Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Gili Eilanden

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 43

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Jaren geleden werden de Gili Eilanden een populaire bestemming onder de backpackers. Zij zochten een plek om te ontsnappen aan de drukte en gingen op zoek naar feesten met drugs, alcohol en stranden. Dat is ook waar de Gili’s toen bekend om stonden, zeker Gili Trawangan. Maar de tijd dat het alleen maar party was is wel voorbij. Vandaag de dag vind drie totaal verschillende Gili eilanden, met allemaal prachtige stranden.

Chillen op de Gili Eilanden

De Gili Eilanden zijn een populaire bestemming bij toeristen in Indonesië. De Gili Eilanden vormen een eilandengroep op slechts enkele kilometers ten westen van Lombok. Ze worden ook wel de Gili’s genoemd. Het is zo’n typische locatie waar je drie dagen plant maar uiteindelijk veel langer blijft.

Het turquoise water (met een temperatuur van zo’n 30℃), het koraal, de tropische stranden, grote schildpadden en de bungalows recht aan het strand dragen bij aan een heerlijke eiland-vibe.

De meeste reizigers komen hier vanuit Bali om lekker te relaxen aan het strand, om te snorkelen of duiken of eiland hoppen langs de drie Gili’s. Ieder eilandje heeft zijn eigen karakter. Gili Trawangan is het backpackersparadijs, Gili Meno is het ‘lovebirds’ eiland en Air is het eiland waar je meer locals vindt.

Wij zij meerdere keren op de Gili’s geweest. Dat geeft gelijk aan hoe populair de eilanden zijn. Het zijn niet meer de ongerepte paradijsjes zoals je die bijvoorbeeld in de Molukken nog wel vindt, maar de Gili’s zijn wel een perfecte get-away voor Bali of ideaal voor iedereen die op doorreis is naar Lombok.

Gili eilanden

De traditionele vissersboten

Gili Trawangan

Surf Point Beach en de ‘haven’ op Gili Trawangan

Gili Trawangan

Genieten van de relaxte sfeer

 

Welke van de Gili eilanden moet je bezoeken?

‘Vroeger’ stonden de eilanden alleen bekend vanwege de feestjes. En hoewel je op Gili Trawangan nog steeds aardig los kunt gaan is het niet alleen maar drugs, alcohol en strand wat je op de Gili’s vindt.

Er hangt nog steeds een relaxte sfeer en er komt een steeds breder publiek richting de Gili Eilanden. Of dat een voordeel is weten we niet. Zeker Gili Trawangan is de laatste jaren allesbehalve rustig.

Elk eiland heeft zijn eigen karakter wat de Gilis tot een bijzondere locatie maken. De eilanden waar je uit kunt kiezen zijn

WIST JE DAT er meer dan 30 Gili’s zijn? Gili Trawangan, Air en Meno zijn de bekendste, maar er zijn er veel meer! Bijvoorbeeld het schitterende Gili Nanggu.

Gili Trawangan

Vanuit Lombok gezien is dit het verst gelegen eiland. Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie, hoewel je er binnen een paar uur het hele eiland rond loopt. Het is ook het drukste eiland met de meeste feestjes (3x per week).

Gili Trawangan is het meest ontwikkeld van alle drie de eilanden. Je vindt hier genoeg accommodatie waarvan de meeste aan het strand liggen. Accommodatie kan verschillen van resorts tot low-budget. Ook zijn hier genoeg restaurants, winkeltjes, internetcafés, barretjes, tourbureaus en duikscholen.

Deze vind je allemaal bij het haventje (oostkust) waar ook de boulevard is.

Hoewel dit het meest ontwikkelde eiland van de Gilis is vind je hier géén verharde wegen, auto’s of brommers. Wel fietsen en paarden. Overdag is het vooral duiken, snorkelen en zonnen wat je hier doet.

’s Avonds komt alles tot leven en zijn de barretjes tot in de late uurtjes open (behalve met Ramadan uit respect voor de bewoners).

Mening Reis-Expert

Dit eiland is geschikt voor families, backpackers en mensen die op zoek zijn naar feestjes. Trawangan is helaas niet meer het rustige, ongerepte paradijs van een paar jaar geleden. Verwacht hier geen verlaten stranden.

TIP ♥ – meer over dit eiland lees je op onze pagina Gili Trawangan

Gili Trawangan

Trawangan is een backpackers paradijs

Gili Trawangan

De stranden van Trawangan

Gili Meno

Het kleinste eiland van de drie, zeker ook de rustigste. Wie niet op zoek is naar drukte of feesten maar een laidback, rustige sfeer is op Gili Meno aan het juiste adres. Hoewel het toerisme hier centraal staat verdienen de bewoners ook met vissen hun brood.

Dit kleine eilandje loop je binnen een uurtje rond.

Neem de tijd om het eiland rond te wandelen. Het is zo klein dat je binnen een uur terug kan zijn. Met wat water en iets te eten kun je onderweg nog ergens chillen aan het strand!

Duiken en Snorkelen

Overdag is het hier vooral duiken en snorkelen wat de klok slaat. Net als de andere Gili Eilanden heb je hier prachtig snorkel- en duiklocaties waar je de meest gekleurde vissen, haaien en schildpadden vindt. Er zijn genoeg duikscholen waar je les kan nemen en elk restaurant en hostel/hotel verhuurt snorkels.

De meeste hotels/hostels, restaurants en barretjes zijn te vinden aan de oost zijde van het eiland.

Als je echter de échte rust op wil zoeken ga dan niet aan deze zijde van het eiland zitten. Er zijn genoeg andere, goede accommodaties, op andere delen van het eiland. Deze liggen allemaal aan het prachtig witte strand en heldere zeewater.

Mening Reis-Expert

Van de drie Gili’s vonden wij Gili Meno het leukst. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar Meno is een stuk rustiger dan Trawangan. Je kunt je hier iets meer terugtrekken en genieten van de omgeving en elkaar in plaats van harde muziek en dronken reizigers 😉

Gili Meno

Binnen een uur kun je het hele eiland rond lopen

Gili Meno

De stranden van Meno zijn wat rustiger

Gili Air

Gili Air ligt het dichtst bij Lombok. Naast toeristen zie je hier dan ook veel locals die vanuit Lombok de oversteek maken. Het eiland is groter dan Meno, maar kleiner dan Trawangan. Het zal niemand verbazen dat ook hier snorkelen en duiken de grootste attracties zijn.

Rond het hele eiland vind je goede snorkel en duikspots. Het eiland kun je rondlopen in ongeveer anderhalf uur.

Ook hier vind je een aantal bars en restaurants waar je vooral ’s avonds goed kan vertoeven. Er is hier vooral basic accommodaties. Voor de echte luxe accommodaties moet je op Gili Trawangan zijn.

Mening Reis-Expert

Gili Air is een beetje de vreemde eend in de bijt. Waar Trawangan écht voor de gezinnen en backpackers is, en Meno meer voor de stelletjes en rustzoekers, valt Air er een beetje tussenin. Je zou het ‘best of both worlds’ kunnen noemen.

TIP ♥ – Omdat de eilanden zo klein zijn kan reserveren geen kwaad. Neem niet het risico om ter plaatse iets te zoeken. Gewoon even van tevoren reserveren!

Gili Air

Gili Air

Welk Gili eiland is geschikt voor jou?

Weet je nog steeds niet welk eiland nu het beste bij je past? Begrijpelijk 🙂 Om je een beetje gerust te stellen; elk eiland is prachtig en biedt genoeg vermaak. Daarnaast kun je makkelijk en goedkoop van het ene naar het andere eiland.

Maar om je keuze iets makkelijker te maken hebben we de plus- en minpunten van de eilanden op een rijtje gezet;

Gili Trawangan

Trawangan is voor d backpackers en reizigers die van levendige stranden en een goed nachtleven houden. Je vindt hier het beste eten en de meeste accommodatie.

 • Pluspunten: prachtige zonsondergang en zonsopgang.
 • Minpunten: de belangrijkste stranden kunnen een beetje druk zijn, vooral tijdens het hoogseizoen.
Gili Meno

Gili Meno is eigenlijk voor iedereen. Je komt backpackers, maar ook oudere reizigers en veel stelletjes. Veel mensen vieren hier hun huwelijksreis.

 • Pluspunten: rustigste stranden en het lokale dorpsleven.
 • Minpunten: de ‘slechtste’ verbinding tussen de drie Gili’s, geen winkels en geldautomaten.
Gili Air

Hier vind je vooral de rijkere reizigers en reizigers die een goede en rustige basis zoeken om alle drie de Gili eilanden te ontdekken en misschien Lombok mee te pakken.

 • Pluspunten: voldoende aantal eetgelegenheden en winkels en dicht bij aan Lombok.
 • Minpunten: niet zo veel mogelijkheden voor backpackers.

TIP ♥ – in tegenstelling tot wat veel websites beweren vind je op alle eilanden pinautomaten

Gili Eilanden

Uitzicht op het vaste land vanaf Gili Meno

Gili eilanden

Beach huts op Meno

10x leuke om te doen op de Gili eilanden

Er is hier meer dan genoeg te doen. Een ding is zeker, je hoeft je geen dag te vervelen op de Gili’s. Ongeacht welk eiland je bezoekt. Op de Gili Eilanden kun je je makkelijk een aantal dagen vermaken. Je kunt natuurlijk gewoon lekker een aantal dagen aan het strand hangen, maar er is meer.

We hebben hieronder een overzicht met een aantal leuke dingen die je kunt doen.

#1 Ga op zoek naar zeeschildpadden

Duiken en snorkelen is waarschijnlijk hét ding om te doen in de Gilis. Geen wonder natuurlijk omdat de eilanden een prachtige onderwaterwereld hebben. Er zijn duikscholen op elk van de 3 eilanden, hoewel de meeste van die scholen op Gili Trawangan zitten.

Het water rond de eilanden is ondiep, kristalhelder en lekker warm. Onder water kom je niet alleen tropische vissen tegen, maar kun je ook zeeschildpadden zien.

Het is een leuke manier om de dag door te brengen en meer van de indrukwekkende onderwaterwereld te zien. Op elk eiland kun je spullen huren voor een $3 tot $5 per dag.

TIP ♥ – je kunt ook snorkelen tours boeken waarbij je naar turtle sanctuaries snorkelt. Zo’n tour kost $10 tot $20 per persoon voor een tour van 2 tot 3 uur.

#2 Huur een kajak

Als je niet zo van het snorkelen of duiken bent kun je ook lekker in een kajak zitten. Je zou misschien in de verleiding kunnen komen om tussen de eilanden te zwemmen. Ze lijken immers dicht bij elkaar te liggen, maar de stromingen tussen de Gili eilanden zijn sterk, dus doe dit alsjeblieft niet.

In plaats daar van kun je beter een kajak huren om rond de eilanden te varen. Je kunt dit ook doen met een gids, die laat je de mooiste plekjes zien.

TIP ♥ – Karma Kayak op Gili Trawangan biedt begeleide dagtochten met kajaks aan voor iets minder dan $30 per dag.

Gili eilanden

Snorkelen op de Gili’s

#3 Maak een tocht in een boot met een glazen bodem

Je hebt vast wel eens van die foto’s gezien met boten die van glas lijken. Zo’n boot waar je door de bodem in het kristal heldere water kunt kijken. De meeste van die foto’s komen uit de Filipijnen, maar op de Gili eilanden kan het ook!

Er zijn talloze bedrijfjes die bootjes met een glazen bodem verhuren op Gili Trawangan. Je betaalt er zo’n $10 tot $15 per persoon om in zo’n bootje langs de mooiste koraalriffen van het eiland te varen.

De ‘glasboten’ worden ook wel eens ingezet als onofficiële transfers tussen de Gili-eilanden.

Als je goed rond zoekt, kun je een beetje onderhandelen over de prijzen.

#4 Maak een wandeling rondom de eilanden

De drie eilanden zijn niet heel groot. Het duurt ongeveer twee uur om rond Gili Trawangan te lopen, anderhalf uur voor Gili Meno, en twee uur om Gili Air rond te lopen. Tenminste, als je niet bij een van de beachbars blijft hangen om te genieten van een lekker drankje.

De eilanden zijn te klein om te verdwalen dus neem lekker je tijd.

Je ziet ‘s ochtend ook nog wel eens fanatiekelingen een rondje joggen. De paden zijn vaak goed (van zand) en er is geen gemotoriseerd verkeer. Om deze reden is het huren van fietsen ook erg populair.  Op Gili Trawangan kun je fiets huren (prijzen zijn onderhandelbaar). Vaak hebben de accommodaties echter hun eigen fietsverhuur.

TIP ♥ – Zorg ervoor dat je een slot mee brengt

Gili Meno

Binnen een uur kun je het hele eiland rond lopen

Gili Nanggu

Relaxen

#5 Boek een surfles!

Je kunt surfen bij de Gili eilanden, hoewel het zeker niet de beste spot van Indonesië is. Als je wil leren surfen kun je beter naar Bali gaan. De meer ervaren surfers moeten hun reis vervolgen naar Sumbawa.

Er zijn twee surfplekken in de Gilis. Een op de zuidoostelijke hoek van Gili Trawangan en een minder bekende surfplek bij Gili Air, bekend als Play Gili.

Het wachten op een goede golf verder een beetje geduld, en de sterke stromingen en het ondiep rif maken het er niet makkelijker op. Het zijn geen hoge golven dus voor beginners is het prima te doen. Een boord kun je huren.

#6 Check hoe de zon onder gaat

Het bekijken van de zonsondergang in een van de strandbars met chille muziek en een Bintang is zeker een must op de Gili’s. De Sunset Bar in het zuidwesten van Gili Trawangan is erg populair.

Als je echter een meer romantischere plek zoekt raden we Gili Meno aan, hier heb je ‘s avonds grote delen van het strand voor jezelf!

Ga naar de westkant van het eiland waar je verblijft, zoek een plekje in het zand of een stoel in een strandbar en check hoe zon de lucht helemaal oranje kleurt.

Op Gili Trawangan zijn er twee populaire plekken om de zon onder te zien gaan op ongeveer een half uur lopen of 10 minuten fietsen van de pier (naar het zuiden langs de weg).

Gili Meno

Zonsondergang op Meno

#7 Leer relaxen tijdens een yoga les

Als je even helemaal bij wil komen raden we een van de yoga cursussen aan. Ze worden aangeboden op elk eiland en je kunt een lesje nemen van een paar uur tot een paar dagen. Hele retraites worden ook aangeboden.

Yoga is net zo populair als duiken Er zijn veel verschillende soorten yoga, evenals centra waar je uit kunt kiezen. Bij Yoga Place heb je dagelijks om 16.30 uur een ontspannende zonsondergang yoga bij de Exile Bar op het strand.

TIP ♥ – één yogales kost je zo’n $7. Een week lang ongelimiteerd lessen volgen kost zo’n $35 p.p.

#8 Hike naar het ‘viewpoint’ op Gili Trawangan

Een van de bekendste bezienswaardigheden op Gili Trawangan is het viewpoint. Trawangan is het enige eiland met een ‘berg’ (lees; heuvel) en vanaf het viewpoint en heb je een mooi uitzicht op de Gili-eilanden, Bali en Lombok.

Je kunt zelfs Gunung Rinjani en Gunung Agung zien liggen. De heuvel ligt aan het zuidelijke einde van het eiland en kan binnen een half uur bereikt worden vanaf de meeste plekken op Gili Trawangan.

TIP ♥ – probeer naar het viewpoint te lopen bij zonsondergang. De zon hier onder zien gaan is prachtig!

Gili Trawangan

Relaxen op Gili Trawangan

#9 Ga feesten op Trawangan

Gili Trawangan is duidelijk het meest geschikt en het meest bekend vanwege de feesten! Maandag (Blue Marlin), woensdag (Tir Na Nog of gewoon de Ierse Pub) en vrijdag (Rudy’s) zijn de dagen van de grootste feestjes.

Het is overigens niet te missen, je moet gewoon de menigte volgen. Een leuke bar is trouwens de Sama-Sama. Hier treden vaak bekende Indonesische bands op zoals Steven & Coconut Treez en je hebt vaak goede live Reggaemuziek.

Er us zelfs een Full Moon Party op Gili Trawangan. Natuurlijk komt dit niet in de buurt van de beruchte Full Moon Party in Koh Phangan, maar het is nog steeds een leuk feestje.

TIP ♥ – South Sea Nomads heeft ook een feestboot. Voor $25 kun je een middag rond de Gili eilanden snorkelen, eten en drinken. Op Gili Air moet je bij de Legend Bar zijn!

#10 Ga naar de Night Market op Trawangan

Rond 18:00 uur heb je elke dag een night market op Gili Trawangan waar je lekker en vooral goedkoop eten kunt scoren. Het is bijna niet te missen omdat iedereen hier lijkt te zien rond 18:0 uur.

Er wordt van alles verkocht zoals verse vis, zeevruchten, saté, verschillende rijst- en noedelschotels, groenten, gegrilde maïs en nog veel meer. Wat je ook wil proberen, probeer in ieder geval de Nasi Campur. Een typische Indonesische rijstschotel met groenten, eieren, wat vlees, tofu, pinda’s en gebakken noedels.

TIP ♥ – Voor ongeveer $7 heb je een complete maaltijd. Een snackje kost vaak niet meer dan een dollar.

Gili Trawangan

De night market

#11 Help mee het strand opruimen

De Gili eilanden zijn ontzettend populair. De komst van al die toeristen heeft helaas ook een keerzijde. De eilanden hebben grote problemen met het verwerken van afval op de eilanden. Veel reizigers, maar ook veel locals, laten helaas hun afval wel eens slingeren op het strand.

Gelukkig zijn er een hoop vrijwilligers die het strand opruimen. De ‘beach clean-ups’ worden elke vrijdagmiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur georganiseerd op Trawangan en je kunt gelijk meedoen. Voor je inspanningen krijg je aan het einde een gratis biertje.

Maar nog belangrijker is het feit dat het strand wordt opgeruid. Vraag bij je accommodatie na waar je moet zijn.

Gili eilanden

De Gili’s

Hoe kom je er?

Vanuit Bali en Lombok zijn er behoorlijk wat mogelijkheden om op de Gili’s te komen. Er zijn geen vliegvelden op de Gili Eilanden dus de boot is de enige manier om er te komen. Dan heb je de speedboot (duurder, maar wel sneller) en slowboats (goedkoper, maar niet zo snel en comfortabel.

Vanuit Bali

De makkelijker manier om hier te komen is vanuit Bali. Hieronder de opties.

Padang Bai

Dagelijks vertrekken er een aantal boten vanaf Padang Bai in Bali naar de Gili eilanden. Ze vertrekken ‘s morgens tussen 9:00 en 9:30 uur. De bekendste organisatie is Gili Cat.  Een andere bekende organisatie is Blue Water Express.

Met de boot: 1,5 uur reistijd vanaf €15. Meerdere opties per dag

Vanaf Amed

Een andere optie is om van Amed te reizen, tevens in Bali. Het duurt maar 45 minuten in plaats van 1,5 zoals vanaf Padang Bai. Het kost ook maar de helft, zo’n IDR250.000. Niet veel reizigers weten van Amed omdat organisaties in Bali (en met name Kuta) deze plek niet promoten.

Van Denpasar naar Amed is het zo’n 3 uur rijden.

Met de boot: 2 uur reistijd vanaf €35. Meerdere opties per dag

Lokale ferry

Een behoorlijk langzame, maar wel goedkope optie is de lokale ferry tussen Padang Bai (Bali) en Lombok. De ferry vertrekt elk uur, de tocht duurt zo’n 5 uur en het kost slechts IDR40.000 per persoon. Als je minder geld hebt, maar veel tijd is dit de ideale optie.

Je moet nog wel van Sengigi de oversteek maken naar een van de Gili Eilanden.

Vanuit Lombok

Je kunt uiteraard ook vanaf Lombok (Sengigi) naar de Gili’s (Gili Trawangan). Er vertrekt een snelle boot vanuit de haven van Senggigi om 10.30, 11.00 en 12.45 uur. Je doet er ongeveer 45 minuten over. Hou er rekening mee dat de boot terug naar Lombok niet heel frequent vaart.

Kosten variëren en kun je het beste ter plekke checken.

Met de boot: 1 uur reistijd vanaf €25. Meerdere opties per dag

Vervoer tussen de Gili eilanden

Er vaart een boot (Island Hopper) twee keer per dag tussen de eilanden. Eén keer om 9.00 uur en een keer om 16.00 uur. De kost slechts 40.000 IDR per persoon. Er vaart ook een speedboot tussen de Gili-eilanden.

De boot vaart dagelijks elk uur tussen 9.00 uur en 16.00 uur. De prijs is 100.000 IDR per ticket.

Gili Trawangan

Trawangan

.

Overnachten Gili eilanden

Waar je slaapt, is ten eerste afhankelijk van het eiland. Elk eiland heeft zo zijn eigen mooie plekjes. Het is bijna geen doen om voor elk eiland alle accommodatie op te noemen aangezien dat er veel te veel zijn. Onze indruk is dat de meeste reizigers kiezen voor Trawangan of Meno.

Overnachten op Gili Trawangan

Trawangan is het drukste en meest populaire eiland. Aan accommodatie dan ook geen gebrek. Accommodatie varieert van luxe tot zeer budget. Wij hadden op Gili Trawangan goede ervaringen met Gili Bintang Bungalow. Het is geen super low budget plek, maar ook niet extreem duur. Andere goede opties:

 • Luxe optie (± €85 p. nacht) Pearl of Trawangan
 • Middenklasse (± €85 p. nacht) Pearl of Trawangan
 • Budget (± €10 p. nacht) Little Woodstock Homestay

Overnachten op Gili Meno

Ook Gili Meno heeft ondertussen aardig wat accommodatie. De eerste keer dat wij hier waren moesten we echt reserveren omdat er anders geen plek was. Dat is vandaag de dag wel anders. Gili Meno sliepen we in Sunset Gecko (zie foto hieronder). Iets duurder, maar wel mooie huisjes en een geweldige locatie.

Andere opties:

 • Luxe optie (± €60 p. nacht) AVIA Villa Resort
 • Middenklasse (± €35 p. nacht) Sunset House Gili Meno
 • Budget (± €10 p. nacht) Gili Heaven
Gili meno

Ons huisje op Meno

Beste reistijd

De beste reistijd van de Gili Eilanden is te vergelijken met die van Bali en Lombok. Op drie eilanden kun je het hele jaar door prima verblijven. In het regenseizoen kan de zee wat heftiger worden. Mensen die last hebben van zeeziekte kunnen daar last van hebben op weg naar de eilanden.

De beste maanden om de Gili’s te bezoeken zijn juni tot en met oktober. Er valt dan de miste regen, de zee is kalm en de temperatuur is aangenaam.

Lees meer over de Gili eilanden op de officiele website van de Gili Eilanden. Je vindt hier onder andere kaarten, hotels en nog veel meer informatie.

Locatie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!