Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Derawan eilanden

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Derawan is een eilandengroep voor de kust van Kalimantan, gelegen in de Celebeszee. Het zijn eilanden die bijna niet bezocht worden, behalve door fanatieke duikers. En dat is bijzonder want het is een schitterende plek. Het is een prachtig tropisch eiland met één van de mooiste stranden van Indonesië. Je kunt er ook komen vanuit Sulawesi.

De ongerepte Derawan eilanden

De Derawan eilanden zeer uniek! Het is een plek met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Er leven maar liefst 900 soorten vissen, 500 soorten koraal, unieke schelpsoorten en zeeschildpadden in de zee rond deze prachtige eilanden.

Mede hierdoor is het eiland uitgegroeid tot een populaire duikbestemming.

Ook heeft het twee meren waar je kunt duiken tussen een enorme hoeveelheid ongevaarlijke kwallen. Deze meren zijn uniek in de wereld en trekken elk jaar vele liefhebbers van unieke duiklocaties. De Derawan eilanden worden niet voor niets geschaard onder de mooiste eilanden van Indonesië. 

Derawan eilanden

Wat is er te doen op de Derawan eilanden?

De meeste mensen die hier komen, en dat zijn er niet zo heel veel, komen hier vanwege de goede duikmogelijkheden. Er is echter veel meer te doen dan alleen onderwaterwereld bewonderen. Wij hebben de leukste activiteiten op een rij gezet.

#1 Ga duiken

Dit is DE reden dat reizigers hier komen. De eilanden, en vooral het kristal heldere water rondom de eilanden, zijn zeer geschikt om te duiken of snorkelen. Je kunt zelf duiken, een duikles nemen, met Manta’s duiken of gewoon het bijzondere koraal ontdekken.

Er zijn zo veel mogelijkheden bij de Derawan eilanden dat je hier altijd terecht kunt.

All-in duikpakketten kosten rond de 500.000 IDR per persoon. De bekendste duiklocaties liggen in de buurt van Maratua, Nabucco en Sangalaki. Je kunt ook snorkelen voor 50.000 IDR per dag.

TIP ♥ – voor meer info over duiken kun je kijken bij Dive Lodge

#2 Verken de eilanden

De Derawan eilanden is een archipel, of een eilandengroep bestaande uit de eilanden Derawan, Sangalaki, Kakaban, Maratua, Panjang en Samama. Hier en daar vind je nog een aantal kleine eilandjes. In totaal bestaat de eilandengroep bestaat uit 31 eilanden.

Het is zonde om op één eiland te blijven als je er meerdere kunt zien!

Het is hier veel minder toeristisch dan eilanden zoals Bali of Lombok. Je kunt vrij makkelijk tussen de eilanden reizen. De kosten van het huren van een boot (met local) is afhankelijk van de grootte van de boot. Reken op zo’n 300.000 IDR (€18) p.p.

Je kunt zelfs een bootje huren oor meerdere dagen. Dat gaat je wel minimaal een paar miljoen roepia kosten.

Derawan eilanden

#3 Verken de mooie stranden

De stranden hier zijn werkelijk prachtig. Het eiland heeft namelijk witte zandstranden met palmbomen en rotsformaties. Het strand is daarnaast erg rustig, waardoor het de perfecte plek is om even helemaal tot rust te komen.

’s Avonds kun je genieten van een romantische zonsondergang of een wandeling maken langs de kustlijn van het eiland.

#4 Ga zwemmen met kwallen

Je kunt hier zwemmen met kwallen! Kwallen die niet steken wel te verstaan. Het idee om ermee te zwemmen is al bizar, laat staan om er echt mee te zwemmen. Het schijnt dat er maar 2 landen in de wereld zijn waar je kunt zwemmen met kwallen die niet steken.

In Indonesië zijn er zelfs twee plekken; de Togean Islands en Kakaban Lake op Kakaban Island bij de Derawan eilanden.

TIP ♥ – deze plek ligt op een uur varen per speedboot vanaf het eiland Derawan.

#5 Ontmoet de Green Sea Turtle

Derawan is bekend als de grootste broedplaats voor groene schildpadden. Ze komen hier om hun eieren te leggen. ‘s nachst kun je zien hoe de schildpadden hun eieren leggen. Het gebeurt alleen’ s nachts.

Het is een bijzonder fenomeen om te zien en je moet op de grond liggen om te voorkomen dat je ze stoort en ze wegjaagt.

Derawan eilanden

Overnachten Derawan

Van alle Derawan eilanden zijn er maar twee bewoond; Derawan en Maratua. Op Derawan vind je een aantal goedkope accommodaties dicht bij elkaar en vaak dicht bij de zee omdat het eiland niet zo groot is. Maratua is het grootste eiland van alle eilanden. Hier vind je ook de meeste accommodatie.

Prijzen

Overnachten op de Derawan eilanden is duurder dan in andere gebieden in Indonesië. De goedkoopste optie op Derawan kost je minimaal 150.000 IDR per nacht. Dan slaap je wel low-budget. Als je iets meer luxe wil moet je denken aan 200.000 tot 300.000 IDR per nacht. Een bungalow aan het strand kost je snel 500.000 IDR.

  • Goede optie op Derawan  Losmen Lestari
  • Goede optie op Maratua  Maratua Guesthouse

Helaas is niet alles via internet te boeken.

Derawan eilanden

Locatie Derawan

Meer lezen over Indonesië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU