Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bunaken National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Een paradijs voor duikers en snorkelaars. Dat is hoe je het Bunaken het beste kan omschrijven. Het eiland ligt ten noorden van Sulawesi en maakt deel uit van het 75.266 hectare grote Bunaken Manado Tua Marine National Park. Het bestaat voor 96% uit water! De andere 4% zijn de zes eilanden die in dit park liggen. Deze worden omringd door koraalriffen die behoren tot de mooiste van Indonesië.

Bunaken eiland; dé duiklocatie van Indonesië

Bunaken is de grootse attractie bij het eiland Sulawesi. De meeste mensen komen hier vanwege de schitterende duik- en snorkellocaties die behoort tot de beste ter wereld. Gelukkig heeft dit nog niet geleid tot een massale toestroom van toerisme waardoor Bunaken nog steeds een authentiek Indonesisch eiland is.

Accommodatie en restaurants vind je maar op een paar plekken op de eilanden. De rest wordt nog steeds bewoond en bewerkt door de lokale bevolking. Het eiland straalt charme uit, het is laid-back en de bewoners lachen altijd.

Met de ongerepte stranden, weinig toeristen en perfecte duiklocaties is dit één van de mooiste plekken in Sulawesi.

Bunaken

Duiken in Bunaken Marine National Park

Bij het Bunaken Manado Tua National Park is het water extreem diep (1.556 m) en het is nóg helderder waardoor je 35 tot 40 meter zicht heb. Met een watertemperatuur van rond de 29 graden is dit één van de beste duik en snorkel plekken van Indonesië.

Door de ongekende diversiteit denken biologen zelfs dat het Bunaken National Park misschien het grootste aantal verschillende dieren ter wereld huist!

TIP ♥ – hou er rekening mee dat je 50.000 IDR p.p per dag betaald om het park in te mogen.

Duiken is waarvoor mensen naar Bunaken komen. De onderwaterwereld hier is ongekend mooi en bijzonder veelzijdig. Met meer dan 300 soorten koraal en 3.000 soorten vis kan je je wel voorstellen dat een duik onderwater hier een ‘once in a lifetime’ ervaring is.

Gekleurd koraal en exotische vissen als koraalvissen, schildpadden en clownvissen domineren het zicht door je duikbril.

De beste duikspots

Er zijn meer dan 50 plekken waar je kun duken rond Bunaken-Manado Tua Marine National Park. De plekken zijn voor zowel ervaren duikers als voor beginners. Het aantal spots is overweldigend en het is aan te raden om van tevoren goed na te denken over waar je wil duiken.

Ter plekke regelen kan natuurlijk ook, maar er is zo veel te kiezen dat het keuze stress op kan leveren 🙂 TIP ♥ – check het kaartje hieronder met de populairste plekken.

Bunaken

Een paar van de beste duikplekken zijn Lekuan 1, 2 en 3

Wat kost het duiken?

Dat is een beetje afhankelijk van het aantal dagen dat je gaat duiken, waar je duikt, wat je niveau is en bij welke touroperator je boekt. Er zijn 2 eilanden waar je duiklessen kunt boeken; Bunaken en Siladen. De meeste resorts op deze eilanden bieden losse lessen en PADI-certificering aan. De prijzen variëren per resort, maar reken op de volgende prijzen per persoon;

 • 1 duik per dag ➜ €30
 • 2 duiken per dag ➜ €55
 • 3 duiken per dag ➜ €75
 • Nacht duiken ➜ €35
 • PADI Open Water ➜ €400
 • PADE Advanced Open Water ➜ €300

Hou er rekening mee dat je 50.000 IDR per dag of 150.000 per jaar moet betalen als toegangsprijs voor het park. Sommige hotelprijzen hebben deze ‘fee’ in hun kamerprijzen verwerkt. Zorg ervoor dat je controleert of dit zo is voordat je boekt.

Waar kun je overnachten?

De beste duikspots liggen rondom 2 eilanden; Bunaken en Siladan. Dat zijn dan ook de eilanden met de meeste resort. Slapen hier is niet goedkoop, maar dat heeft ook te maken met het feit dat er bij veel accommodatie duiklessen in de prijs van de kamers zit.

Overnachten op Bunaken

Je vindt ongeveer 20 resort op Bunaken. De goedkoopste kamers die je kunt vinden zullen rond de €15 tot €20 per nacht kosten. Dat zijn geen resorts, maar guesthouses of bungalows aan het strand.

De resorts kosten al snel €50 per nacht, maar dan heb je wel een prachtige locatie. Het beste resorts is het Cha Cha Nature Resort. hier betaal je dan ook dik €200 per nacht.

Overnachten op Siladen

Silanden is een stuk kleiner. Je hebt hier maar een handje vol resorts. De goedkoopste plek om te slapen is Tante Martha Cottages, helaas zijn deze niet online te boeken (Google de naam voor info). Van de twee ressorts die er zijn, is alleen Siladen Resort Spa online te boeken.

De andere is het Tanta Moon Luxyry Villas. Bij beide moet je minimaal 3 nachten boeken. Dat betekent dat je zo’n €850 kwijt bent (€285 per nacht).

TIP ♥ – verspreid over het hele eiland zijn goede resorts te vinden. Een daarvan is Raja Laut Resort, vlak bij de Lekuan spots. Bekijk hier alle resorts op de eilanden.

Bunaken

Beste reistijd

Het hoogseizoen qua toerisme in Bunaken zijn de maanden juli en augustus. Dit is het droge seizoen en daarnaast is er in veel landen schoolvakanties. Resorts op het eiland zitten snel vol in het hoogseizoen, dus het is wijs om vooraf te boeken.

De temperatuur in het droge seizoen is ongeveer 35°C, maar de échte trekplesiter is het watertemperaturen van ongeveer 27°C tot 30°C. Als je het hoogseizoen wilt vermijden, maar toch nog goed wil duiken, kom dan in de maanden mei tot en met september. De temperatuur is nog steeds warm en je hebt een goede zichtbaarheid onderwater. Accommodatie is vaak goedkoper.

Hoe kom je er?

Bunaken ligt in het noordelijke puntje van Sulawesi. Dat maakt het wat moeilijk bereikbaar. Dat heeft wel weer als voordeel dat er weinig toeristen komen. De beste manier om er te komen is door naar Manado te vliegen.

Vliegen en varen

Je kunt het makkelijkste vliegen naar Manado. Dat kan vanuit Jakarta, Makassar, Bali en zelfs Kuala Lumpur. Vanuit Manado vaart er elke dag (behalve zondag) een boot naar Bunaken. De boot kost 50.000 IDR p.p. (25.000 voor een enkeltje).

De boot vertrekt rond 15:00 uur en doet er een uur over. Andersom vertrekken ze rond 7:00 of 8:00 uur.

Zelf regelen

Je kunt ook zelf de transfer naar Bunaken regelen. Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen naar de haven achter het Celebes Hotel. Dit kost je ongeveer 150.000 IDR. Daar kun je een boot charteren voor zo’n 450.000 IDR die je naar Bunaken brengt. Zij droppen je bij het resort naar keuze of in het dorp.

TIP ♥ – bij Skyscanner boek je goedkope vluchten naar Bunaken. Vaak kost een enkeltje maar €35.

Bunaken

Locatie Bunaken National Park

Meer lezen over Indonesië?

3 comments

 1. Roel

  Beste
  Wij kijken uit naar een vakantie in Sulawesi in december. Na een bezoek aan Zuid-Sulawesi (Toraja) zouden we ook willen gaan snorkelen (niet duiken) in het Noorden (?) Vraag is: is dat nog OK in december (stroming, temperatuur etc…) Wat zijn interessante snorkelspots aub? Alvast bedankt voor de info!
  Grts
  Roel

 2. H de Jonge

  Ik zag een aantal onwaarheden op jullie website, hier de goede info:

  Je vindt ruim 20 resort op Bunaken. De goedkoopste kamers die je kunt vinden zullen rond de €15 tot €20 per nacht kosten. Dat kan zijn een guesthouse of simpele bungalow aan het strand. Resorts al vanaf zo’n 20 euro per nacht inclusief alle maaltijden, koffie thee en water.

  De Publieke booten vertrekken s ‘morgens rond 8.30 uur vanaf Bunaken naar Manado. (50.000 Idr. per persoon).
  Er gaan er 4 . Tussen 2 en 3 uur s’ middags (afhankelijk van het tij) gaan ze terug naar Bunaken vanuit de riviermond Jenki naast de Bersehati markt in Manado.

  U kunt ook de transfer naar Bunaken zelf regelen. Vanaf het vliegveld kunt u een taxi nemen (±150.000 Idr.) naar de haven achter het Celebes hotel, daar kunt u een boot charteren (±450.000 Idr.) om u naar Bunaken te laten brengen. Zij droppen u af bij het resort van uw keuze of in het dorp.

  1. Ties Post author

   Bedankt voor de info! We hebben het gelijk aangepast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU