Raja Ampat is een eilandengroep van zo’n 1.000 eilanden ten westen van Papua en ten noorden van de Molukken. De schitterende, met jungle bedekte, tropische eilanden, de witte zandstranden, indrukwekkende lagunes en het turquoise water maken Raja Ampat één van de mooiste eilandengroepen van Zuidoost-Azië. Dit is een waar ongerept paradijs en wij delen al onze tips en ervaringen!
13 handige tips voor een bezoek aan Raja Ampat
Prachtige stranden, kristalhelder water, ongerepte natuur en een indrukwekkende onderwaterwereld. Sommige reisbestemmingen lijken te mooi om waar te zijn. Dit is een reizigersdroom die werkelijkheid wordt. Raja Ampat is niet echt bekend bij het grote publiek.
Zie het maar als een goed bewaard geheim.
De prachtige natuur is niet het enige wat Raja Ampat te bieden heeft. De onderwaterwereld van deze eilandengroep behoort namelijk tot de mooiste en meest unieke ter wereld. Raja Ampat is niet voor niets één van de beste duiklocaties ter wereld.
Het vergt iets meer voorbereidingstijd en doorzettingsvermogen om er te komen, maar dan is de beloning er ook naar. Wij waren gelijk verliefd op deze bestemming en we hebben hier een berg aan informatie om jouw Raja Ampat droom werkelijkheid te maken!
Reisvergunning!
Hou er rekening mee dat je een reisvergunning nodig hebt om Raja Ampat te bezoeken. Dit is heel eenvoudig te regelen. We vertellen hier meer over verder op de pagina bij het hoofdstuk Kosten.
#1 Wat betekent Raja Ampat?
Raja Ampat betekent ‘de vier koningen’. ‘Raja’ is koningen, ‘Ampat’ betekent vier. Om deze reden wordt het ook wel geschreven als ‘R4’.
De naam Raja Ampat komt voort uit de mythe dat er vroeger vier koningen heersten over de vier grote eilanden van Raja Ampat: Waigeo, Batanta, Salawati en Misool.
Dit zijn de hoofdeilanden van Raja Ampat. Daarnaast zijn er nog ongeveer 1500 kleinere eilanden (veel zonder naam) die tussen en bij de archipel van Raja Ampat liggen.
#2 Waar ligt Raja Ampat?
Raja Ampat is praktisch gezien een van de meest afgelegen toeristenbestemmingen ter wereld. Het is onderdeel van de republiek Indonesië. Op de wereldkaart ligt Raja Ampat misschien niet zo ver weg als bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, maar het kost je wel meer tijd en moeite om er te komen.
Dat komt doordat er geen directe verbindingen zijn.
#3 Heb je een apart visum nodig?
Aangezien Raja Ampat onderdeel is van Indonesië, is het visum van dit land van toepassing.
TIP ♥ – hier meer informatie over het visum van Indonesië
#4 Hoe kom je in Raja Ampat?
Je kunt niet direct vliegen naar Raja Ampat. Er zijn geen directe vluchten vanuit Europa naar de luchthaven van Sorong. De luchthaven van Sorong heet Domine Eduard Osok (SOQ). Het kost je een paar vluchten, een taxi, veerboot en wat lokale bootjes om bij je bestemming te komen.
Hieronder zie je grofweg hoe je trip er waarschijnlijk uit zal zien.
- Je eerste uitdaging is om vanuit Nederland of België naar Indonesië te vliegen.
- Daarna vlieg je vanuit Jakarta, Surabaya, Manado of Makassar naar Sorong (SOQ), je opties:
- Jakarta (Indonesië) met Garuda, Air Asia, Sriwijaya, Xpress of Batik Air
- Surabaya (Indonesië) alleen met Batik Air
- Makassar (Indonesië) met Garuda, Xpress, Sriwijaya of Batik Air
- Manado (Indonesië) door Garuda, Wings Air of Nam Air
- Neem de taxi vanuit de luchthaven van Sorong. Je kunt ook voor een paar euro minder met de minibus. Je moet dan vanuit het vliegveld een paar honderd meter naar de hoofdweg lopen en een paar keer overstappen. Voor die paar euro meer raden we aan om een taxi te nemen, aangezien je waarschijnlijk een lange vlucht achter de rug hebt, en niet te laat wil komen voor de veerboot.
- Daarna ga je met de veerboot naar Waisai (of Misool). De Express Bahari naar Waisai gaat elke dag om 09:00u ’s ochtends en 14:00u ’s middags en duurt ongeveer 2 uur. De veerboot naar Misool duurt ongeveer 5 uur en gaat om de dag (voor het schema van deze veerboot zie Stay Raya Ampat)
- Tot slot ga je met een kleine boot naar je eerste accommodatie. Welkom in Raja Ampat!
#5 Het vervoer op de eilanden
De infrastructuur in Raja Ampat is beperkt. De meeste mensen boeken een cruise of blijven op een van de grotere eilanden. Er zijn veerboten tussen de belangrijkste eilanden, maar die varen alleen naar grote steden.
Je kunt wel een privéboot huren, maar dit is vrij duur.
Een grote speedboot, geschikt voor 2 tot 4 personen, kost ongeveer 2.000.000 IDR per dag. Grote boten van maximaal 20 personen kosten ongeveer 9.000.000 IDR. De hoge prijs komt door de kosten van benzine en bemanning.
Prijzen van vervoer
Door de hoge benzineprijzen is het de reizen tussen de eilandjes behoorlijk duur. Daarom is het kiezen van een eiland waar je verblijft best belangrijk. De eilanden in de Dampier Strait (Pulau Kir en Gam) zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf Waisai.
Hier vind je een handig kaartje met accommodaties op de verschillende eilanden.
#6 De belangrijkste eilanden van Raja Ampat
Hieronder een kaart met bekende eilanden en plekken in Raja Ampat. Je ziet dat het gebied zich enorm uitstrekt. De vier grootste eilanden van de groep zijn:
- Waigeo
- Batanta
- Salawati
- Misool
Er zijn natuurlijk veel meer plekken die een bezoek waard zijn. Denk aan Gam, Kri en het bekende Piaynemo. Op Waigeo vind je tevens de grootste stad en toegangspoort tot de regio, Waisai. De andere is Folley op Misool.
De meeste accommodatie vind je op Waigeo, Batanta of de drie kleinere eilanden daartussen; Kri, Gam en Mansuar.
Hoewel we niet alle eilanden bezocht hebben, kunnen we uit eigen ervaring en die van reizigers die we in Raja Ampat tegen zijn gekomen de volgende plekken aanraden voor gegarandeerd succes:
Kri
Kri is een uitstekende uitvalsbasis om te duiken en andere activiteiten te doen. Het eiland ligt niet heel ver van Waisai af en dicht bij heel veel mooie duiklocaties. Het is wordt door een zandbank gescheiden van Palua Mansuar.
Pulau Kri heeft een aantal mooie stranden en staat bekend om de duik- en snorkel locaties.
Daarnaast is het voordeel van Kri dat er goede duikscholen liggen en je ook nog eens prachtig kan snorkelen recht voor de deur van je eigen Homestay.
Je vindt hier ook een aantal budget accommodaties waardoor het populair is onder reizigers.
TIP ♥ – het eiland Kri is een ideale plek om te starten in Raja Ampat. Veel mooie duik- en snorkellocaties in de buurt
Misool
Het tweede grote eiland van de ‘Big Four’. Het ligt ten westen van Papoea en heeft een indrukwekkend onderwaterlandschap, zoals de rest van de eilanden in Raja Ampat. Misool Island is de thuisbasis van keurrijke koraalriffen en enorme kalksteenformaties.
Misool is een minder toeristisch eiland dan Kri.
Waarschijnlijk omdat het je (nog) meer moeite kost om daar te komen. Het eiland is ook minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld Kri.
Misool heeft een paar grote resorts en daarnaast wat Homestays op kleinere eilandjes rondom het grote eiland. Omdat het minder toeristisch is, is de beleving daar nog ‘wilder’.
Je kunt vanuit Misool een mooi Jellyfish Lake bezoeken, waar je kan zwemmen met heel veel kwallen (die niet prikken). Daarnaast is het duiken daar werkelijk prachtig. De stromingen zijn over het algemeen iets kalmer in vergelijking met het gebied rondom Kri en Gam.
Door de ruige kust heeft het niet zo veel stranden als andere eilanden in Raja Ampat.
TIP ♥ – we adviseren om je accommodatie tijdig te contacteren om te vragen bij welke veerboot-stop van Misool je van de boot af moet, aangezien dit niet duidelijk wordt aangegeven en de mensen geen Engels spreken.
Waigeo
Onder de prachtige Raja Ampat-eilanden is Waigeo het grootste eiland van de vier grootste eilanden. Waigeo is de thuisbasis van veel touroperators omdat je vanaf hier makkelijk naar andere eilanden reist. Het is, naar onze mening, echter niet het mooiste eiland in de regio.
Het is ook het gemakkelijkste eiland om te bereiken door het vliegveld in Waisai.
Bij Waigeo Island heb je mooie duiklocaties, karst eilanden, baaien, jungle in het binnenland en de goedkoopste accommodatie opties in bijna heel Raja Ampat.
TIP ♥ – het is de perfecte plek om vanaf hier de omliggende eilanden te verkennen.
Salawati
Dit eiland is één van de prachtige duikplaatsen in Raja Ampat door de kleurrijke koraalriffen en vel vissoorten. Het is echter geen eiland waar heel veel accommodatie is.
De meeste reizigers kiezen voor Waigeo, Misool of Pulau Gam, maar ook Salawati is een optie!
Wayag
Dit is een van de hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van je trip naar Raja Ampat. Het uitzicht van Wayag op de honderden eilanden in het kristalheldere water is iconisch voor Raja Ampat.
Het is een prijzige en lange tocht (een paar uur met de boot) maar absoluut de moeite waard. Zeker als je de boot kan delen.
TIP ♥ – de klim naar de top van een van de uitzichtpunten is een uitdagend, en we raden aan om goede schoenen mee te nemen. De rotspunten zijn erg scherp.
Piaynemo
Aan schitterende landschappen geen gebrek in Indonesië, maar het uitzicht vanaf de top van Pianemo Island in Raja Ampat is ongekend. Op dit kleine eilandje vind je een trap (340 treden!) die je naar het uitzichtpunt brengt.
Piaynemo is de kleinere versie van Wayag.
Piaynemo is wat minder afgelegen en daardoor makkelijker te bereiken. Het uitzicht is ook geweldig, en zeker de moeite waard. Dit is ook makkelijker om naar het uitzichtpunt te gaan aangezien daar trappen naartoe zijn gemaakt.
Het is best pittig in de hitte, maar het uitzicht vanaf de top is de moeite waard. Vanuit de top zie je de bekende karst eilanden die uit de zee lijken te rijzen.
TIP ♥ – neem wat cash geld mee voor de entree en een verse kokosnoot na je klim.
#7 Duiken op Raja Ampat
Zodra je je hoofd onder het wateroppervlakte steekt in Raja Ampat, kom je in een nieuwe wereld terecht. Elke duikplek heeft weer een andere charme. Bij de ene plek kun je grote dieren als mantaroggen of haaien zien, bij de ander juist weer meer macro-dieren of prachtig koraal.
Onder water zijn ruim 500 soorten koraal gevonden. Voor de fact-checkers onder ons; dat is 64% van alle koraalsoorten in de wereld.
Met de meeste duikscholen kun je de bekendste duikplekken bezoeken. Daarnaast kun je in overleg met je duikschool eventueel een avontuurlijke duik maken op een nog niet bekende plek.
TIP ♥ – bekijk hier ons blog met alle tips over duiken in Raja Ampat
#8 Leuke dingen om te doen in Raja Ampat behalve duiken
Veel reizigers trekken naar bekende plekjes als de Gili eilanden, maar die eilandjes vervagen bij de schoonheid van Raja Ampat.
Maar er is meer dan alleen maar stranden en kristalhelder water. Wij hebben een lijstje gemaakt met leuke dingen om te doen (behalve duiken).
Verken het kristalheldere water in een kajak
Er is bijna geen betere manier om de kust en het water te ontdekken dan in een kajak. Raja Ampat is een verzameling van spectaculaire eilanden en prachtige stranden. Gam Island is een van de beste zee-kajak-bestemmingen ter wereld.
Kajakken en het verkennen van de omliggende omgeving moet bij iedereen op de bucket-list staan.
De ruige kustlijn van Gam Island, de offshore-eilanden, en de heuvels en diepe baaien bieden talloze kajak avonturen. Aan de oostkust van Gam Island ligt Kabui Bay. Hier heb je spectaculaire witte zandstranden aan de voet van de jungle.
En als je het paddelen even zat bent heb je tijd om te snorkelen of zwemmen. Met veel geluk spot je nog dolfijnen.
TIP ♥ – een kajak huren voor een halve dag kost je zo’n $15, een hele dag ongeveer $20.
Verken Raja Ampat en ga eilandhoppen
Eilandhopping is een van de leukste dingen om te doen in Raja Ampat. Je zult niet alle 1.500 eilanden bezoeken, maar als je er al 10 bezoekt heb je een aardige indruk van hoe mooi het hier is.
Elk eiland heeft een adembenemend landschap, picture-perfect witte zandstranden en turquoise wateren!
Je kunt op bijna ieder eiland wel een eiland-tour boeken. Waigeo, heft ‘hoofdeiland’ biedt meer dan genoeg tours. De omgeving is zo afgelegen dat je hier bijna niemand tegen komt. Je kunt ook meerdaagse tours boeken.
Kosten
Een 7 dagen, 6 nachten tour langs verschillende eilanden kost je met een beetje geluk zo’n 8.500.000 Rp per persoon (€540). Het kan ook zomaar oplopen tot €1.000! Een 6 dagen, 5 nachten trip kun je, met goed onderhandelen, vinden voor 4.100.000 Rp per persoon (€260). Dat klinkt duur (is het ook), maar het is inclusief eten, drinken en snorkelen voor 6 of 7 dagen.
Wacht op de zonsondergang (of opkomst)
Er is iets met die zonsondergangen in Indonesië. Zo hadden wij in Flores een spectaculaire zonsondergang. Maar de zonsondergang in Raja Ampat is pas echt magisch. Vooral omdat het hier zo rustig is.
Je hebt complete stranden voor jezelf zonder dat er andere toeristen in je foto poseren.
Vlak voor de zon onder gaat kleur de lucht helemaal oranje terwijl het enige achtergrondgeluid komt van de golven die aan strand komen. Af en toe zie je een vissersbootje voorbij komen. Een zonsondergang hier geeft je echt het gevoel even helemaal alleen op de wereld te zijn.
TIP ♥ – de zonsopkomst zijn net zo spectaculair. Het is de moeite waard om vroeg op te staan!
#9 Wat kost Raja Ampat
Raja Ampat wordt over het algemeen als een dure bestemming gezien. Omdat het zo afgelegen en onderontwikkeld is, kost het relatief veel geld en gedoe om mensen en producten van A naar B brengen.
Het klopt dus dat je meer geld kwijt bent dan een gemiddelde vakantie in Zuidoost-Azië. Maar je kunt je kosten relatief laag houden.
Wij waren voor 14 dagen Raja Ampat ruim €2.000 kwijt voor twee personen.
Hierbij hebben we tickets naar Sorong niet meegerekend. De grootste kostenpost was het duiken.
We hebben van die €2.000 ongeveer €800 (€400 per persoon) besteed aan duiken. Hieronder een visueel overzicht van de kosten. We hebben de kosten per categorie kort toegelicht zodat je zelf kan bepalen wat voor jou van toepassing is.
De 3 grootste kostendrijvers zijn accommodatie, duiken en extra activiteiten. De kosten voor transport lopen alleen op als je heel veel verschillende eilanden gaat bezoeken en deze boten niet deelt met anderen. En als je bijvoorbeeld in luxe accommodaties verblijft, schiet het bedrag ook omhoog.
We hebben hieronder per categorie een beschrijving gegeven om een beeld te krijgen hoe de kosten zijn opgebouwd en wat tips om de kosten te drukken.
Kosten voor vergunning
Om Raja Ampat te betreden moet je een vergunning/toegangspas van 1.000.000 IDR betalen. Dat is ongeveer €67 per persoon, en de vergunning is 12 maanden geldig. Deze vergunning koop je bij aankomst in Waisai.
Het is verplicht om de vergunning aan te schaffen en officieel moet je deze altijd bij je dragen. In de praktijk: zorg dat je de pas bij je hebt als je een tour gaat doen. Verder hoef je je niet druk te maken dat je gecontroleerd wordt.
TIP ♥ – betaal in Indonesische Roepia. Dat is 100.000 IDR, in plaats van 100 Amerikaanse dollar. Je bent dan wat goedkoper uit 😉
Kosten voor accommodatie
De prijzen voor accommodaties lopen erg uiteen. Je kunt eigenlijk twee typen accommodaties onderscheiden in Raja Ampat: homestays en resorts. Beiden bieden in 99% van de gevallen een ‘full-board’.
Full-board betekent dat je betaalt voor de overnachting plus 3 maaltijden inclusief ‘onbeperkt’ water/thee en eventueel een snack in de namiddag.
Homestays
Homestays worden gerund door lokale families en zijn over het algemeen beter voor de portemonnee. Je betaalt ongeveer tussen de €15 en €30 per nacht per persoon voor een budget homestay. Dat kan oplopen tot €40 of €50 per persoon, maar dat is echt duur voor een homestay.
Je krijgt over het algemeen een bungalow (bamboe hutje) op of bij het water. Het hutje bestaat uit 1 kamer met een matras en een klamboe. De WC en douche is meestal gedeeld en bevindt zich ergens anders. De WC en douche bij de homestays zijn zeer minimaal. Verwacht een hurk-WC of een ‘normale’ zit-WC in een klein houten hokje.
De douche is hier vaak een emmer met koud/lauw water waar je het water zelf met een schepje over je heen moet gooien.
Liveaboard
Je kunt er ook voor kiezen om Raja Ampat op een ‘liveaboard’ te ontdekken. Dan verblijf je op een grote boot en reist op die manier door Raja Ampat. Je mag dan vaak onbeperkt duiken.
Deze optie is de duurste optie en kan oplopen tot enkele honderden euro’s per dag.
TIP ♥ – Vergeet niet, je begeeft je in Azië, dus prijzen zijn onderhandelbaar. Als je meer dan 3 nachten verblijft in een homestay is het de moeite om een extra korting te vragen.
Griya Ringo Guesthouse
Als je na je vakantie een nacht moet wachten op je vlucht vanuit Sorong kunnen we aanbevelen om in Griya Ringo Guesthouse te verblijven. Het is een goedkoop (€29) en schoon hotel. Het heeft geen restaurant, maar wij hebben vervolgens een paar deuren verder gegeten in het luxe Swiss Bell hotel. Daar kun je na al die vis en rijst lekker een keer hamburgers of spaghetti eten.
Resorts
Deze zijn meestal eigendom van een investeerder of westerling en richten zich op wat rijkere mensen. Een resort kost je dan vaak tussen de €100 en €200 per nacht. Een aantal accommodaties bieden kortingspakketten aan waarbij je overnachtingen, eten en drinken, duiken en eventueel activiteiten zijn inbegrepen.
Een resort biedt meestal meer luxe dan een homestay en bieden betere faciliteiten zoals wifi (soms), warme douches, westerse WC’s, de hele dag elektriciteit, een bar en soms zelfs een hele spa.
TIP ♥ – voor meer info over homestays in Raja Ampat kun je kijken op de website Stay Ampat.
Kosten voor eten en drinken
Zoals hierboven beschreven zijn de maaltijden inbegrepen in de prijs voor je overnachtingen van bijna alle accommodaties. Bij sommige luxere resorts en in de haven van Waisai kun je uiteraard wat kleinigheidjes kopen zoals bier, cola of wat chips, maar verwacht niet dat er je er een AH to Go vindt.
TIP ♥ – als je zelf nog snacks of drinken wil nuttigen tijdens je verblijf, raden we je aan om deze in Sorong te kopen, aangezien er op de losse eilandjes geen winkels zijn.
Het eten tijdens je verblijf in de homestays bestaat vooral uit rijst met vis of kip en wat groenten. Als ontbijt meestal wat pannenkoeken of brood. Bij sommige resorts krijg je in de namiddag een snackje zoals wat cake of vers fruit.
Kosten voor transport
Het is een hele tocht om vanuit Nederland of België in Raja Ampat te komen. Zie hier hoe je in Raja Ampat komt. Onderstaande transportkosten zijn exclusief de vlucht(en) vanuit Nederland/België naar Sorong:
- Taxi naar de haven: tussen de 5 en 10 euro. Onderhandel!
- De veerboot naar Waisai. Waisai is het ‘hoofdeiland’ van Raja Ampat. Deze overtocht kost 100.000 IDR(Express Bahari). Dat is ongeveer 6,50 euro per persoon.
TIP ♥ – deel vervoerskosten: vraag rond bij andere accommodaties of mensen toevallig ook naar dezelfde bestemming willen. Deze tip geldt niet voor de veerboten, dat is een vaste prijs.
Zodra je in Waisai bent aangekomen moet je nog naar je accommodatie. Afhankelijk van welk eiland dat is variëren de prijzen.
Wij adviseren om de eerste nacht in Sorong te verblijven. De kans is aanwezig dat je ergens onderweg vertraging hebt opgelopen waardoor je de veerboot naar Waisai/Misool mist.
Kosten om te duiken en snorkelen
Snorkelen is uiteraard goedkoper dan duiken. Sterker nog, snorkelen kan volledig gratis als je vanaf je accommodatie een mooi rif voor de deur hebt (wat waarschijnlijk zo is). Een snorkeltocht met een bootje (inclusief gids) kost je meestal rond de 150.000 IDR pp.
Extra activiteiten
Er zijn naast de standaard snorkel en duiktrips nog meer dingen die je kunt doen in en rondom Raja Ampat. De kosten voor de activiteiten zijn ongeveer:
- Wayag: €110 per persoon (uitgaande van een gedeelde boot met 10 mensen)
- Piaynemo: €110 inclusief 2 duiken tijdens deze activiteit
- Jellyfish lake: €6,50 (gedeelde boot) vanaf Besar Bay
- Je kunt ook de beroemde Birds of Paradise (Paradijsvogels) gaan spotten, afhankelijk van de plek waar je het boekt. De kosten hiervoor zijn ongeveer tussen de €25 en €50 per persoon
#10 Waar kun je het beste slapen?
Dat is nogal lastig te bepalen met ruim 1.500 eilanden. Accommodatie kan worden gesplitst tussen dure duikresorts die €100 per nacht of meer kosten en de goedkopere homestays die door de lokale bevolking worden beheerd.
Homestays zijn over het algemeen vrij eenvoudig, maar ook prima betaalbaar. Je betaalt hier maar €20 tot €50 per nacht voor een tweepersoonskamer.
TIP ♥ – voor meer info over homestays in Raja Ampat kun je kijken op de website Stay Ampat.
Homestays
Wij raden aan om in een homestay te verblijven. Dat is veel leuker, en een stuk rustiger, dan de duikresorts. Het is ook mogelijk hier te kamperen. Als je wilt kamperen moet je wel toestemming vragen aan de lokale gemeenschap.
Lang geleden waren resorts en privéhuizen de enige optie om in Raja Ampat te verblijven. De laatste jaren komen er steeds meer homestays op enkele van Raja Ampat’s meest ongerepte eilanden.
Voor €20 tot €50 per nacht voor een tweepersoonskamer, is dit veel betaalbaarder dan de resorts. En de meeste bungalows liggen aan verlaten stranden waar je soms de enige gast bent.
Cruisin..
De mooiste en leukste manier om Raja Ampat te verkennen is door een cruise te boeken. Je vaart dan met een luxe boot een of twee weken langs de eilanden. Je vaart met 12 tot 16 personen. Het is een geweldige ervaring!
De meeste cruises varen tussen november en april als het water rustig is. Het kost wel wat. Variërend van $300 tot $500 per dag!
Bekende organisaties zijn Grand Komodo en Seven Seas.
#11 Beste reistijd voor Raja Ampat
De beste reistijd Raja Ampat is niet alleen afhankelijk van het weer. Veel mensen komen hier namelijk om te duiken. Over het algemeen wordt oktober tot april gezien als de beste reistijd voor Raja Ampat, vanwege het weer. Maar je kunt Raja Ampat het hele jaar bezoeken.
Volgens duikscholen zijn de beste maanden om te duiken half oktober tot en met half december.
Tussen juni en september kan het wat meer regenen en erg waaien. Tijdens het manta-seizoen (eind oktober tot eind april) is het over het algemeen iets drukker. Toen wij in oktober in Raja Ampat waren was de temperatuur van het water 29 graden, dus zeer aangenaam!
Wil je jouw bezoek aan Raja Ampat combineren met Bali dan moet je er rekening mee houden dat de beste reistijd van Bali precies het tegenovergestelde is van die van Raja Ampat.
#12 Is Raja Ampat veilig?
Raja Ampat is een veilige regio. Op het eiland West Papua, waar Sorong zich bevindt kan het nog wel eens onrustig zijn vanwege politieke spanningen. Toen wij daar waren, was er een negatief advies voor West-Papua (inclusief Sorong), maar Raja Ampat was geen probleem.
TIP ♥ – kijk altijd goed naar het reisadvies op de website van de overheid.
Zitten er echt krokodillen in Raja Ampat?
Er zijn zoutwaterkrokodillen in de wateren van Raja Ampat. En ja, dat zijn die hele grote die gevaarlijk kunnen zijn. In oktober 2018 is er een duiker aangevallen (en gedood) door een krokodil in ‘The passage’ (een duiklocatie) maar deze aanvallen zijn zeer zeldzaam.
Wees daarom ook niet bang, maar zorg dat je goed door je duikinstructeur en/of lokale bevolking wordt ingelicht over de gebieden waar krokodillen zitten.
#13 Laatste tips voor Raja Ampat
We hopen dat je na het lezen van deze pagina goed op de hoogte bent. We hebben nog een aantal laatste, algemene tips om je Raja Ampat reis soepeler te laten verlopen.
- Vergeet je duikcertificeringen en duiklogboek niet mee te nemen. Al zijn deze tegenwoordig veelal online beschikbaar, je hebt op Raja Ampat vaak geen toegang tot internet.
- Vraag aan je accommodatie of water echt drinkwater is. Soms is het water brak of niet gezuiverd
- Wij raden aan om een Telkomsel simkaart te kopen in Sorong. Er is in Raja Ampat geen wifi, op sommige resorts na. Een simkaart kost ongeveer 10 euro voor 12 GB aan data
- De telefoonmasten gaan regelmatig stuk dus laat op tijd weten aan het thuisfront dat er kans is dat ze even niks van je horen.
- Neem (veel) cash geld mee. Bijna alles moet je met cash betalen. Alleen bij sommige resorts en duikscholen kun je met je creditcard betalen, maar deze systemen falen ook nog wel eens. Hou daarbij rekening met de dagelijkse opnamelimiet van je bank EN van de limieten van de plaatselijke pinautomaten. Er zijn pinautomaten in Sorong en Waisai, maar deze hebben, maar beperkt geld in de automaten. Wij adviseren daarom om tijdig in Jakarta of een ander Indonesisch vliegveld te pinnen of geld te wisselen.
- Neem biologisch afbreekbare zonnebrandcrème, shampoo en zeep mee. ‘Normale’ producten zijn erg schadelijk voor het onderwaterleven
- Neem een lang watersport T-shirt en broek mee. Het beschermt je tegen de zon en is ook nog eens de minst schadelijke oplossing voor de zee.
- Als je de paradijsvogels gaat bekijken, neem dan een verrekijker en/of zoomlens mee. De vogels zitten vaak wat verder weg
- Neem oordruppels, waterbestendige pleisters en een uitgebreid EHBO-kitje mee. Met name de oordruppels zijn nuttig. Er zit namelijk zoveel leven in het water van Raja Ampat, dat je oren hier relatief snel ontsteken
- Zorg dat je een powerbank meeneemt. Stroom wordt via een generator opgewekt bij de accommodaties en is beschikbaar tussen zonsondergang en zonsopgang
- Neem je eigen snorkel- en duikspullen mee als je dat hebt. Dat scheelt je in kosten en dan weet je dat het materiaal goed is. De accommodaties hebben vaak geen spullen ter beschikking.
- Zorg dat je vooraf aan je reis tijdig een bezoekje hebt gebracht aan de GGD. Het gebied bevat malaria en andere ziektes dus laat je goed voorlichten
- Neem niet te veel plastic mee en neem je eigen afval mee terug naar Sorong. We moeten allemaal een steentje bijdragen om deze plek zo speciaal te houden als deze nu is.
- Tot slot: respecteer het onderwater-leven. Verstoor het niet, raak niks aan en neem niks mee naar huis.
- Voor tips over accommodatie, boten, kosten en meer check je de website van Stay Ampat
Vind je de pagina nuttig of heb je nog vragen over Raja Ampat? Laat hieronder dan even een comment achter!
wij zijn geïnteresseerd om te gaan naar Misool en Raja Ampat. zo’n eilandhoppen heb ik uiteindelijk nog maar gevonden voor 1000€ pp waar vinden jullie die van 500€? hoe geraakt van Raja Ampat naar Misool? Helemaal terug naar Sorong-folley, dat lijkt mij nogal omslachtig, wat zie ik over het hoofd? Tips?
Hi Mieke,
wij hebben het destijds lokaal geboekt, niet via internet. Misool kun je bereiken met de boot vanuit Sorong of andere eilanden in Raja Ampat.
Happy travels
Ties
Hi,
Bedankt voor al deze info. Ik las dat jullie zelf 14 dagen zijn geweest. Mag ik anders vragen hoe jullie reisschema eruit zag en waar jullie verbleven?(eilanden/verblijven). Want we willen zoveel mogelijk van de onderwaterwereld zien. Kun je daarvoor beter een vast verblijf of verschillende verblijven boeken en dan eiland te hoppen? We zijn flexibel in tijd.
Heeft duiken trouwens veel meerwaarde ten opzichte van snorkelen? Is het verder goed mogelijk om met de locals in aanraking te komen?
Kunnen niet wachten en hopen van jullie te horen 😃
Hoi daar!
Wij (ik en mijn vriendin) willen in september naar Raja Ampat en daarna door naar Lombok. we lezen overal over de goedkope binnenlandse vluchten maar komen toch voor deze drie vluchten bij elkaar op +/- 500 euro. Is het misschien goedkoper om dit soort vluchten ín Indonesië te boeken? Van Jakarta naar Sorong is nog te overzien maar vooral van Sorong naar Praya (Lombok) valt erg tegen.
Daarnaast lezen wij in deze blog dat de beste tijd om te duiken vanaf half oktober is maar andere bronnen vertellen vanaf september. Wij hebben al een mooi accommodatie op de kop getikt dus hopen dat het er dan wel gunstig is om te duiken?!
Ik hoop dat jullie, jullie expertise er eens op los kunnen laten!
Alvast mega bedankt,
Groetjes Perry & Joyce
Hoi Perry & Joyce,
Wat leuk dat jullie ook naar Raja Ampat en Lombok gaan. Om antwoord te geven op je vragen:
Het kan zo zijn dat het goedkoper is om in Indonesië tickets naar Raja Ampat te kopen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Kennissen gokten erop om het lokaal te kopen, maar dit was uiteindelijk duurder, dus hebben ze besloten niet meer te gaan. Kortom: Raja Ampat is echt een verre bestemming, moeilijk bereikbaar en daardoor ook duurder. Ik kan je dus geen garantie geven over waar de goedkoopste tickets zijn.
Over het duiken: het hele jaar door is het gewoon prachtig duiken in Raja Ampat. Je ziet allerlei soorten haaien, vissen, macro-leven en het koraal is prachtig en gezond. De duikseizoenen zijn o.a. gebaseerd op de reuzenmanta roggen. Deze komen in grote getalen rond oktober/november tot en met april/mei. Het blijft de natuur, dus er valt geen exacte datum aan te koppelen. Het kan dus zijn dat je in september reuzenmanta’s ziet, maar die kans is iets kleiner. Geen zorgen dus over het duiken! Het is zeker gunstig om in september te duiken. Je zal echt versteld staan van de pracht en praal van de natuur daar, boven en onderwater.
Veel reisplezier alvast!
Imke en Jaap
Hallo, deze week een reis gekregen en volgende week al vertrekken op zondag 2/2/20 wat moet alles snel geregeld worden! schiphol-Dubai-jakarta-sorong lijkt me de beste optie en dan ferry naar Waimo waar de boot vertrekt…nog tips waar ik moet aan denken? moet er ergens een verblijfsvergunning geregeld worden? Heb ik echt een rifhaak nodig?inenting hepatitis A is dat voldoende?
fijn van jullie om ons te informeren???
grtjs
Hoi Mieke,
je moet inderdaad een vergunning aanvragen voordat je Raja Ampat in mag. Bij Cape Kri wordt regelmatig een reef hook gebruikt door de duikers. Dit gebeurt bij het stukje genaamd “the flush” waar de stroming enorm sterk is en heel veel vis (en haaien) zich verzamelen. Sommige duikscholen leveren de haak zelf aan, bij sommige hebben ze deze niet voor je. Ons advies is wel: gebruik een reef hook alleen als het echt nodig is. Hoe zorgvuldig deze ook geplaatst wordt, vaak verniel je toch iets van het rif. Doe dit in goed overleg met je divemaster(s).
En de inentingen voor Indonesië kun je hier controleren.
Happy travels,
Ties
Hoi, Wat fijn om zoveel informatie te vinden over dit mooie gebied. Wij willen aankomend april afreizen naar dit mooie natuur fenomeen.
Niet de beste tijd om te duiken maar de beste tijd om vakantie op te nemen ivm mijn werk.
Op Kri willen wij verblijven.
Hoe is het daar met de homestays en duikscholen.
Valt deze combinatie makkelijk te maken?
Is het handig dit apart te boeken of misschien toch makkelijker all-in?
Bedankt voor alle informatie, ik kom tussendoor nog even lezen en voorpret maken 😉
Groet, Adriana
Hoi Adriana,
bedankt! Daar doen we het voor 🙂
Homestays zitten er genoeg op Kri en de meeste van deze homestays kunnen ook duikcursussen regelen.
Raja Ampat is een van de mooiste regio’s van Indonesië, maar het is heel lastig reizen. Als je zelf naar Raja Ampat reist zonder een duikcursus te boeken moet je vervoer ook zelf regelen en dat is behoorlijk prijzig. Je betaald zomaar 2.000.000 IDR om met een bootje van Waigeo naar Kri te reizen.
Het is makkelijker om een duikschool aan te schrijven om bij hun je complete reis te regelen. Dat is wellicht wat duurder, maar het scheelt een hoop zoekwerk want Raja Ampat is geen regio waar je zo maar even heen gaat.
Wij hebben zelf veel gehad aan Stay Raja Ampat. Handige website met veel tips over accommodatie en duikscholen 🙂
Happy travels,
Ties
Hoi,
Vraagje is januari of februari of maart ook nog goed om te duiken? Hoe is het weer dan in het algemeen?
Veel groetjes
Sylvia
Hoi Sylvia,
zoals hier aangegeven op de pagina is de beste tijd om te duiken tussen half oktober tot en met half december.
In de maanden januari, februari en maart is het warmer, maar het zicht onder water ook slechter.
Happy travels,
Ties
Dag Sjoerd, wat een super informatie zeg!! Echt top. Wij zitten te denken om naar Raja Ampat te reizen volgend zomer. Wij vinden juist de jungle interessant. Wij wandelen graag en zoeken dan naar dieren, vooral vogels, het liefst de paradijsvogels. Heb jij tips op welke eilanden we goed kunnen wandelen en dieren kunnen vinden?
Hi Daphne,
Ik weet het antwoord hier niet zo goed op. Zelf zijn wij niet van die vogelliefhebbers dus ik heb er niet specifiek op gelet. Wandelen kan overal wel goed en ook vogels zijn op alle eilanden aanwezig.
Het ligt dus meer aan het budget en de tijd die je er voor over hebt denk ik 🙂
Happy Travels,
Sjoerd
Hoi,
Zijn er ook gewoon dagtochten naar Raja Ampat vanuit Sorong?
gr Suzanne
Hoi Suzanne,
een dagtrip naar Raja Ampat lijkt me niet heel zinvol. Je bent met de ferry al minimaal 2 uur onderweg om er te komen en dan ben je pas op het hoofdeiland. De mooiere delen van Raja Ampat liggen nog verder verspreid. Een speedboot is sneller, maar kost al snel een paar honderd euro.
Wij raden aan om minimaal een aantal dagen in Raja Ampat te blijven.
Happy travels,
Ties
Hoi,
Hoe lang is het aan te raken op hier te verblijven? haha ik had in gedachte om er van ongeveer 10 december tot 23 december te verblijven! Ik kom dan van Bali vandaan.
Alvast bedankt 🙂
Hoi Sanne,
dat is voor ons moeilijk in te schatten natuurlijk 🙂 Maar we raden idereen aan om hier minimaal een week te blijven omdat het al vrij lang duurt om er te komen. Met een week heb je dan genoeg tijd om ook nog te genieten van de omgeving!
Veel plezier alvast!
Groeten,
Ties
Hallotjes… Hoe werkt zit het met de reisvergunning naar raja ampat? Betaal je die 100 doller als je binnenkomt? Is het te doen voor een budget reiziger?
Bedankt alvast.
Hoi Linda,
de vergunningen worden momenteel verkocht bij de KKPD-balie, naast het Raja Ampat Homestay Informatiecentrum in de haven van Waisai.
Raja Ampat is verder geen budget bestemming zoals Bali of Lombok. Het is wel iets duurder, maar als je goedkopere accommodatie weet te vinden hoeft het niet heel duur te zijn.
Groeten,
Ties
Hallo,
In je stuk heb je het over cruisen tussen de eilanden. Maar ik vind alleen liveaboards die niet leuk zijn als je niet duikt. Waar is de info over gewone cruises?
Hoi Herman,
Op internet is hier niet zo veel over te vinden, maar op het hoofdeiland vind je een aantal operators die dit aanbieden. Anders kun je zelf ter plaatsen nog bootjes van het ene eiland naar het andere eiland boeken. Het is hier wel wat duurder omdat het nog niet zo druk bezocht wordt. Daarom lijkt het alsof je te veel betaald maar dat is niet zo.
Je kunt je eigen bootje met local huren die je tussen de eilanden vaart. Reken op minimaal 1.000.000 tot 1.500.000 IDR om van eiland naar eiland te reizen. Vrij prijzig dus. Dit is helaas niet online te boeken.
Groeten,
Ties
Wij zijn aan het zien om eerste 2/3 weken van juli naar Raja Ampat te gaan.
Duiken mag maar is nu geen prioriteit. Is deze periode nog te doen of is de kans om zeer veel en langdurige regen te groot?
Hoi Yves,
Het is inderdaad niet de meest perfecte periode om deze regio te bezoeken. Ik kan echter niet voorspellen of er langdurig zal regenen.
Wij kunnen alleen laten zien dat er in het verleden meer regen is gevallen in die periode.
Groeten,
Sjoerd
Hallo,
Wij zoeken mooie snorkelplaatsen met als optie Raja Ampat. Hoe zit het met de vervuiling in het water. Lezen dat er veel plastic, blikjes en andere troep drijft op veel snorkelplaatsen elders in Indonesië. Wat is jullie ervaring c.q. zijn tips?
B.v.d.
Hoi Rik,
je kunt er nog steeds prima heen in die tijd. De beste tijd om te duiken zijn echter wel de maanden oktober tot en met december. Als je de beste omstandigheden qua duiken wil zou ik aanraden om in deze tijd te gaan. Als je het duiken ‘op een laag pitje’ wil zetten (er is nog genoeg te zien en doen) kun je prima in juli naar raja Ampat.
Fijne reis alvast!
Groeten,
Ties
Hoi, ik kan ivm met vakantie alleen in juli naar Indonesië. Ik wil graag naar raja ampat. Is dit te doen of regent het dan heel veel en is het duiken dan ook niet te doen?
Groeten,
Rik
Ik zit er over na te denken om ergens volgende week naar Raja Ampat te vliegen maar was eigenlijk ook van plan om te gaan duiken.. Denken jullie dat dat niet haalbaar in deze tijd? En zo nee, is het het nog steeds waard om Raja Ampat te bezoeken als duiken uitgesloten is? Bedankt
Hoi Dave,
Ik begrijp de vraag niet zo goed. Hoe lang blijft je in het Raja Ampat gebied? Duiken is hier echt schitterend en ik zou het dan ook zeker doen als de mogelijkheid er is. Ook zonder duiken is het een prachtig gebied, al is het alleen maar omdat het nog niet zo overlopen is met toeristen zoals sommige plekken in Indonesië.
Reisgroet,
Sjoerd
Hey Sjoerd, bedankt voor je reactie. Ik was inderdaad niet zo duidelijk in m’n vorige vraag. Op het moment ben ik in Bali en ik dacht er aan om over te vliegen naar Raja Ampat. Toen las ik dat de maand september niet ideaal is om te duiken en vroeg ik me af of het de reis dan wel waard is. Maar vlieg er waarschijnlijk gewoon naartoe en bekijk het wel verder als ik daar ben. Heb je toevallig ook nog aanbevelingen over welke eilanden ik zou moeten gaan bezoeken? Ik verwacht er een weekje te blijven, mocht ik er naartoe gaan.
Hoi dave,
Ik zou er inderdaad gewoon naar toe gaan en daar bekijken of je wel of niet kan duiken. Het is een beetje afhankelijk van het weer. Ik ken genoeg mensen die gedoken hebben in augustus/september wat de “slechte” maanden zijn. De eilanden keuze is ontzettend moeilijk 🙂 Er is zoveel te zien en doen. Ik zou het een beetje van het weer laten afhangen. Als je toch “on the go” reist kan je mooi het weer een beetje in de gaten houden en daar waar het weer het beste is naar toe gaan.
Reisgroet,
Sjoerd
Wij gaan er deze zomer heen! O.a. door jullie stukje op de website. We zijn erg benieuwd hoe het er zal zijn.
Groetjes,
Corine