Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Komodo National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Komodo Nationaal Park ligt tussen de provincies Oost-Nusa Tenggara en West-Nusa Tenggara. Hoewel het park Komodo Nationaal Park heet telt het park drie belangrijke eilanden; Komodo, Rinca en Padar. In de omgeving liggen verder nog wat kleinere eilandjes. Het park beslaat in totaal 171.000 hectare (!) en is daarmee ruim 3.500 keer zo groot als ons eigen Vondelpark.

Komodo Nationaal Park – onze ervaring

Wij bezochten het park in 2013 en 2015. Dit deden we door de boottocht van Lombok naar Flores te boeken. Onderweg kom je dan ook langs het Komodo National Park. De boottocht was sowieso al een van de hoogtepunten van onze reis in Indonesië en dit park maakte de reis alleen maar mooier. Het is bijzonder om de gigantische Komodo varaan in het echt te bewonderen.

Wist je dat het Komodo National Park ook is uitgeroepen tot één van de New Seven Wonders?

Meer dan Komodovaranen

We hebben de hele dag door het park gelopen wat niet alleen bekend is vanwege de varanen die hier leven, maar ook vanwege de schitterende natuur. Het is echt een stukje paradijs waar je komt.

Komodo National Park is in eerste instantie opgericht om de Komodovaraan en zijn omgeving te beschermen. Dit was in 1980. Het park is in 1986 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Komodo

Uitzicht vanaf het Komodo National Park

Wat is er te zien?

Overal zijn tours te boeken richting deze eilanden om deze prachtige omgeving te bezoeken. Niet alleen de eilanden Komodo, Rinca en Padar zijn schitterend, ook de omgeving is adembenemend. De ontelbare onbewoonde eilanden, de prachtig stranden en de natuur op de eilanden is onvoorstelbaar mooi! Een opvallend verschijnsel rond de Komodo eilanden zijn de roze stranden die ontstaan door een overvloed aan rood koraal voor de kust.

Het eiland Komodo is het grootste eiland en voor reizigers ook de best bereikbare. Dorpjes vindt je hier bijna niet. Er leven maar weinig mensen op het eiland. Het vissersdorpje Kampung Komodo ligt op een uurtje lopen van Loh Liang waar de meeste mensen aankomen.

De komodovaraan

Vandaag de dag draait het Nationaal Park echter om veel meer dan alleen de Komodovaraan.O m deze eilanden heen ligt bijvoorbeeld schitterend koraal wat voor de snorkelaars en duikers een waar paradijs is. Helaas wordt dit gebied bedreigd door het vissen met dynamiet. Onderzoek heeft uitgewezen dat van deze onderwaterfauna 900 soorten met uitsterven bedreigd worden.

De naam Komodo Nationaal Park is afgeleid van de Komodovaraan die op de eilanden leeft. Dit prehistorische monster kan tot 3 meter lang worden en leeft op de eilanden Komodo, Rinca en West-Flores.

In totaal leven er zo’n 5.000 Komodovaranen. Tot 1911 wist de Westerse wereld nog niet van het bestaan van dit bijzondere dier.

Volwassen Komodovaranen eten alles wat ze tegenkomen (incl. mensen). Ze eten herten, geiten en zelfs buffels. Het is niet zozeer de kracht waarmee ze aanvallen maar de bacteriën van de bijt die hun prooien doodt.

TIP ♥ – vrouwen die ongesteld zijn dienen dit te melden bij hun gids

Naast deze dieren zijn er ook wel eens mensen gedood door de Komodovaraan. Ze ruiken bloed vanaf vijf kilometer. Hoewel hij er sloom uitziet kan een Komodovaraan 8 tot 18 km per uur bereiken.

Komodo
Komodo

Boottocht Lombok naar Flores

Een van de leukste en meest indrukwekkende tours die wij hebben gedaan in Indonesië was de boottocht Lombok naar Flores. Als je een beetje research hebt gedaan naar reizen in Indonesië ben je deze tour vast wel eens ergens tegen gekomen.

Aangezien dit een van de allermooiste reiservaringen van ons is delen we vandaag onze tips over deze boottocht Lombok naar Flores.

De boottocht is een tocht van 4 dagen startend in Lombok en eindigend in Labuan Bajo in Flores. Onderweg vaar je langs schitterende eilandjes. Het is zeker geen luxe cruise aangezien je slaapt op een houten bootje die een behoorlijk luid geluid produceert.

De eilanden die je bezoekt

De eilanden waar je langs vaart zijn onder andere Sugian Island, Moyo Island, Satonda Island Gili laba, Manta Point, Rinca Island en Pink Beach. Op de laatste dag bezoek je ook nog Komodo National Park. Welke eilanden je bezoekt en in welke volgorde is een beetje afhankelijk van de tour die je boekt.

TIP ♥ – check ons blog boottocht Lombok naar Flores voor meer info over prijzen, touroperators en routes.

Padar Island
Flores
Backpacken in Indonesië
Komodo Island

Het strand waar ook Komodo varanen lopen

Beste reistijd

In principe kun je het Komodo National Park het hele jaar bezoeken. Er is echter wel een droog- en regenseizoen te onderscheiden. Het droge seizoen loop van april tot en met december. Het regenseizoen van januari tot en met maart.

De beste tijd om het park te bezoeken is van april tot en met december. Het weer is dan goed, niet te heet en vrij weinig regen.

Beste reistijd Komodo

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om er te komen is door een boottocht te boeken vanuit Lombok of Labuan Bajo op Flores. Je kunt ook zelf transport regelen vanaf Sapa in Sumbawa maar deze bootjes zijn niet bepaald veilig.

Een vierdaagse trip vanuit Labuan Bajo kost tussen de 1.500.000 en 3.000.000 Rp (afhankelijk van de boot en de opties). Bij deze prijs zit lunch, snorkel spullen en een stop op Rinca eiland inbegrepen. Hetzelfde geldt voor de tours die je boekt vanuit Lombok.

Locatie Komodo Nationaal Park

Meer lezen over Indonesië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU