari

Net ten zuidwesten van de bekende kraton ligt Taman Sari. Dit complex deed ooit dienst als een prachtig park van paleizen, zwembaden en waterwegen voor de sultan en zijn familie. Er wordt gezegd dat de sultan de Portugese architect van deze uitgebreide retraite liet executeren, om zijn verborgen plezierruimte geheim te houden.

Het is gebouwd tussen 1758 en 1765, maar werd beschadigd door de Java-oorlog en een aardbeving in 1865. Hoewel veel van wat je vandaag ziet in puin ligt, zijn de zwembaden vernieuwd. Daarnaast zijn de tunnels en de ondergrondse moskee heel bijzonder. Het is een must-see als je in Yogyakarta bent.

TIP ♥ – entree is 15.000Rp, een camera 2.000Rp p.p.

Yogyakarta

Taman Sari, een van de bezienswaardigheden in de stad

#3 Bezoek Kraton Yogyakarta

De grootste bezienswaardigheid van de stad is het kraton van Yogyakarta, ook wel het Sultan Palace genoemd. Het kraton is het paleis van de sultan dat werd gebouwd in 1757. Vandaag de dag is het kraton nog steeds residentie van de sultan. Het Kraton Yogyakarta is zeer indrukwekkend, zeker wanneer je bedenkt dat het complex al meer dan 200 jaar oud is.

Een groot deel is ingericht als museum en toegankelijk voor publiek.

De oude Javaanse cultuur en architectuur van dit grootse complex is overal zichtbaar. Je vindt hier bijzonder ontwerpen hallen, vloeren en goud geverfde plafonds. Je vindt er ook persoonlijke collecties van de huidige Sultan Hamengku Buwono X.

Het kraton ligt midden in het centrum en is dus moeilijk te missen. Het is wel belangrijk dat je gepast gekleed gaat.

Yogyakarta

#4 Wandel over de Jalan Malioboro

Jalan Malioboro is de grootste winkelstraat van Yogyakarta. De straat ligt midden in het toeristisch centrum. In de omgeving vind je veel hotels en resorts maar ook goedkopere hostels en guesthouses. De straat staat overdag helemaal vol met kraampjes die de meest uiteenlopende producten verkopen.

’s Avonds kun je op Jalan Malioboro prima terecht voor een hapje en een drankje. Veel van de marktkramen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor tafeltjes waar je heerlijk kunt eten.

Let wel op dat het in het hoogseizoen soms erg druk kan zijn in deze winkelstraat.

Yogyakarta

Lekker druk!

Jalan Malioboro

Markt op Jalan Malioboro

#5 Loop tussen de Beringin Trees

De Beringin Trees zijn een van de bekendste plekken van Yogyakarta. Deze plek heeft, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat twee grote bomen. Volgens de legende moet je met gesloten ogen tussen de bomen door lopen.

Als dat kan mag je een wens doen. Het klinkt misschien eenvoudig, maar het is verbazingwekkend hoeveel mensen er niet in slagen om in een rechte lijn door de twee bomen te lopen.

Je kunt een blinddoek huren van een lokale verkoper die ervoor zorgt dat je niet vals kunt spelen. Je mag het zo vaak proberen als je wilt. Of je nu in de legende gelooft of niet, het is leuk om tussen de bomen door te lopen.

#6 Ga naar het strand

Wat veel mensen niet weten is dat je vanuit Yogyakarta best veel stranden kunt bezoeken. De stad ligt op slechts een uurtje rijden van de Indische Oceaan en daar vind je verschillende mooie stranden die je kunt bezoeken. Uiteraard niet te vergelijken met stranden op Sulawesi of Bali, maar mooi genoeg om te bezoeken.

Dit zijn de bekendste.

Indrayanti Beach

Dit strand heeft een gouden zandstrand en is schoon. Je vindt ook een aantal kleine Indonesische cafés en kraampjes aan de kust, waar je eenvoudige noedelgerechten kunt krijgen, evenals koele drankjes en kokosnoten. Het wordt vrij druk in het weekend.

Wediombo Beach

Wediombo Beach betekent Wide Sand Beach. Dit strand biedt alles wat je verwacht van een mooi strand. Het zachte gouden zand strekt zich kilometers uit langs de kustlijn en de lokale bevolking komt hier samen om te genieten van zon, zee en strand.

Drini Beach

Drini Beach ligt op zo’n 2 uur rijden van Yogya en is een van de mooiere stranden in de buurt. Niet te vergelijken met de mooiste stranden van Indonesië, maar het is een fijne afwisseling voor een bezoek aan de stad.

Drini Beach

Het strand van Drini Beach

#7 Ga raften op de Progo Rivier

Als je iets actiefs wil doen in de buurt van Yogyakarta, maak dan een uitstapje naar de mooie Progo rivier en huur een kajak of boek een tour waar bij je gaat raften door de stroomversnellingen. Het is geen gebruikelijke activiteit, maar daarom des te leuker.

Het grote hoogtepunt van het afdalen van de rivier is de omgeving te observeren vanaf het water terwijl je adrenaline door je lichaam pompt. Als je de Progo rivier bereikt, kun je ook meteen de nabij gelegen Elo rivier bezoeken.

#8 Beklim Gunung Merapi

De Gunung Merapi is één van de weinige actieve vulkanen in Zuidoost-Azië. Deze indrukwekkende vulkaan torent 2.930 meter hoog boven Yogyakarta uit. Dit levert mooie plaatjes op, maar ook gevaar zoals in 2010 toen bij een uitbarsting 353 mensen omkwamen en 360.000 mensen geëvacueerd moesten worden.

De Gunung Merapi is een soort badboy van Indonesië. De vulkaan wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste vulkanen van het land. En dat is nogal wat in een land met maar liefst 127 vulkanen! Je kunt vanuit Yogyakarta tours boeken naar deze vulkaan. Een aanrader!

TIP ♥ – meer info over deze vulkaan lees je op de pagina Gunung Merapi

Gunung Merapi

De top van de Merapi vulkaan

#9 Ga naar het Sono-Budoyo Museum

Yogyakarta is een stad met veel musea en een van de beste om te bezoeken is het Sono-Budoyo Museum. Hier vind je een verzameling  van Javaanse kunst. Als je meer wilt weten over kunst uit de regio, kun je een rondleiding door het museum nemen en galerijen bezoeken die zijn gewijd aan Indonesische poppen, maskers, wapens en textiel.

Het museum kijkt uit op een binnenplaats die is bedekt met hindoe-architectuur. Een van de hoogtepunten van het museum zijn de poppenspelen die hier plaatsvinden, vergelijkbaar met die in Ubud.

#10 Maak een dagtocht naar het Dieng Plateau

Voor menig reizigers één van de mooiste plekken op Java. Het Dieng Plateau is enorme vlakte met spectaculaire uitzichten. Daarnaast is het de thuisbasis van enkele van de oudste hindoe architectuur in Java. Meer dan 400 tempels liggen hier verspreid over de regio op meer dan 2.000 meter hoogte daterend uit de 8e en 9e eeuw.

De belangrijkste reden dat mensen hier komen is het spectaculaire landschap. Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In het gebied vindt je bergen en prachtige meren.

TIP ♥ – meer info over deze vulkaan lees je op de pagina Dieng Plateau

dieng plateau

Uitzicht vanaf de bergen in Dieng Plateau

Dieng Plateau Indonesië

Tempels bij het Dieng Plateau

#11 Beklim de Bromo vulkaan

Wat ons betreft één van de gaafste tours op Java. De Bromo vulkaan is een populaire stop op weg naar Bali vanuit Yogyakarta. De vulkaan is te beklimmen en de ochtendwandeling naar het viewpoint is spectaculair.

Oké, je moet er wat vroeg voor opstaan, maar de uitzichten over het ontwakende landschap en de machtige Bromo Vulkaan zijn simpelweg spectaculair.

De belangrijkste reden dat mensen hier komen, naast het spectaculaire uitzicht, is de sportieve uitdaging. Het is kan een pittige klim zijn. Maar de beloning is het meer dan waard.

Voor meer info over deze tour kun je onze pagina over de Bromo vulkaan checken.

Onderweg bij Bromo

Bromo vulkaan

Wie wil dit nu niet zien?

Prambanan en Borobudur

Yogyakarta is een geweldige stad met veel sfeer en heel veel gezellige plekken om ‘s avonds lekker te eten of drinken. Veel van die bekendheid heeft deze stad te danken aan twee van de bekendste tempels van Java; de Borobudur en de Prambanan.

Beide tempels zijn te bezoeken vanuit de stad.

Prambanan

Ongeveer 20 kilometer ten oosten van Yogyakarta ligt het Prambanan tempelcomplex. Net als Borobudur werd dit complex pas 1000 jaar na de bouw per toeval ontdekt. Dit enorme complex bestaat uit meer dan 200 tempels. De Prambanan is zeker een bezoek waard wanneer je in Yogyakarta bent.

Er gaan dagelijks pendelbussen vanuit het centrum van de stad naar Prambanan. De entreeprijs voor Prambanan bedraagt slechts enkele euro’s. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om onder begeleiding van een gids het complex te bekijken.

TIP ♥ – meer info over deze tempel lees je op de pagina Prambanan

Prambanan

Persoonlijk vind ik Prambanan mooier dan Borobudur

Borobudur

Veel mensen die Yogyakarta bezoeken, brengen een bezoek aan het tempelcomplex van Borobudur. Sterker nog, mensen bezoeken Yogyakarta omdat dit de toegangspoort is voor de Borobudur. Dit tempelcomplex is een van de grootste bezienswaardigheden van het land.

De Borobudur is namelijk niet alleen de grootste boeddhistische tempel ter wereld, maar ligt ook nog eens op een zeer bijzondere locatie. Het indrukwekkende complex wordt vaak vergeleken met bouwwerken als de Taj Mahal en Angkor Wat. Naar Java afreizen en niet naar deze tempel gaan is eigenlijk geen optie.

De immense tempel werd in de 8e eeuw gebouwd. De bouwperiode wordt geschat tussen de 80 en 100 jaar. In Yogyakarta worden er overal tours aangeboden naar deze tempel, vaak in combinatie met de Prambanan. Je kunt echter ook prima op eigen gelegenheid met de taxi of bus.

TIP ♥ – meer over deze tempel lees je op de pagina Borobudur

Borobudur

Close-up

Borobudur

De zonsondergang is schitterend bij de Borobudur

Overnachten in Yogyakarta

Er is in Yogyakarta keuze genoeg wat betreft hotels en hostels. De bekende straten zitten vol met accommdoaties variërend van low budget hostels voor backpackers tot de meest luxe resorts. Over het algemeen zijn alle accommodaties in de stad redelijk tot goed.

In het hoogseizoen kan het druk worden en dus is het handig om van tevoren te reserveren. Buiten het hoofdseizoen kan je rustig op de bonnefooi gaan, er zijn genoeg mogelijkheden te vinden.

Beste wijken

Yogyakarta is best groot en er zijn heel wat wijken waar je kunt overnachten. Malioboro is de hoofdstraat en zolang je in de buurt van deze straat overnacht, zit je altijd in de buurt van de touroperators, restaurants en bars. Kraton is een wijk in het centrum van Yogyakarta, net ten zuiden van Malioboro. Erg populair bij backpackers en bekend vanwege de streetfood.

Prawirotaman is een wat onbekendere, kleine wijk ten zuiden van het stadscentrum. Het is een van de hipste buurten in Yogyakarta met trendy cafés en straatkunst.

TIP ♥ – check onze selectie van de beste accommodatie in Yogya

Beste reistijd

De beste tijd om naar Yogyakarta te gaan is rond het droge seizoen. Dit is van april tot en met oktober. Tijdens deze manden heb je de minste kans op regen tijdens het bezoeken van de bezienswaardigheden.

Reizen in het regenseizoen kan natuurlijk ook aangezien het vaak alleen in de vroege avond regent En aangezien je al rond 6:00 uur op stap kunt, heb je lang genoeg de tijd.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 27 28 28 29 29 28 28 29 29 29 29 28
Regen (mm) 415 320 210 115 90 60 40 45 35 65 95 165

Hoe kom je er?

Yogyakarta is een van de bekendste steden in Java en is op veel manieren te bereiken. De meeste mensen zullen hier met de bus komen hoewel je hier ook een luchthaven en treinstation hebt. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden om er te komen (en te vertrekken);

Met het vliegtuig

Er is een internationale luchthaven in Yogya, zoals de stad ook wel genoemd wordt. Vanaf hier kun je naar de belangrijkste luchthavens in Indonesië vliegen (Jakarta, Denpasar, Sumatra, Sulawesi, Flores etc.). Ook bestemmingen als Kuala Lumpur en Singapore zijn bereikbaar.

Voor binnenlandse vluchten betaal je 35.000 Rp aan departure tax, voor internationale vluchten is het 110.000 Rp.

Met de bus

Het grootste busstation is Giwagan, 5 kilometer buiten de stad. Je kunt hier bussen nemen naar elke uithoek in Java, zelfs naar Bali. Buskaartjes koop je op het station of bij je accommodatie. Kaartjes zijn op het station goedkoper, maar bij je accommodatie (of touroperators) is het makkelijker en wordt je vaak opgepikt bij je accommodatie.

Enkele bestemmingen;

 • Jakarta ➜ 120.000-170.000 Rp – 12 uur
 • Bandung ➜ 80.000 – 100.000 Rp – 10 uur
 • Denpasar, Bali ➜ 250.000 Rp – 19 uur

Met de trein

Het treinstation ligt midden in de stad en heet Tugu Train Station. Vanaf hier kun je naar elke stad met een treinverbinding. De trein is het meest gekozen vervoermiddel op Java en dat heeft een goede reden. Het reist prettig, snel en comfortabel.

Het is daarom aan te raden dat je, zeker in het hoogseizoen of rond lokale feestdagen, je ticket van tevoren boekt. Een handige app hier voor is tiket.com. Je kunt op deze app je tickets bestellen en betalen. Op het treinstation kan je daarna eenvoudig je ticket uitprinten met de code die je krijgt.

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

7 comments

 1. jim

  ha petra,
  sojuist ticket geboekt ouleh,

 2. Daniel

  We gaan volgende maand op vakantie naar Indonesie en gaan van Jakarta naar Yogya met de trein.

  Ik zat zojuist op tiket.com te kijken maar daar kan ik maar voor 4 personen checken. We reizen met 6 personen….

  hoe nu verder?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Daniel,

   wij hebben zelf geen ervaring met het kopen van meer dan 4 tickets. Wellicht kun je 2x 3 tickets kopen? Desnoods onder 2 verschillende namen.

   Groeten,
   Ties

 3. Sjoerd

  Helemaal met je eens Justin 🙂 Wij zijn ook groot fan van Yogya. Super leuke sfeer en mooie omgeving.

 4. Sjoerd

  Hoi tim! De trein is een ideaal vervoersmiddel vanuit Jakarta naar Yogya. Ik zou wel aanraden om een paar dagen van te voren je ticket te boeken via tiket.com. De trein is lokaal ook erg populair en de goedkope stoelen gaan ook rap. Verder super handig vervoer en lekker relax en comfortabel. Zeker doen dus 🙂

 5. Lisette

  Klinkt als een gezellig stad. Wij willen er volgende maand ook heen.
  Hebben jullie nog aanraders waar je goed kan slapen?

  1. Sjoerd

   Hoi Lisette,
   Wij sliepen een paar nachten in het Pandanaran hotel. Dit omdat er een aanbieding was waardoor we voor 20 euro super luxe sliepen, inclusief ontbijt en rooftop zwembad :). Normaal gesproken is dit hotel we wat duurder volgens mij. In dezelfde straat (jl. Prawirotaman) zitten er nog een aantal hostels en hotels die allemaal prima service en kamers bieden.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU