Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Prambanan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De Prambanan tempel behoort tot de bekendste tempelcomplexen van Indonesië. Het is een spectaculaire, en tevens goed bewaarde tempel uit de oude Hindoe cultuur. Het is ook de grootste Hindoe-Javaanse tempel van Indonesië. De tempel ligt in dezelfde omgeving als de Borobudur, zo’n 18 kilometer ten oosten van de stad Yogjakarta.

Is Prambanan mooier dan Borobudur?

In tegenstelling tot de Borobudur is dit geen boeddhistische maar een hindoeïstische tempel. Het tempelcomplex bestaat uit verschillende tempels met als belangrijkste de ‘Lara Jonggrang’. Het is gebouwd rond 850 door onder ander Rakai Pikatan. Kort na de bouw werd het al snel weer verlaten. De naam Prambanan betekent overigens ‘vele priesters’.

TIP ♥ – boek een tour waar een bezoek aan de Prambanan gecombineerd wordt met Borobudur

Wat vonden wij er van?

Als we eerlijk zijn vonden wij Prambanan mooier dan de Borobudur. Dat is natuurlijk een persoonlijker kwestie en niet iedereen denkt hier hetzelfde over, maar Borobudur is gigantisch druk en erg toeristisch. Dat was bij de Prambanan een stuk minder waardoor de hele sfeer iets relaxter was.

Prambanan

Het uitzicht bij de ingang van de Prambanan

De mooiste tempels van Prambanan

De Prambanan heeft veel verschillende tempels. Als je er loopt zullen er echter drie gelijk opvallen. Dit zijn de drie hoofdtempels. Ook wel de Trisaki genoemd wat ‘drie heilige plaatsen’ betekent.

De grootste en meest indrukwekkende tempel staat in het midden. Deze is gewijd aan Shiva en is 47 meter hoog. Ten zuiden hiervan staat de tempel die gewijd is aan Brahma en ten noorden vindt je de tempel die gewijd is aan Vishnoe.

Tegenover deze tempels staan nog drie kleinere tempels.

#1 Shiva Mahadeva

De grootste en meest indrukwekkende tempel. De grote toren is 47 meter hoog. De tempels is gewijd aan Shiva en heeft mooie gedetailleerde inscripties. Sinds de aardbeving van 2006 kun je niet meer naar binnen in de tempel.

TIP ♥ – wacht tot de zonder onder gaat bij de Prambanan. Het levert schitterende foto’s op.

#2 Candi Vishnu

Ten noorden van de Mahadeva ligt Candi Vishnu tempel De toren is iets minder hoog; 33 meter. De indrukwekkende reliefs op de tempel vertellen het verhaal van Lord Krishna. De Candi Brahma heeft dezelfde bouw als de Candi Vishnu.

#3 Candi Sewu

Deze tempel, die ook wel ‘Thousand Temples’ genoemd, dateert uit 850. Het is een kleinere tempel dan de andere 3. Deze tempel wordt omringd 240 kleinere tempels. De hoofdtempel is gerenoveerd.

Overige tempels

Deze liggen op een plateau en vormen met tempelcomplex. Lager liggen nog eens ruïnes van 224 kleine heiligdommen. Ze schatten dat deze allemaal zo’n 14 meter hoog hadden moeten zijn.

Vroeger moet dit een spectaculair aanzicht geweest zijn. Ter bescherming en als erkenning voor de bijzondere culturele waarde staat de Prambanan sinds 1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Prambanan

De Prambanan tijdens de zonsondergang

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om er te komen is door een tour te boeken vanuit Yogyakarta. 90% van alle reizigers doet dit ook. Een tour is meestal een gecombineerde tour tussen de Prambanan en Borobudur.

Met de bus

Je kunt ook met de bus. De TransYogya bus rijdt zeer frequent van J. Malioboro in Yogyakarta naar de Prambanan.

TIP ♥ – het kost zo’n 4.000 Rp en duurt 45 minuten. Bussen rijden tot ‘s avonds laat.

Met de fiets

Een andere, leuke, manier om bij de Prambanan te komen is door er heen te fietsen. Je kunt vanaf Yogyakarta vrij eenvoudig naar de tempels fietsen. Let er wel op dat het verkeer in Yogyakarta wel wat chaotisch.

TIP ♥ – een fietstour kost 320.000 IDR en kun je boeken via deze website (of in Yogya)

Tours en prijzen

De Prambanan bezoeken is een must tijdens je reis door Indonesië. Wij vonden het deze tempel(s) nog indrukwekkender dan de Borobudur. Er zijn meerdere mogelijkheden om naar de Prambanan te komen.

Je kunt met een tour, je kunt er zelf heen gaan en je kunt een dag combineren met de Borobudur. Hieronder een overzicht met de meest recente prijzen.

TIP ♥ – op deze website vind je een mooi overzicht met verschillende tours.

Ticket 3-10 jaar Volwassen
TWC Borobudur US$15 US$25
Borobudur + Prambanan US$27 US$45

Beste reistijd Prambanan

Je komt hier niet om aan het strand te liggen maar toch is goed weer wel belangrijk. Zonnig weer maakt je trip naar deze indrukwekkende tempel net iets aangenamer. Naast het weer kan ook de tijd van invloed zijn. Hieronder een overzicht van de beste reistijd.

Prambanan

Een van de tempels bij Prambanan 

Geschiedenis Prambanan

Nadat de tempels werden gebouwd en twee eeuwen zijn gebruikt werd de regio verlaten toen de Hindoe koningen naar het oosten van Java vertrokken. In de 16e eeuw is er daarnaast een heftige aardbeving geweest waardoor een groot deel van de tempels instortte.

Veel materiaal werd ook meegenomen door schatzoekers en lokale bevolking die het gebruikte als bouwmateriaal.

Ontdekking

Het tempelcomplex werd ontdekt in 1811 maar pas in 1893 werd het middelste gedeelte van het tempelcomplex weer uitgegraven. In 1918 zijn de reconstructies van het complex begonnen. Iets wat overigens nog steeds niet afgerond is.

De renovatie van de hoofdtempel werd pas in 1953 afgerond. Dit komt omdat de originele stenen moeilijk te vinden zijn. Ze beginnen pas met een renovatie als 75% van het originele materiaal gevonden kan worden.

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

0 comments

 1. de coninck johan

  bezocht op 6mei 2017
  indrukwekkend
  wel al 25$ ingang!!

  1. Azië Expert Post author

   Bedankt Johan! We hebben het gelijk aangepast 🙂

 2. Clarence

  Vond het hier ontzettend mooi. Samen met de Borobudur echt een prachtig gezicht. Yogyakarta stond sowieso hoog op onze lijst maar het maakte het meer dan waard. Leuke stad en dan samen met de Prambanan was het echt erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU